Yrittäjän pakolliset vakuutukset

Yrittäjänä joidenkin vakuutusten ottaminen on sinulle pakollista. Meiltä saat kaikki tarpeelliset vakuutukset, niin yksinyrittäjälle kuin suuremmalle yritykselle.

Voit ostaa yrittäjän tapaturmavakuutuksen alla olevasta linkistä.

Haluatko tarjouksen yrityksen vakuutuksista?

Tarkista Y-tunnus
Minulla ei ole Y-tunnusta

Yrittäjän ja yrityksen pakolliset vakuutukset

Yrittäjänä tarvitset tietyt pakolliset vakuutukset kuten YEL-vakuutuksen, työnantajavakuutukset tai toimialakohtaiset vakuutukset. Yrittäjän vakuutukset ovat sinun ja perheesi talouden ja hyvinvoinnin turvana, jos esimerkiksi sairaus tai tapaturma yllättää.

Mitä vakuutuksia yritys tarvitsee?

Yrittäjän pakolliset tai lainmukaiset vakuutukset saattavat joskus aiheuttaa päänvaivaa. Kasvavaa yritystä luotsatessasi et varmasti halua maksaa turhista vakuutuksista, mutta samalla tiedostat, että liika riskinotto saattaa koitua liiketoimintasi kohtaloksi.

Yrittäjänä tarvitset tietyt pakolliset vakuutukset, joista yrityksen tärkein ja usein ainoa pakollinen vakuutus on yrittäjän eläkevakuutus eli YEL-vakuutus. Vapaaehtoisia vakuutuksia voit tarvita yritystoimintasi luonteen mukaan. On hyvä muistaa, että riittävän vakuutusturvan merkitys kasvaa yrityksesi liiketoiminnan, liikevaihdon ja henkilökunnan lisääntyessä.

Yksi kasvun merkittävimmistä käännekohdista on ensimmäisen työntekijän palkkaaminen, jolloin lakisääteisten henkilövakuutusten hankinta tulee ajankohtaiseksi. Työllistävän yrityksen on huolehdittava esimerkiksi työnantajavakuutuksista, kuten lakisääteisestä tapaturmavakuutuksesta ja työeläkevakuutuksesta.

On hyvä pitää mielessä se, että pakolliset henkilövakuutukset eivät korvaa työntekijän sairastumista tai vapaa-ajalla sattunutta loukkaantumista, jolloin vapaaehtoinen vakuutus tuo turvaa. 

Jos yrityksesi omistaa ajoneuvoja, perävaunuja tai muita moottoriajoneuvoja, on niille otettava liikennevakuutus. Liikennevakuutus on lakisääteinen vakuutus joka korvaa sairaanhoitokulut ja toisen osapuolen ajoneuvon korjauksen vahingon sattuessa.

Me Ifissä haluamme auttaa sinua nukkumaan yösi rauhassa ja antaa yrityksellesi eväät kestävään kasvuun. Kasvuun, joka ei tyssää heti, kun loukkaat itsesi, kun kilpailija haastaa yrityksesi oikeuteen tai kun työntekijäsi sairastuu. 

Oletko aloittava vai jo pitkään toiminut yrittäjä? Asiantuntijamme räätälöivät yrityksellesi sopivat vakuutusratkaisut, huomioiden lainmukaiset yrittäjän pakolliset vakuutukset tai toimialallesi tyypilliset vakuutukset. Etsimme mielellämme juuri sinun yrityksellesi sopivan vakuutusratkaisun. 

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous

Pakollinen eläkevakuutus

YEL- ja TyEL vakuutukset

Yrittäjän eläkelain mukainen vakuutus eli YEL-vakuutus on pakollinen lähes kaikille yrittäjille. Sinun on otettava yrittäjätoimintasi ajalle yrittäjän eläkelain​ mukainen YEL-vakuutus, jos seuraavat ehdot täyttyvät:

  • olet 18-67-vuotias
  • työskentelet yrityksessäsi
  • toimit yrittäjänä yhtäjaksoisesti vähintään 4 kuukautta
  • arvioitu YEL-työtulosi on vähintään 8 063,57 euroa vuodessa (2021).

Jos yrityksesi palkkaa työntekijöitä, on yrittäjän pakollinen vakuutus myös TyEL-vakuutus. Työntekijät vakuutetaan TyEL-vakuutuksella, kun 

  • palkkaat työntekijän työsuhteeseen, 
  • työntekijäsi on 17–69-vuotias ja 
  • maksat työntekijälle palkkaa vähintään 61,37 euroa kuukaudessa.

Työntekijän eläkevakuutuksen (TyEL) maksu määräytyy Työntekijän eläkelain perusteella, ja se on tietty prosenttiosuus maksetuista palkoista. Osan työntekijän eläkevakuutuksesta työntekijä maksaa itse. Työnantaja pidättää työntekijän osuuden palkasta ja tilittää sen vakuutusyhtiölle. TyEL-maksuja alentavat vakuutusyhtiöiden asiakashyvitykset, jotka ovat Varmalla alan parhaat.

Meiltä saat YEL- ja TyEL-vakuutuksen kätevästi verkosta. YEL- ja TyEL-vakuutuksen myöntää Varma.

Pakolliset henkilövakuutukset

Yksi yrityksen merkittävimmistä käännekohdista on ensimmäisen työntekijän palkkaaminen, jolloin lakisääteisten henkilövakuutusten hankinta tulee ajankohtaiseksi.

Työllistävän yrityksen on huolehdittava työnantajavakuutuksista, kuten lakisääteisestä tapaturmavakuutuksesta ja työeläkevakuutuksesta.

Työtapaturmavakuutus

Työtapaturmavakuutus on lakisääteinen. Työtapaturma-​ ja ammattitautilain mukaan työnantajan on vakuutettava työntekijänsä työtapaturmavakuutuksella, jos työnantajan maksamat ja maksettavaksi sovitut palkat ylittävät kalenterivuoden aikana 1 300 euroa.

Työtapaturmavakuutuksen maksu on tietty prosentti työntekijän palkasta. Se riippuu mm. yrityksen toimialasta ja siitä, kuinka riskialtista työ on. Samassa yrityksessä voi olla useita eri tehtäväkohtaisia maksuprosentteja. Prosenttiosuus perustuu työtapaturma- ja ammattitautilakiin​ sekä Tapaturmavakuutuskeskuksen ylläpitämään luokitukseen.

Lue lisää Työtapaturmavakuutuksesta

Työntekijäin ryhmähenkivakuutus

Yleissitovat työehtosopimukset edellyttävät, että työnantaja ottaa työntekijöilleen ryhmähenkivakuutuksen. Yleissitovat työehtosopimukset sitovat myös järjestäytymättömiä työnantajia. 

Työnantaja hoitaa työntekijäin ryhmähenkivakuutuksen ja siihen liittyvät maksut työtapaturmavakuutuksen yhteydessä. Ryhmähenkivakuutuksen maksu on työtapaturmavakuutuksen tavoin prosenttiosuus palkkakuluista. Prosenttiosuus perustuu Työntekijäin ryhmähenkivakuutuspoolin hallituksen päätökseen. Saat meiltä tarjouksen myös ryhmähenkivakuutuksesta työtapaturmavakuutuksen yhteydessä.

Lue lisää Työntekijäin ryhmähenkivakuutuksesta​

Työttömyysvakuutusmaksu

Edellä kuvattujen pakollisten vakuutusten lisäksi työttömyysvakuutusmaksujen maksaminen on jokaisen työnantajan lakisääteinen velvollisuus. Työttömyysvakuutusmaksut määräytyvät työnantajan maksamien palkkojen perusteella ja maksuprosenteista säädetään vuosittain lailla. Maksuvelvollisuus perustuu lakiin työttömyysetuuksien rahoituksesta.

Työnantaja tilittää sekä palkanmaksun yhteydessä pidättämänsä palkansaajan osuuden että oman osuutensa työttömyysvakuutusmaksuista Työttömyysvakuutusrahastoon.

Toimialakohtaiset pakolliset vakuutukset yrittäjälle

Potilasvakuutus. Potilasvakuutusvelvollisuus on terveydenhuollon ammattihenkilöillä. Potilasvahinkovakuutus korvaa terveyden- ja sairaanhoidon yhteydessä potilaalle aiheutuneen henkilövahingon. Tutustu potilasvakuutukseen

Ympäristövahinkovakuutus. Ympäristövahinkovakuutuksen on velvollinen ottamaan yhtiö tai yhteisö, jonka harjoittamaan toimintaan liittyy olennainen ympäristövahingon vaara tai jonka toiminta yleisesti aiheuttaa haittaa ympäristölle. Tutustu ympäristövahinkovakuutukseen

Pakolliset vakuutukset pähkinänkuoressa


Lakisääteiset henkilövakuutukset

• Työntekijän ja yrittäjän eläkevakuutukset YEL- ja TyEL-vakuutus
• Työntekijän työtapaturmavakuutus
• Työntekijän ryhmähenkivakuutus
• Työttömyysvakuutusmaksut

Lakisääteinen liikennevakuutus

• Liikennevakuutus yrityksen omistamille ajoneuvoille

Toimialakohtaiset pakolliset vakuutukset yrittäjälle:

• Ympäristövahinkovakuutus
• Potilasvakuutus

Muista myös lakisääteinen työterveyshuolto

Muista myös nämä vakuutukset


Lakisääteisiin henkilövakuutuksiin
eivät sisälly esimerkiksi:
Yrittäjän tapaturmavakuutus.
Työntekijän tai yrittäjän terveysvakuutus.
Työntekijän tai yrittäjän matkavakuutus työmatkoille.
Työntekijän tai yrittäjän vapaa-ajan tapaturmavakuutukset.

Oikeusturvavakuutus on yksi yrityksen tärkeimmistä vakuutuksista.

Toiminnan vastuuvakuutus kattaa yrityksesi toiminnallaan aiheuttamat henkilö- ja esinevahingot.

• Tietotyössä aineetonta omaisuutta kannattaa vaalia IPR-vakuutuksella.

Tietoturvavakuutus tuo taloudellista turvaa, jos tietoturvasi pettää.

Keskeytysvakuutus auttaa kattamaan kiinteät kustannukset, jos liiketoimintasi keskeytyy omaisuusvahingon seurauksena.

Pyydä tarjous vakuutuksista

Haluatko tarjouksen vakuutuksista?  Aloita tästä.

Tarkista Y-tunnus
Minulla ei ole Y-tunnusta