YEL-vakuutus

YEL-vakuutus eli yrittäjän eläkevakuutus on osa jokaisen yrittäjän sosiaaliturvaa. Meiltä saat yhteistyökumppanimme Varman myöntämän YEL-vakuutuksen helposti verkossa.

Osta YEL-vakuutus kätevästi verkossa

Yrittäjän eläkevakuutus eli YEL-vakuutus

Yrittäjän eläkevakuutus eli YEL-vakuutus on yrittäjän sosiaaliturvan perusta.

YEL-vakuutus on pakollinen jokaiselle 18–69-vuotiaalle yrittäjälle, jonka yrittäjätoiminta kestää vähintään neljä kuukautta ja jonka arvioitu YEL-työtulo on yli 8261,71 euroa vuodessa (2022). Vakuutus kannattaa ottaa heti, kun vakuuttamisvelvollisuus täyttyy, mutta viimeistään kuuden kuukauden kuluessa yrittäjän eläkelain mukaisen toiminnan aloittamisesta. YEL-vakuutusta ei voi korvata vapaaehtoisilla eläkevakuutuksilla. 

Yrittäjä, ota YEL-vakuutus, jos 

  • ​olet 18-69-vuotias
  • työskentelet yrityksessäsi
  • toimit yrittäjänä yhtäjaksoisesti vähintään 4 kuukautta
  • arvioitu YEL-työtulosi on vähintään 8261,71 euroa vuodessa (2022).

YEL-työtulo ja vakuutusmaksu

Yrittäjän eläke ja sosiaaliturva, kuten sairauspäiväraha, vanhempainpäiväraha sekä työttömyyskorvaus perustuvat YEL-työtuloon. YEL-työtulo määrittää samalla vakuutusmaksun suuruuden. YEL-työtulo tarkoittaa arviota työpanoksesi rahallisesta arvosta 12 kuukauden ajanjaksolla. Yrittäjänä arvioit työtulosi itse. Työtulon tulisi vastata palkkaa, jota maksaisit sellaiselle työntekijälle, jolla on sama ammattitaito kuin sinulla.  

Uusi yrittäjä saa YEL-maksuista 22 % alennusta neljän ensimmäisen vuoden ajan. Yrittäjän eläkevakuutusmaksut voi vähentää täysimääräisesti joko henkilökohtaisessa tai yrityksen verotuksessa. 

YEL-laskuri

Katso Varman YEL-laskurista, miten työtulon muutokset vaikuttavat sosiaaliturvaasi. Samalla näet YEL-maksun suuruuden. 

Siirry Varman YEL-laskuriin

Perustietoa yrittäjän eläkevakuutuksesta

Yrittäjät huolehtivat oman eläketurvansa järjestämisestä itse. Yrittäjän pitää ottaa YEL-vakuutus, kun vakuuttamisvelvollisuuden ehdot täyttyvät. Pelkkä yrityksen omistaminen ei vielä edellytä YEL-vakuutusta, vaan vakuuttamisvelvollisuuden täyttyminen edellyttää lisäksi työntekoa. Eläkkeesi muodostuu kaikista työurasi aikaisista ansioista palkkatyössä ja yrittäjänä. YEL-vakuutus on yleensä yrittäjälle pakollinen, mutta mikäli toimit yrittäjänä vanhuuseläkkeen rinnalla, YEL-vakuuttaminen on sinulle vapaaehtoista. 

Usein kysyttyä YEL-vakuuttamisesta

Mitä vakuutuksia yritys tarvitsee?

Mietitkö, millaisia vakuutuksia tarvitset itsellesi ja yrityksellesi? Testaa vakuutusopasta ja selvitä parissa minuutissa, millaiset yritysvakuutukset parhaiten vastaavat tarpeisiisi.

Siirry vakuutusoppaaseen