Matkan peruuntuminen sairastumisen takia

Korvaako matkavakuutus, jos matkasi peruuntuu ärhäkän vatsataudin takia? Kyllä korvaa, kunhan muutama ehto täyttyy. Katso esimerkit ja ohjeet matkan peruuntumiseen liittyen.

Matkustajavakuutus, arkisemmin matkavakuutus, korvaa matkan peruuntumisen, jos et pysty lähtemään reissuun sairastumisen tai tapaturman takia. Saat korvausta, jos

  • olet hankkinut matkavakuutuksen vähintään kolme vuorokautta ennen matkan alkamista
  • olet hankkinut vakuutuksen jo ennen kuin sairastuit tai loukkaannuit
  • lääkärisi kieltää matkustamisen
  • olit terve matkaa varatessasi (eli matkan peruuttava sairaus tai tapaturma ei ollut tiedossasi, kun varasit matkan).

Mitä matkan peruuntumiskuluja matkavakuutus kattaa?

Matkavakuutus korvaa matkan peruuntumisesta johtuvia kuluja eli esimerkiksi sellaisia lentolippuja, hotellivarauksia ja etukäteen maksettuja palveluita, joita ei voi peruuttaa. Jos olet lähdössä pakettimatkalle, selvitä ensin, hyvittääkö matkatoimisto etukäteen maksettuja kuluja. Ellei, matkavakuutuksesta on apua. 

Matkavakuutus korvaa matkan peruuntumiskuluja myös silloin, jos esimerkiksi lapsesi tai muu lähiomaisesi sairastuu vakavasti tai loukkaantuu kriittisesti ennen matkaa. Vakuutus korvaa matkan peruuntumiskuluja myös silloin, jos matkakohteessa sattuu luonnonkatastrofi tai esimerkiksi terrori-isku juuri ennen matkaasi ja haluat jäädä kotiin.

Minkä verran matkavakuutus korvaa matkan peruuntuessa?

Ifin matkavakuutus korvaa lento- ja hotellikuluja sekä etukäteen maksettujen palveluiden kuluja yhteensä enintään 5 000 euroa matkustajaa kohden. Korvauksen edellytyksenä on, että etukäteen maksettuja lentoja/hotellivarauksia/palveluita ei voi peruuttaa etkä saa hyvitystä matkanjärjestäjältä. Katso tämän sivun alareunasta korvausesimerkit!

Miten toimin, jos matka peruuntuu?

  1. Jos et pääse matkalle sairastumisen tai loukkaantumisen takia, pyydä lääkäriltä todistus, jossa on kerrottu syy matkan peruuntumiseen.
  2. Peru matka matkanjärjestäjälle. Hae hyvitystä matkanjärjestäjältä, jos lipuista ei ilmene, että hyvitystä ei makseta. Ota talteen varausvahvistus, matkaliput ja selvitys hyvityksestä.
  3. Ilmoita matkan peruuntumisesta Ifiin. Voit ilmoittaa asiasta helpoimmin netissä Omilla sivuilla. Mene kohtaan "omat vahingot", valitse valikosta "minä ja perheenjäseneni" ja sen jälkeen "matkustaja".
  4. Voit vaihtoehtoisesti ilmoittaa matkan peruuntumisesta puhelimitse numerossa 010 19 19 19 . Asiakaspalvelumme on toistaiseksi auki normaalia lyhyemmän ajan. Tarkista aukioloajat. 

Valmismatkalaki vähensi matkatoimistojen vastuuta peruuntumisten hyvittämisessä

Heinäkuussa 2018 voimaan astunut valmismatkalaki, virallisemmalta nimeltään matkapalveluyhdistelmälaki, muutti matkatoimistojen vastuuta matkan peruuntumisesta.

Siinä missä aiemmin matkatoimisto tyypillisesti hyvitti pakettimatkan hinnan sairastuneelle, uuden lain myötä hyvitystä ei välttämättä enää tipu.

Lakimuutoksen myötä matkavakuutuksen merkitys korostuu. Ifin matkavakuutus korvaa lakimuutoksen jälkeenkin tuttuun tapaan matkan peruuntumisen, jos sairastut tai loukkaannut yllättäen.

Esimerkkejä matkan peruuntumisesta 

Milloin matkavakuutus kannattaa hankkia?

Voit ostaa matkavakuutuksen netistä vuorokauden ympäri, ja saat vakuutuksen voimaan vaikka heti. Jos mahdollista, vakuutus kannattaa ostaa vähintään kolme vuorokautta ennen matkaa, jolloin matkavakuutus korvaa esimerkiksi lentolippusi, jos et sairastumisen takia pääsekään lähtemään matkalle. Kätevintä on hankkia jatkuva matkavakuutus, joka on voimassa aina.

Jos vakuutuksen hankkiminen jää viime tippaan, ei hätää – matkavakuutus korvaa ostoajankohdasta riippumatta lääkärikäynnit, jos sairastut tai loukkaannut matkalla. Lisäksi se korvaa kotiinkuljetuksen kriittisissä matkasairastumisissa ja -tapaturmissa, matkan keskeytymisen ja matkalta myöhästymisen.

Mitä matkavakuutus maksaa?

Matkavakuutuksen hinta riippuu siitä, valitsetko matkakohtaisen eli määräaikaisen matkavakuutuksen vai jatkuvasti voimassaolevan matkavakuutuksen. Jatkuva matkavakuutus kannattaa hankkia, jos reissaat vähintään pari kertaa vuodessa. Voit laskea matkavakuutuksen hinnan ja ostaa vakuutuksen netistä vuorokauden ympäri.