Ajoneuvon liikennekäyttöönotto ja liikennekäytöstäpoisto

Auto tai moottoripyörä seisontaan ja takaisin liikenteeseen. Katso ohjeet, miten otat ajoneuvon liikennekäyttöön ja miten ilmoitat ajoneuvon seisontaan. Meillä teet sen helposti Omilla sivuilla.

Moottoripyörän tai auton liikennekäyttöönotto

 1. Kirjaudu Omille sivuille ja etsi ajoneuvosi vakuutus.
 2. Ilmoita käyttöönotosta valitsemalla "Lisää toimintoja" –valikosta "Liikennekäyttöönotto".
 3. Välitämme tiedon ajoneuvosi liikennekäyttöönotosta Traficomille. Jos olet jo tehnyt ilmoituksen Traficomille, sinun ei tarvitse ilmoittaa käyttöönotosta meille.

Kun otat moottoripyörän liikennekäyttöön, pyörässä pitää olla kilvet. Jos moottoripyörässä ei ole kilpiä tai sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia, tee liikennekäyttöönotto katsastusasemalla.

Sinun pitää ilmoittaa moottoripyörän liikennekäyttöönotosta, jos sinulla on moottoripyörän seisontavakuutus eli seisonta-ajallinen vakuutus. Jos sinulla on vuodenaikahinnoiteltu eli ympärivuotinen moottoripyörävakuutus, sinun ei tarvitse ilmoittaa tilapäisistä poistoista meille. Tällöin voit ajaa moottoripyörällä ympäri vuoden. Vuodenaikahinnoitellussa vakuutuksessa tilapäiset poistot eivät vaikuta vakuutusmaksuun.

Liikennekäytöstäpoisto eli ajoneuvo seisontaan

Ilmoita ajoneuvosi liikennekäytöstäpoistosta Omilla sivuilla.

 1. Kirjaudu Omille sivuille ja etsi ajoneuvosi vakuutus.
 2. Valitse "Lisää toimintoja" -valikosta "Liikennekäytöstäpoisto".
 3. Välitämme tiedon ajoneuvosi liikennekäytöstäpoistosta Traficomille.

Voit tehdä liikennekäytöstäpoiston mille tahansa ajoneuvolle. Kun teet liikennekäytöstäpoiston, tiedot päivittyvät automaattisesti liikenne- ja kaskovakuutuksiisi. Vakuutuksesi eivät pääty liikennekäytöstäpoiston takia eikä rekisterikilpiä tarvitse palauttaa. 

Moottoripyörille annetaan seisonta-ajallisesta moottoripyörävakuutuksesta maksuhyvitystä, kun olet ilmoittanut liikennekäytöstäpoistosta meille.

Jos ajoneuvon omistaja vaihtuu liikennekäytöstäpoiston aikana, uusi omistaja tekee omistajanvaihdoksen rekisteröinnin yhteydessä. Liikennevakuutus ei ole pakollinen, jos ajoneuvoa ei käytetä liikenteessä.

Liikennekäytöstäpoiston ja liikennekäyttöönoton hinta

 • liikennekäyttöönotto: 0 euroa
 • liikennekäytöstäpoisto: 5 euroa

Laskutus liikennekäyttöönoton tai liikennekäytöstäpoiston jälkeen

Liikennekäytöstäpoiston tai -käyttöönoton vaikutus maksuihin ei välttämättä näy heti laskussasi. Halutessasi voit pyytää uuden laskun avoimen laskusi tilalle.  Tutustu usein kysyttyihin laskutuskysymyksiin.

Kun ilmoitat liikennekäytöstäpoistosta, saat hyvitystä vakuutusmaksusta:

 • auton, seisonta-ajallisen moottoripyörän, mopon, mopoauton, mönkijän, mopomönkijän ja maastoajoneuvon liikennevakuutuksesta
 • kaikkien ajoneuvojen törmäysturvan maksusta.

Vakuutusmaksun hyvitystä ei anneta:

 • moottoripyörän ja moottorikelkan vuodenaikahinnoitelluista vakuutuksista
 • museoajoneuvovakuutuksista
 • traktorin ja peräkärryn vakuutuksista.

Vakuutusten voimassaolo liikennekäytöstäpoiston aikana

 • Ajoneuvon käyttö on kielletty liikennekäytöstäpoiston aikana lukuun ottamatta käyntiä etukäteen varatussa katsastuksessa.
 • Jos kuitenkin käytät ajoneuvoa liikennekäytöstäpoiston aikana, perimme korotetun vakuutusmaksun koko poiston ajalta.
 • Kaskovakuutuksen törmäysturva ei ole voimassa liikennekäytöstäpoiston aikana, mutta muut vakuutuksen turvat kuten palo- tai varkausturva ovat voimassa.
 • Huomaathan, että kotivakuutus ei koskaan korvaa moottoriajoneuvolle aiheutuneita palo- ja varkausvahinkoja.