Matkalle lähtijän muistilista

Matka kiikarissa? Ennen kuin kiihdytät maailmalle, hanki matkavakuutus, lue matkustustiedotteet ja tee matkustusilmoitus, niin olet valmis huolettomaan reissuun.

Huolehdi näistä asioista ennen matkalle lähtöä:

1. Tutustu Ulkoministeriön matkustustiedotteisiin.

2. Tee matkustusilmoitus Ulkoministeriöön varsinkin, jos matkustat riskialttiiseen paikkaan.

3. Hanki matkavakuutus ja ota matkavakuutustodistus mukaan matkalle. Jatkuva matkavakuutus on halvin matkavakuutus, jos matkustat vähintään kaksi kertaa vuodessa ulkomailla. Määräaikainen matkavakuutus on matkakohtainen. 

4. Tarkasta muutamaa kuukautta ennen matkaa, tarvitsetko uusia rokotuksia. Myös malarian estolääkityksen tarve kannattaa selvittää hyvissä ajoin.

5. Tarkista, että passisi on voimassa. EU-maissa matkustaessa passin pitää olla voimassa koko matkan ajan, mutta esimerkiksi osassa Aasian maista passin on oltava voimassa jopa kuusi kuukautta matkan jälkeenkin. Muista hankkia lapselle oma passi.

6. Selvitä ajoissa matkatoimistosta tai kohdemaan viranomaisilta, tarvitsetko viisumia tai muita asiakirjoja kuten ESTA-matkustuslupaa.

7. Vaihda paikallista valuuttaa hyvissä ajoin. Valuutanvaihtopisteessä ei välttämättä ole saatavilla haluamaasi valuuttaa heti, vaan sitä saatetaan joutua tilaamaan.

8. Ota asiakirjoista (passi, viisumi, matkaliput, ajo- ja luottokortit) kopiot tai kuvat ja säilytä niitä eri paikassa kuin alkuperäisiä.

9. Pidä lääkkeet käsimatkatavaroissa alkuperäispakkauksissaan ja ota reseptit mukaan. Näin voit tarvittaessa todistaa, että lääkkeet ovat sinun. Harkitse tilanteen mukaan, tarvitsetko lääkkeistäsi englanninkielisen, lääkärin allekirjoittaman, listan.

10. Jos matkustat lapsen kanssa lentäen, lapsen mukavuuteen panostaminen lennon aikana keventää takuulla myös omaa matkaasi.

11. Google Street View on kätevä, jos haluat nähdä, miltä esimerkiksi hotellin lähiympäristö vaikuttaa. Voit saada hyviä vinkkejä, missä haluat – tai et halua – asua. Kannattaa vilkaista myös muiden matkustajien mielipiteet majoituspaikkojen tai ravintoloiden suhteen. Esimerkiksi Trip Advisor voi olla hyödyllinen, kun haluat tietää, mitä mieltä muut reissaajat ovat matkakohteesta. 

12. Lataa matkakohteen kartta puhelimeen tai padiin etukäteen niin, että voit käyttää karttaa myös, kun sinulla ei ole pääsyä internetiin. Myös metrokartta on kätevä tallentaa kuvana puhelimeen.

13. Tallenna puhelimeesi numero, johon voit ilmoittaa, jos luottokorttisi katoaa tai se varastetaan. 

Tarkista nämä asiat vakuutuksiin liittyen:

  • Kattaako vakuutus harrastuksesi lomamatkalla? Jos harrastat matkalla esimerkiksi sukellusta, kiipeilyä tai hyppäät benjihypyn, tarvitset matkavakuutukseen lisäturvaa, jolloin se kattaa myös näissä lajeissa sattuvat haaverit.
  • Selvitä jo etukäteen, miten saat kätevimmin apua, jos sairastut tai loukkaannut matkalla. Katso myös Ifin sopimuslääkärit matkakohteessasi.
  • Monissa maissa, esimerkiksi Thaimaassa, ei ole pakollista liikennevakuutusta. Tarkista vakuutusturvasi etukäteen, jos aiot vuokrata auton tai skootterin.

Matkalaukun pakkaaminen:

  • Ota mukaan pieni ensiapupaketti kohteen ja omien tarpeidesi mukaan. Hyödyllisiä tarvikkeita ovat yleensä ainakin laastari, aurinkovoide, maitohappobakteerit ja ripulilääkkeet, särkylääkkeet ja käsien desinfiointiaine.
  • Pakkaa käsimatkatavaroihin parin päivän perusvarustus: vaatekerta, passi, viisumi, valuutat, matkavakuutustodistus ja lääkkeet. Muista myös puhelimen laturi.
  • Suojaa nestettä sisältävät pullot ja särkyvät tavarat erityisen hyvin.
  • Jätä arvokkaimmat korut kotiin.
  • Lennolle mennessä matkalaukun saa lukita, mutta joskus lentoaseman henkilökunta joutuu avaamaan laukun turvatarkastuksen yhteydessä. Tällöin on vaarana, että laukku rikkoutuu.
  • Tutustu lentoyhtiösi matkatavaroita koskeviin säännöksiin.
Rullausta ja kolmen sekunnin viikkaus

Viisi vinkkiä: näin matkalaukun pakkaaminen onnistuu ammattilaisen ottein