Kodin vahingot ja omaisuusvahingot

Omaisuusvahinkoja on monenlaisia.​​​​​ Katso tarkemmat ohjeet tiettyihin vahinkotapauksiin. Muissa kodin vahinkotapauksissa noudata tällä sivulla olevia ohjeita.

Ohjeet vahinkoilmoituksen tekoon

Tee vahinkoilmoitus Omilla sivuilla.

  1. Vahinkoilmoituksen käsittely sujuu nopeimmin, kun sinulla on antaa mahdollisimman tarkat tiedot vahingoittuneen omaisuuden merkistä, mallista, iästä ja hinnasta.
  2. Korjausarviota esineen rikkoutuessa ei yleensä tarvita. Pyydämme sen tarvittaessa, jos laitteen korjaaminen saattaisi olla edullisin vaihtoehto. Silloin maksamme myös korjausarviosta aiheutuvat kulut.
  3. Älä hävitä vahingoittunutta tavaraa ennen kuin olet saanut korvauspäätöksen.

Käsittelemme vahinkoasiasi niin pian kuin mahdollista. Jos tarvitsemme lisätietoja, otamme sinuun yhteyttä.​

Varkaustapauksissa tee myös rikosilmoitus poliisille. Vahinkoasian hoitamiseen toisen henkilön puolesta tarvitaan valtakirja.

Yleisin koti-irtaimistovakuutuksen omavastuu on 150 euroa. Saat lisätietoa kotivakuutuksen omavastuusta kotivakuutusten vertailusivultamme. 

Löydät tarkemmat tiedot kotivakuutuksestasi Omilta sivuilta tai vakuutuskirjastasi. 

Vahingottomilta vuosilta kerryttämälläsi Omavastuurahalla voit pienentää omavastuun määrää.

Omaisuuden iän vaikutus korvaukseen

​Esineen tai omaisuuden ikä vaikuttaa korvauksen suuruuteen. Vanhasta esineestä ei useinkaan jää paljoa korvattavaa, vaikka käyttöarvoa sillä vielä olisikin.

Tarvitaanko ostokuitti tai takuutodistus?

Esineiden ostotositteita on hyvä säilyttää, jos esineelle tapahtuu esimerkiksi takuuaikana jotakin sellaista, josta voit hakea korvausta esineen valmistajalta. Kuitin säilyttäminen kannattaa myös kotivakuutukseen liittyvää vahinkotilannetta varten, vaikka sitä aina ei meille pyydetäkään.

Korvauksen saaminen ei vaikuta vakuutusmaksuihin

Kotivakuutuksessa ei ole bonusjärjestelmää eikä korvauksen saaminen vaikuta muutenkaan vakuutusmaksuihin. Omavastuurahaa karttuu kuitenkin vain sellaisilta vakuutuskausilta, joiden aikana ei ole maksettu korvauksia omaisuus-, ajoneuvo- tai venevakuutuksesta.

Mitä kotivakuutus korvaa? Muutamia esimerkkejä

Kodinkoneen rikkoutuminen

Useimmat kodinkoneiden rikkoutumiset korvataan laajasta kotivakuutuksesta. Laitteen ikä ja omavastuu vaikuttavat korvauksen suuruuteen.

Työnantajan omistama omaisuus, esim. työtietokone

Kotivakuutukseen ei sisälly yrityksen omistuksessa oleva omaisuus.

Auton varusteet

Moottoriajoneuvojen osista ja varusteista voi hakea korvausta ajoneuvon omasta vakuutuksesta. Kotivakuutukseen sisältyy ainoastaan varastossa säilytyksessä oleva kattoteline ja tavarankuljetuslaatikko, ellei ajoneuvon oma vakuutus korvaa niitä.

Lukkojen uudelleensarjoitus

Kodin lukkojen sarjoittaminen voi tulla eteen, jos kotiavaimesi varastetaan. Lukkojen sarjoituskuluista voit hakea korvausta kotivakuutuksestasi, kun avaimien väärinkäyttö olisi ollut todennäköistä ja lukkojen uudelleensarjoitus on tehty välittömästi. Tarkoituksemme on tällä tavoin suojella meillä vakuuttamaasi omaisuutta.

Sarjoitus ei kuitenkaan ole korvattavissa silloin, kun lukot joudutaan sarjoittamaan kadonneen avaimen vuoksi esimerkiksi taloyhtiön vaatimuksesta.

Tuhoeläinten ja hyönteisten torjunta

Omakotitalon Laaja- ja LaajaPlus-kotivakuutukset sisältävät tuholaisten torjuntapalvelun (esim. luteet, sokeritoukat, hiiret ja rotat). Lue lisää kodin tuholaisista ja niiden torjunnasta.

Lisäksi omakotitalorakennuksen LaajaPlus-kotivakuutus korvaa tuholaisten talon rakenteille aiheuttamia vaurioita vakuutusehtojen mukaisesti.

Itse aiheutetut vahingot

Yllättäviä ja äkillisiä omaisuuteen kohdistuvia vahinkoja voi sattua sinulle itsellesi tai muille kotitalouteesi kuuluville henkilöille. Näistä vahingoista voit hakea korvausta laajasta kotivakuutuksestasi. Vakuutus ei kuitenkaan korvaa tahallisesti aiheutettuja vahinkoja.

Omaisuuden unohtaminen tai kadottaminen

Laajinkaan vakuutus ei korvaa unohtamista eikä sen seurauksena tapahtunutta varkautta. Kun huomaat unohduksen, ota yhteys paikkaan johon epäilet tavaran jääneen tai löytötavaratoimistoon. Jos tavara on ehditty varastaa, ota yhteys poliisiin.

Joskus esine tai omaisuus voi joutua hukkaan eli se katoaa, siten ettei voida tietää mitä sille on tapahtunut. Laajinkaan vakuutus valitettavasti korvaa tällaista hukkaamista.