Liikennekäytöstäpoisto ja liikennekäyttöönotto

Kun ajoneuvon käyttö jää tauolle, voit säästää kuluissa ilmoittamalla sen pois liikenteestä. Omilla sivuilla teet sekä liikennekäytöstäpoiston että likennekäyttöönoton helposti, eikä erillistä ilmoitusta Traficomiin tarvita. Hyödynnä vinkkimme seisonnan ajalle ja pidä huolta, että ajoneuvosi on myös silloin riittävän hyvin vakuutettu.

Liikennekäytöstäpoisto eli moottoripyörä tai auto seisontaan

Liikennekäytötöstäpoiston ajalta et maksa ajoneuvoveroa, ja vähennys huomioidaan seuraavassa ajoneuvoverolipussasi.

Lisäksi et maksa vakuutusmaksuja liikennevakuutuksesta etkä kaskon törmäysturvasta, kun kyseessä on esimerkiksi Ifin autovakuutus tai seisonta-ajallinen moottoripyörävakuutus

Nuori mies autotallissa autojen ja moottoripyörän kanssa
 • Saat hyvitystä vakuutusmaksusta:

  • auton, seisonta-ajallisen moottoripyörän, mopon, mopoauton, mönkijän, mopomönkijän tai maastoajoneuvon liikennevakuutuksesta
  • kaskon törmäysturvan maksusta, jos kyseessä ei ole vuodenaikahinnoiteltu vakuutus.

  Kaskovakuutuksen muut turvat ovat liikennekkäytöstäpoiston aikana voimassa, ja niistä laskutetaan normaalisti.

 • Vakuutusmaksun hyvitystä ei anneta:

  • moottoripyörän tai moottorikelkan vuodenaikahinnoitelluista vakuutuksista
  • museoajoneuvon, traktorin tai peräkärryn liikennevakuutuksista.

  Moottoripyörien kohdalla liikennekäytöstäpoisto vaikuttaa vain seisonta-ajallisen vakuutuksen maksuun. Lue lisää, mikä ero on vuodenaikahinnoitellulla ja seisonta-ajallisella vakuutuksella.

 • Liikennekäytöstäpoiston hinta

  Liikennekäytöstäpoisto maksaa Ifin kautta verkossa tehtynä 5 euroa eli saman verran kuin Traficomin kautta.

  Liikennekäyttöönotto on maksuton.

Ajoneuvosi on ajokiellossa, kun olet poistanut sen liikenteestä

 • Ajoneuvon käyttö on kielletty liikennekäytöstäpoiston aikana lukuun ottamatta käyntiä etukäteen varatussa katsastuksessa. 
 • Traficom voi määrätä vähintään reilun 1000 euron lisäveron, jos esimerkiksi poliisi ilmoittaa sille ajosta liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla.
 • Myös If perii korotetun vakuutusmaksun koko poiston ajalta, jos ajoneuvoa käytetään liikennekäytöstäpoiston aikana.
 • Ota selvää, sallitaanko kotipaikkakunnallasi liikennekäytöstä poistetun ajoneuvon säilyttäminen kadulla. Esimerkiksi Helsingissä asukaspysäköintitunnus ei ole voimassa, jos ajoneuvo on poistettu liikenteestä.
 • Ota myös huomioon, että pidempiaikainen liikennekäytöstäpoisto hidastaa bonusten kertymistä.
Laita muita perheenjäseniä varten post-it-lappu kojelautaan muistuttamaan, että auto ei ole liikenteessä.

Vakuutusten voimassaolo liikennekäytöstäpoiston aikana

 • Säilytyksen aikana tapahtuvia vahinkoja voivat olla esimerkiksi autotallin ja auton palaminen, myrskyn aiheuttama puun kaatuminen auton päälle sekä varkaudet ja ilkivalta, kuten maalipinnan raaputus.
 • Mikäli pelkällä liikennevakuutuksella vakuutettuun autoon tai muuhun ajoneuvoon kohdistuu säilytyksen aikana vahinkoja, mikään ei kata niitä ilman voimassaolevaa kaskoa.
 • Esimerkiksi kotivakuutus ei koskaan korvaa moottoriajoneuvolle aiheutuneita palo- ja varkausvahinkoja tai ilkivaltaa.

Turvaa seisonnassa oleva autosi kaskolla

 • Suosittelemme vakuutusturvan päivittämistä vähintäänkin edulliseen osakaskoon ennen liikennekäytöstäpoistoa. Voit päivittää myös vakuutusturvasi Omilla sivuilla.
 • Täyskaskoon kuuluva törmäysturva ei ole voimassa liikennekäytöstäpoiston aikana, mutta et joudu siitä myöskään maksamaan. Voit siis edullisin kustannuksin pitää myös täyskaskon seisonnan ajan.
 • Täyskaskoon kuuluvasta pysäköintiturvasta voi olla iso hyöty myös seisonnan aikana, jos toinen auto kolhii kadulle pysäköityä autoasi. Muista, että sinulla tulee kuitenkin tällöin olla tiedossa päivä, jolloin vahinko on tapahtunut.
 • Pidä autotallissa huolta, etteivät työkalut, hyllyt tai polkupyörät kolhi autoa, sillä liikennekäytöstäpoiston aikana näitä vahinkoja ei korvata edes täyskaskosta.
 • Näin teet liikennekäytöstäpoiston

  1. Kirjaudu Omille sivuille ja etsi ajoneuvosi vakuutus.
  2. Valitse "Lisää toimintoja" -valikosta "Liikennekäytöstäpoisto".
  3. Välitämme tiedon ajoneuvosi liikennekäytöstäpoistosta Traficomille, joten sinun ei tarvitse huolehtia siitä erikseen.
  Kirjaudu Omille sivuille
 • Laskutus liikennekäytöstäpoiston jälkeen

  Liikennekäytöstäpoiston tai -käyttöönoton vaikutus maksuihin ei välttämättä näy heti laskussasi. Halutessasi voit Omien sivujen kautta pyytää uuden laskun avoimen laskusi tilalle.

  Tutustu usein kysyttyihin laskutuskysymyksiin

Moottoripyörän tai auton liikennekäyttöönotto

Kun on aika palata tien päälle, ajoneuvon liikennekäyttöönotto on Omilla sivuilla nopea ja maksuton toimenpide. Huolehdi vain ennen liikennekäyttöönottoa, että ajoneuvossa on rekisterikilvet. 

 1. Kirjaudu Omille sivuille ja etsi ajoneuvosi vakuutus.
 2. Ilmoita käyttöönotosta valitsemalla "Lisää toimintoja" –valikosta "Liikennekäyttöönotto".
 3. Välitämme tiedon ajoneuvosi liikennekäyttöönotosta Traficomille.

Muista selvittää aina myös käytettyä ajoneuvoa ostaessasi, onko edellinen omistaja ilmoittanut sen liikennekäyttöön.

Moottoripyörän liikennekäyttöönotosta sinun kuuluu ilmoittaa, jos sinulla on moottoripyörän seisontavakuutus eli seisonta-ajallinen vakuutus.

Jos sinulla on vuodenaikahinnoiteltu eli ympärivuotinen moottoripyörävakuutus, voit ajaa ympäri vuoden, eikä sinun tarvitse ilmoittaa tilapäisistä poistoista meille.

Mitä tarvitsee tehdä, jos on jo tehnyt ilmoituksen Traficomille?

Jos olet jo tehnyt ilmoituksen Traficomille, sinun ei tarvitse erikseen ilmoittaa liikennekäytöstäpoistosta tai liikennekäyttöönotosta meille. Muutos ei kuitenkaan heti näy Omilla sivuilla, vaan saamme tiedon Traficomilta viiveellä.