Matkavakuutus

Ifin matkavakuutus turvaa sinut ja matkatavarasi reissussa. Tutustu ja laske matkavakuutuksen hinta hetkessä – verkkokauppa on auki 24/7!


 • Korvaamme hoitokulut ilman ylärajaa ja omavastuuta

  ​Jos sairastut tai sinulle sattuu tapaturma matkallasi, kulut voivat nousta jopa kymmeniin tuhansiin euroihin.

 • Turvaa matkan peruuntumisen varalta

  Viime hetken sairastuminen tai kriisitilanne matkakohteessa? Ei hätää, korvaamme matkan peruuntuessa matkakulujasi

 • Kuljetus Suomeen vakavissa sairaustapauksissa

  ​Korvaamme sairaankuljetuksen ulkomailta Suomeen vakavissa sairaustapauksissa.

Mitä kuluja vakuutus korvaa? Matkustaja ja matkatavara Matkustaja
Sairastuminen tai tapaturma ulkomaanmatkalla

Matkasairauksien ja -tapaturmien kustannukset korvataan ilman omavastuuta tai ylärajaa. Hoitokuluina korvataan mm. lääkärinpalkkiot, lääkkeet, tutkimuksen ja hoidon sekä sairaankuljetus- ja matkakuluja.

Yleisimpiä matkalla sattuvia sairauksia ja tapaturmia ovat esimerkiksi:

 • vatsataudit
 • haavat
 • auringonpistokset
 • auringonpolttama iho
 • nyrjähdykset.

Ennen matkaa alkanut sairaus: Mikäli sinulla on jokin ennen matkaa alkanut sairaus, vakuutuksesi korvaa välttämätöntä ensiapuhoitoa matkakohteessa enintään viikon ajalta, jos sairaus pahentuu yllättäen matkan aikana. 

Sairastuminen tai tapaturma kotimaanmatkalla*

Matkavakuutus on voimassa myös yöpymisen sisältävillä, yli 150 km päähän tehtävillä vapaa-ajan matkoilla. Matkasairauskustannukset korvataan ilman omavastuuta tai ylärajaa.

Mikä on kotimaan matka?
Kotimaan matkalla tarkoitetaan matkoja normaalin päivittäisen elinympäristösi ulkopuolelle. Vakuutus kattaa matkat muualle kuin sinun ja puolisosi kotiin, työpaikalle, vapaa-ajan asunnolle tai opiskelupaikkakunnalle.

*Voit valita lisäturvana jatkuvaan matkavakuutukseen.

Liikuntavammat (esim. lasketellessa ja sukelluskurssilla)

Matkavakuutus on turvana myös liikkuessasi! Vakuutuksesi on voimassa liikuntaharrastuksissa (esim. laskettelu, pyöräily, juoksu, surffaus), ja korvaamme niissä sattuneiden tapaturmien hoitokuluja, tutkimuksia ja lääkkeitä. Vakuutus on voimassa myös kokeiltaessa seuraavia riskialttiimpia lajeja:

 • sukellus (kokeilu tai peruskurssi esim. open water diver-kurssi)
 • kiipeily tai jäätikkövaellus (ohjattu, enintään 4 tunnin pituinen sessio)
 • benjihyppy, kuumailmapallolento, tandemhyppy laskuvarjolla tai tandemlento riippu- tai varjoliitimellä.

Huomaathan, että jos entuudestaan harrastat edellä mainittuja tai joitain muita riskialttiita lajeja, matkavakuutus kattaa ne vain lisämaksusta. Jos osallistut minkä tahansa lajin kilpailuun matkallasi (esim. maraton tai jalkapalloturnaus), tarvitset myös lisäturvaa. Saat tällaisen vakuutuksen vakuutuspalvelustamme (010 19 19 23, ma-pe, klo 8-20).

Matkan peruuntuminen

Mitä korvataan?
Korvaamme matkan peruuntumisesta aiheutuneita kuluja eli käyttämättömiä lentoja ja hotelliöitä, jos matka peruuntuu esim. sairastumisen tai matkakohteen olosuhteiden muutoksen takia. Kustannuksia korvataan 5 000 euroon asti yhtä matkaa ja vakuutettua kohti.

Milloin korvataan?
Matkan peruuntumiskuluja korvataan, kun matkaan lähteminen estyy jostain seuraavista syistä:

 • sairastut ennen matkaa
 • lähiomaisellesi sattuu vakava tapaturma, äkillinen sairastuminen tai hän menehtyy
 • matkakohteessa sattuu luonnonkatastrofi, aseellinen selkkaus, terroristi-isku tai kohteessa puhkeaa epidemia.

Huomioi:
Matkan peruuntumisturva on voimassa, jos matkan alkuun on vakuutuksen ostohetkellä vähintään 3 vrk. Älä siis lykkää vakuutuksen ostoa turhaan, vaan osta vakuutus hyvissä ajoin ennen matkaa.

Matkan keskeytyminen tai matkalta myöhästyminen

Mitä korvataan?
Korvaamme matkan keskeytymisestä tai matkalta myöhästymisestä aiheutuneita ylimääräisiä kuluja, kuten kustannuksia korvaavista lennoista. Lisäksi korvaamme sairastamisen tai muun pakottavan syyn vuoksi jokaisesta menetetystä matkapäivästä 80 euroa.

Milloin korvataan?
Korvaamme matkan keskeytymiskuluja, kun ne perustuvat lääkärin määräykseen ja johtuvat omasta tai lähiomaisen vakavasta tapaturmasta, äkillisestä vakavasta sairastumisesta tai kuolemasta. Korvaamme kuluja myös silloin, kun matka keskeytyy matkakohteessa tapahtuneen aseellisen selkkauksen, terroriteon, luonnonkatastrofin tai epidemian tai joudut osalliseksi liikenneonnettomuuteen.

Myöhästymisestä aiheutuneita kuluja korvataan esim. jos lentokentälle vievä linja-auto hajoaa kesken matkan, et sääesteen vuoksi pääse lentokentälle tai joudut omalla autollasi liikenneonnettomuuteen etkä ehdi matkalle.

24 h hätäpäivystys

Neuvomme vahingon sattuessa, ohjaamme sopimusssairaalaan tai -lääkärille, huolehdimme maksusitoumuksista ja avustamme kotiinkuljetuksissa.

Mukana matkustavat alle 20-vuotiaat lapset ja lapsenlapset

Vanhempiensa tai isovanhempiensa mukana matkustavat alle 20-vuotiaat lapset sisältyvät ilman lisämaksua Matkustajaturvaan. Lasten tietoja ei tarvitse erikseen ilmoittaa. Jos lapsi matkustaa yksin tai jonkun muun kuin vanhempiensa tai isovanhempiensa seurassa, hän tarvitsee oman matkavakuutuksen.

Matkatavaravakuutukseen sisältyvät samassa taloudessa vakinaisesti asuvien henkilöiden matkatavarat.

Kuljetus Suomeen

Vakavassa sairaustapauksessa korvaamme kuljetuksen Suomeen ja tarvittaessa myös saattajan kustannuksia.

Kuolemantapauksessa huolehdimme vainajan kuljetuksesta Suomeen.

Kuluja kriisitilanteessa

Mitä korvataan?
Matkakohteessa sattuneen yllättävän kriisitilanteen yhteydessä korvaamme kustannuksia ylimääräisistä matkakuluista sekä lääkärin määräämästä psykoterapiasta enintään viideltä käynniltä matkan jälkeen.

Milloin korvataan?
Jos matkan aikana matkakohteessa tapahtuu luonnonkatastrofi, aseellinen selkkaus tai terrori-isku tai olet ollut osallisena liikenneonnettomuudessa saat tarvittaessa henkistä tukea toipumiseen eli psykoterapiahoitoja. Edellä mainituissa tilanteissa korvaamme lisäksi ylimääräisiä matkakuluja, jos matkakohteesta on tarpeen palata suunniteltua aiemmin kotiin.

Esimerkkitapaus:
Matkakohteessa tapahtuu terrori-isku. Paluulennon ajankohta on vasta viikon kuluttua, mutta alueen turvallisuustilanne on heikentynyt. Korvaamme kuluja uudesta, korvaavasta lennosta, joka lähtee heti seuraavana päivänä. Lisäksi korvaamme kotimaassa tarvittaessa kuluja psykoterapiasta lääkärin lähetteellä.

Matkatavaroiden vahingot ja varkaudet

Korvaamme matkatavaroiden äkilliset ja ennalta arvaamattomat vahingot, kuten rikkoutumiset ja varkaudet. Matkatavaravahinkojen omavastuu on vain 100 euroa per vahinko. Matkatavaravakuutus kattaa kaikkien samassa taloudessa asuvien matkustajien matkatavarat.

Esimerkkejä vahingoista, jotka korvataan:

 • Kamera putoaa veneestä veteen
 • Istut aurinkolasien päälle
 • Taskuvaras vie puhelimen
 • Varas vie koko laukun (laukku korvataan sisältöineen)

Käteistä rahaa korvaamme maksimissaan 100 euroa per vahinkotapahtuma (esim. laukkusi varastetaan). Käteistä rahaa korvataan oli se sitten vahingon hetkellä taskussasi tai hotellin tallelokerossa.

Matkatavaroiden myöhästyminen

Jos matkatavarat myöhästyvät matkakohteesta yli 6 tuntia, voit ostaa välttämättömyystarvikkeita 80 €:lla vuorokaudessa ilman omavastuuta. Yläraja on yhteensä 320 €/matkustaja, joten et jää pulaan vaikka tavarat myöhästyisivät monta päivää.

Välttämättömyystarvikkeita ei ole erikseen rajattu, vaan ne arvioidaan tapauskohtaisesti. Niillä tarkoitetaan tavaroita, joita välttämättä tarvitset päivittäisessä oleskelussa matkakohteessa. Jos matkalla on joku sovittu tarkoitus, esimerkiksi häät, vakuutuksesta voidaan korvata myös siihen liittyviä välttämättömiä tarvikkeita.

Välttämättömyystarvikkeiksi voidaan laskea esimerkiksi:

 • Tavalliset vaihtovaatteet
 • Hammasharja ja muut hygieniatarvikkeet
 • Puhelimen laturi
 • Vuokrapuku, jos olet menossa häävieraaksi
Oikeudenkäynti tai vastuuvahinko

Korvaamme sinun tai taloudessasi asuvan henkilön ulkopuoliselle matkalla aiheuttaman esine- tai henkilövahingon 170 000 € asti. Omavastuu on 100 €.

Korvaamme yksityiselämäsi matkustamiseen liittyvien riita- ja rikosasioiden oikeudenkäyntikuluja 8 500 € asti. Vakuutettuja ovat myös samassa taloudessa kanssasi vakinaisesti asuvat henkilöt. Oikeusturvan omavastuu on 20 % kustannuksista, kuitenkin vähintään 170 €.

Matkavakuutus on matkaa varten otettava vakuutus, joka koostuu matkustajavakuutuksesta ja matkatavaravakuutuksesta. 

 • Matkustajavakuutus korvaa esimerkiksi lääkärikuluja, jos sairastut tai loukkaannut matkalla.
 • Matkatavaravakuutus korvaa esimerkiksi matkatavaroiden yllättävän rikkoutumisen ja varkaudet.

Ifin matkustajavakuutus kattaa lisäksesi alle 20-vuotiaat mukanasi matkustavat lapsesi tai lapsenlapsesi. Matkatavaravakuutus kattaa puolestaan kaikkien samassa taloudessa asuvien matkatavarat – tarvitset siis vain yhden matkatavaravakuutuksen taloutta kohden. Voit ostaa tarpeesi mukaan joko määräaikaisen tai jatkuvan matkavakuutuksen.

Vakuutus korvaa lääkärikuluja ilman ylärajaa, ja omavastuusi on nolla euroa. Tämä tarkoittaa, ettet joudu maksamaan korvattavista lääkärikuluista mitään itse. Lisäksi matkustajavakuutus korvaa matkan peruuntumisesta, keskeytymisestä tai matkalta myöhästymisestä aiheutuneita kuluja. Jos siis esimerkiksi sairastut ennen matkaa etkä pääse reissuun, korvaamme esimerkiksi käyttämättömät lentolippusi. 

Näin ostat matkavakuutuksen netistä 

Voit ostaa vakuutuksen netistä vuorokauden ympäri. Syötä vakuutuslaskuriin henkilötunnuksesi ja klikkaa sitten "Hae hinta ja osta". Henkilötunnuksen avulla varmistamme sinulle tarkan ja parhaan hinnan – emme luovuta henkilötunnustasi kenellekään. Hinnan laskeminen ei sido sinua mihinkään, vaan voit halutessasi jäädä vielä pohtimaan asiaa.

Matkavakuutuksen hinta

Jatkuvan matkavakuutuksen hintaan vaikuttavat ikäsi, asuinpaikkasi ja mahdollinen asiakkuusalennus. Jatkuva vakuutus on voimassa kaikkialla ulkomailla. Vakuutuksen hinta on vuosikohtainen. 

Määräaikaisen vakuutuksen hintaan vaikuttavat valitsemasi matkakohde ja matkan kesto. Määräaikaisen vakuutuksen hinta on kertaluontoinen. Lähetämme sinulle laskun, jolla maksat vakuutuksen kerralla. Laskun eräpäivä voi olla vasta matkan jälkeen, mutta vakuutus on silti voimassa.  Jos olet jo asiakkaamme, vakuutuksen hinta lisätään seuraavalle laskullesi.

Esimerkkejä matkavakuutuksen hinnasta:

 • 25-vuotias reissaaja, pitkä viikonloppu Roomassa: määräaikaisen matkavakuutuksen hinta 24 euroa.
 • 45-vuotias matkustaja ja hänen kaksi alaikäistä lastaan, lomaviikko Kanarialla: määräaikaisen matkavakuutuksen hinta 37 euroa, sisältää myös lapset. Lapset eivät siis tarvitse erillisiä vakuutuksia.
 • 65-vuotias matkustaja Kuopiosta, kuukausi Espanjassa: jatkuvan matkavakuutuksen hinta 10 euroa kuukaudessa ilman alennuksia (119 euroa vuodessa). Jatkuva matkavakuutus on voimassa vuoden ympäri ja kaikkialla ulkomailla.

Huomaathan, että yllä olevat hinnat ovat suuntaa-antavia esimerkkejä. Saat oman tarkan hintasi, kun syötät vakuutuslaskuriin omat tietosi. Hinnan laskeminen vie noin minuutin, eikä se sido sinua mihinkään.

määräaikainen vai jatkuva matkavakuutus?

Jatkuva matkavakuutus on sinulle halvin vakuutus, kun matkustat vähintään kaksi kertaa vuodessa, teet yhden pidemmän matkan tai matkustat kaukokohteeseen.

 • Jatkuva matkavakuutus on huoleton vaihtoehto, koska se on voimassa vuoden ympäri ja missä tahansa maassa, joten sinun ei tarvitse ilmoittaa matkoistasi Ifille. Myös matkan peruuntumisturva on aina automaattisesti voimassa, kun varaat matkan.
 • Jatkuva vakuutus on voimassa enintään 45 vuorokautta pitkillä matkoilla.
 • Kun otat jatkuvan vakuutuksen, saat matkavakuutuskortin, jota on kätevä pitää mukana matkoilla. Se toimii todistuksena vakuutuksesi voimassaolosta, jos sinun pitää käydä matkalla lääkärissä.
 • Saat jatkuvan matkavakuutuksen halutessasi voimaan ulkomaiden lisäksi myös kotimaan matkoille.

Matkakohtainen eli määräaikainen matkavakuutus on sinulle halvin vakuutus, jos matkustat enintään kerran vuodessa. Määräaikaisessa vakuutuksessa ei ole ikärajoja, eli se sopii kaiken ikäisille.

MATKAVAKUUTUS NOPEASTI – VOIMAAN VAIKKA HETI

Jatkuva matkavakuutus on voimassa heti oston jälkeen, ja määräaikaisen vakuutuksen saat voimaan valitsemanasi päivänä. 

Jos mahdollista, osta vakuutus vähintään kolme vuorokautta ennen kuin lähdet matkalle. Tällöin korvaamme esim. lentolippusi siinä tapauksessa, että et sairastumisen vuoksi pääsisi matkalle. ​Vakuutuslaskun eräpäivä voi olla vasta matkan jälkeen, mutta vakuutus on siitä huolimatta voimassa matkallasi.

MATKAVAKUUTUSTODISTUS

Ostettuasi vakuutuksen Ifin verkkokaupasta saat tallennettua tai tulostettua matkavakuutustodistuksen heti oston jälkeen. Linkki todistukseen on oston vahvistuksen yhteydessä. Todistus on löydettävissä myös Omilta sivuilta ostoa seuraavana päivänä.

Matkustajan kriisiturva – apua yllättäviin tilanteisiin

Ifin matkustajavakuutus sisältää ainutlaatuisen Kriisiturvan, joka mahdollistaa turvallisen paluun kotiin ja henkistä tukea kriisitilanteessa. Jos matkan aikana kohteessasi tapahtuu esimerkiksi luonnonkatastrofi tai terrori-isku tai jos joudut liikenneonnettomuuteen, korvaamme

 • ylimääräisiä matkakuluja, kuten korvaavan lennon pois matkakohteesta
 • kuluja käyttämättä jääneistä hotelliöistä
 • kuluja lääkärin määräämästä psykoterapiasta matkan jälkeen.

Kriisiturvasta on sinulle hyötyä myös ennen matkaa. Jos matkakohteessa puhkeaa esimerkiksi epidemia ja joudut perumaan matkasi, korvaamme kuluja esimerkiksi maksamistasi lentolipuista. Huomaathan, että vakuutus pitää hankkia vähintään 3 vuorokautta ennen matkan alkua, jotta peruuntumiskuluja korvataan.

Matkustajan Kriisiturva sisältyy Ifin matkavakuutukseen aina riippumatta siitä, otatko määräaikaisen vai jatkuvan vakuutuksen.

MATKAVAKUUTUKSEN VOIMASSAOLO liikunnassa ja KILPAURHEILUSSA

Vakuutus on voimassa liikuntaharrastuksissa (esim. laskettelu, pyöräily, juoksu, surffaus), ja korvaamme niissä sattuneiden tapaturmien hoitokuluja, tutkimuksia ja lääkkeitä. Vakuutus on voimassa myös kokeiltaessa seuraavia riskialttiimpia lajeja:

 • sukellus (kokeilu tai peruskurssi esim. open water diver -kurssi)
 • kiipeily tai jäätikkövaellus (ohjattu, enintään 4 tunnin pituinen sessio)
 • benjihyppy, kuumailmapallolento, tandemhyppy laskuvarjolla tai tandemlento riippu- tai varjoliitimellä.

Huomaathan, että jos entuudestaan harrastat edellä mainittuja tai joitain muita riskialttiita lajeja​, matkavakuutus korvaa niitä vain lisämaksusta. Jos osallistut minkä tahansa lajin kilpailuun matkallasi (esim. maraton tai jalkapalloturnaus), tarvitset myös lisäturvaa. Saat tällaisen vakuutuksen vakuutuspalvelustamme (010 19 19 23, ma–pe, klo 8–20). Alle 18-vuotias vakuutettu ei tarvitse lisäturvaa, vaan vakuutus on voimassa kaikissa lajeissa myös kilpailuihin osallistuessa. Lue vakuutuksen voimassaolosta urheilussa.

MATKAVAKUUTUS YLI 45 VUOROKAUDEN MATKOILLE

Jos tarvitset vakuutuksen opiskelijavaihtoon tai lähdet muusta syystä yli 45 vuorokauden matkalle, saat vakuutuksen verkkokaupasta​, jos olet Etuasiakkaamme. Muussa tapauksessa saat sopivan vakuutuksen olemalla yhteydessä asiakaspalveluumme.


Vakuutusehdot ja -oppaat

Hätätilanne ulkomailla

Korvauspalvelu

+358 10 19 19 19

Avoinna arkisin 8.00–18.00, henkilövahingot 9.00–18.00

24h hätäpäivystys

Hätätilanteissa arkisin klo 18 jälkeen ja viikonloppuisin.

+358 800 1 3800

Hinauspalvelu ulkomailla +358 10 515 8777

Lääkäriasemat

Jos sairastut tai loukkaat itsesi lomamatkalla, hakeudu Ifin lääkäriasemaluettelossa olevalle lääkäriasemalle.

Usein kysyttyä

Miksi tarvitsen vakuutuksen matkalle?

Kaikki, jotka matkustavat, tarvitsevat matkustajavakuutuksen. Se turvaa sinut ja perheesi matkalla tapahtuvien sairauksien ja tapaturmien varalta. Lisäksi matkustajavakuutus korvaa taloudellisia menetyksiä, jos matkasi yllättäen peruuntuu tai keskeytyy. Itsesi lisäksi sinun kannattaa vakuuttaa myös matkalla mukana oleva omaisuutesi.

Millaisen vakuutuksen tarvitsen reissuun?

Kuinka usein matkustat?

Matkavakuutus voi olla jatkuva (voimassa ympäri vuoden) tai määräaikainen (matkakohtainen). Jos matkustat kaksi kertaa tai useammin vuodessa ulkomaille, on jatkuva vakuutus sinulle kätevin ja myös halvin vaihtoehto. Säästät kuluissa, kun et joudu ottamaan vakuutusta joka matkalle erikseen ja onhan se helpompaa, kun on yksi muistettava asia vähemmän matkalle lähtiessä. Suosittelemme jatkuvaa vakuutusta myös sen vuoksi, että peruuntumisturva on tällöin voimassa jatkuvasti, ei vasta vakuutuksen oston jälkeen (kuten määräaikaisessa vakuutuksessa).

Tarvitsetko matkustajavakuutuksen lisäksi turvaa myös matkatavaroillesi?

Matkavakuutukseen kuuluu aina matkustajavakuutus ja lisäksi voit ottaa valinnaisen matkatavaravakuutuksen. Matkatavaravakuutuksen valitessasi saat valita juuri sinulle sopivan vakuutusmäärän (eli summa, jonka arvoiset matkatavarasi ovat).

Mitä matkavakuutus korvaa?

Matkustajavakuutus korvaa jos sairastut tai joudut tapaturmaan matkalla. Matkustajavakuutuksemme helpottaa hoitoon pääsyä ja korvaa lääkäri- ja sairaalakuluja, jotka ulkomailla voivat nousta huiman korkeiksi. Jos käy niin ikävästi, että matkasi yllättäen peruuntuu tai keskeytyy, voit saada korvaus​ta kuluista ja menetetyistä matkapäivistä. Matkatavaravakuutus korvaa matkatavaravahingot, muille ihmisille aiheuttamiasi vahinkoja sekä oikeudenkäyntikuluja.

Tarvitseeko lapsi oman matkavakuutuksen?

Vanhempansa mukana matkustava alle 20-vuotias lapsi on pääsääntöisesti vakuutettu vanhempansa Matkustajavakuutuksella. Tämä koskee:

 • omaa biologista tai adoptoitua lasta
 • samassa taloudessa asuvan avio-, avo- tai rekisteröidyn puolison samassa taloudessa asuvaa lasta
 • pitkäaikaisesti sijoitettua lasta.

Lisäksi isovanhemman mukana matkustava alle 20-vuotias lapsenlapsi on vakuutettu isovanhempansa Matkustajavakuutuksella.

Vanhempien Matkustajavakuutus turvaa myös matkalla elävänä syntyneen lapsen syntymähetkestä alkaen sekä ulkomailta adoptoidun lapsen kotimatkalle lähdöstä alkaen. Jos lapsi täyttää matkalla 20 vuotta, vanhempien Matkustajavakuutus kattaa hänet Suomeen palaamiseen saakka.

Lapsi tarvitsee oman Matkustajavakuutuksen koko matkan ajaksi, jos hän matkustaa yksin tai jos meno- tai paluumatka tapahtuu eri aikaan kuin vanhemman matka.

Matkustamme perheen kesken. Miten saan vakuutuksen kattamaan meidät kaikki?

Koko perhettä ei voi vakuuttaa yhdellä vakuutuksella, vaan kumpikin vanhempi tarvitsee oman Matkustajavakuutuksen. Vanhemman Matkustajavakuutus kattaa myös mukana matkustavat alle 20-vuotiaat lapsesi. Matkatavaravakuutus kattaa koko kotitalouden matkatavarat eli se tarvitsee ostaa vain kerran. Tarkista lisäksi Kotivakuutuksesi laajuus: jos vakuutukseen sisältyy irtaimisto, se kattaa myös matkatavaroiden vahingot.

Jatkuva vai määräaikainen matkavakuutus?

Matkavakuutus voi olla jatkuva tai määräaikainen eli matkakohtainen. Jos matkustat kaksi kertaa tai useammin vuodessa ulkomaille, on jatkuva vakuutus sinulle kätevin ja halvin vaihtoehto.

Missä ja kuinka pitkään matkavakuutus on voimassa?

Ifin jatkuva Matkavakuutus on voimassa enintään 45 vuorokautta kunkin yksittäisen Suomesta alkavan matkan alkamisesta. Määräaikainen vakuutus on voimassa valitsemasi ajan.

Määräaikaisen vakuutuksen ostaessasi valitset tietyn maan, jonne olet matkallasi menossa. Jos matkasi aikana vierailet useammassa maassa, valitse se maa, jossa olet pisimpään. Vakuutus on voimassa joka tapauksessa koko sen ajan, jonka olet valinnut.

Jatkuvan vakuutuksen voi ostaa kattaen sekä kotimaan että ulkomaan matkat. Voit ostaa jatkuvan vakuutuksen myös niin, että se kattaa vain ulkomaan matkat.

Onko vakuutukseni voimassa kilpaurheilussa?

Vakuutus ei ole voimassa jos vahinko on sattunut vakuutetun osallistuessa urheiluliiton tai -seuran järjestämiin kilpailuihin, otteluihin tai niitä varten järjestettyihin harjoituksiin. Vakuutus ei ole voimassa myöskään vakuutetun harjoitellessa valmennusohjelman mukaisesti. Kilpaurheilusta on kyse aina esimerkiksi silloin, kun vakuutetun harrastamaan lajiin liittyy vaatimus vakuutusturvasta.

Alle 18-vuotiaalla lapsella vanhempien Matkustajaturva on voimassa myös lapsen urheillessa. Sen sijaan 18 vuotta täyttänyt lapsi tarvitsee oman määräaikaisen matkustajavakuutuksen, jos hän harrastaa matkalla kilpaurheilua tai -toimintaa. Matkustajavakuutus tehdään vaan sille osalle matkaa, jolloin lapsi esimerkiksi harjoittelee urheilukilpailua varten tai osallistuu kilpailuun. Hinta määräytyy lajin riskialttiuden mukaan.

Vanhempansa mukana matkustavalle alle 20-vuotiaalle lapselle ei voi ottaa lisäturvaksi vain matkalla voimassa olevaa turvaa, vaan tarvittava lisäturva tulee ottaa jatkuvana turvana. Turva on tällöin voimassa myös lapsen jokapäiväisessä elämässä.

Mikä on lentoyhtiön vastuu matkatavaroistani?

Jos lähtöselvitetyt matkatavarasi tuhoutuvat, vahingoittuvat, viivästyvät tai katoavat kokonaan ja vastuussa on EU-maan lentoyhtiö, hae korvausta ensisijaisesti lentoyhtiöltä. Siltä osin kuin lentoyhtiö ei maksa korvausta, voit hakea korvausta vakuutuksestasi.

Raskaus ja matkustaminen. Korvaako vakuutus raskauteen liittyviä hoitokuluja matkalla?

Me korvaamme ennen raskausviikkoa 29 syntyneitä raskaudentilasta aiheutuneita hoitokuluja enintään viikon ajalta, mutta emme muita kustannuksia.

Mitä hyötyä on eurooppalaisesta sairaanhoitokortista?

Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla todistat oikeutesi lääketieteellisesti välttämättömään sairaanhoitoon EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä. Saat hoitoa, jos sairastut äkillisesti tai joudut tapaturmaan. Kortilla saat hoitoa samaan hintaan kuin kyseisen maan asukkaat. Hoidon hinta määräytyy oleskelumaasi kansallisen järjestelmän mukaisesti. Siitä riippuen voit saada hoidon kokonaan ilmaiseksi, maksaa siitä omavastuuosuuden tai joutua maksamaan hoidosta täyden hinnan. Pääset hoitoon myös, jos pitkäaikaissairautesi vaatii sitä. Kortilla saat myös raskauteen tai synnytykseen tarvitsemaasi hoitoa.

Miten voin tilata todistuksen vakuutuksestani?

Ostaessasi vakuutuksen verkkokaupasta saat oston jälkeen tulostettua todistuksen suoraan Oston vahvistus -sivun linkin kautta. Voit käydä tulostamassa todistuksen myös Omilta sivuilta vakuutuksen ostoa seuraavana päivänä.

Ostaessasi jatkuvan vakuutuksen lähetämme sinulle matkavakuutuskortin postitse. Se tulee sinulle muutama viikko oston jälkeen.

Sen lisäksi voit lähettää todistuspyynnön esim. viisumitodistuksesta Omilta sivuilta tai soittaa asiakaspalveluumme.​

​​​​​Miten valitsen matkan alkamispäivän?

Matkan alkamispäiväksi tulee valita se päivä, jona lähdet liikkeelle kotoasi. Esimerkiksi, jos lähdet kohti lentokenttää autolla tai julkisella liikennevälineellä ennen puolta yötä ja lento lähtee vasta puolen yön jälkeen, valitse alkamispäiväksi lennon lähtöä edeltävä päivä. Jos myöhästyisit lennolta esim. julkisen liikennevälineen ongelman vuoksi, matkavakuutus korvaa näin sinulle kuluja uudesta lennosta.

Huomaa, että vakuutus tulisi ostaa ennen matkalle lähtöä. Kun ostat vakuutuksen vähintään kolme päivää ennen matkan alkamispäivää, korvaamme kuluja matkan peruuntuessa esim. sairastumisen takia. Peruuntumiskuluina korvaamme mm. lentolippusi. Huolehdi siis vakuutus kuntoon hyvissä ajoin ennen matkaa. Toisin kuin lentolippujen hinnat, matkavakuutuksen hinta ei vaihtele Ifissä, vaan se on aina yhtä edullinen. Ostitpa sen kuukausia tai päiviä ennen reissuasi!

Vakuutuksen ikärajat ja rajoitukset

Määräaikaisen vakuutuksen voivat ostaa kaiken ikäiset ja se on voimassa valitsemanasi aikana.

Jatkuvan vakuutuksen voi ostaa verkkokaupasta alle 70-vuotias. Jos olet 70-vuotias tai vanhempi ja kiinnostunut ostamaan jatkuvan matkavakuutuksen, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme. Jatkuva vakuutus on voimassa 90-vuotiaaksi asti.

Matkavakuutuksen myöntäminen vaatii sähköisen terveysselvityksen täyttämisen, jos:

 • olet ostamassa vakuutusta yli 45 vuorokauden matkalle
 • olet eläkkeellä ja ostamassa jatkuvan vakuutuksen.

Ohjaamme verkkokauppaoston jälkeen sinut Omille sivuille täyttämään sähköisen terveysselvityksen näissä tapauksissa. Se ei siis vaadi sinulta käyntiä lääkärin tarkastuksessa, vaan ainoastaan tietoja terveydentilastasi ja sairaushistoriastasi. Terveysselvityksestä voi seurata rajoitusehtoja matkustajavakuutukseesi, mistä johtuen vakuutus ei korvaa kuluja aiempiin sairauksiisi tai vammoihisi liittyen.

Yli 45 vuorokauden pituista matkaa varten saat ostettua verkkokaupasta vakuutuksen, jos olet alle 27-vuotias. Yli 27-vuotiaana saat ostettua vakuutuksen verkkokaupasta, jos sinulla on If Kotivakuutus. Jos olet yli 27-vuotias ja sinulla ei ole Ifissä kotivakuutusta, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme, niin teemme sinulle tarjouksen pidemmän matkan vakuutuksesta.​

Valmiina lähtöön? Vilkaise vielä reissuvinkit

Matka kiikarissa? Lue parhaat vinkkimme matkalle ja vilkaise, mitä vakuutus korvaa eri tilanteissa! Siirry matkailijoiden vinkkipankkiin

MUISTA MYÖS MUUT VAKUUTUKSET

Hienoa, että olet kiinnostunut vakuuttamaan itsesi matkojen varalle. Muista vakuuttaa itsesi myös sairaus- ja tapaturmavakuutuksella. Näin varmistat hoitoon pääsyn nopeasti ja jonottamatta.