Vuokranantajan vakuutus

Turvaa omaisuutesi Ifin kotivakuutuksella sijoitusasunnolle. Saat sen soittamalla meille arkipäivisin klo 8-20 välillä.

 1. Vuokranantajan vakuutus

Vuokranantajan vakuutus on paras turva sijoitusasunnollesi.

Vakuuttamalla vuokralle annetun asuntosi varmistat, että sijoitusasuntosi on aina kattavasti vakuutettu. Asuntoasi voi kohdata vahinko, jota vuokralaisen tai taloyhtiön vakuutus ei korvaa. Vuokralaisen oma kotivakuutus voi myös päättyä tietämättäsi, ja sen voimassaoloa on vaikea vahtia.


 • Autamme riitatilanteissa

  Korvaamme oikeudenkäyntikuluja riidoissa esim. vuokralaisen, taloyhtiön tai urakoitsijan kanssa

 • Verovähennyskelpoinen

  Saat suuren turvan omaisuudellesi pientä maksua vastaan, jonka voit yleensä vähentää verotuksessa

 • Sopii kaikille yksityisille vuokranantajille

  Kehitetty yhteistyössä Suomen Vuokranantajien kanssa

Mitä vuokranantajan vakuutus korvaa? Vuokralle annettu huoneisto
Parketin, seinäpintojen, kaappien ym. vahingot

Korvaamme osakkaan kunnossapitovastuulla oleville huoneiston osille ja omaisuudelle aiheutuneita vahinkoja. Näitä ovat esimerkiksi pinnat, kuten parketit, tapetoinnit ja kaakelit sekä kiinteät kalusteet, kuten keittiön kaapistot ja kylpyhuoneen kalusteet. Katso tarkemmin, miten taloyhtiön ja osakkaan vastuut jakaantuvat huoneiston osien suhteen.

Vakuutus korvaa myös remonttien tulokset. Jos sijoitusasunnossasi on talon valmistumisen jälkeen tehty parannustöitä esim. sisäpinnoille tai kiinteille kalusteille, tulee nämä huomioida vuokranantajan vakuutuksessa riittävällä huoneiston osien korvausmäärällä.

Mitä vakuutuksesta ei korvata?

 • Vuokralaisen tahallaan aiheuttamia vahinkoja, ellet ole vakuuttanut vuokra-asuntoa erikseen niiden varalta (kts. rivi Vuokralaisen aiheuttamat tahalliset vahingot)
 • Vuokralaisen törkeällä huolimattomuudella aiheuttamia vahinkoja
 • Taloyhtiön kunnossapitovastuulla olevia rakenteita ja huoneiston osia
 • Yhtiöjärjestyksessä mahdollisesti sovitut vastuun laajennukset

Korvaamme esimerkiksi:

 • Vuokranantaja oli teettänyt remontin huoneistoon, jossa alkuperäinen muovimatto oli vaihdettu kalliiseen parkettiin. Taloyhtiössä tapahtui vesivahinko ja kiinteistövakuutus olisi korvannut huoneistoon vain yhtiön perustason mukaisen muovimaton. Korvaamme parketin ja muovimaton välisen hinnan erotuksen.
 • Asunnon jääkaapin kylmäaineputki rikkoutui ja keittiön lattiapinnoite jouduttiin uusimaan. Korvaamme lattian korjauksen ja jääkaapin.

Jääkaapin, pesukoneen ja huonekalujen vahingot

Jos vuokraat asunnon kalustettuna, korvaamme omistamallesi irtaimistolle ja kodinkoneille sattuneet vahingot. Vakuutus ei kata vuokralaisen omistamaa irtaimistoa.

Vakuutukseen kuuluvat mm. seuraavat vuokranantajan omistamat tavarat:

 • Kodinkoneet, esim. jääkaappi ja astianpesukone
 • Huonekalut, esim. sohva ja keittiön pöytä
 • Elektroniikka, esim. televisio

Korvattavia vahinkoesimerkkejä:

 • Vuokranantajan astianpesukone tai pyykinpesukone rikkoutuvat äkillisesti
 • Vuokranantajan huonekalut kastuvat vesivahingon seurauksena
Vuokralaisen aiheuttamat tahalliset vahingot*

Korvaamme asunnon sisäpinnoille ja kiinteille kalusteille vuokralaisen tahallaan aiheuttamia äkillisiä ja vuokranantajalle ennalta arvaamattomia vahinkoja. Tällaisia vahinkoja voivat olla esimerkiksi:

 • Vuokralaisen raivokohtaus, jonka seurauksena lattia- tai seinäpintoja tai keittiön kaappeja hajoaa
 • Paikkojen rikkoutuminen vuokralaisten riitelyn seurauksena
 • Tahallaan aiheutettu vuotovahinko esimerkiksi ennen asunnosta pois muuttamista

Vakuutuksesta ei korvata esimerkiksi:

 • Kulumisesta aiheutuneita vahinkoja
 • Asunnon huonosta hoidosta aiheutunutta vahinkoa
 • Taloyhtiön rakenteille tai muille asunnoille aiheutuvia vahinkoja
 • Vuokralaisen omaisuutta

*Vuokralaisen tahallisesti aiheuttamien vahinkojen korvaus on valinnainen osa vuokranantajan vakuutusta. Tämä osa ei ole tarjolla lyhytaikaisessa vuokrakäytössä oleviin asuntoihin (esim. AirBnB-asuntoihin).

Oikeudenkäyntikuluja ja asianajajan palkkioita riitatilanteissa

Oman kotisi kotivakuutus voi sisältää oikeusturvavakuutuksen, mutta se ei kata sijoitusasuntoosi liittyviä riitatilanteita. Vuokranantajan vakuutuksesta korvaamme oikeudenkäyntikuluja 10 000 euroon asti. Voit ottaa oikeusturvavakuutuksen halutessasi laajennettuna, jolloin se korvaa myös vastapuolelle maksettavaksi tuomittuja oikeudenkäyntikuluja. Oikeudenkäyntikuluja korvataan vain vuokrattavaan asuntoon liittyvissä riidoissa.

Vakuutuksesta korvataan riitoja esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

Riita vuokralaisen kanssa, jos osapuolet eivät pääse yhteisymmärrykseen:

 • Vuokran maksusta tai määrästä
 • Vuokrasopimuksen ehdoista
 • Vuokrasuhteen purkamisesta

Riitoja taloyhtiön tai urakoitsijan kanssa jos osapuolet eivät pääse yhteisymmärrykseen esimerkiksi:

 • Asunnon vaurioiden korjaamisesta
 • Asuntoon teetetystä remontista

Esimerkki korvaustilanteesta:
Vuokralainen aiheutti häiriöitä taloyhtiössä eikä maksanut vuokriaan vuokranantajalle. Vuokralainen ei kuitenkaan suostunut muuttamaan pois asunnosta vuokrasopimuksen irtisanomisesta huolimatta. Oikeusturvavakuutus korvaa asianajokuluja häätöä koskevassa riita-asiassa.

Omavastuu oikeusturvatapauksissa on 20% kuluista, kuitenkin vähintään 170€.

Voit vakuuttaa myös vuokralle annetun omakotitalon. Lue lisää alempaa.

kuusi syytä vakuuttaa vuokralle annettu asunto

Vaikka vuokralaisellasi on kotivakuutus ja asunto-osakeyhtiön tapauksessa taloyhtiöllä myös kiinteistövakuutus, kannattaa sinun vuokranantajana ottaa myös edullinen vakuutus sijoitusasuntoa varten. Tässä tärkeimmät syyt:

 1. Vuokranantajan vakuutukseen sisältyy oikeusturvavakuutus, joka kattaa kyseiseen asuntoon kohdistuvia riita-asioita kuten esim. vuokrariidat. Oman kotisi kotivakuutus ei kata sijoitusasunnon riitatilanteita.
 2. Laki ei velvoita vuokralaista ottamaan kotivakuutusta eikä pitämään sitä voimassa vuokrasopimuksen ajan. Ottamalla vuokranantajan vakuutuksen varmistat, että sijoitusasunto on aina oikein vakuutettu.
 3. Vuokranantajan vakuutus kattaa myös vuokranantajan omistaman irtaimiston asunnossa, esimerkiksi jääkaapin ja astianpesukoneen. Vuokralaista ei voi vaatia käyttämään omaa kotivakuutustaan niiden vahingoittuessa.
 4. Taloyhtiön kiinteistövakuutus korvaa asunnon vahingot vain perustasoon eli pääsääntöisesti talon valmistumisvuoden tai peruskorjauksen varustelutasoon asti. Jos olet itse asentanut huoneistoon esim. uuden kalliin parketin ja taloyhtiössä tapahtuu vesivahinko, yhtiön kiinteistövakuutus ei välttämättä riitä vastaavan parketin uusimiseen. Vuokrantantajan vakuutus korvaisi sen, mikä kiinteistövakuutuksesta jäisi korvaamatta.
 5. Voit laajentaa vakuutuksen korvaamaan vuokralaisen tahallisesti huoneiston sisäpinnoille ja kiinteille kalusteilla aiheuttamia äkillisiä vahinkoja. Tällaisten vahinkojen varalta voit varautua Ifin vuokranantajan vakuutuksella.
 6. Vahinkotilanteessa vuokranantaja ei voi velvoittaa vuokralaista käyttämään vakuutustaan vahinkojen kattamiseksi. Vuokranantajan vakuutuksella varmistat, että sijoitusasuntosi on aina asianmukaisesti vakuutettu.

mikä on vuokranantajan vakuutuksen hinta?

Vuokranantajan vakuutuksen hinta riippuu mm. vuokrattavan asunnon sijainnista, vakuutettavien kalusteiden arvosta sekä siitä, onko sinulla Ifissä entuudestaan vakuutuksia. Etuohjelmamme palkitsee sinut jopa 15 %:n alennuksella, kun olet keskittänyt kaikki vakuutuksesi Ifiin. Alennuksen saat myös vuokranantajan vakuutuksen hinnasta. Seuraavat esimerkkihinnat on laskettu ilman alennuksia:

 • Kalustamaton yksiö Helsingissä, alkaen 50 € / vuosi
 • Kalustettu kaksio Oulussa, alkaen 65 € / vuosi
 • Kalustettu kaksio Tampereella, alkaen 70 € / vuosi

Esimerkkihinnoissa ei ole huomioitu vuokralaisen tahallaan aiheuttamien vahinkojen laajennusta, jonka hinta on alkaen 30 € / vuosi. Asunnon sijainti ja koko vaikuttavat myös laajennuksen hintaan.

Vuokranantajan vakuutus on yleensä verovähennyskelpoinen, jos olet antanut asuntosi vuokralle tulonhankkimistarkoituksessa. Tämä tarkoittaa, että olet perinyt kohteesta käypää eli yleisen hintatason mukaista vuokraa. Tarkista kuitenkin oikeutesi verovähennykseen aina verottajalta.

näin helppoa on ottaa ifistä vakuutus sijoitusasunnolle

 • Ota yhteys Ifin asiakaspalveluun. Saat vakuutuksen voimaan vaikka heti.
 • Emme tarvitse asunnon vuokrasopimusta tai muita dokumentteja. Kohteen osoite riittää.
 • Vuokranantajan vakuutus on asuntokohtainen eli kattaa varsinaisen vuokrasopimuksen lisäksi myös mahdollisen alivuokrasopimuksen.
 • Vuokranantajan vakuutus sopii kaikille yksityisille vuokranantajille. Asunnon tulee siis olla yksityisessä omistuksessa ja vuokrattu asumiskäyttöön.

Jos asuntosijoittamisesi on ammattimaista (sinulla on y-tunnus), Ifin yritysvakuutuspalvelu tarjoaa sinulle oikean vakuutusratkaisun.

minkälaisia vahinkoja vuokranantajan vakuutus korvaa?

Sijoitusasunnossa sattuvat vahingot voivat johtua esimerkiksi asukkaan toiminnasta, taloyhtiön tekniikan pettämisestä tai asunnossa olevien kodinkoneiden rikkoutumisesta. Näissä ja monissa muissa tilanteissa vuokranantajan kotivakuutuksesta on apua!

astianpesukoneen rikkoutuminen

Astianpesukone meni rikki ja vuotovesi valui keittiön laminaattilattialle. Tuhoutuneet laminaatti ja muut pinnoitteet sekä keittiön kaapistojen runkojen uusiminen korvataan vuokranantajan vakuutuksesta.

putkirikko kerrostalossa

Vuokranantaja oli teettänyt remontin huoneistoon, jossa alkuperäinen muovimatto oli vaihdettu kalliiseen parkettiin. Taloyhtiössä tapahtui vesivahinko ja kiinteistövakuutus olisi korvannut huoneistoon vain yhtiön perustason mukaisen muovimaton. Korvaamme vuokranantajan vakuutuksesta parketin ja muovimaton välisen hinnan erotuksen.

rasvapalo keittiössä

Vuokralainen paistoi munkkeja, jonka seurauksena keittiössä roihahti pieni rasvapalo. Pinnoitevahinkojen korvausta voi hakea joko vuokralaisen tai vuokranantajan kotivakuutuksesta.

asuntomurto

Taloyhtiössä oli useita asuntomurtoja ja vuokratun huoneiston seinä- ja lattiapinnat oli sotkettu ja väliovet rikottu. Vuokranantajan kotivakuutus korvasi varkaiden aiheuttamat huoneiston vahingot. Taloyhtiön vakuutus korvaa rikkotuneen ulko-oven.

Asianajokulut riitatilanteessa

Vuokralainen aiheutti häiriöitä taloyhtiössä eikä maksanut vuokriaan vuokranantajalle. Vuokralainen ei kuitenkaan suostunut muuttamaan pois asunnosta vuokrasopimuksen irtisanomisesta huolimatta. Vuokranantajan vakuutukseen sisältyvä oikeusturvavakuutus korvasi asianajokuluja häätöä koskevassa riita-asiassa.

vuokralle annetun omakotitalon vakuuttaminen

Vain rakennuksen omistaja voi vakuuttaa vuokralle annetun omakotitalon tai mökin. Vakuutus kattaa myös omakotitalossa olevan vuokranantajan irtaimiston. Vuokranantajan vakuutus korvaa erilaiset vahingot, joita vuokralle annetulle omakotitalolle voi sattua, kuten:

 • Puu kaatuu myrskyllä talon päälle
 • Tulipalo tuhoaa talon tai sen osia
 • Putkiston rikkoutuminen aiheuttaa vesivahingon
 • Varas rikkoo oven murtautuessaan taloon ja sotkee paikat. Huom! Vuokralaisen varastettu irtaimisto korvataan vuokralaisen vakuutuksesta.

Omakotitaloa vuokrattaessa omistaja vastaa kiinteistön kunnossapidosta. Tämän myötä vuokranantajalle voi syntyä vahingonkorvausvastuu henkilö- ja esinevahingoista, jotka aiheutuvat huolimattomasta kiinteistön hoidosta tai kunnossapidosta. Sitä varten vuokranantajan vakuutus sisältää erillisen vastuuturvan kiinteistönomistajalle, joka korvaa mm. seuraavia vahinkoja:

 • Lumien putoaminen katolta vuokralaisen niskaan
 • Postinjakajan liukastuminen talon jäisillä portailla
 • Nokikolari tippuu tikkailta tikkaiden pettäessä 
 • Kiinteistöllä oleva huonokuntoinen puu kaatuu naapurin auton, talon tai varaston päälle

Saat vuokranantajan vakuutuksen omakotitalollesi soittamalla Ifiin arkipäivisin klo 8-20 numeroon 010 19 19 19.


Vuokranantajan vakuutuksen ehdot ja oppaat

Vastuunjakotaulukko

Vastuunjakoa asunto-osakeyhtiön ja osakkaiden välillä määrittää asunto-osakeyhtiölaki. Tarkan jaottelun kunnossapidon vastuista löydät Kiinteistöliiton julkaisemasta Taloyhtiön vastuunjakotaulukosta.

Osakas

Pinnoitteet

Sisäosien lattia- ja seinäpinnoitteet, tapetit, maalaukset, sisärappaukset, tasoitepinnat, madalletut katot

Ovet

Huoneiston väliovet, sisempi parvekeovi, ulko-oven turvalukko, varmuusketju, murtosuojaus

Kiinteät kalusteet ja laitteet

Kaapistot, ikkunalaudat, verhotangot, saunan lauteet, takka, uunit

Ilmanvaihtojärjestelmät

Venttiilien puhdistus, suodattimet huoneiston sisäpuolella, liesituuletin

Asunto-osakeyhtiö

Rakenteet

Vesikatto, lattiarakenteet, sisäkatto, ulko- ja sisäseinät, parvekkeet, vedeneristeet

Ovet

Huoneiston ulko-ovi, parvekeoven uloin ovi, postiluukku, nimikilpi, lukko

Ilmanvaihtojärjestelmät

Venttiilien korjaus ja uusiminen, suodattimet huoneiston ulkopuolella, poistokanavaan liitetty liesikupu, tulo- ja poistokoneet

Tukea vuokraamiseen Suomen Vuokranantajilta

Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien järjestö. Heiltä saat asiantuntijatietoa vuokraukseen ja asuntosijoittamiseen. Vuokranantajien jäsenenä pääset hyödyntämään esimerkiksi seuraavia palveluita:

 • Maksuton lakineuvonta arkisin (puhelin ja verkko)
 • Vuokranantajan ja asuntosijoittajan tietopankki verkossa: sopimuspohjat, lomakkeet, laskurit, oppaat
 • Yli 150 maksutonta jäsenkoulutusta vuodessa ympäri Suomen: kabinetit, seminaarit, kiertueet

Tutustu tarkemmin Suomen Vuokranantajiin

sinulle voi olla hyötyä myös näistä sivuista

 1. Vuokranantajan vakuutus