Opas matkavakuutusten vertailuun

Matkavakuutusten vertailu pähkinänkuoressa. Lue pikaoppaasta, mitä asioita kannattaa tarkastaa ennen matkavakuutuksen ostoa. Katso vinkit ja hintaesimerkit.

Laske hinta tai osta

Varo pintapuolisia hintavertailuja

Netissä saatat aika ajoin törmätä vertailuihin, joissa etsitään edullisinta matkavakuutusta. Ole näissä tarkkana! Ensinnäkin osa vertailuista on tiedoiltaan jo pahasti vanhentuneita, eivätkä niiden laskelmissa käytetyt esimerkit välttämättä päde sinun omaan henkilökohtaiseen tilanteeseesi.

Kevyellä otteella laaditut matkavakuutusten vertailut myös tyypillisesti johtavat lukijaansa harhaan, sillä ne liiaksi keskittyvät vertaamaan eroja hinnoissa. Hintojen ohella matkavakuutuksia kannattaa vertailla myös niiden kattavuuden ja palvelun sujuvuuden osalta, sillä hädän hetkellä juuri ne ratkaisevat. Ota huomioon ainakin nämä asiat, kun vertaat matkavakuutuksia ennen ostopäätöstä!

1. Onko määräaikainen vai jatkuva matkavakuutus tarpeisiisi paras?

Nyrkkisääntö on, että jos matkustat noin kerran vuodessa, sinulle paras valinta on määräaikainen matkavakuutus. Se on käytännössä matkakohtainen vakuutus, ja voit hankkia sen jo hyvissä ajoin ennen lähtöä.

Jos teet enemmän kuin yhden ulkomaanmatkan vuodessa, jatkuva matkavakuutus on sinulle edullisempi vaihtoehto. Jatkuva matkavakuutus on voimassa vuoden ympäri, eikä sinun tarvitse ilmoittaa vakuutusyhtiöön matkoistasi.

2. Miten pitkän ajan matkavakuutus on voimassa?

Määräaikainen matkavakuutus on voimassa ilmoittamasi matkan ajan. Voit ostaa Ifin verkkokaupasta määräaikaisen matkavakuutuksen enintään 365 päivän pituisille matkoille.

Jatkuvan matkavakuutuksen voimassaolo vaihtelee eri vakuutusyhtiöissä, joten pidemmälle matkalle lähtiessä vakuutuksen voimassaoloaika kannattaa tarkistaa etukäteen.

Ifin jatkuva matkavakuutus on voimassa enintään 45 vuorokauden pituisilla matkoilla. Jos jatkuva matkavakuutus on sinulle muuten sopiva, mutta lähdet toisinaan pidemmille matkoille, voit ostaa jatkoaikaa jatkuvaan matkavakuutukseesi.

Voit pidentää jatkuvan matkavakuutuksesi voimassaoloaikaa, jos kuulut If Etuohjelmaan tai olet alle 27-vuotias.

3. Onko matkavakuutus voimassa kotimaassa?

Osa matkavakuutuksista on voimassa ainoastaan ulkomailla ja osa lisäksi kotimaan matkoilla. Jos haluat vakuutuksen olevan voimassa myös kotimaan reissuilla, tarkista, miten vakuutusyhtiösi määrittelee kotimaan matkat – esimerkiksi liikkumista työpaikan ja kodin välillä ei tyypillisesti lasketa kotimaan matkaksi.

Ifin matkavakuutus on voimassa matkasairauksien ja tapaturmien osalta yleensä vain ulkomailla, mutta voit laajentaa jatkuvan matkavakuutuksen kattamaan myös kotimaan matkat.

4. Saatko matkavakuutuksen ammattiliiton tai luottokortin kautta?

Jos kuulut ammattiliittoon tai harrastusjärjestöön, tarkista, sisältyykö liiton jäsenyyteen matkavakuutus. Jos sisältyy, et välttämättä tarvitse erillistä matkavakuutusta. Katso, mitä vakuutuksia Ifin yhteistyöliittojen jäsenet saavat.

Joidenkin luottokorttien vuosimaksuun kuuluu matkavakuutus. Finen mukaan osa luottokorttien vakuutuksista on tarkoitettu ainoastaan lisäturvaksi, osa taas on saman tyyppisiä kuin vakuutusyhtiöiden matkavakuutukset.

Kiinnitä siis erityishuomiota luottokorttiin sisältyvän matkavakuutuksen laajuuteen ja tarkasta erityisesti matkavakuutuksen enimmäiskorvausmäärä eli maksimisumma, mitä vakuutuksesta korvataan. Huomioi myös, että matka pitää yleensä maksaa luottokortilla, jotta luottokortin matkavakuutus tulee voimaan.

Matkavakuutus luottokortin kautta? Kiinnitä huomiota vakuutukseen laajuuteen ja voimassaoloon.

5. Tarvitsevatko lapset omat matkavakuutukset?

Tarkista, kenet matkavakuutus kattaa. Esimerkiksi Ifin matkavakuutus kattaa lisäksesi samalle matkalle lähtevät omat alle 20-vuotiaat lapset tai lapsenlapset. Toisin sanoen yhteisellä reissulla lapsesi saavat aivan samanlaisen vakuutusturvan kuin sinäkin, eivätkä he tarvitse omaa matkavakuutusta.

Jos lapsi lähtee reissuun ilman matkavakuutuksen ottanutta vanhempaansa, hän tarvitsee oman matkavakuutuksen. Ifissä puolison pitää aina ottaa oma matkavakuutus.

6. Miten laajasti matkavakuutus korvaa vanhan sairauden hoitoa?

Vanhojen sairauksien kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä nyrkkisääntö on, että matkavakuutus korvaa pääsääntöisesti matkalla alkaneita sairauksia ja loukkaantumisia. Vanhan sairauden välttämätön ensiapuhoito kuuluu kuitenkin usein matkavakuutuksen piiriin.

Jos sinulla on jokin perussairaus, joka pahenee yllättäen matkalla, Ifin matkavakuutus korvaa sairauden ensiapuluonteista hoitoa matkakohteessa enintään 7 vuorokauden ajan.

Jos sinulla on perussairauksia, kannattaa keskustella lääkärin kanssa matkustamisesta etukäteen. Lue myös, mitä matkavakuutus korvaa raskauden aikana.

7. Onko vakuutus voimassa benjihypyssä tai sukelluskurssilla?

Jos harrastat matkalla urheilua, selvitä etukäteen, onko matkavakuutus voimassa harrastamassasi lajissa. Erityisesti riskialttiit lajit ja kilpaurheilu eivät aina sisälly tavalliseen matkavakuutukseen, vaan niitä varten pitää maksaa lisämaksu.

Osa hurjimmista lajeista saattaa olla rajattu kokonaan vakuutuksen ulkopuolelle, eikä niitä saa vakuutuksen piiriin edes lisämaksusta.

Ifissä tavallinen matkavakuutus korvaa erilaisia ekstremelajien kokeiluja reissussa, kuten benjihypyn, kuumailmapallolennon ja sukelluksen peruskurssin.

Tarvitset laajennuksen vakuutukseesi, jos olet ektremelajin harrastaja tai osallistut matkalla urheilukisoihin, kuten esimerkiksi maratonille. Alle 18-vuotiailla vakuutus on voimassa myös urheilussa ja riskilajeissa.

8. Korvaako matkavakuutus matkan peruuntumisesta aiheutuvia kuluja?

Kaikki vakuutukset eivät välttämättä korvaa, jos perheen matka peruuntuu esimerkiksi lapsen vatsataudin takia. Tarkista siis, missä tapauksissa ja miten laajasti vakuutus korvaa matkan peruuntumiskuluja.

Ifin matkavakuutus korvaa matkan peruuntumisen esimerkiksi lapsen yllättävän sairastumisen takia, jos matkavakuutus on ostettu vähintään kolme vuorokautta ennen matkan alkua ja sairaus on alkanut vakuutuksen ostamisen jälkeen.

Lisäksi vakuutus korvaa esimerkiksi, jos matkakohteessa sattuu terrori-isku tai luonnonkatastrofi etkä haluakaan lähteä reissuun. Lue tarkemmin, mitä matkavakuutus korvaa matkan peruuntuessa.

Lapsi leikkii hiekkarannalla

Tutki, saatko apua missä päin maailmaa tahansa omalla kielelläsi.

9. Millaista apua saat hätätilanteessa?

Eri vakuutusyhtiöiden palvelut vaihtelevat, joten niistä kannattaa ottaa selvää matkavakuutuksia vertaillessa. Tutki etukäteen esimerkiksi, miten ripeästi vakuutusyhtiö maksaa korvaukset ja saatko apua missä päin maailmaa tahansa omalla kielelläsi.

If käsittelee korvaustapauksista 77 % vuorokauden sisällä, ja saat puhelimitse apua mihin päin maailmaa tahansa ja milloin vain. Jos käyt Ifin sopimuslääkäriasemalla, sinun ei tarvitse maksaa lääkärikäyntiä itse, kun näytät matkavakuutuskorttia tai -todistusta.

10. Miten kauan korvauksia maksetaan?

Tarkasta matkavakuutuksia vertaillessa, miten paljon ja kuinka kauan vakuutuksesta maksetaan korvauksia. Esimerkiksi matkalla alkaneen sairauden hoito voi jatkua reissun päättymisen jälkeenkin.

Ifin matkavakuutus korvaa matkasairauksia ilman euromääräistä ylärajaa. Sairauksien hoitoa korvataan enintään 90 päivää hoidon alkamisen jälkeen. Jos esimerkiksi lapsella alkaa korvatulehdus reissussa, matkavakuutus korvaa korvatulehduksen takia tehdyt lääkärikäynnit ja reseptilääkkeet aina 90 päivän päähän saakka.

Tapaturmien hoitoa korvataan ilman euromääräistä kattoa siihen asti, kun tapaturmasta on kulunut kolme vuotta.

11. Mitä matkavakuutus ei kata?

Vakuutuksia vertaillessa tutustu etukäteen, mitä kuluja matkavakuutus ei korvaa. Matkavakuutusten hinnat vaihtelevat eri yhtiöiden välillä, mutta vaihtelua on myös kattavuudessa, joka voi vaihdella esimerkiksi matkalla syntyneen hammasvamman tai hammassäryn hoidon suhteen.

Löydät Ifin matkavakuutusehdoista listauksen, millaisia vahinkoja vakuutus ei koskaan kata. Kysy tarvittaessa lisää asiakaspalvelusta. 

Lue myös Finen sivuilta, mitä suomalaiset kysyvät usein matkavakuutuksista. Vilkaise lisäksi yleiset vinkit vakuutusvertailun tekemiseen

Lomaileva pariskunta meren äärellä

Avuksi matkavakuutusvertailuun: mitä Ifin matkavakuutus sisältää?

Sisältää

Kattaa automaattisesti omat alle 20-vuotiaat lapset ja lapsenlapset yhteisellä matkalla. Yksinään matkustavat lapset tarvitsevat oman matkavakuutuksen.

Korvaa ambulanssilennot Suomeen akuuteissa tapauksissa
Sisältää
Korvaa ensiapuhoidon, jos vanha sairautesi pahenee yllättäen
Sisältää
Sisältää

Korvaa ylimääräiset matkakulut, jos esim. myöhästyt toisen lentoyhtiön jatkolennolta ensimmäisen lennon myöhästyttyä tai myöhästyt lennolta bussin rikkoutumisen takia.

Saat korvauksen menetetyistä matkapäivistä, jos joudut matkalla sairaalaan
Sisältää
Sisältää

Edellyttää, että etukäteen maksettuja varauksia ja palveluita ei voi peruuttaa ja olet ostanut vakuutuksen vähintään 3 vuorokautta ennen matkaa.

Korvaa ylimääräiset kulut, jos joudut palaamaan kotiin etuajassa esimerkiksi kotona olevan äidin sairauskohtauksen vuoksi
Sisältää
Sisältää 24/7 hätäpäivystyksen
Sisältää
Sisältää

Kun käyt Ifin sopimuslääkäriasemalla esimerkiksi sairastumisen takia, lääkäriasema laskuttaa suoraan Ifiä.

Korvaa matkan peruuntumisen ja keskeytymisen terrori-iskun tai luonnonkatastrofin takia
Sisältää

Vastauksia yleisiin kysymyksiin If Matkavakuutuksesta

Muista keskittäjän edut hintavertailussa

Kun vertaat matkavakuutuksien hintoja, tarkasta myös, saatko esimerkiksi asiakkuusalennuksia tai muita etuja. Ifistä voit saada enimmillään 15 % alennusta jatkuvan matkavakuutuksen hinnasta joka vuosi, kun kuulut If Etuohjelmaan.

Voit laskea matkavakuutuksen hinnan Ifin nettisivuilla vuorokauden ympäri. Hinnan laskeminen vie noin minuutin, eikä se sido sinua mihinkään.

Hintaesimerkkejä Ifin matkavakuutuksesta:

 • 3 päivää Roomassa: määräaikaisen matkavakuutuksen hinta 24-vuotiaalle: 24 euroa.
 • Viikko Kanarialla: määräaikaisen matkavakuutuksen hinta 45-vuotiaalle ja alle 18-vuotialle lapselle yhteensä: 37 euroa.
 • Kuukausi Torremolinoksessa: jatkuvan matkavakuutuksen hinta 65-vuotiaalle: 10 euroa kuukaudessa (119 euroa vuodessa) ilman alennuksia.

Päivitetty viimeksi 9.9.2019.

Matkalaukkuja rivissä

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä

 • Matkustusvinkit eri maihin

  Mitä tulee ottaa turvallisuuden kannalta huomioon Espanjassa, Kreikassa tai Turkissa? Entä Yhdysvalloissa?

  Katso matkakohteet
 • Kotivakuutusten vertailu

  Vakuutuksen omavastuu ja voimassaolo kannattaa pitää mielessä.  

  Kotivakuutusvertailuun
 • Vakaa hinta vakuutuksellesi

  Ifin asiakkaana saat pysyvät alennukset ja vakaat hinnat. 

  Lue If Etuohjelmasta