Matkavakuutus ja raskaus

Tiesitkö, että matkavakuutuksesta on hyötyä myös raskaana, jos tarvitset raskauden takia lääkäriä ulkomailla. Lue, mitä vakuutus korvaa raskaana matkustaessa.

Matkustaminen raskaana onnistuu mainiosti, kunhan ajoitat reissun fiksusti ja otat huomioon mahdolliset riskitekijät.

Jos raskaus aiheuttaa huolia matkalla, matkustajavakuutus korvaa ensiaputyyppisiä lääkärikustannuksia ennen raskausviikkoa 29. Korvattavia kustannuksia ovat lääkärikäynnit ja hoito enintään viikon ajalta.

Jos esimerkiksi supistukset alkavat huolestuttaa ja käyt tarkastamassa vauvan ja sinun tilanteesi lääkärillä, matkustajavakuutus korvaa tyypillisesti lääkärikäynnin, mutta vain ennen raskausviikkoa 29. Kun käyt Ifin sopimuslääkäriasemalla, et maksa käynnistä itse mitään, vaan lääkäriasema laskuttaa suoraan Ifiä.

Matkalle lähtiessä on hyvä tiedostaa, että matkavakuutus ei korvaa kaikkia raskauteen liittyviä kustannuksia. Matkavakuutus ei korvaa esimerkiksi ambulanssilentoa tai muita ylimääräisiä matkakuluja, jos joudut palaamaan kotiin suunniteltua aiemmin raskauden takia.

Matkustaminen raskaana - ajoitusta kannattaa miettiä

Monen mielestä toinen raskauskolmannes on parasta aikaa matkustaa. Silloin alkuraskauden väsymys ja mahdollinen pahoinvointi alkavat olla takanapäin ja odottajan kunto on usein energinen. Harva haluaa ajoittaa reissaamista aivan loppuraskauteen, jolloin synnytys alkaa jo olla lähellä – eikä se riskien valossa yleensä kannatakaan.

Lentäminen raskaana - onnistuuko?

Useimpien lentoyhtiöiden sääntöjen mukaan lentäminen raskaana on mahdollista 36. raskausviikkoon asti.

Lentoyhtiöiden käytännöt lääkärintodistuksen, jolla varmistat raskautesi sujuneen komplikaatioitta, vaatimiseen vaihtelevat. Esimerkiksi Finnair vaatii lääkärintodistuksen, jos lennät 28. raskausviikon jälkeen. Asia kannattaa tarkistaa omasta lentoyhtiöstä.

Juttele matkasta myös esimerkiksi neuvolassa, jos et ole varma, onko sinun turvallista lentää tai matkustaa ulkomaille.

Tarvitseeko syntymätön lapsi matkavakuutuksen? 

Ei tarvitse. Jos vauva syntyy ulkomaan reissun aikana, vanhempien matkustajavakuutus turvaa ainakin Ifissä myös matkalla syntyneen vauvan. Esimerkiksi jos vastasyntynyt vauva sairastuu ennen kuin perhe pääsee palaamaan kotiin, vauva saa hoitoa vanhempansa vakuutuksen kautta. Sen sijaan itse synnytystä matkustajavakuutus ei kata.

Ulkomailta adoptoitu lapsi kuuluu adoptiovanhempiensa matkavakuutukseen siitä lähtien, kun uusi perhe lähtee kotimatkalle.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti - onko hyötyä raskauden aikana?

Jos matkustat EU- tai Eta-maahan tai Sveitsiin, eurooppalainen sairaanhoitokortti takaa sinulle pääsyn julkiseen sairaanhoitoon. Saat myös raskauteen tai synnytykseen tarvitsemaasi hoitoa samaan hintaan kuin paikallisetkin.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että julkisen sairaanhoidon laatu vaihtelee maittain – siksi matkavakuutus on aina järkevä hankinta reissuun lähtiessä.

Lue, mitä kaikkea matkavakuutus kattaa ja laske matkavakuutuksen hinta

Toimi näin, jos tarvitset lääkäriä matkalla

Kun tarvitset apua matkalla ja sinulla on Ifin matkavakuutus, saat apua vuorokauden ympäri numerosta +358 10 19 19 19 ja Help Me -sovelluksella. Jos käyt lääkärissä Ifin sopimuslääkäriasemalla, pääset lääkäriin maksutta vakuutuskorttiasi tai vakuutustodistustasi näyttämällä.