Tutkimus: matkavakuutusten sisältö on suomalaisille vieras

Suomalaiset tuntevat huonosti matkavakuutusten sisällön, paljastaa Ifin tutkimus. Puolet ei esimerkiksi tiedä vakuutuksen korvaavan sairastumisen takia peruuntunutta matkaa.

Suomalaisista 80 prosenttia tietää, että matkavakuutus korvaa lääkärikuluja matkalla sairastuessa tai loukkaantuessa. Moni ei kuitenkaan tiedä, mitä muuta matkavakuutus korvaa. Tiedot käyvät ilmi Ifin teettämästä kyselytutkimuksesta.

Alle kolmannes kyselyyn vastanneista arveli matkavakuutuksen korvaavan, jos matkakohteessa sattuu terrori-isku ja matka peruuntuu sen vuoksi. Reilu viidennes tietää matkavakuutuksen korvaavan, jos matkalta joutuu palaamaan kotiin ennen aikojaan kotimaassa sairastuneen lähiomaisen vuoksi.

Mitä matkavakuutus mielestäsi korvaa?


Lähde: kyselytutkimus

Keskimääräistä huonommin matkavakuutuksen korvaavuudesta ovat perillä alle 30-vuotiaat. He matkustavat myös muita useammin ilman matkavakuutusta.

Vatsatauti kaataa suomalaisia petiin reissussa

Yleisin ulkomailla sattuva vahinko on sairastuminen vatsatautiin tai flunssaan, jonka on kokenut noin joka kolmas matkustaja. Joka viides on polttanut ihonsa auringossa tai saanut auringonpistoksen. 

– Matkavakuutuksesta korvataan ylivoimaisesti eniten vatsatauteja. Seuraavaksi eniten korvataan erilaisia ylähengitystieinfektioita ja korvatulehduksia. Sairaalaan turistin vie tyypillisesti ärhäkämpi ripuli, kun potilas tarvitsee nesteytystä, kertoo matkavakuutusten tuotepäällikkö Anne Uutela Ifistä. 

Noin joka viides matkustaja on käynyt ulkomaanmatkalla lääkärissä omien tai esimerkiksi lapsen vaivojen vuoksi. Yli 60-vuotiaista lääkärissä on käynyt matkalla useampi kuin joka neljäs.

Suomalaisille sattuneet vahingot reissussa top5

29 %

Olen sairastanut flunssan tai vatsataudin

20 %

Olen polttanut ihoni auringossa tai saanut auringon­pistoksen

19 %

Olen käynyt lääkärissä sairauden tai tapaturman takia (oman tai muun perheen)

18 %

Matkatavarani ovat kadonneet tai myöhästyneet

11 %

Minut on ryöstetty tai minulta on varastettu jotain

Alle 30
-vuotiaat

Alle 30-vuotiaat

ovat joutuneet ryöstön uhreiksi muita harvemmin.
30-39
-vuotiaat

30-39-vuotiaat

ovat saaneet auringonpistoksen muita useammin.
Yli 60
-vuotiaat

Yli 60-vuotiaat

ovat käyneet lääkärissä muita useammin.

Lähde: kyselytutkimus

Matkatavaroiden katoaminen on yleinen riesa 

Noin joka viidennelle reissaajalle on tullut vastaan tilanne, että matkatavarat eivät saavukaan samalla lennolla perille matkakohteeseen tai ne katoavat. Noin joka kymmenenneltä on varastettu jotain matkalla, ja yhtä moni on tullut muuten huijatuksi. Miehet ovat joutuneet varkauden ja huijauksen kohteeksi useammin kuin naiset. 

Tiedot selviävät Ifin teettämästä kyselytutkimuksesta, johon vastasi yhteensä 1012 täysikäistä suomalaista toukokuussa 2018. Tutkimuksen toteutti Ifin toimeksiannosta YouGov Finland. 

Lähtöotos muodostettiin ja lopullinen vastaajajoukko painotettiin suomalaista aikuisväestöä vastaavaksi iän, sukupuolen ja asuinalueen mukaan. Kokonaistuloksissa keskimääräinen luottamusväli on ± 2,8 %-yksikköä suuntaansa (95 %:n luottamustasolla).

Lue lisää aiheesta

Ifin matkavakuutuksen sisältö