Matkavakuutus

Matkavakuutus turvaa sinut ja matkatavarasi. Saat sen voimaan milloin ja miten haluat: jatkuvana ympäri vuoden tai määräaikaisena yhdelle matkalle.


 • Korvaamme hoitokulut ilman ylärajaa ja omavastuuta

  ​Jos sairastut tai sinulle sattuu tapaturma matkallasi, kulut voivat nousta jopa kymmeniin tuhansiin euroihin.

 • Turvaa matkan peruuntumisen varalta

  Viime hetken sairastuminen tai kriisitilanne matkakohteessa? Ei hätää, korvaamme matkan peruuntuessa matkakulujasi

 • Kuljetus Suomeen vakavissa sairaustapauksissa

  ​Korvaamme sairaankuljetuksen ulkomailta Suomeen vakavissa sairaustapauksissa.

Mitä kuluja vakuutus korvaa? Matkustaja ja matkatavara Matkustaja
Sairastuminen tai tapaturma ulkomaanmatkalla

Matkasairauksien ja -tapaturmien kustannukset korvataan ilman omavastuuta tai ylärajaa. Hoitokuluina korvataan mm. lääkärinpalkkiot, lääkkeet, tutkimuksen ja hoidon sekä sairaankuljetus- ja matkakuluja.

Yleisimpiä matkalla sattuvia sairauksia ja tapaturmia ovat esimerkiksi:

 • vatsataudit
 • haavat
 • auringonpistokset
 • auringonpolttama iho
 • nyrjähdykset

Ennen matkaa alkanut sairaus: Mikäli sinulla on jokin ennen matkaa alkanut sairaus, matkavakuutus korvaa välttämätöntä ensiapuhoitoa matkakohteessa enintään viikon ajalta mikäli tämä sairaus pahentuu yllättäen matkan aikana. 

Sairastuminen tai tapaturma kotimaanmatkalla*

Matkavakuutus on voimassa myös yöpymisen sisältävillä, yli 150 km päähän tehtävillä vapaa-ajan matkoilla. Matkasairauskustannukset korvataan ilman omavastuuta tai ylärajaa.

Mikä on kotimaan matka?
Kotimaan matkalla tarkoitetaan matkoja normaalin päivittäisen elinympäristösi ulkopuolelle. Matkavakuutus kattaa matkat muualle kuin sinun ja puolisosi kotiin, työpaikalle, vapaa-ajan asunnolle tai opiskelupaikkakunnalle.

*Voit valita lisäturvana jatkuvaan matkavakuutukseen

Liikuntavammat (esim. lasketellessa ja sukelluskurssilla)

Matkavakuutus on turvana myös liikkuessasi! Matkavakuutus on voimassa liikuntaharrastuksissa (esim. laskettelu, pyöräily, juoksu, surffaus) ja korvaamme niissä sattuneiden tapaturmien hoitokuluja, tutkimuksia ja lääkkeitä. Matkavakuutus on voimassa myös kokeiltaessa seuraavia riskialttiimpia lajeja:

 • Sukellus (kokeilu tai peruskurssi esim. open water diver-kurssi)
 • Kiipeily tai jäätikkövaellus (ohjattu, enintään 4 tunnin pituinen sessio)
 • Benjihyppy, kuumailmapallolento, tandemhyppy laskuvarjolla tai tandemlento riippu- tai varjoliitimellä

Huomaathan, että jos entuudestaan harrastat edellä mainittuja tai joitain muita riskialttiita lajeja, matkavakuutus kattaa ne vain lisämaksusta. Jos osallistut minkä tahansa lajin kilpailuun matkallasi (esim. maraton tai jalkapalloturnaus), tarvitset myös lisäturvaa. Saat tällaisen vakuutuksen vakuutuspalvelustamme (010 19 19 23, ma-pe, klo 8-20).

Matkan peruuntuminen

Mitä korvataan?
Korvaamme matkan peruuntumisesta aiheutuneita kuluja eli käyttämättömiä lentoja ja hotelliöitä, jos matka peruuntuu esim. sairastumisen tai matkakohteen olosuhteiden muutoksen takia. Kustannuksia korvataan 5 000 euroon asti yhtä matkaa ja vakuutettua kohti.

Milloin korvataan?
Matkan peruuntumiskuluja korvataan, kun matkaan lähteminen estyy jostain seuraavista syistä:

 • Sairastut ennen matkaa
 • Lähiomaisellesi sattuu vakava tapaturma, äkillinen sairastuminen tai hän menehtyy
 • Matkakohteessa sattuu luonnonkatastrofi, aseellinen selkkaus, terroristi-isku tai kohteessa puhkeaa epidemia

Huomioi:
Matkan peruuntumisturva on voimassa, jos matkan alkuun on vakuutuksen ostohetkellä vähintään 3 vrk. Älä siis lykkää matkavakuutuksen ostoa turhaan, vaan osta vakuutus hyvissä ajoin ennen matkaa.

Matkan keskeytyminen tai matkalta myöhästyminen

Mitä korvataan?
Korvaamme matkan keskeytymisestä tai matkalta myöhästymisestä aiheutuneita ylimääräisiä kuluja, kuten kustannuksia korvaavista lennoista. Lisäksi korvaamme sairastamisen tai muun pakottavan syyn vuoksi jokaisesta menetetystä matkapäivästä 80 euroa.

Milloin korvataan?
Korvaamme matkan keskeytymiskuluja, kun ne perustuvat lääkärin määräykseen ja johtuvat omasta tai lähiomaisen vakavasta tapaturmasta, äkillisestä vakavasta sairastumisesta tai kuolemasta. Korvaamme kuluja myös silloin, kun matka keskeytyy matkakohteessa tapahtuneen aseellisen selkkauksen, terroriteon, luonnonkatastrofin tai epidemian tai joudut osalliseksi liikenneonnettomuuteen.

Myöhästymisestä aiheutuneita kuluja korvataan esim. jos lentokentälle vievä linja-auto hajoaa kesken matkan, et sääesteen vuoksi pääse lentokentälle tai joudut omalla autollasi liikenneonnettomuuteen etkä ehdi matkalle.

24 h hätäpäivystys

Neuvomme vahingon sattuessa, ohjaamme sopimusssairaalaan tai -lääkärille, huolehdimme maksusitoumuksista ja avustamme kotiinkuljetuksissa.

Mukana matkustavat alle 20-vuotiaat lapset ja lapsenlapset

Vanhempiensa tai isovanhempiensa mukana matkustavat alle 20-vuotiaat lapset sisältyvät ilman lisämaksua Matkustajaturvaan. Lasten tietoja ei tarvitse erikseen ilmoittaa. Jos lapsi matkustaa yksin tai jonkun muun kuin vanhempiensa tai isovanhempiensa seurassa, hän tarvitsee oman matkavakuutuksen.

Matkatavaravakuutukseen sisältyvät samassa taloudessa vakinaisesti asuvien henkilöiden matkatavarat.

Kuljetus Suomeen

Vakavassa sairaustapauksessa korvaamme kuljetuksen Suomeen ja tarvittaessa myös saattajan kustannuksia.

Kuolemantapauksessa huolehdimme vainajan kuljetuksesta Suomeen.

Kuluja kriisitilanteessa

Mitä korvataan?
Matkakohteessa sattuneen yllättävän kriisitilanteen yhteydessä korvaamme kustannuksia ylimääräisistä matkakuluista sekä lääkärin määräämästä psykoterapiasta enintään viideltä käynniltä matkan jälkeen.

Milloin korvataan?
Jos matkan aikana matkakohteessa tapahtuu luonnonkatastrofi, aseellinen selkkaus tai terrori-isku tai olet ollut osallisena liikenneonnettomuudessa saat tarvittaessa henkistä tukea toipumiseen eli psykoterapiahoitoja. Edellä mainituissa tilanteissa korvaamme lisäksi ylimääräisiä matkakuluja, jos matkakohteesta on tarpeen palata suunniteltua aiemmin kotiin.

Esimerkkitapaus:
Matkakohteessa tapahtuu terrori-isku. Paluulennon ajankohta on vasta viikon kuluttua, mutta alueen turvallisuustilanne on heikentynyt. Korvaamme kuluja uudesta, korvaavasta lennosta, joka lähtee heti seuraavana päivänä. Lisäksi korvaamme kotimaassa tarvittaessa kuluja psykoterapiasta lääkärin lähetteellä.

Matkatavaroiden vahingot ja varkaudet

Korvaamme matkatavaroiden äkilliset ja ennalta arvaamattomat vahingot, kuten rikkoutumiset ja varkaudet. Matkatavaravahinkojen omavastuu on vain 100 euroa per vahinko. Matkatavaravakuutus kattaa kaikkien samassa taloudessa asuvien matkustajien matkatavarat.

Esimerkkejä vahingoista, jotka korvataan:

 • Kamera putoaa veneestä veteen
 • Istut aurinkolasien päälle
 • Taskuvaras vie puhelimen
 • Varas vie koko laukun (laukku korvataan sisältöineen)

Käteistä rahaa korvaamme maksimissaan 100 euroa per vahinkotapahtuma (esim. laukkusi varastetaan). Käteistä rahaa korvataan oli se sitten vahingon hetkellä taskussasi tai hotellin tallelokerossa.

Matkatavaroiden myöhästyminen

Jos matkatavarat myöhästyvät matkakohteesta yli 6 tuntia, voit ostaa välttämättömyystarvikkeita 80 €:lla vuorokaudessa ilman omavastuuta. Yläraja on yhteensä 320 €/matkustaja, joten et jää pulaan vaikka tavarat myöhästyisivät monta päivää.

Välttämättömyystarvikkeita ei ole erikseen rajattu, vaan ne arvioidaan tapauskohtaisesti. Niillä tarkoitetaan tavaroita, joita välttämättä tarvitset päivittäisessä oleskelussa matkakohteessa. Jos matkalla on joku sovittu tarkoitus, esimerkiksi häät, vakuutuksesta voidaan korvata myös siihen liittyviä välttämättömiä tarvikkeita.

Välttämättömyystarvikkeiksi voidaan laskea esimerkiksi:

 • Tavalliset vaihtovaatteet
 • Hammasharja ja muut hygieniatarvikkeet
 • Puhelimen laturi
 • Vuokrapuku, jos olet menossa häävieraaksi
Oikeudenkäynti tai vastuuvahinko

Korvaamme sinun tai taloudessasi asuvan henkilön ulkopuoliselle matkalla aiheuttaman esine- tai henkilövahingon 170 000 € asti. Omavastuu on 100 €.

Korvaamme yksityiselämäsi matkustamiseen liittyvien riita- ja rikosasioiden oikeudenkäyntikuluja 8 500 € asti. Vakuutettuja ovat myös samassa taloudessa kanssasi vakinaisesti asuvat henkilöt. Oikeusturvan omavastuu on 20 % kustannuksista, kuitenkin vähintään 170 €.

Matkavakuutus on matkaa varten otettava vakuutus, joka koostuu matkustajavakuutuksesta ja matkatavaravakuutuksesta. Matkustajavakuutus korvaa esimerkiksi lääkärikuluja, jos sairastut tai loukkaannut matkalla. Matkatavaravakuutus korvaa puolestaan esimerkiksi matkatavaroiden yllättävän rikkoutumisen ja varkaudet. Matkavakuutus on saatavissa jatkuvana tai määräaikaisena vakuutuksena. ​

Matkavakuutuksen hinta

Määräaikaisen matkavakuutuksen hinta on kertaluontoinen ja vakuutus maksetaan oston yhteydessä verkkopankkitunnuksilla, jos sinulla ei ole muita vakuutuksia Ifissä. Jos olet jo asiakkaamme, lisätään määräaikainen matkavakuutus seuraavalle laskullesi. Määräaikaisen matkavakuutuksen hintaan vaikuttaa valitsemasi matkakohde ja matkan kesto.

Jatkuvan matkavakuutuksen hinta on vuosikohtainen ja saat siitä laskun. Hintaan vaikuttaa ikäsi ja asuinpaikkasi. Jatkuva matkavakuutus on voimassa kaikkialla ulkomailla.

IF MATKAVAKUUTUS – MITEN TULEE TOIMIA?

Näin ostat matkavakuutuksen kätevästi netistä mihin vuorokauden aikaan tahansa. Mene verkkokauppaan​ klikkaamalla Hae hinta ja osta. Älä huoli, henkilötunnuksen avulla varmistamme sinulle tarkan ja parhaan hinnan – emme luovuta sitä kenellekään.

 1. Jos matkustat vuosittain vähintään pari kertaa, suosittelemme aina voimassaolevaa eli jatkuvaa matkavakuutusta. Sen avulla olet aina turvattu, kun lähdet matkaan. Jos matkustat harvemmin ja tarvitset vakuutuksen vain yhtä matkaa varten, ota määräaikainen matkavakuutus ja valitse matkustuspäiväsi.
 2. Valitse sinulle sopiva vakuutuspaketti: Voit vakuuttaa vain itsesi (matkalla sattuvien sairauksien ja tapaturmien varalle) tai myös matkatavarasi. Voit valita jatkuvaan matkavakuutukseen halutessasi myös kotimaan matkat.
 3. Jatkuva matkavakuutus on voimassa heti oston jälkeen. Määräaikainen matkavakuutus on voimassa lähtöpäivästä paluupäivään.
 4. Saat linkin matkavakuutustodistukseen heti oston vahvistuksen yhteydessä. Matkavakuutustodistuksen löydät myös Omilta sivuiltasi ostoa seuraavana päivänä. Jos ostit jatkuvan matkavakuutuksen, lähetämme sinulle parin viikon kuluessa myös matkavakuutuskortin, joka kulkee kätevästi lompakossasi.
 5. Jos ostat määräaikaisen matkavakuutuksen ja sinulla ei ole muita vakuutuksia Ifissä, maksat vakuutuksen verkkopankissasi heti oston yhteydessä. Muussa tapauksessa maksat vakuutuksen laskulla. Jos sinulla on Ifissä jo vakuutuksia, matkavakuutus laskutetaan muiden vakuutustesi kanssa samalla laskulla.
 6. Jos haluat ostaa vakuutuksen myös perheenjäsenellesi, tee osto uudelleen. Muistathan, että tarvitset vain yhden matkatavaravakuutuksen per kotitalous.

Mahtavaa, nyt olet valmis lähtemään huoletta matkalle!

MATKUSTAJAVAKUUTUS + matkatavaravakuutus = matkavakuutus

If Matkavakuutukseen kuuluu aina Matkustajavakuutus. Matkustajavakuutus on matkavakuutuksen tärkein osa, koska se turvaa sinut matkalla sattuvien sairauksien ja tapaturmien varalta. Voit myös halutessasi vakuuttaa matkatavarasi matkalla sattuvien rikkoontumisten ja varkauksien varalta Matkatavaravakuutuksella.

Ifin Matkustajavakuutus korvaa lääkärikuluja ilman ylärajaa ja omavastuu on nolla euroa. Tämä tarkoittaa, ettet joudu maksamaan korvattavista lääkärikuluista mitään itse. Lisäksi matkustajavakuutus korvaa matkan peruuntumisesta, keskeytymisestä tai matkalta myöhästymisestä aiheutuneita kuluja. Jos siis esimerkiksi sairastuisit ennen matkaa etkä pääsisi lähtemään, korvaamme esimerkiksi käyttämättömät lentolippusi.

Matkustajavakuutus on henkilökohtainen, mutta se kattaa alle 20-vuotiaat mukanasi matkustavat lapsesi tai lapsenlapsesi.

Matkatavaravakuutuksella turvaat mukana kulkevan omaisuutesi erilaisten vahinkojen varalta. Vakuutus kattaa kaikkien samassa taloudessa asuvien matkustajien matkatavarat rikkoontumisten, varkauksien ja myöhästymisten varalta. Jos siis esimerkiksi otat matkavakuutuksen itsellesi ja puolisollesi, riittää että toisella on matkatavaravakuutus.

MATKUSTAJAN KRIISITURVA — APUA YLLÄTTÄVIIN TILANTEISIIN

Suomalaisten tekemät matkat suuntautuvat yhä eksoottisempiin kohteisiin, joissa olot eivät ole yhtä stabiilit kuin kotona. Myös lähialueillamme olosuhteet voivat muuttua nopeastikin. Siksi Ifin matkustajavakuutus sisältää ainutlaatuisen matkustajan Kriisiturvan, joka mahdollistaa turvallisen paluun kotiin sekä henkistä tukea, jos joudut matkallasi odottamattomaan tilanteeseen.

Jos matkan aikana matkakohteessa tapahtuu luonnonkatastrofi, aseellinen selkkaus tai terrori-isku tai jos olet ollut osallisena liikenneonnettomuudessa tai joutunut väkivaltarikoksen kohteeksi, korvaamme:

 • Ylimääräisiä matkakuluja, kuten korvaavan lennon pois matkakohteesta
 • Kuluja matkan keskeytymisen vuoksi käyttämättä jääneistä hotelliöistä
 • Kuluja lääkärin määräämästä psykoterapiasta enintään viideltä käynniltä matkan jälkeen

Kriisiturvasta on sinulle hyötyä myös ennen matkaa: jos matkakohteessa sattuu ennen matkaan lähtöä jokin yllä luetelluista tapauksista tai alueella puhkeaa esimerkiksi epidemia, ja matka peruuntuu tämän vuoksi, korvaamme kuluja maksetuista lentolipuista ja vastaavista. Huomaa, että matkan alkuun tulee vakuutuksen ostohetkellä olla vähintään 3 vuorokautta, jotta peruuntumiskuluja korvataan.


Matkustajan Kriisiturva sisältyy Ifin matkavakuutukseen aina riippumatta siitä, otatko määräaikaisen vakuutuksen vain yhtä matkaa varten vai jatkuvan matkavakuutuksen.

JATKUVA MATKAVAKUUTUS VAI MÄÄRÄAIKAINEN MATKAVAKUUTUS?

Jatkuva matkavakuutus on sinulle halvin vakuutus, kun matkustat vähintään kaksi kertaa vuodessa, teet yhden pidemmän matkan tai matkustat kaukokohteeseen.

 • Jatkuva matkavakuutus on huoleton vaihtoehto, koska se on voimassa vuoden ympäri ja missä tahansa maassa, joten sinun ei tarvitse ilmoittaa matkoistasi Ifille. Myös matkan peruuntumisturva on aina automaattisesti voimassa, kun varaat matkan.
 • Jatkuva matkavakuutus on voimassa enintään 45 vuorokautta pitkillä matkoilla.
 • Kun otat jatkuvan matkavakuutuksen, saat matkavakuutuskortin, jota on kätevä pitää mukana matkoilla. Se toimii todistuksena matkavakuutuksesi voimassaolosta, jos sinun tarvitsee käydä matkalla lääkärissä.
 • Jatkuvan matkavakuutuksen saat halutessasi voimaan ulkomaiden lisäksi myös kotimaan matkoille.

Määräaikainen matkavakuutus eli matkakohtainen vakuutus on sinulle halvin vakuutus, jos matkustat enintään kerran vuodessa. Valitset vain maan, johon matkasi pääasiassa suuntautuu sekä lähtö- ja paluupäivän. Määräaikaisessa matkavakuutuksessa ei ole ikärajoja, eli se sopii kaiken ikäisille.

MATKAVAKUUTUS NOPEASTI – VOIMAAN VAIKKA HETI

Jatkuva matkavakuutus on voimassa heti oston jälkeen ja määräaikaisen matkavakuutuksen saat voimaan valitsemanasi päivänä. Jos mahdollista, vakuutus kannattaa ostaa vähintään kolme vuorokautta ennen kuin lähdet matkalle. Tällöin korvaamme esim. lentolippusi siinä tapauksessa, että et sairastumisen vuoksi pääsisi lähtemään matkaan.​Matkavakuutuksen laskun eräpäivä voi olla vasta matkan jälkeen, mutta vakuutus on siitä huolimatta voimassa matkallasi.

MATKAVAKUUTUSTODISTUS

Ostaessasi matkavakuutuksen Ifin verkkokaupasta saat tallennettua tai tulostettua matkavakuutustodistuksen itsellesi heti oston jälkeen. Linkki todistukseen on oston vahvistuksen yhteydessä. Todistus on löydettävissä myös Omilta sivuilta ostoa seuraavana päivänä.

MATKAVAKUUTUKSEN VOIMASSAOLO liikunnassa ja KILPAURHEILUSSA

Matkavakuutus on voimassa liikuntaharrastuksissa (esim. laskettelu, pyöräily, juoksu, surffaus) ja korvaamme niissä sattuneiden tapaturmien hoitokuluja, tutkimuksia ja lääkkeitä. Matkavakuutus on voimassa myös kokeiltaessa seuraavia riskialttiimpia lajeja:

 • Sukellus (kokeilu tai peruskurssi esim. open water diver-kurssi)
 • Kiipeily tai jäätikkövaellus (ohjattu, enintään 4 tunnin pituinen sessio)
 • Benjihyppy, kuumailmapallolento, tandemhyppy laskuvarjolla tai tandemlento riippu- tai varjoliitimellä

Huomaathan, että jos entuudestaan harrastat edellä mainittuja tai joitain muita riskialttiita lajeja​, matkavakuutus korvaa niitä vain lisämaksusta. Jos osallistut minkä tahansa lajin kilpailuun matkallasi (esim. maraton tai jalkapalloturnaus), tarvitset myös lisäturvaa. Saat tällaisen vakuutuksen vakuutuspalvelustamme (010 19 19 23, ma–pe, klo 8–20). Alle 18-vuotias vakuutettu ei tarvitse lisäturvaa, vaan matkavakuutus on voimassa kaikissa lajeissa myös kilpailuihin osallistuessa.

Lue lisää matkavakuutuksesta ja urheilusta

MATKAVAKUUTUS YLI 45 VUOROKAUDEN MATKOILLE

Jos tarvitset matkavakuutuksen opiskelijavaihtoon tai lähdet muusta syystä yli 45 vuorokauden matkalle, saat matkavakuutuksen verkkokaupasta​, jos olet Etuasiakkaamme. Muussa tapauksessa saat sopivan vakuutuksen olemalla yhteydessä asiakaspalveluumme.


Vakuutusehdot ja -oppaat

Hätätilanne ulkomailla

Korvauspalvelu

+358 10 19 18 18

Avoinna arkisin 8.00–18.00, henkilövahingot 9.00–18.00

24h hätäpäivystys

Hätätilanteissa arkisin klo 18 jälkeen ja viikonloppuisin.

+358 800 1 3800

Hinauspalvelu ulkomailla +358 10 515 8777

Lääkäriasemat

Jos sairastut tai loukkaat itsesi lomamatkalla, hakeudu Ifin lääkäriasemaluettelossa olevalle lääkäriasemalle.

Usein kysyttyä matkavakuutuksesta

Miksi tarvitsen matkavakuutuksen?

Kaikki, jotka matkustavat, tarvitsevat matkustajavakuutuksen. Se turvaa sinut ja perheesi matkalla tapahtuvien sairauksien ja tapaturmien varalta. Lisäksi matkustajavakuutus korvaa taloudellisia menetyksiä, jos matkasi yllättäen peruuntuu tai keskeytyy. Matkavakuutuksen henkilöturva on sinulle tärkein, mutta kannattaa vakuuttaa myös matkalla mukana oleva omaisuutesi.

Millaisen matkavakuutuksen tarvitsen?

Kuinka usein matkustat?

If Matkavakuutus voi olla jatkuva (voimassa ympäri vuoden) tai määräaikainen (matkakohtainen). Jos matkustat kaksi kertaa tai useammin vuodessa ulkomaille, on jatkuva vakuutus sinulle kätevin ja myös halvin vaihtoehto. Säästät kuluissa, kun et joudu ottamaan vakuutusta joka matkalle erikseen ja onhan se helpompaa, kun on yksi muistettava asia vähemmän matkalle lähtiessä. Suosittelemme jatkuvaa matkavakuutusta myös sen vuoksi, että peruuntumisturva on tällöin voimassa jatkuvasti, ei vasta vakuutuksen oston jälkeen (kuten määräaikaisessa matkavakuutuksesa).

Tarvitsetko matkustajavakuutuksen lisäksi turvaa myös matkatavaroillesi?

Matkavakuutukseen kuuluu aina matkustajavakuutus ja lisäksi voit ottaa valinnaisen matkatavaravakuutuksen. Matkatavaravakuutuksen valitessasi saat valita juuri sinulle sopivan vakuutusmäärän (eli summa, jonka arvoiset matkatavarasi ovat).

Mitä matkavakuutus korvaa?

Matkustajavakuutus korvaa jos sairastut tai joudut tapaturmaan matkalla. Matkustajavakuutuksemme helpottaa hoitoon pääsyä ja korvaa lääkäri- ja sairaalakuluja, jotka ulkomailla voivat nousta huiman korkeiksi. Jos käy niin ikävästi, että matkasi yllättäen peruuntuu tai keskeytyy, voit saada korvaus​ta kuluista ja menetetyistä matkapäivistä. Matkatavaravakuutus korvaa matkatavaravahingot, muille ihmisille aiheuttamiasi vahinkoja sekä oikeudenkäyntikuluja.

Tarvitseeko lapsi oman matkavakuutuksen?

Vanhempansa mukana matkustava alle 20-vuotias lapsi on pääsääntöisesti vakuutettu vanhempansa Matkustajavakuutuksella. Tämä koskee:

 • omaa biologista tai adoptoitua lasta
 • samassa taloudessa asuvan avio-, avo- tai rekisteröidyn puolison samassa taloudessa asuvaa lasta
 • pitkäaikaisesti sijoitettua lasta.

Lisäksi isovanhemman mukana matkustava alle 20-vuotias lapsenlapsi on vakuutettu isovanhempansa Matkustajavakuutuksella.

Vanhempien Matkustajavakuutus turvaa myös matkalla elävänä syntyneen lapsen syntymähetkestä alkaen sekä ulkomailta adoptoidun lapsen kotimatkalle lähdöstä alkaen. Jos lapsi täyttää matkalla 20 vuotta, vanhempien Matkustajavakuutus kattaa hänet Suomeen palaamiseen saakka.

Lapsi tarvitsee oman Matkustajavakuutuksen koko matkan ajaksi, jos hän matkustaa yksin tai jos meno- tai paluumatka tapahtuu eri aikaan kuin vanhemman matka.

Matkustamme perheen kesken. Miten saan matkavakuutuksen kattamaan meidät kaikki?

Koko perhettä ei voi vakuuttaa yhdellä Matkavakuutuksella, vaan kumpikin vanhempi tarvitsee oman Matkustajavakuutuksen. Vanhemman Matkustajavakuutus kattaa myös mukana matkustavat alle 20-vuotiaat lapsesi. Matkatavaravakuutus kattaa koko kotitalouden matkatavarat eli se tarvitsee ostaa vain kerran. Tarkista lisäksi Kotivakuutuksesi laajuus: jos vakuutukseen sisältyy irtaimisto, se kattaa myös matkatavaroiden vahingot.

Jatkuva vai määräaikainen matkavakuutus?

If Matkavakuutus voi olla jatkuva tai määräaikainen eli matkakohtainen. Jos matkustat kaksi kertaa tai useammin vuodessa ulkomaille, on jatkuva matkavakuutus sinulle kätevin ja halvin vaihtoehto.

Missä ja kuinka pitkään matkavakuutus on voimassa?

Ifin jatkuva Matkavakuutus on voimassa enintään 45 vuorokautta kunkin yksittäisen Suomesta alkavan matkan alkamisesta. Määräaikainen vakuutus on voimassa valitsemasi ajan.

Määräaikaisen matkavakuutuksen ostaessasi valitset tietyn maan, jonne olet matkallasi menossa. Jos matkasi aikana vierailet useammassa maassa, valitse se maa, jossa olet pisimpään. Vakuutus on voimassa joka tapauksessa koko sen ajan, jonka olet valinnut.

Jatkuvan matkavakuutuksen voi ostaa kattaen sekä kotimaan että ulkomaan matkat. Voit ostaa jatkuvan matkavakuutuksen myös niin, että se kattaa vain ulkomaan matkat.

Onko matkavakuutus voimassa kilpaurheilussa?

If Matkavakuutus ei ole voimassa jos vahinko on sattunut vakuutetun osallistuessa urheiluliiton tai -seuran järjestämiin kilpailuihin, otteluihin tai niitä varten järjestettyihin harjoituksiin. Matkavakuutus ei ole voimassa myöskään vakuutetun harjoitellessa valmennusohjelman mukaisesti. Kilpaurheilusta on kyse aina esimerkiksi silloin, kun vakuutetun harrastamaan lajiin liittyy vaatimus vakuutusturvasta.

Alle 18-vuotiaalla lapsella vanhempien Matkustajaturva on voimassa myös lapsen urheillessa. Sen sijaan 18 vuotta täyttänyt lapsi tarvitsee oman määräaikaisen matkustajavakuutuksen, jos hän harrastaa matkalla kilpaurheilua tai -toimintaa. Matkustajavakuutus tehdään vaan sille osalle matkaa, jolloin lapsi esimerkiksi harjoittelee urheilukilpailua varten tai osallistuu kilpailuun. Hinta määräytyy lajin riskialttiuden mukaan.

Vanhempansa mukana matkustavalle alle 20-vuotiaalle lapselle ei voi ottaa lisäturvaksi vain matkalla voimassa olevaa turvaa, vaan tarvittava lisäturva tulee ottaa jatkuvana turvana. Turva on tällöin voimassa myös lapsen jokapäiväisessä elämässä.

Mikä on lentoyhtiön vastuu matkatavaroistani?

Jos lähtöselvitetyt matkatavarasi tuhoutuvat, vahingoittuvat, viivästyvät tai katoavat kokonaan ja vastuussa on EU-maan lentoyhtiö, hae korvausta ensisijaisesti lentoyhtiöltä. Siltä osin kuin lentoyhtiö ei maksa korvausta, voit hakea korvausta vakuutuksestasi.

Raskaus ja matkustaminen. Korvaako matkavakuutus raskauteen liittyviä hoitokuluja matkalla?

Me korvaamme matkavakuutuksesta ennen raskausviikkoa 29 syntyneitä raskaudentilasta aiheutuneita hoitokuluja enintään viikon ajalta, mutta emme muita kustannuksia.

Mitä hyötyä on eurooppalaisesta sairaanhoitokortista?

Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla todistat oikeutesi lääketieteellisesti välttämättömään sairaanhoitoon EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä. Saat hoitoa, jos sairastut äkillisesti tai joudut tapaturmaan. Kortilla saat hoitoa samaan hintaan kuin kyseisen maan asukkaat. Hoidon hinta määräytyy oleskelumaasi kansallisen järjestelmän mukaisesti. Siitä riippuen voit saada hoidon kokonaan ilmaiseksi, maksaa siitä omavastuuosuuden tai joutua maksamaan hoidosta täyden hinnan. Pääset hoitoon myös, jos pitkäaikaissairautesi vaatii sitä. Kortilla saat myös raskauteen tai synnytykseen tarvitsemaasi hoitoa.

Miten voin tilata todistuksen If Matkavakuutuksestani?

Ostaessasi matkavakuutuksen verkkokaupasta, saat oston jälkeen tulostettua todistuksen suoraan Oston vahvistus -sivun linkin kautta. Voit käydä tulostamassa todistuksen myös Omilta sivuilta vakuutuksen ostoa seuraavana päivänä.

Ostaessasi jatkuvan matkavakuutuksen lähetämme sinulle matkavakuutuskortin postitse. Se tulee sinulle muutama viikko oston jälkeen.

Sen lisäksi voit lähettää todistuspyynnön esim. viisumitodistuksesta Omilta sivuilta tai soittaa asiakaspalveluumme.​

​​​​​Miten valitsen matkan alkamispäivän?

Matkan alkamispäiväksi tulee valita se päivä, jona lähdet liikkeelle kotoasi. Esimerkiksi, jos lähdet kohti lentokenttää autolla tai julkisella liikennevälineellä ennen puolta yötä ja lento lähtee vasta puolen yön jälkeen, valitse alkamispäiväksi lennon lähtöä edeltävä päivä. Jos myöhästyisit lennolta esim. julkisen liikennevälineen ongelman vuoksi, matkavakuutus korvaa näin sinulle kuluja uudesta lennosta.

Huomaathan, että matkavakuutus tulee olla hankittuna ennen matkaa, eikä matkavakuutusta voi ottaa enää takautuvasti menneestä päivästä lukien. Huolehdi siis matkavakuutus kuntoon hyvissä ajoin ennen matkaa. Toisin kuin lentolippujen hinnat, matkavakuutuksen hinta ei vaihtele Ifissä, vaan se on aina yhtä edullinen. Ostitpa sen kuukausia tai päiviä ennen reissuasi!

Matkavakuutuksen ikärajat ja rajoitukset

Määräaikaisen matkavakuutuksen voivat ostaa kaiken ikäiset ja se on voimassa valitsemanasi aikana.

Jatkuvan matkavakuutuksen voi ostaa verkkokaupasta alle 70-vuotias. Jos olet 70-vuotias tai vanhempi ja kiinnostunut ostamaan jatkuvan matkavakuutuksen, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme. Jatkuva matkavakuutus on voimassa 90-vuotiaaksi asti.

Matkavakuutuksen myöntäminen vaatii sähköisen terveysselvityksen täyttämisen, jos:

 • olet ostamassa matkavakuutusta yli 45 vuorokauden matkalle
 • olet eläkkeellä ja ostamassa jatkuvan matkavakuutuksen

Ohjaamme verkkokauppaoston jälkeen sinut Omille sivuille täyttämään sähköisen terveysselvityksen näissä tapauksissa. Se ei siis vaadi sinulta käyntiä lääkärin tarkastuksessa, vaan ainoastaan tietoja terveydentilastasi ja sairaushistoriastasi. Terveysselvityksestä voi seurata rajoitusehtoja matkustajavakuutukseesi, mistä johtuen vakuutus ei korvaa kuluja aiempiin sairauksiisi tai vammoihisi liittyen.

Yli 45 vuorokauden pituista matkaa varten saat ostettua verkkokaupasta vakuutuksen, jos olet alle 27-vuotias. Yli 27-vuotiaana saat ostettua vakuutuksen verkkokaupasta, jos sinulla on If Kotivakuutus. Jos olet yli 27-vuotias ja sinulla ei ole Ifissä kotivakuutusta, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme, niin teemme sinulle tarjouksen pidemmän matkan vakuutuksesta.​

Valmiina lähtöön? Vilkaise vielä reissuvinkit

Matka kiikarissa? Lue parhaat vinkkimme matkalle ja vilkaise, mitä matkavakuutus korvaa eri tilanteissa! Siirry matkailijoiden vinkkipankkiin

MUISTA MYÖS MUUT VAKUUTUKSET

Hienoa, että olet kiinnostunut vakuuttamaan itsesi matkojen varalle. Muista vakuuttaa itsesi myös sairaus- ja tapaturmavakuutuksella. Näin varmistat hoitoon pääsyn nopeasti ja jonottamatta.