Vuokranantajan vakuutus

 1. Vuokranantajan vakuutus

Vuokranantajan vakuutus on luotettavan vuokralaisen jälkeen paras turva sijoitusasunnollesi.

Vakuuttamalla vuokralle annetun asuntosi varmistat, että sijoitusasuntosi on aina kattavasti vakuutettu. Asuntoasi voi kohdata vahinko, jota vuokralaisen tai taloyhtiön vakuutus ei korvaa. Vuokralaisen oma kotivakuutus voi myös päättyä tietämättäsi, ja sen voimassaoloa on vaikea vahtia.


 • Autamme riitatilanteissa

  Korvaamme oikeudenkäyntikuluja riidoissa esim. vuokralaisen, taloyhtiön tai urakoitsijan kanssa

 • Verovähennyskelpoinen

  Saat suuren turvan omaisuudellesi pientä maksua vastaan, jonka voit yleensä vähentää verotuksessa

 • Sopii kaikille yksityisille vuokranantajille

  Kehitetty yhteistyössä Suomen Vuokranantajien kanssa

Mitä vuokranantajan vakuutus korvaa? Kalustamaton huoneisto Kalustettu huoneisto
Vesivahinko huoneistossa

Korvaamme osakkaan kunnossapitovastuulla oleville huoneiston pinnoille ja kiinteille kalusteille, kuten parketille, seinäpinnoille sekä keittiön ja kylpyhuoneen kaapistoille vesivahingon seurauksena sattuneita vahinkoja. Ei ole merkitystä, onko vesivahinko lähtöisin huoneiston sisältä tai esim. naapurihuoneistosta. Katso tarkemmin, miten taloyhtiön ja osakkaan vastuut jakaantuvat huoneiston osien suhteen.

Esimerkkivahinkoja, jotka korvaamme:

 • Vuokralainen sammui suihkuun tukkien lattiakaivon. Vesi vahingoitti yön aikana huoneiston parkettia, keittiön kaapistoja ja kasteli rakenteita. Korvaamme lattialle ja kaapistoille aiheutuneita vahinkoja. Rakenteille, muille huoneistoille tai vuokralaisen irtaimistolle aiheutuneet vahingot eivät kuulu vuokranantajan vastuulle, eikä niitä myöskään korvata vuokranantajan vakuutuksesta.
 • Vuokranantaja oli teettänyt remontin huoneistoon, jossa alkuperäinen muovimatto oli vaihdettu kalliiseen parkettiin. Taloyhtiössä tapahtui vesivahinko ja kiinteistövakuutus olisi korvannut huoneistoon vain yhtiön perustason mukaisen muovimaton. Korvaamme parketin ja muovimaton välisen hinnan erotuksen.

Kalustetun huoneiston vakuutus korvaa myös omistamasi kodinkoneiden ja muun irtaimiston vahinkoja, jos vesivahinko aiheuttaa sellaisia.

Parketin, seinäpintojen, kaappien ym. vahingot

Korvaamme osakkaan kunnossapitovastuulla oleville huoneiston osille ja omaisuudelle aiheutuneita vahinkoja. Näitä ovat esimerkiksi pinnat, kuten parketit, tapetoinnit ja kaakelit sekä kiinteät kalusteet, kuten keittiön kaapistot ja kylpyhuoneen kalusteet. Katso tarkemmin, miten taloyhtiön ja osakkaan vastuut jakaantuvat huoneiston osien suhteen. 

Korvaamme vahinkoja 10 000 euroon saakka per vahinkotapaus. Vakuutus korvaa myös remonttien tulokset. Jos sijoitusasunnossasi on talon valmistumisen jälkeen tehty parannustöitä esim. sisäpinnoille tai kiinteille kalusteille, saat tarvittaessa korkeamman korvausmäärän asiakaspalvelusta.

Esimerkkivahinko, jonka korvaamme:

 • Vuokralainen paistoi munkkeja, minkä seurauksena keittiössä roihahti pieni rasvapalo. Korvaamme keittiölle aiheutuneita vahinkoja.
 • Vuokralaisen hajuvesipullo putoaa lavuaariin, joka halkeaa. Vuokralainen oli lopettanut kotivakuutuksensa, eikä korvausta voinut hakea siitä. Korvaamme lavuaarin uusimisen.
 • Asunnon jääkaapin kylmäaineputki rikkoutui ja keittiön lattiapinnoite jouduttiin uusimaan. Korvaamme lattian korjauksen ja jääkaapin.

Mitä vakuutuksesta ei korvata?

 • Vuokralaisen tahallaan tai törkeällä huolimattomuudella aiheuttamia vahinkoja. Pitkäaikaisesti vuokrattuun huoneistoon voit ottaa lisäturvan, joka korvaa vuokralaisen tahallaan aiheuttamia vahinkoja.
Vastuuvakuutus sijoitusasuntoon

Vakuutuksesta korvataan toiselle aiheutettu vahinko, jos omistajalla on lain mukainen korvausvelvollisuus aiheuttamaansa vahinkoon. Tämä voi tarkoittaa huolimattomuutta, laiminlyöntiä tai varomattomuutta.

Esimerkkivahinkoja, jotka korvasimme:

 • Vuokralaisen vaihtuessa huoneiston omistaja teki itse remonttia asunnon kylpyhuoneessa. Pora osui vesiputkeen ja tästä aiheutui vesivahinko. Huoneiston omistajan vastuuvakuutus korvasi taloyhtiön rakenteille sekä naapureille aiheutuneet vahingot.
 • Huoneiston omistaja poisti huoneistosta astianpesukoneen tulppaamatta tulovesiputkea. Putkesta valui vettä vuokrahuoneiston lattialle, joka aiheutti vahinkoa sekä taloyhtiölle että vuokralaisen huonekaluille. Vastuuvakuutuksesta korvattiin sekä taloyhtiölle että vuokralaiselle aiheutuneet vahingot.
 • Vuokranantaja oli vaihtamassa vuokratun asunnon jääkaappia ja tiputti epähuomiossa vuokralaisen kannettavan tietokoneen alas keittiön pöydältä. Huoneiston omistajan vastuuvakuutuksesta korvatiin vuokralaisen tietokoneen rikkoutuminen.
Oikeudenkäyntikuluja ja asianajajan palkkioita riitatilanteissa

Oman kotisi kotivakuutus voi sisältää oikeusturvavakuutuksen, mutta se ei kata sijoitusasuntoosi liittyviä riitatilanteita. Vuokranantajan vakuutuksesta korvaamme oikeudenkäyntikuluja 10 000 euroon asti. Voit ottaa oikeusturvavakuutuksen halutessasi laajennettuna, jolloin se korvaa myös vastapuolelle maksettavaksi tuomittuja oikeudenkäyntikuluja. Oikeudenkäyntikuluja korvataan vain vuokrattavaan asuntoon liittyvissä riidoissa.

Vakuutuksesta korvataan riitoja esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

Riita vuokralaisen kanssa, jos osapuolet eivät pääse yhteisymmärrykseen:

 • Vuokran maksusta tai määrästä
 • Vuokrasopimuksen ehdoista
 • Vuokrasuhteen purkamisesta

Riitoja taloyhtiön tai urakoitsijan kanssa jos osapuolet eivät pääse yhteisymmärrykseen esimerkiksi:

 • Asunnon vaurioiden korjaamisesta
 • Asuntoon teetetystä remontista

Esimerkkivahinko, jonka korvaamme:

 • Vuokralainen aiheutti häiriöitä taloyhtiössä eikä maksanut vuokriaan vuokranantajalle. Vuokralainen ei kuitenkaan suostunut muuttamaan pois asunnosta vuokrasopimuksen irtisanomisesta huolimatta. Oikeusturvavakuutus korvaa asianajokuluja häätöä koskevassa riita-asiassa.

Jos sijoitusasunto myydään, oikeusturvavakuutuksen voi edelleen säilyttää voimassa. Näin pystyt suojautumaan mahdollisia ostajan korvausvaatimuksia vastaan.

Omavastuu oikeusturvatapauksissa on 20% kuluista, kuitenkin vähintään 170€.

Kodinkoneiden ja huonekalujen vahingot

Korvaamme omistamallesi irtaimistolle, kuten kodinkoneille ja huonekaluille, sattuneet palo-, kastumis-, varkaus-, ilkivalta- ja muut äkilliset rikkoontumisvahingot.

Vakuutukseen sisältyvät mm. seuraavat vuokranantajan omistamat tavarat:

 • Kodinkoneet, esim. jääkaappi ja astianpesukone
 • Huonekalut, esim. sohva ja keittiön pöytä
 • Elektroniikka, esim. televisio

Esimerkkivahinkoja, jotka korvaamme:

 • Astianpesu- tai pyykkikone yhtäkkiä vain hajoaa
 • Jääkaappi rikkoutuu oikosulun takia
 • Huonekalut kastuvat vesivahingon takia
 • Murron yhteydessä viedään tai rikotaan vuokranantajan omaisuutta

Jos otat kalustamattoman huoneiston vakuutuksen, korvaamme vain tulipalossa tuhoutuneen irtaimistosi.

Omakotitalon vakuutus? Voit vakuuttaa myös vuokralle annetun omakotitalon. Lue lisää alempaa!


Valinnaiset lisäturvat


Korvaamme asunnon sisäpinnoille ja kiinteille kalusteille vuokralaisen tahallaan aiheuttamia äkillisiä ja vuokranantajalle ennalta arvaamattomia vahinkoja. Tällaisia vahinkoja voivat olla esimerkiksi:

 • Vuokralaisen raivokohtaus, jonka seurauksena lattia- tai seinäpintoja tai keittiön kaappeja hajoaa
 • Paikkojen rikkoutuminen vuokralaisten riitelyn seurauksena
 • Tahallaan aiheutettu vuotovahinko esimerkiksi ennen asunnosta pois muuttamista

Vakuutuksesta ei korvata esimerkiksi:

 • Kulumisesta tai asunnon huonosta hoidosta johtuvia vahinkoja
 • Taloyhtiön rakenteille, vuokralaisen omaisuudelle tai muille asunnoille aiheutuvia vahinkoja

Tämä osa ei ole tarjolla lyhytaikaisessa vuokrakäytössä oleviin asuntoihin (esim. AirBnB-asuntoihin).

Saat korvauksen menetetystä vuokratulosta, jos vuokralainen ei pysty asumaan asunnossa vahingon jälkeen. Maksamme korvausta niin kauan kun asuntoa korjataan ja asunto on asumiskelvoton. Maksamme korvausta jopa 12 kk ajalta. Vahingon omavastuu on 50 % yhden kuukauden vuokrasta.

Esimerkki

Tulipalon jälkeen huoneisto on asumiskelvoton 10 kk ajan. Jos vuokra on 800 euroa kuukaudessa, vuokratulon määrä olisi ollut 10 kuukaudelta 8 000 euroa. Korvaamme vuokratulon keskeytystä 7 600 euroa. Omavastuu esimerkissä on 400 euroa. Korvaus on veronalaista tuloa.

Kaikkea emme korvaa

 • Korvausta maksetaan vain remontin ajalta, ei esimerkiksi uuden vuokralaisen etsintään kuluvaa aikaa.
 • Etukäteen suunniteltujen remonttien ajalta, esimerkiksi taloyhtiön linjasaneerauksen ajalta, emme maksa korvausta.

viisi syytä vakuuttaa vuokralle annettu asunto

Vaikka vuokralaisellasi on kotivakuutus ja asunto-osakeyhtiön tapauksessa taloyhtiöllä myös kiinteistövakuutus, kannattaa sinun vuokranantajana ottaa myös edullinen vakuutus sijoitusasuntoa varten. Tässä tärkeimmät syyt:

 1. Vuokranantajan vakuutus sisältää oikeusturvavakuutuksen
  Se kattaa kyseiseen asuntoon kohdistuvia riita-asioita kuten esim. vuokrariidat. Oman kotisi kotivakuutus ei yleensä kata sijoitusasunnon riitatilanteita.

 2. Ottamalla vuokranantajan vakuutuksen varmistat, että sijoitusasunto on aina asianmukaisesti vakuutettu.
  Laki ei velvoita vuokralaista ottamaan kotivakuutusta eikä pitämään sitä voimassa vuokrasopimuksen ajan. Vahinkotilanteessa vuokranantaja ei voi myöskään velvoittaa vuokralaista käyttämään vakuutustaan vahinkojen kattamiseksi.
   
 3. Vuokranantajan vakuutus kattaa myös vuokranantajan omistaman irtaimiston asunnossa 
  Vakuutus korvaa esim. jääkaapin ja astianpesukoneen rikkoontumisen. Vuokralaista ei voi vaatia käyttämään omaa kotivakuutustaan niiden vahingoittuessa.

 4. Vuokrantantajan vakuutus korvaa vahinkoja, jotka kiinteistövakuutuksesta jäisivät korvaamatta
  Taloyhtiön kiinteistövakuutus korvaa asunnon vahingot vain perustasoon eli pääsääntöisesti talon valmistumisvuoden tai peruskorjauksen varustelutasoon asti. Jos olet itse asentanut huoneistoon esim. uuden kalliin parketin ja taloyhtiössä tapahtuu vesivahinko, yhtiön kiinteistövakuutus ei välttämättä riitä vastaavan parketin uusimiseen.

 5. Turvaa myös vuokralaisen raivokohtausten varalta
  Voit laajentaa vakuutuksen korvaamaan vuokralaisen tahallisesti huoneiston sisäpinnoille ja kiinteille kalusteilla aiheuttamia äkillisiä vahinkoja. Tällaisten vahinkojen varalta voit varautua Ifin vuokranantajan vakuutuksella.

näin helppoa on ottaa ifistä vakuutus sijoitusasunnolle

 • Voit ostaa vakuutuksen helposti verkkokaupasta. Saat sen voimaan vaikka heti.
 • Emme tarvitse asunnon vuokrasopimusta tai muita dokumentteja. Kohteen osoite riittää.
 • Vuokranantajan vakuutus on asuntokohtainen eli kattaa varsinaisen vuokrasopimuksen lisäksi myös mahdollisen alivuokrasopimuksen.
 • Vuokranantajan vakuutus sopii kaikille yksityisille vuokranantajille. Asunnon tulee siis olla yksityisessä omistuksessa ja vuokrattu asumiskäyttöön.

Jos asuntosijoittamisesi on ammattimaista (sinulla on y-tunnus), Ifin yritysvakuutuspalvelu tarjoaa sinulle oikean vakuutusratkaisun.

vuokralle annetun omakotitalon vakuuttaminen

Vain rakennuksen omistaja voi vakuuttaa vuokralle annetun omakotitalon tai mökin. Vakuutus kattaa myös omakotitalossa olevan vuokranantajan irtaimiston. Vuokranantajan vakuutus korvaa erilaiset vahingot, joita vuokralle annetulle omakotitalolle voi sattua, kuten:

 • Puu kaatuu myrskyllä talon päälle
 • Tulipalo tuhoaa talon tai sen osia
 • Putkiston rikkoutuminen aiheuttaa vesivahingon
 • Varas rikkoo oven murtautuessaan taloon ja sotkee paikat. Huom! Vuokralaisen varastettu irtaimisto korvataan vuokralaisen vakuutuksesta.

Omakotitaloa vuokrattaessa omistaja vastaa kiinteistön kunnossapidosta. Tämän myötä vuokranantajalle voi syntyä vahingonkorvausvastuu henkilö- ja esinevahingoista, jotka aiheutuvat huolimattomasta kiinteistön hoidosta tai kunnossapidosta. Sitä varten vuokranantajan vakuutus sisältää erillisen vastuuturvan kiinteistönomistajalle, joka korvaa mm. seuraavia vahinkoja:

 • Lumien putoaminen katolta vuokralaisen niskaan
 • Postinjakajan liukastuminen talon jäisillä portailla
 • Nokikolari tippuu tikkailta tikkaiden pettäessä 
 • Kiinteistöllä oleva huonokuntoinen puu kaatuu naapurin auton, talon tai varaston päälle

Saat vuokranantajan vakuutuksen omakotitalollesi soittamalla Ifiin 010 19 19 19 (ma–pe 8–20, la–su 10–16).


Vuokranantajan vakuutuksen ehdot ja oppaat

Vastuunjakotaulukko

Vastuunjakoa asunto-osakeyhtiön ja osakkaiden välillä määrittää asunto-osakeyhtiölaki. Tarkan jaottelun kunnossapidon vastuista löydät Kiinteistöliiton julkaisemasta Taloyhtiön vastuunjakotaulukosta.

Osakas

Pinnoitteet

Sisäosien lattia- ja seinäpinnoitteet, tapetit, maalaukset, sisärappaukset, tasoitepinnat, madalletut katot

Ovet

Huoneiston väliovet, sisempi parvekeovi, ulko-oven turvalukko, varmuusketju, murtosuojaus

Kiinteät kalusteet ja laitteet

Kaapistot, ikkunalaudat, verhotangot, saunan lauteet, takka, uunit

Ilmanvaihtojärjestelmät

Venttiilien puhdistus, suodattimet huoneiston sisäpuolella, liesituuletin

Asunto-osakeyhtiö

Rakenteet

Vesikatto, lattiarakenteet, sisäkatto, ulko- ja sisäseinät, parvekkeet, vedeneristeet

Ovet

Huoneiston ulko-ovi, parvekeoven uloin ovi, postiluukku, nimikilpi, lukko

Ilmanvaihtojärjestelmät

Venttiilien korjaus ja uusiminen, suodattimet huoneiston ulkopuolella, poistokanavaan liitetty liesikupu, tulo- ja poistokoneet

Minkälaisia vahinkoja vuokranantajan vakuutus korvaa?

Sijoitusasunnossa sattuvat vahingot voivat johtua esimerkiksi asukkaan toiminnasta, taloyhtiön tekniikan pettämisestä tai asunnossa olevien kodinkoneiden rikkoutumisesta. Näissä ja monissa muissa tilanteissa vuokranantajan kotivakuutuksesta on apua!

Astianpesukoneen rikkoutuminen

Astianpesukone meni rikki ja vuotovesi valui keittiön laminaattilattialle. Tuhoutuneet laminaatti ja muut pinnoitteet sekä keittiön kaapistojen runkojen uusiminen korvataan vuokranantajan vakuutuksesta.

Asuntomurto

Taloyhtiössä oli useita asuntomurtoja ja vuokratun huoneiston seinä- ja lattiapinnat oli sotkettu ja väliovet rikottu. Vuokranantajan kotivakuutus korvasi varkaiden aiheuttamat huoneiston vahingot. Taloyhtiön vakuutus korvaa rikkotuneen ulko-oven.

Asianajokulut riitatilanteessa

Vuokralainen aiheutti häiriöitä taloyhtiössä eikä maksanut vuokriaan vuokranantajalle. Vuokralainen ei kuitenkaan suostunut muuttamaan pois asunnosta vuokrasopimuksen irtisanomisesta huolimatta. Vuokranantajan vakuutukseen sisältyvä oikeusturvavakuutus korvasi asianajokuluja häätöä koskevassa riita-asiassa.

Voit lukea lisää esimerkkejä vahingoista, joita korvaamme tutkimalla sivun yläosassa olevaa taulukkoa.

Tukea vuokraamiseen Suomen Vuokranantajilta

Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien järjestö. Heiltä saat asiantuntijatietoa vuokraukseen ja asuntosijoittamiseen. Vuokranantajien jäsenenä pääset hyödyntämään esimerkiksi seuraavia palveluita:

 • Maksuton lakineuvonta arkisin (puhelin ja verkko)
 • Vuokranantajan ja asuntosijoittajan tietopankki verkossa: sopimuspohjat, lomakkeet, oppaat
 • Yli 200 maksutonta jäsenkoulutusta vuodessa ympäri Suomen: kabinetit, seminaarit, kiertueet

Tutustu tarkemmin Suomen Vuokranantajiin

sinulle voi olla hyötyä myös näistä sivuista

 1. Vuokranantajan vakuutus