Matkailijan muistilista - mitä matkalle mukaan?

Matka kiikarissa ja mietit, mitä pakata mukaan ja mihin varautua. Lue täältä, mitkä asiat kannattaa hoitaa kuntoon ennen kuin lentokone kiihdyttää kohti seikkailuja. Katso myös, miten ammattilainen pakkaa laukkunsa!

Huolehdi näistä asioista ennen matkalle lähtöä:

1. Tutustu ulkoministeriön matkustustiedotteisiin ja tee matkustusilmoitus ulkoministeriöön varsinkin, jos matkustat riskialttiiseen paikkaan. Myös me Ifillä olemme laatineet turvallisuusvinkkejä suosittuihin matkakohteisiin.

2. Hanki matkavakuutus ja ota matkavakuutustodistus mukaan matkalle. Jatkuva matkavakuutus on halvin matkavakuutus, jos matkustat vähintään kaksi kertaa vuodessa ulkomailla. Määräaikainen matkavakuutus on matkakohtainen. Laske matkavakuutuksen hinta ja osta verkosta 24/7!

3. Tarkasta muutamaa kuukautta ennen matkaa, tarvitsetko uusia rokotuksia. Myös malarian estolääkityksen tarve kannattaa selvittää hyvissä ajoin.

4. Tarkista, että passisi on voimassa. EU-maissa matkustaessa passin pitää olla voimassa koko matkan ajan, mutta esimerkiksi osassa Aasian maista passin on oltava voimassa jopa kuusi kuukautta matkan jälkeenkin. Muista hankkia lapselle oma passi.

5. Selvitä ajoissa matkatoimistosta tai kohdemaan viranomaisilta, tarvitsetko viisumia tai muita asiakirjoja kuten ESTA-matkustuslupaa

6. Vaihda paikallista valuuttaa hyvissä ajoin. Valuutanvaihtopisteessä ei välttämättä ole saatavilla haluamaasi valuuttaa heti, vaan sitä saatetaan joutua tilaamaan.

7. Ota asiakirjoista (passi, viisumi, matkaliput, ajo- ja luottokortit) kopiot tai kuvat ja säilytä niitä eri paikassa kuin alkuperäisiä.

8. Pidä lääkkeet käsimatkatavaroissa alkuperäispakkauksissaan ja ota reseptit mukaan. Näin voit tarvittaessa todistaa, että lääkkeet ovat sinun. Harkitse tilanteen mukaan, tarvitsetko lääkkeistäsi englanninkielisen, lääkärin allekirjoittaman, listan.

9. Jos matkustat lapsen kanssa lentäen, lapsen mukavuuteen panostaminen lennon aikana keventää takuulla myös omaa matkaasi.

Hyödyllisiä sivustoja reissaajille

1. Google Street View on kätevä, jos haluat nähdä, miltä esimerkiksi hotellin lähiympäristö vaikuttaa. Voit saada hyviä vinkkejä, missä haluat – tai et halua – asua.

2. Kannattaa vilkaista myös muiden matkustajien mielipiteet majoituspaikkojen tai ravintoloiden suhteen. Esimerkiksi Trip Advisor voi olla hyödyllinen, kun haluat tietää, mitä mieltä muut reissaajat ovat matkakohteesta. 

3. Lataa matkakohteen kartta puhelimeen tai padiin etukäteen niin, että voit käyttää karttaa myös, kun sinulla ei ole pääsyä internetiin. Ifläiset vinkkaavat Here we go -sovelluksen olevan kätevä. Myös metrokartta on hyvä tallentaa ainakin kuvana puhelimeen.

4. Vilkaise oman pankkisi yhteystiedot siltä varalta, että luottokorttisi esimerkiksi varastetaan.

Viisi vinkkiä: näin matkalaukun pakkaaminen onnistuu ammattilaisen ottein

Tarkista nämä asiat vakuutuksiin liittyen:

 • Tarvitsevatko mukaan lähtevät lapset tai lapsenlapset oman matkavakuutuksen? Jos sinulla on Ifin matkustajavakuutus, alle 20-vuotiaat omat lapset tai lapsenlapset sisältyvät automaattisesti sinun vakuutukseesi.
 • Kattaako vakuutus harrastuksesi lomamatkalla? Ifin matkustajavakuutukset kattavat automaattisesti tavallisten urheilulajien lisäksi riskialttiiden lajien kokeilun kuten sukelluksen peruskurssin, benjihypyn ja kuumailmapallolennon. Jos harrastat kilpaurheilua tai riskialttiita urheilulajeja enemmän kuin kokeilun verran, tarvitset laajennuksen matkustajavakuutukseesi. Alle 18-vuotiailla matkustajavakuutus kattaa kaikenlaisen urheilun, myös riskialttiit urheilulajit ja kilpaurheilun.
 • Vilkaise jo etukäteen, miten saat kätevimmin apua, jos sairastut tai loukkaannut matkalla
 • Jos matkakohteessasi ei ole nettiyhteyttä, tallenna puhelimeesi etukäteen numerot, joista saat apua vahingon sattuessa. Saat apua Ifistä numerosta +358 10 19 19 19
 • Monissa maissa, esimerkiksi Thaimaassa, ei ole pakollista liikennevakuutusta. Tarkista vakuutusturvasi etukäteen, jos aiot vuokrata auton tai skootterin.
 • Ota matkavakuutuksestasi täysi hyöty irti! Lue 10 yllättävää asiaa matkavakuutuksesta

Mitä matkalle mukaan - matkalaukun pakkaamisvinkit

 • Ota mukaan pieni ensiapupaketti kohteen ja omien tarpeidesi mukaan. Hyödyllisiä tarvikkeita ovat yleensä ainakin laastari, aurinkovoide, maitohappobakteerit ja ripulilääkkeet, särkylääkkeet ja käsien desinfiointiaine.
 • Pakkaa käsimatkatavaroihin parin päivän perusvarustus: vaatekerta, passi, viisumi, valuutat, matkavakuutustodistus ja lääkkeet. Muista myös puhelimen laturi.
 • Suojaa nestettä sisältävät pullot ja särkyvät tavarat erityisen hyvin.
 • Jätä arvokkaimmat korut kotiin.
 • Lennolle mennessä matkalaukun saa lukita, mutta joskus lentoaseman henkilökunta joutuu avaamaan laukun turvatarkastuksen yhteydessä. Tällöin on vaarana, että laukku rikkoutuu.
 • Tutustu lentoyhtiösi matkatavaroita koskeviin sääntöihin.

Vilkaise myös nämä:

 • Matkustusvinkit

  Kun on aika jälleen lähteä reissuun!

  Lue matkustusvinkkimme
 • Turvallisuus suosituissa matkakohteissa

  Pidä huolta tavaroistasi ja harkitse matkustusilmoituksen tekoa ennen matkaa. 

  Lue vinkit eri matkakohteisiin
 • Jalat riippumatolla

  Matkavakuutuskortti mukana matkalla

  Lue lisää digitaalisesta matkavakuutuskortista ja mahdollisista muista matkalla tarvitsemistasi todistuksista. 

  Tutustu