Vastuullisuus
Lue tällä sivulla, mitä vastuullisuus Ifissä tarkoittaa. Tutustu myös vastuullisuusraportteihin.
Tutustu raportteihinKestävyystyö on luonnollinen osa Ifin liiketoimintaa. Haluamme ensisijaisesti estää vahinkojen syntymisen, koska se on paras lähestymistapa kestävyysnäkökulmasta. Vahinkoja ehkäisevä työ vähentää ympäristövaikutuksia, lisää turvallisuuden tunnetta ja vähentää taloudellisia kustannuksia.
Jos vahinkoja kuitenkin sattuu, haluamme käsitellä niitä kestävällä tavalla. Kehotamme toimittajiamme ja liikekumppaneitamme käyttämään kestävämpiä menetelmiä vahinkojen korjaamisessa ja tuemme heitä tässä työssä.
Mikään ei ole täysin kestävää. Kuten monille muille, myös Ifille kestävyystyö on oppimisprosessi. Siksi suhtaudumme avoimesti uusiin vaikutteisiin, seuraamme tutkimusta ja pyrimme yhteistyöhön sekä asiakkaiden, liikekumppaneiden että muiden kanssa kestävyysasioissa.
Teemme systemaattista työtä vähentääksemme omasta toiminnastamme peräisin olevia hiilidioksidipäästöjä sekä kannustaaksemme toimittajiamme ja yhteistyökumppaneitamme vähentämään päästöjään. Hiilidioksidipäästömme ovat suhteellisen pieniä suhteessa teollisuuteen ja pääasiassa yhteyksissä liikematkoihin ja toimiston energiankäyttöön. Vuosien 2008 ja 2019 välillä olemme vähentäneet omasta toiminnastamme peräisin olevia CO2-päästöjä 59 prosentilla. Kompensoimme päästömme.
Pyrimme saamaan johtoaseman ilmastonmuutoksiin liittyvien riskien käsittelyssä. Haluamme ensisijaisesti ehkäistä vahinkoja tapahtumasta, koska se on paras vaihtoehto kestävyysnäkökulmasta. Vahingontorjuntatyö vähentää taloudellisia kustannuksia, lisää turvallisuuden tunnetta ja vähentää ympäristövaikutuksia.
Päästövähennykset
- Olemme vähentäneet kasvihuonekaasupäästöjämme 59 prosentilla vuosien 2008 ja 2019 välillä. Lentomatkustamisemme on vähentynyt 31 prosentilla vuodesta 2007 ja ajalla 2012 – 2019 vähensimme energiankäyttöämme 37
- Breathing Space on Gold Standard -sertifioitu hanke, jonka kautta kompensoimme omasta toiminnastamme peräisin olevat hiilidioksidipäästöt. Hanketta toteutetaan Intiassa ja siinä perinteiset puulämmitteiset uunit, jotka aiheuttavat runsaasti hiilidioksidi- ja ilmansaasteita, korvataan polttoainetehokkailla uuneilla, jotka vaativat vähemmän puuta ja hiiltä.
Vahingontorjuntatyö
- Talotarkastukset ovat asiakkaan talossa yhdessä Anticimexin kanssa tehtäviä talon terveystarkastuksia. Asiakas saa kunnossapitosuunnitelman, joka sisältää tietoa siitä, mitä tulevina vuosina täytyy tehdä sekä konkreettisia vinkkejä vahinkoja ehkäisevistä toimenpiteistä, jotka sisältävät ilmastoon liittyviä toimenpiteitä. Vuodesta 2012 alkaen Pohjoismaissa on tehty noin 135 000 Tavoitteemme on 200 000 tarkastusta vuoteen 2021 mennessä.
- Riski-insinöörimme tekevät riskiarviointeja paikan päällä suurasiakasyritystemme tiloissa ja antavat ehdotuksia vahinkoja ennaltaehkäisevistä toimenpiteistä, jotka voivat muun muassa vähentää ilmastoon liittyviä riskejä.
- ”Vinkkejä ja neuvoja” on kotisivullamme. Jaamme tietoja ja kokemuksia riskien ennaltaehkäisystä asiakkaille ja muille sidosryhmille. Sivulla on yli 900 000 kävijää vuosittain.
- Osallistumme useisiin tutkimushankkeisiin ja rahoitamme niitä. Tällainen on esimerkiksi SUPER-hanke, jossa analysoidaan, miten ilmastonmuutokset voivat lisätä rankkasateiden riskiä ja millaisia vaikutuksia tällä voi olla tiheään asutuilla alueilla. Olemme myös yhteistyössä CICERO-tutkimusinstituutin kanssa analysoineet ja tehneet arvion siitä, miten Norjan kunnat ovat sopeutuneet ilmastonmuutokseen.
Kannustamme toimittajiamme ja yhteistyökumppaneitamme käyttämään kestävämpiä menetelmiä toiminnassaan ja tuemme heitä siinä. Asettamalla tiukkoja vaatimuksia ja tekemällä läheistä yhteistyötä toimittajiemme kanssa meillä on mahdollisuus kehittää toimintaa kestävällä tavalla. Toimittajien käytännesäännöissä määrätään, mitä kestävyysvaatimuksia heidän on täytettävä. Lisäksi meillä on erityisiä ympäristövaatimuksia toimittajillemme vahinkokäsittelyssä (korjaamot ja urakoitsijat).
- Toimittajien käytännesääntömme, jotka perustuvat YK:n Global Compact -aloitteeseen, sisältävät vaatimuksia koskien ihmisoikeuksia, työoikeutta, ympäristöä ja korruptiontorjuntaa.
- Toimintakohtaiset ympäristövaatimukset ovat saatavilla urakoitsijoille ja korjaamoille vahinkokäsittelyssä. Tavoitteemme on vähentää resurssien käyttöä uudelleenkäytön ja kierrätyksen kautta. Vuosien 2014 ja 2019 välillä kierrätettävien metalliosien määrä autokorjaamoilla on lisääntynyt noin 440.
- Ympäristöystävälliset toimistohankinnat asetetaan etusijalle. Se tarkoittaa, että ympäristömerkittyjä tuotteita ja palveluja priorisoidaan. Olemme tehneet pitkään hyvää yhteistyötä Joutsenmerkin kanssa ja olemme mukana Buy Ecolabelled -verkostossa kaikissa Pohjoismaissa. Vähimmäisvaatimuksena on, että vähintään 50 prosenttia kaikesta toimistomateriaalista tulee olla ympäristömerkittyä, siivouksen on oltava Joutsenmerkittyä, kahvin/teen on oltava reilun kaupan merkinnällä varustettua ja ympäristömerkittyä.
Meillä on runsaat 3,8 miljoonaa asiakasta. Myymme ja uusimme vuosittain yli 10 miljoonaa vakuutusta sekä käsittelemme 1,6 miljoonaa vahinkoilmoitusta. Työntekijämme ovat keskeisen tärkeitä yrityksen kehityksen ja pitkäaikaisen menestyksen kannalta. Pyrimme tarjoamaan terveellisen, osallistavan ja innostavan työympäristön kaikille työntekijöillemme.
Hyvä fyysinen ja henkinen työympäristö, joka tarjoaa muun muassa moitteettomasti toimivat työtilat, kohtuullisen työtaakan, hyvän johtajuuden ja kehitysmahdollisuuksia, on välttämätön edellytys sille, että työntekijät viihtyisivät ja suoriutuisivat työstä hyvin.
- Tavoitteemme ja ydinarvomme on määritelty uudelleen vuonna 2019. Työ on ollut kattava, ja vuonna 2020 pyrimme aktiivisesti panemaan ydinarvomme täytäntöön koko organisaatiossa muun muassa työpajojen avulla.
- Työympäristöneuvostot (Work Environment Councils) ovat osa yhteistyöhankkeitamme ammattiliittojemme kanssa. Communication Council on yksi foorumeista. jossa ylin johto ja ammattiliitot keskustelevat työympäristökysymyksistä neljännesvuosittain.
- Henkilöstöpolitiikkamme tarkoittaa, että yritys tarjoaa huolehtivan ja kehittävän työympäristön, jossa kaikilla työntekijöillä on oikeus hyvään johtajuuteen ja asianmukaiseen osaamisen kehittämiseen.
- Temper on vuosittain järjestettävä henkilöstökyselymme, joka sisältää kysymyksiä, jotka koskevat esimerkiksi meitä työnantajana ja työympäristöä. Väittämä ”Pidän Ifissä työskentelemisestä” sai vuonna 2019 keskiarvon 18 seitsenportaisella asteikolla.
- Osaamisen kehittämistä tarjotaan Employee Learning Centren ja uuden Learning Platformimme kautta. Täällä on kursseja kaikesta Insurance Distribution Directivesta kieleen ja valmennukseen.
- Eettinen toimintaperiaatteemme määrittää, että kaikkien työntekijöiden on kohdeltava toisiaan kunnioittavasti, luottamuksella ja myötätuntoa osoittaen sekä kaikenlaisia syrjinnän, kiusaamisen ja häirinnän muotoja on ehkäistävä.
- Terveysviikkoja ja terveyspäiviä järjestetään, jotta voisimme edistää terveellisiä elämäntapoja. Kaikissa maissa ja melkein kaikilla paikoilla työntekijöillä on pääsy harjoittelutiloihin tai mahdollisuus saada liikuntaseteleitä.
- Johtajafoorumi ja Leadership Center ovat kaksi johtajuuden kehittämisfoorumia, jotka tarjoavat koulutuksia ja verkostotapaamisia johtajille.
- Viima on työkalu, johon kaikki työntekijät voivat lähettää parannusehdotuksia. Pääpaino on uusissa ideoissa, jotka voivat auttaa meitä työskentelemään älykkäämmin sisäisesti ja luomaan näin vieläkin parempia asiakaskokemuksia.
- Ilmiantokanavat ja ilmiantorutiini paikallisella kielellä ovat saatavilla intranetissä. Raportointi on nimetöntä ja sitä käsitellään luottamuksellisesti.
Pyrimme olemaan houkutteleva ja osallistava työnantaja. Monimuotoiset työtiimit kehittävät innovaatiokykyä, antavat erilaisia näkökulmia ja tehostavat ongelmanratkaisukykyä. Monimuotoisessa ja osallistavassa työympäristössä työntekijät ovat tyytyväisiä ja osallistuvia.
Monimuotoisuuden kehittäjät ovat työntekijöitä, jotka ovat ilmaisseet kiinnostuksen rakentaa ja tukea osallistavaa yrityskulttuuria yrityksessämme. He ovat järjestäneet muun muassa työpajoja tiedostamattomista ennakkoluuloista ja tarkastelleet rekrytointiprosessia monimuotoisuusnäkökulmasta.
- Buddy Mentoring Program on aloite, jossa keskitytään mentorointiin kokeneiden työntekijöiden ja uusien työntekijöiden välillä.
- Diversity and Inclusion Board perustettiin vuonna 2015 ja siinä on jäseniä kaikilta liiketoiminta-alueilta ja konsernin johdosta. Ryhmä keskustelee monimuotoisuuteen ja tasa-arvoon liittyvistä kysymyksistä, analysoi tilastoja sekä suosittelee toimenpiteitä monimuotoisuuden ja tasa-arvon edistämiseksi koko yrityksessä.
- FEMALE@if on Ruotsissa käynnistetty verkosto, jota johtavat verkostoon kuuluvat työntekijät.
- Etiikan, monimuotoisuuden ja osallistamisen koulutusohjelma on saatavilla kaikille työntekijöille.
Tarjoamme vastuullisia ja helposti saatavilla olevia vakuutustuotteita. Mielestämme korkeat eettiset normit, kuten se, miten ihmiset kohtelevat toisiaan työpaikalla ja miten työntekijät kohtelevat asiakkaita, yhteistyökumppaneita ja muita sidosryhmiä, ovat ratkaisevan tärkeitä yrityksen pitkäaikaisen menestyksen kannalta.
- Vastuullinen tarjonta tarkoittaa, että tuotteemme, markkinointimme ja myyntimme on vastuullista. Annamme asiakkaille tietoa, jota tarvitaan tekemään oikeita päätöksiä. Ne työntekijämme, joilla on asiakaskontakteja, saavat kattavan koulutuksen vastuulliseen myyntityöhön. Pääasiallinen tavoitteemme on, että kaikki asiakkaat olisivat oikein vakuutettuja ja että palvelumme olisivat helposti saatavilla ja helposti ymmärrettäviä.
- Vastuulliset investoinnit tarkoittaa, että otamme huomioon kestävyysnäkökohdat yhdessä muiden tekijöiden kanssa tehdessämme investointeja. Investointipäätösten yhteydessä analysoimme yksittäisiin investointeihin liittyviä kestävyysriskejä.
- Eettinen komitea ja eettinen toimintaperiaate selkeyttävät suhtautumistamme eettisiin kysymyksiin. Meillä on sisäinen eettinen komitea, jossa keskustellaan yrityksen eettisistä kysymyksistä ja koordinoidaan niitä. Meillä on myös eettinen toimintaperiaate, joka sisältää tavoitteet, päämäärät ja vastuun, ja järjestämme koulutuksia eettisten pulmien ratkaisemiseksi. Vaadimme, että kaikki työntekijät noudattavat eettisiä toimintaperiaatteita kuten Sampo-konsernin Code of Conduct -käytännesääntöjä.
- Riskienhallintajärjestelmä sisältää strategioita, prosesseja ja raportointimenetelmiä, joita tarvitaan tunnistamaan, mittaamaan ja käsittelemään riskejä sekä raportoimaan niistä. Järjestelmä on osa laajempaa sisäistä valvontajärjestelmää, jolla varmistetaan, että kaikkia riskejä käsitellään laajemmasta koko konsernin käsittävästä näkökulmasta.
- Whistleblowing-palvelu löytyy Ifin intranetistä ja verkkosivuilta. Raportoinnin voi tehdä nimettömästi. Raportteja käsitellään aina luottamuksellisesti. Lue lisää Ifin Whistleblowing-palvelusta.