Auto seisontaan ja takaisin liikenteeseen

Ajoneuvon liikennekäyttöönotto ja liikennekäytöstäpoisto

Katso tältä sivulta ohjeet, miten ilmoitat auton seisontaan tai otat esimerkiksi moottoripyörän liikennekäyttöön ajokauden alkaessa.

Ilmoitat ajoneuvosi liikennekäytöstäpoistosta tai liikennekäyttöönotosta helpoimmin Omilla sivuilla:

 1. Kirjaudu Omille sivuille ja mene kohtaan "Omat vakuutukset".
 2. Etsi liikennevakuutuksesi ja valitse sitten "Rekisteri-ilmoitukset"-valikosta "Liikennekäyttöönotto" tai "Liikennekäytöstäpoisto".

Vaihtoehtoisesti voit tehdä liikennekäytöstäpoiston tai liikennekäyttöönoton asiakaspalvelumme kautta, kun sinulla on verkkopankkitunnukset.

Voit tehdä liikennekäytöstäpoiston mille tahansa ajoneuvolle. Kun teet liikennekäytöstäpoiston, tiedot päivittyvät automaattisesti liikenne- ja kaskovakuutuksiisi. Vakuutuksesi eivät pääty liikennekäytöstäpoiston takia eikä rekisterikilpiä tarvitse palauttaa.

Liikennekäytöstäpoistosta ilmoittaminen Trafiin

Ilmoittamalla Ifiin ajoneuvosi liikennekäytöstäpoistosta tai liikennekäyttöönotosta säästät aikaa. Me välitämme tiedon liikennekäytöstäpoistosta tai -käyttöönotosta puolestasi Trafiin, joten sinun ei tarvitse olla Trafiin erikseen yhteydessä.

Liikennekäytöstäpoisto eli ajoneuvo seisontaan

Liikennekäytöstäpoisto on korvannut aiemmin käytössä olleen seisonta-aikailmoituksen. Moottoripyörille annetaan seisonta-ajallisesta moottoripyörävakuutuksesta maksuhyvitystä, kun olet ilmoittanut liikennekäytöstäpoistosta meille. Helpoiten ilmoitat liikennekäytöstäpoistosta Omilla sivuilla.

Jos ajoneuvon omistaja vaihtuu liikennekäytöstäpoiston aikana, uusi omistaja tekee omistajanvaihdoksen rekisteröinnin yhteydessä. Liikennevakuutus ei ole pakollinen, jos ajoneuvoa ei käytetä liikenteessä.

Moottoripyörän liikennekäyttöönotto: seisontavakuutus

Jos sinulla on moottoripyörän seisontavakuutus eli seisonta-ajallinen vakuutus, ilmoitat moottoripyörän käyttöönotosta helpoimmin Omilla sivuilla.

 1. Kirjaudu Omille sivuille ja mene kohtaan "Omat vakuutukset".
 2. Etsi liikennevakuutuksesi ja valitse sitten "Rekisteri-ilmoitukset"-valikosta "Liikennekäyttöönotto".

Voit tehdä liikennekäyttöönoton myös soittamalla asiakaspalveluumme, kun sinulla on verkkopankkitunnukset.

Kun otat moottoripyörän liikennekäyttöön, pyörässä pitää olla kilvet. Jos moottoripyörässä ei ole kilpiä tai sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia, voit tehdä liikennekäyttöönoton katsastusasemalla.

Jos olet ilmoittanut moottoripyörän seisontaan ennen 16.11.2015, ilmoita käyttöönotosta asiakaspalvelussamme tai lähetä meille viesti liikennekäyttöönotosta "Viestit"-välilehdeltä, jonka löydät Omilta sivuiltasi.

Moottoripyörän liikennekäyttöönotto: ympärivuotinen vakuutus

Jos sinulla on vuodenaikahinnoiteltu eli ympärivuotinen moottoripyörävakuutus, sinun ei tarvitse ilmoittaa tilapäisistä poistoista meille. Voit ajaa moottoripyörällä ympäri vuoden. Vuodenaikahinnoitellussa vakuutuksessa tilapäiset poistot eivät vaikuta vakuutusmaksuun.

Liikennekäytöstäpoiston ja liikennekäyttöönoton hinnat:

 • liikennekäyttöönotto Omien sivujen kautta: 0 euroa
 • liikennekäyttöönotto puhelimitse Ifin asiakaspalvelussa: 0 euroa
 • liikennekäytöstäpoisto Omien sivujen kautta: 5 euroa
 • liikennekäytöstäpoisto puhelimitse Ifin asiakaspalvelussa: 16 euroa.

Laskutus liikennekäyttöönoton tai liikennekäytöstäpoiston jälkeen

Liikennekäytöstäpoiston tai -käyttöönoton vaikutus maksuihin ei välttämättä näy heti laskussasi. Jos teet liikennekäytöstäpoiston tai liikennekäyttöönoton Omilla sivuilla, voit pyytää uuden laskun avoimen laskusi tilalle. Muussa tapauksessa huomioimme mahdollisen erotuksen seuraavalla laskullasi. Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin.

Saat hyvitystä vakuutusmaksusta:

 • jos liikennekäytöstäpoistosta on ilmoitettu etukäteen
 • auton, seisonta-ajallisen moottoripyörän, mopon, mopoauton, mönkijän, mopomönkijän ja maastoajoneuvon liikennevakuutuksesta
 • kaikkien ajoneuvojen törmäysturvan maksusta.

Vakuutusmaksun hyvitystä ei anneta:

 • moottoripyörän ja moottorikelkan vuodenaikahinnoitelluista vakuutuksista
 • museoajoneuvovakuutuksista
 • traktorin ja peräkärryn vakuutuksista.

Vakuutusten voimassaolo liikennekäytöstäpoiston aikana

 • Ajoneuvon käyttö on kielletty liikennekäytöstäpoiston aikana lukuun ottamatta käyntiä etukäteen varatussa katsastuksessa.
 • Jos kuitenkin käytät ajoneuvoa liikennekäytöstäpoiston aikana, perimme korotetun vakuutusmaksun koko poiston ajalta.
 • Kaskovakuutuksen törmäysturva ei ole voimassa liikennekäytöstäpoiston aikana, mutta muut vakuutuksen turvat kuten palo- tai varkausturva ovat voimassa.
 • Huomaathan, että kotivakuutus ei koskaan korvaa moottoriajoneuvolle aiheutuneita palo- ja varkausvahinkoja.