Laskutus ja laskut

Tältä sivulta saat vastaukset Ifin laskuihin, laskujen eräpäiviin ja niiden siirtoon sekä laskujen maksamiseen, maksunpalautuksiin ja maksumyöhästymisiin. 

Laskun eräpäivän muuttaminen ja eräisyydet

Miten voin muuttaa laskuni eräpäivää?

Voit muuttaa yksittäisen laskusi eräpäivää helpoiten Omilla sivuilla. Sieltä löydät Muuta eräpäivää -kohdan, jossa pääset muokkaamaan eräpäivää. 

Voit siirtää eräpäivää enintään 14 vuorokautta alkuperäisestä eräpäivästä. Siirretystä laskusta peritään normaali viivästyskorko. Kuudessa tai 12 erässä maksettavan laskun eräpäivää ei voi siirtää.

Jos laskusi eräpäivä on jo mennyt, et enää pysty muuttamaan eräpäivää.

Kuinka moneen erään voin jakaa vakuutusmaksuni?

Voit maksaa vakuutuslaskusi 1, 2, 4 tai 12 erässä. Suosittelemme 12-eräistä laskua, koska se on nopein ja helpoin tapa pitää maksut ajan tasalla. Voit maksaa 12 erässä ainoastaan e-laskulla. Voit muuttaa maksuerien määrää Omilla sivuilla

Muutoksen voit tehdä kohdassa "Laskutustiedot - muuta maksuerien lukumäärää tai tilaa e-lasku". 

Miten saan 12-eräisen laskun käyttööni?

Voit tilata 12-eräisen laskun kirjautumalla Omille sivuille

  • Avaa sivun alareunassa oleva otsikko Laskutustiedot - muuta maksuerien lukumäärää tai tilaa e-lasku ja valitse sieltä Muuta erien lukumäärää. 
  • Klikkaa nyt sivun alareunassa olevaa valikkoa Valitse erien määrä ja valitse 12. 

Jos sinulla on avoin lasku näkyvissä Omilla sivuilla, saat avoimen laskusi tilalle uuden laskun muutamassa päivässä. Mahdolliset muutokset laskutukseen huomioimme heti seuraavassa laskussa. 

Maksun palautukset ja maksumuistukset

Miten toimin, jos saan tilinumerokyselyn?

Jos olet saanut meiltä tilinumerokyselyn, toimi kirjeessä annettujen ohjeiden mukaan. Täytä tilitietosi tilinumerokyselyyn ja postita kysely meille palautuskuoressa.

Palautetaanko maksamani maksu, jos päätän vakuutuksen?

Jos irtisanot vakuutuksen, hyvitämme ylimääräisen maksun muiden vakuutustesi laskussa. Jos sinulle ei jää voimaan muita vakuutuksia, palautamme maksun tilillesi. Tarkista Omilla sivuilla Asiakastiedot-kohdasta, että pankkitietosi ovat ajan tasalla – näin saat mahdollisen hyvityksen nopeasti käyttöösi.

Huomioithan, että pienin palautettava summa on 8 euroa.

Mitä tapahtuu, jos en maksa laskua?

Jos vakuutusmaksusi myöhästyy, lähetämme sinulle maksumuistutuksen 14 päivää eräpäivän jälkeen. Maksumuistutus näkyy Omilla sivuilla, ja saat siitä ilmoituksen joko sähköpostitse tai tekstiviestillä. Maksumuistutus lähetetään aina myös kirjeitse. Lisäämme 5 euron muistutusmaksun myöhästyneeseen vakuutusmaksuun. Lisäksi perimme viivästyskorkoa, joka veloitetaan seuraavassa laskussa.

Eräpäivien kanssa kannattaa olla tarkkana, koska vapaaehtoiset vakuutukset (esim. koti- ja henkilövakuutukset) päättyvät, jos et ole maksanut laskua maksumuistutuksessa mainittuna päivänä. Liikennevakuutuksista lähetämme erillisen muistutuksen, ja liikennevakuutusten maksut siirtyvät perintään maksumuistutuksen eräpäivän jälkeen.

Miksi sain kaksi maksumuistutusta?

Lähetämme erilliset maksumuistutukset vapaaehtoisista vakuutuksista ja liikennevakuutuksista. Näet maksumuistutuksesta, mitä vakuutuksia muistutus koskee.

Vapaaehtoiset vakuutukset (esim. koti- ja henkilövakuutukset) päättyvät, jos et ole maksanut laskua maksumuistutuksessa mainittuna päivänä.

Liikennevakuutusten maksut siirtyvät perintään maksumuistutuksen eräpäivän jälkeen.

Miksi laskuni näkyy maksamattomana, vaikka olen maksanut sen?

Maksun kirjautuminen meille kestää muutaman pankkipäivän, minkä vuoksi maksun tiedot päivittyvät Omille sivuille muutaman päivän viiveellä. Jos olet maksanut laskun ja saat muistutusviestin, se on aiheeton.

Huomautus- ja loppulasku

Miksi sain huomautuslaskun, vaikka olen maksanut laskuni?

Maksun kirjautuminen meille kestää muutaman pankkipäivän, minkä vuoksi ehdimme joskus huomauttaa maksamattomasta laskusta ennen maksun kirjautumista. Jos olet maksanut laskun, muistutus on aiheeton. Voit tarkistaa laskujesi tilanteen Omilta sivuilta. Huomaathan kuitenkin, että maksun näkyminen Omilla sivuilla kestää muutaman pankkipäivän.

Mitä teen, kun sain loppulaskun?

Jos olet saanut loppulaskun, vapaaehtoiset vakuutuksesi ovat päättyneet maksamattomina.

  • Saat vakuutuksesi uudelleen voimaan maksamalla laskun maksumuistutuksen mukaisesti. Jos saamasi loppulaskun summa on suurempi kuin maksumuistutuksen summa, saat vakuutuksesi voimaan maksamalla loppulaskun maksumuistutuksen sijaan. 
  • Jos et halua vakuutuksia uudelleen voimaan, sinun pitää silti maksaa loppulasku. Loppulaskulla kuittaat rästissä olevan vakuutusmaksun siltä ajalta, kun vakuutuksesi on ollut voimassa.

Löydät saamasi maksumuistutukset ja loppulaskun Omilta sivuilta

Miksi sain 25 euron laskun liikennevakuutuksen irtisanomisen jälkeen?

Liikennevakuutuksen minimimaksu on 25 euroa. Tämä vakuutusmaksu kattaa kuluja, joita meille syntyy vakuutuksen hoidosta, esimerkiksi vakuutusmaksuveroista, tietotekniikasta ja henkilöstökuluista. Maksu peritään vähintään vakuutuksen voimassaoloajalta. Kaskovakuutuksessa ei ole minimimaksua.

Rekisteröimättömien moottoripyörien kuten motocross-pyörien minimimaksu on 100 euroa. Tämä perustuu poikkeuksellisen korkeaan henkilövahinkoriskiin. Rekisteröimättömät moottoripyörät ovat lähes aina moottoriurheilukäytössä, ja niiden henkilövahinkoriski lyhyelläkin käyttöajalla on erittäin korkea.

Verkko- ja paperilasku

Kuinka otan e-laskun käyttöön?

Voit tilata e-laskun helposti Omien sivujen tai oman verkkopankkisi kautta. Katso ohjeet e-laskun käyttöönottoon 

Mikä on Omat sivut-lasku?

Omat sivut-lasku on lasku, jonka saat Omille sivuille. Voit maksaa laskusi verkkopankin tai Mobile Payn kautta. Lue lisää Omien sivujen laskusta

Maksaako paperilasku?

Kyllä. Perimme paperilaskusta 2,90 euroa, jos maksat vakuutusmaksusi useammassa kuin yhdessä erässä.

Jos sinulla on tällä hetkellä käytössäsi paperilasku, kerromme vakuutuskautesi uudistumisen yhteydessä, kun paperilasku muuttuu maksulliseksi sinun kohdallasi. Näin sinulla on halutessasi aikaa reagoida muutokseen.

Vinkki!

Miksi vakuutusmaksuni vastaanottajana lukee verkkopankissa Paytrail?

Jos maksat laskun Omien sivujen Maksa-napin kautta verkkopankissa, laskun vastaanottajana näkyy Paytrail, joka välittää suorituksen meille. Maksu tulee kuitenkin Ifille normaalisti. 

Uusi lasku ja vakuutusmuutokset laskulla

Miten saan uuden laskun, jos olen hävittänyt sen?

Näet laskusi Omilla sivuilla. Jos tarvitset uuden laskun, lähetä meille viesti Omilla sivuilla tai soita asiakaspalveluumme.

Vinkki! Kun otat käyttöön e-laskun, laskusi säilyvät tallessa verkkopankissasi.

Huomioidaanko vakuutusmuutokset laskussani?

Lähetämme laskut noin kuukausi ennen eräpäivää. Jos olet tehnyt vakuutuksiisi muutoksia sen jälkeen, kun olemme lähettäneet sinulle vakuutuslaskun, tekemäsi muutokset eivät näy vielä tässä laskussa. Emme lähetä muutoksesta uutta laskua, vaan huomioimme mahdollisen erotuksen sitä seuraavalla laskullasi, joten voit maksaa saamasi laskun normaalisti.

Jos muutokset vaikuttavat merkittävästi maksun suuruuteen ja haluat uuden laskun, voit tilata sen Omilta sivuilta12-eräisessä laskutuksessa muutokset huomioidaan aina tulevissa erissä.

Miksi laskussani näkyy päättynyt vakuutus?

Lähetämme laskut noin kuukausi ennen eräpäivää. Jos vakuutus on päättynyt tämän jälkeen, vakuutus näkyy vielä laskussasi. Voit maksaa laskun sellaisenaan, jolloin saat seuraavassa erässä hyvitystä. Jos haluat mieluummin uuden laskun vanhan tilalle, voit tilata sen Omilta sivuilta.

Milloin saan uuden laskun, jos olen ostanut uusia vakuutuksia?

Jos sinulla on ennestään Ifin vakuutuksia, uudet vakuutukset liitetään If Sopimukseesi ja laskutetaan samassa laskutusrytmissä kuin muut vakuutukset.

Jos ostopäivän ja seuraavan eräpäivän välillä on aikaa alle kuukausi, olemme jo ehtineet lähettää seuraavan erän laskun aikaisempien vakuutustesi osalta. Tällöin uudet vakuutukset huomioidaan sitä seuraavassa laskussa. Huomaathan, että tämä lasku on hieman muita eriä suurempi, koska uuden vakuutuksen maksua peritään hieman pidemmältä ajalta (eli vakuutuksen ostopäivästä alkaen).

Milloin ensimmäinen lasku saapuu?

Saat ensimmäisen laskusi noin viikon sisällä vakuutuksen ostamisesta ja kuukautta ennen laskun eräpäivää. Seuraavat laskut saat valitsemassasi erässä.

Miksi laskuni loppusumma on normaalia suurempi?

Näet laskuerittelystä, mistä laskusi koostuu ja mitä ajankohtaa laskusi koskee. Jos vakuutuksissasi on tapahtunut muutoksia, laskutusaika voi olla pidempi kuin normaalisti, mikä voi aiheuttaa tavallista suuremman loppusumman.

Laskutusosoite ja lisätiedot laskusta

Miten vaihdan laskutusosoitteen?

Laskutusosoitteena toimii pääsääntöisesti lähiosoite.

Maistraatin tai postin kautta tehty muuttoilmoitus välittyy Ifiin automaattisesti, jos muutat Suomessa. Jos muutat ulkomaille tai ulkomailla toiseen osoitteeseen, ole yhteydessä asiakaspalveluumme.

Vinkki! Kun käytät e-laskua, laskusi tulevat aina perille. Lue ohjeet e-laskun käyttöönottoon.

Kun olet muuttamassa, kannattaa huomata, että muutto voi vaikuttaa vakuutusmaksuusi. Hinnat päivittyvät automaattisesti seuraavaan laskuun. 

Huomaathan, että kotivakuutus ei siirry automaattisesti uuteen kotiisi. Katso ohjeet, miten siirrät kotivakuutuksen uuteen kotiin. Muiden vakuutusten osalta asia on kunnossa. 

Mistä saan lisätietoa laskustani?

Saat lisätietoja laskustasi Omilta sivultaAsiakaspalvelumme auttaa mielellään laskutukseen liittyvissä asioissa. 

Kysy vakuutusasioista Emmalta!

Emma on Ifin asiakaspalvelubotti, joka palvelee sinua vuorokauden ympäri. Aloita keskustelu!

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä

Hei! Oliko tällä sivulla oleva tieto sinulle hyödyllistä?

Sivun sisältö oli hyödyllistä
* Pakollinen kenttä
Lomake lähetetään...

Emme valitettavasti voi vastata tällä sivulla jättämääsi palautteeseen. Jos haluat vastauksen, lähetäthän meille viestin Omien sivujen kautta.