YEL-vakuutus

YEL, eli yrittäjän eläkevakuutus on osa jokaisen yrittäjän sosiaaliturvaa. Meidän kautta saat Varman myöntämän yrittäjän YEL-vakuutuksen.

Tarkista Y-tunnus
Minulla ei ole Y-tunnusta
Lomake lähetetään...

Yrittäjän YEL-vakuutus

Tiesithän, että yrittäjän eläkevakuutus, eli YEL-vakuutus, on yrittäjän tärkein vakuutus? Yrittäjän eläkelain (YEL) mukainen vakuutus on pakollinen niin kauan kuin toimit yrittäjänä. YEL-vakuutuksesta karttuu YEL-eläkkeesi, ja vakuutuksessa vahvistetut työtulot vaikuttavat myös muuhun sosiaaliturvaasi. YEL-vakuutus on pakollinen, et voi korvata sitä vapaaehtoisilla eläkevakuutuksilla.

Yrittäjä, tarvitset yrityksen eläkevakuutuksen, jos

  • ​olet 18-67-vuotias. Vakuuttamisvelvollisuutesi alkaa 18 vuoden iän täyttämistä seuraavan kuukauden alusta ja päättyy sen kuukauden lopussa, jolloin täytät 68 vuotta.
  • asut Suomessa
  • työskentelet yrityksessäsi
  • toimit yrittäjänä yhtäjaksoisesti vähintään 4 kuukautta
  • työtulo on vähintään 7 958,99 euroa vuonna 2020.
Vuonna 2017 lähes puolet yrittäjistä ilmoitti YEL-työtulonsa pienemmiksi kuin mitä tulot todellisuudessa olivat.

Miten YEL-maksu määräytyy?

Sinä yrittäjänä arvioit itse oman YEL-työtulosi. Eläkeyhtiö vahvistaa sen. Työtulo tarkoittaa oman työpanoksesi arvoa, eli sitä palkkaa, joka työntekijälle maksettaisiin samasta ammattitaidosta kuin itselläsi on.

YEL-maksu eli "YEL-vakuutuksen hinta" lasketaan Varman vahvistamasta työtulosta. Voit muuttaa työtuloa yrittäjyytesi muuttuessa, mutta et takautuvasti. Jos olet aloittava yrittäjä, sinua voi houkuttaa määritellä työtulosi lähelle minimiä. Näin tekee yli kolmannes aloittaneista yrittäjistä. Työeläkeyhtiöiden suositus työtuloksi on vähintään 20 000 - 30 000 euroa, kun moni yrittäjä ilmoittaa työtulonsa 7 656 - 9 999 euron haarukkaan. Noin joka neljäs yrittäjä ei ole muuttanut työtuloaan kertaakaan yrittäjävuosien varrella.

Jokainen vuosi kuitenkin vaikuttaa tulevaan eläkkeeseesi. YEL-vakuutus kannattaa pitää oikean kokoisena alusta alkaen.

Eläkkeen suuruus 2016

2016 eläkkeelle jääneiden eläke keskimäärin Yrittäjät Palkansaajat

Naiset

1 260 euroa 1 430 euroa

Miehet

1 620 euroa 2 040 euroa

Lähde: Life Magazine syksy/talvi 2017, sivut 34-35

Uusi yrittäjä saa alennusta yrittäjän eläkevakuutusmaksuista

Jos olet uusi yrittäjä, saat 22 % alennuksen YEL-maksusta ensimmäiset neljä vuotta.

YEL-laskuri

Katso Varman Yrittäjän laskurista, paljonko arvioimasi työtulot vaikuttavat sosiaaliturvaasi. Samalla näet YEL-maksun suuruuden.

Siirry Varman YEL-vakuutuslaskuriin

YEL-vakuutus määrittää yrittäjän eläkkeen ja sosiaaliturvan

Yrittäjän vanhuuseläke karttuu ilmoittamasi YEL-työtulon mukaisesti. Jos pidät YEL-työtulon minimissä, myös eläkkeesi on pieni.

YEL vaikuttaa eläkkeesi määrän lisäksi myös

  • Kelan myöntämien sairaus-, äitiys- ja vanhempainrahojen määrään
  • työttömyyspäivärahaoikeuteen ja ansiopäivärahan määrään.

Yleistä työeläkevakuuttamisesta

Suomessa työeläkevakuuttaminen on järjestetty yksityisten vakuutuslaitosten kautta, jotka hoitavat sosiaalivakuutukseen kuuluvan työeläkevakuutuksen. Eläke on haettava etuisuus ja verotettavaa tuloa. Työeläkevakuutuksen tarkoitus on turvata toimeentulo erilaisten riskien aiheuttamien pitkäaikaisten vahinkojen, kuten työkyvyttömyyden varalta. Me Ifissä hoidamme yritysten työeläkevakuuttamisen kumppanimme Työeläkeyhtiö Varman TyEL- ja YEL-vakuutusten piiriin.