Matkailijan muistilista - mitä matkalle mukaan?

Matka kiikarissa ja mietit, mitä pakata mukaan? Lue, mitkä asiat kannattaa hoitaa kuntoon ennen kuin lentokone kiihdyttää kohti seikkailuja.

Tarkista nämä perusasiat ennen matkalle lähtöä

1. Tutustu ulkoministeriön matkustustiedotteisiin. Tee myös matkustusilmoitus ulkoministeriöön ja varsinkin, jos matkustat riskialttiiseen paikkaan.

2. Tarkasta muutamaa kuukautta ennen matkaa, tarvitsetko uusia rokotuksia. Myös malarian estolääkityksen tarve kannattaa selvittää hyvissä ajoin.

3. Tarkista, että passisi on voimassa. EU-maissa matkustaessa passin pitää olla voimassa koko matkan ajan, mutta esimerkiksi osassa Aasian maista passin on oltava voimassa jopa kuusi kuukautta matkan jälkeenkin. Muista hankkia lapselle oma passi.

4. Selvitä ajoissa matkatoimistosta tai kohdemaan viranomaisilta, tarvitsetko viisumia tai muita asiakirjoja kuten ESTA-matkustuslupaa

5. Vaihda paikallista valuuttaa hyvissä ajoin. Valuutanvaihtopisteessä ei välttämättä ole saatavilla haluamaasi valuuttaa heti, vaan sitä saatetaan joutua tilaamaan.

Vakuutus kuntoon matkalle

  • Muista ottaa matkavakuutus - saat sen kätevästi netistä 24/7. 
  • Tarvitsevatko mukaan lähtevät lapset tai lapsenlapset oman matkavakuutuksen? Jos sinulla on Ifin matkustajavakuutus, alle 20-vuotiaat omat lapset tai lapsenlapset sisältyvät automaattisesti sinun vakuutukseesi.
  • Vilkaise etukäteen, miten saat kätevimmin apua, jos sairastut tai loukkaannut matkalla. Muista myös hyödyntää vaivaton etälääkäri! 
  • Monissa maissa, esimerkiksi Thaimaassa, ei ole pakollista liikennevakuutusta. Tarkista vakuutusturvasi etukäteen, jos aiot vuokrata auton tai skootterin.

Kattaako matkavakuutus harrastuksesi?

  • Ifin matkustajavakuutukset kattavat automaattisesti tavallisten urheilulajien lisäksi riskialttiiden lajien kokeilun kuten sukelluksen peruskurssin, benjihypyn ja kuumailmapallolennon.
  • Jos harrastat kilpaurheilua tai riskialttiita urheilulajeja enemmän kuin kokeilun verran, tarvitset laajennuksen matkustajavakuutukseesi.
  • Alle 18-vuotiailla matkustajavakuutus kattaa kaikenlaisen urheilun, myös riskialttiit urheilulajit ja kilpaurheilun.

5 vinkkiä matkalaukun pakkaamiseen

1. Pakkaa käsimatkatavaroihin parin päivän perusvarustus: vaatekerta, passi, viisumi, valuutat, matkavakuutustodistus ja lääkkeet. Muista myös puhelimen laturi.

2. Ota asiakirjoista (passi, viisumi, matkaliput, ajo- ja luottokortit) kopiot tai kuvat ja säilytä niitä eri paikassa kuin alkuperäisiä.

3. Suojaa nestettä sisältävät pullot ja särkyvät tavarat erityisen hyvin.

4. Jos matkustat lapsen kanssa lentäen, lapsen mukavuuteen panostaminen lennon aikana keventää takuulla myös omaa matkaasi.

5. Jätä arvokkaimmat korut kotiin.

Muista myös lääkkeet matkalle

  • Ota mukaan pieni ensiapupaketti kohteen ja omien tarpeidesi mukaan. Hyödyllisiä tarvikkeita ovat yleensä ainakin laastari, aurinkovoide, maitohappobakteerit ja ripulilääkkeet, särkylääkkeet ja käsien desinfiointiaine.
  • Pidä lääkkeet käsimatkatavaroissa alkuperäispakkauksissaan ja ota reseptit mukaan. Näin voit tarvittaessa todistaa, että lääkkeet ovat sinun.
  • Harkitse tilanteen mukaan, tarvitsetko lääkkeistäsi englanninkielisen, lääkärin allekirjoittaman, listan.

4 asiaa, jotka on hyödyllistä tallettaa puhelimeesi

1. Lataa If Mobiili. Tällöin digitaalinen matkavakuutuskorttisi eli matkavakuutustodistus kulkee puhelimessasi.

2. Lataa etälääkärisovellus. Tavoitat etälääkärin hetkessä mistä päin maailmaa tahansa, ja voit jopa saada sähköisen reseptin EU- ja ETA-maihin. Lue lisää etälääkärin käytöstä matkalla

3. Vilkaise muiden matkustajien mielipiteet majoituspaikkojen tai ravintoloiden suhteen. Esimerkiksi Trip Advisor voi olla hyödyllinen, kun haluat tietää, mitä mieltä muut reissaajat ovat matkakohteesta. 

4. Lataa matkakohteen kartta puhelimeen tai tablettiin etukäteen niin, että voit käyttää karttaa myös, kun sinulla ei ole pääsyä internetiin. Myös metrokartta on hyvä tallentaa ainakin kuvana puhelimeen.

Myös nämä voivat kiinnostaa sinua