Kyselytutkimuksen tulokset

Suomalaisten matkavakuutukset 2018

Miten yleisiä matkavakuutukset ovat? Millaisia vahinkoja suomalaisille sattuu reissussa? Mikä mietityttää lääkärillä käynnissä matkalla? Vastaukset selviävät suuresta matkavakuutustutkimuksesta!

Mitkä asiat huolettavat ulkomailla lääkärillä käydessä?


Lähde: kyselytutkimus

Kun lähdet ulkomaille viikoksi, millaisen matkavakuutuksen otat?

 • Minulla on jatkuva matkavakuutus
 • Otan määräaikaisen matkavakuutuksen
 • Minulla on matkavakuutus luottokorttini tai ammattiliittoni kautta
 • En ota matkavakuutusta
 • En matkusta
 • En osaa sanoa

Lähde: kyselytutkimus

Kun lähdet lyhyelle ulkomaanmatkalle (esim. Viron-risteily), millaisen matkavakuutuksen otat?

 • Minulla on jatkuva matkavakuutus
 • Otan määräaikaisen matkavakuutuksen
 • Minulla on matkavakuutus luottokorttini tai ammattiliittoni kautta
 • En ota matkavakuutusta
 • En matkusta
 • En osaa sanoa

Lähde: kyselytutkimus

Mitä matkavakuutus mielestäsi korvaa?


Lähde: kyselytutkimus

Suomalaisille sattuneet vahingot reissussa top5

29 %

Olen sairastanut flunssan tai vatsataudin

20 %

Olen polttanut ihoni auringossa tai saanut auringon­pistoksen

19 %

Olen käynyt lääkärissä sairauden tai tapaturman takia (oman tai muun perheen)

18 %

Matkatavarani ovat kadonneet tai myöhästyneet

11 %

Minut on ryöstetty tai minulta on varastettu jotain

Alle 30
-vuotiaat

Alle 30-vuotiaat

ovat joutuneet ryöstön uhreiksi muita harvemmin.
30-39
-vuotiaat

30-39-vuotiaat

ovat saaneet auringonpistoksen muita useammin.
Yli 60
-vuotiaat

Yli 60-vuotiaat

ovat käyneet lääkärissä muita useammin.

Lähde: kyselytutkimus

Suomalaiset reissaavat usein ilman matkavakuutusta

Ifin teettämän kyselytutkimuksen mukaan kahdella viidestä suomalaisesta on jatkuva matkavakuutus ja noin joka kymmenennellä on matkavakuutus luottokortin tai ammattiliiton kautta. Matkavakuutus löytyy useimmin yli 60-vuotiailta, harvimmin alle 30-vuotiailta, jotka kuitenkin matkustavat kyselyn mukaan eniten ulkomaille.

Noin joka neljäs ottaa määräaikaisen matkavakuutuksen, kun suunnitelmissa on viikon pituinen ulkomaanmatka. Noin 5 prosenttia kertoo lähtevänsä tällaiselle matkalle ilman matkavakuutusta. Lähes joka neljäs reissaa lähialueille, kuten Viroon tai Ruotsiin, ilman minkäänlaista matkavakuutusta.

Lääkärissä käynti ulkomailla mietityttää 

Ulkomailla lääkärissä käynti aiheuttaa useimmille suomalaisille pientä tai suurempaa päänvaivaa. Noin joka toinen matkustaja pohtii, sujuuko lääkärin kanssa kommunikointi vieraalla kielellä.

Seuraavaksi eniten mietityttävät oikean hoitopaikan löytäminen, lääkärikäynnin hinta ja paikalliset näkemykset hoidosta, jotka voivat poiketa totutuista. Vain joka yhdeksäs suomalainen sanoo, ettei ulkomailla lääkärissä käynti huoleta ollenkaan.

Naisia lääkärissä käynti ulkomailla arveluttaa selvästi useammin kuin miehiä. Nuoret aikuiset suhtautuvat lääkärikäynteihin keskimääräistä huolettomammin.

Matkavakuutuksen sisältö on monelle kysymysmerkki

Suomalaisista 80 prosenttia tietää, että matkavakuutus korvaa lääkärikuluja matkalla sairastuessa tai loukkaantuessa. Moni ei kuitenkaan tiedä, mitä muuta matkavakuutus korvaa. 

Alle kolmannes kyselyyn vastanneista arveli matkavakuutuksen korvaavan, jos matkakohteessa sattuu terrori-isku ja matka peruuntuu sen vuoksi. Reilu viidennes tietää matkavakuutuksen korvaavan, jos matkalta joutuu palaamaan kotiin ennen aikojaan kotimaassa sairastuneen lähiomaisen vuoksi. 

Todellisuudessa matkavakuutus korvaa kaikki edellä mainitut tilanteet. 

Vatsatauti kaataa suomalaisia petiin reissussa

Yleisin ulkomailla sattuva vahinko on sairastuminen vatsatautiin tai flunssaan, jonka on kokenut noin joka kolmas matkustaja. Joka viides on polttanut ihonsa auringossa tai saanut auringonpistoksen. 

– Matkavakuutuksesta korvataan ylivoimaisesti eniten vatsatauteja. Seuraavaksi eniten korvataan erilaisia ylähengitystieinfektioita ja korvatulehduksia. Sairaalaan turistin vie tyypillisesti ärhäkämpi ripuli, kun potilas tarvitsee nesteytystä, kertoo matkavakuutusten tuotepäällikkö Anne Uutela Ifistä. 

Noin joka viides matkustaja on käynyt ulkomaanmatkalla lääkärissä omien tai esimerkiksi lapsen vaivojen vuoksi. Yli 60-vuotiaista lääkärissä on käynyt matkalla useampi kuin joka neljäs.

Matkatavaroiden katoaminen on yleinen riesa 

Noin joka viidennelle reissaajalle on tullut vastaan tilanne, että matkatavarat eivät saavukaan samalla lennolla perille matkakohteeseen tai ne katoavat. Noin joka kymmenenneltä on varastettu jotain matkalla, ja yhtä moni on tullut muuten huijatuksi. Miehet ovat joutuneet varkauden ja huijauksen kohteeksi useammin kuin naiset. 

Kyselytutkimuksen tiedot

Tämän sivun tiedot ovat peräisin Ifin teettämästä kyselytutkimuksesta, johon vastasi yhteensä 1012 täysikäistä suomalaista toukokuussa 2018. Tutkimuksen toteutti Ifin toimeksiannosta YouGov Finland. 

Lähtöotos muodostettiin ja lopullinen vastaajajoukko painotettiin suomalaista aikuisväestöä vastaavaksi iän, sukupuolen ja asuinalueen mukaan. Kokonaistuloksissa keskimääräinen luottamusväli on ± 2,8 %-yksikköä suuntaansa (95 %:n luottamustasolla).

Lue lisää aiheesta

Ifin matkavakuutuksen sisältö