Tee ilmoitus oikeusturvan käyttämisestä

Ohjeet oikeusturvavahingosta ilmoittamiseen

  1. Ilmoita oikeusturvavahingosta Omilla sivuilla.
    Lakimies tai asianajaja, jos teet vahinkoilmoituksen asiakkaan puolesta, täytä oikeusturvavahinkoilmoitus.
  2. Kun olet tehnyt vahinkoilmoituksen, odottele rauhassa, käsittelemme vahinkoasiasi niin pian kuin mahdollista. Jos tarvitsemme lisätietoja, otamme sinuun yhteyttä.
  3. Huomaathan, että tekemäsi oikeusturvavahinkoilmoitus ei näy Omilla sivuilla.

Kotivakuutukseen sisältyvä oikeusturvavakuutus korvaa lakimiesavun käyttämisestä ja todistelusta aiheutuvia kustannuksia yksityiselämään liittyvissä riita- ja rikosasioissa. Vakuutusyhtiöstä ei anneta oikeudellista neuvontaa.

Mikäli oikeusturvavakuutuksestasi korvataan lakimiehen palkkiota, voit itse valita lakimiehen hoitamaan asiaasi.

Esimerkkejä oikeusturvavahingoista

  • Myyt perheesi asuntona olleen omakotitalon. Ostaja vaatii sinulta hinnanalennusta myöhemmin talosta löytäneensä virheen perusteella. Kiistät vaatimuksen. Oikeusturvavakuutuksesta voidaan korvata sinua riita-asian hoitamisessa auttavan lakimiehen palkkioita.
  • Joudut rikoksen uhriksi ja vaadit tekijältä korvausta sinulle aiheutuneesta vahingosta. Lakimies esittää oikeudessa vahingonkorvausvaatimuksesi. Oikeusturvavakuutuksesta voidaan korvata nämä lakimiehen palkkiot.
  • Entinen puolisosi vaatii muutosta voimassa olevaan lastenvalvojan vahvistamaan lapsen huoltoa, elatusta, tapaamista ja asumista koskevaan sopimukseen muuttuneiden olosuhteiden vuoksi. Jos kiistät vastapuolen vaatimukset, voidaan oikeusturvavakuutuksesta korvata lakimiehesi palkkiot avustamisestasi. Huomaathan, että asia ei kuitenkaan saa liittyä yhteiselämän päättymiseen ja korvaamme vain yhden lasten huoltoon, elatukseen, tapaamiseen ja asumiseen liittyvän riita-asian kolmessa vuodessa.
  • Suvussasi tulee perinnönjako. Tarvitset perinnönjaossa lakimiehen apua. Nämä kustannukset eivät ole oikeusturvavakuutuksesta korvattavia, koska asia ei ole vielä vietävissä käräjäoikeuden ratkaistavaksi. Kun perinnön jako on tehty, olet tyytymätön tehtyyn jakoon ja aiot moittia sitä. Oikeusturvavakuutuksesta voidaan korvata lakimiehen palkkioita, koska voit viedä asian käräjäoikeuden käsiteltäväksi perinnönjaon moitekanteena.

Mitä oikeusturvavakuutus ei korvaa? Lue olennaisimmat rajoitukset

Kotivakuutukseen sisältyvästä oikeusturvavakuutuksesta ei korvata avioeroon tai ansiotoimintaan liittyviä asioita.

Ansiotoimintaan liittyvissä asioissa voit saada apua ammattiliitostasi.

Jos haet korvausta työhön liittyvässä asiassa ammattiliittosi jäsenilleen ottamasta oikeusturvavakuutuksesta, täytä oikeusturvavahinkoilmoitus.