Korvaako matkavakuutus vai ei?

Lue käytännön esimerkit, mitä matkavakuutus korvaa ja mitä ulkomailla sairastaminen maksaa – saatat yllättyä!

Matkavakuutus korvaa yllättävän paljon sellaistakin, mitä ei tule ajatelleeksi. Matkavakuutus tulee hätiin monenlaisissa pulmissa niin paketti- kuin omatoimimatkallakin.

Lue, mitä kaikkea reissussa voi sattua ja miten matkavakuutus näitä vahinkoja korvaa. 

Draamaa Itävallassa

"Aurinkoa, lunta ja vapaa-aikaa lasten kanssa", Mikon päässä jyskytti rankan työprojektin lähestyessä loppuaan. Hyvin alkanut lumiloma Itävallassa sai kuitenkin dramaattisen käänteen, kun Mikon 19-vuotias tytär kaatui rinteessä loukaten kipeästi vasemman polvensa. "Tästä taitaakin tulla kivulias ja kallis reissu", Mikko tuumi.

Ifin kommentti: Tragedialta onneksi vältyttiin, sillä Mikon matkavakuutuksen turvin tytär pääsi nopeasti lääkäriin. Tämä totesi, että leikkaukselle ei onneksi ole tarvetta – levolle taas sitäkin enemmän. Ifin matkustajavakuutuksiin sisältyvät samalla matkalla olevat alle 20-vuotiaat omat lapset ja lapsenlapset. Mikon loppureissu kului isä-tytär-laatuajan merkeissä hotellin parvekkeella auringosta nauttien.

Terrori-iskun peruma matka

Anja perheineen oli lähdössä Istanbuliin viettämään pitkää viikonloppua, kun uutisista alkoi kantautua tietoa terrori-iskusta paikallisessa jalkapallo-ottelussa. Vaikka uhreilta vältyttiin, isku vei tyystin Anjan matkahalut. "Harmi, että tulin buukanneeksi itse lennot ja hotellin, joten matkanjärjestäjältä ei ainakaan tipu korvauksia peruuntuneesta matkasta", Anja tuumi.

Ifin kommentti: Ifin kaikki matkustajavakuutukset korvaavat matkan peruuntumisen ja keskeytymisen, jos matkakohteessa tapahtuu terrori-isku, aseellinen selkkaus, luonnonkatastrofi tai epidemia. Niinpä Anja perheineen jäi tällä kertaa nauttimaan kodin rauhasta ja odottamaan matkakärpästen paluuta.

Aurinkoloma Helsinki-Vantaalla

"Sainpa lennot halvalla, paljon halvemmalla kuin jos olisin ottanut yhdeltä lentoyhtiöltä lennot perille asti", Johanna mietti Helsingin lentokentällä. Tarkoitus oli lentää perheen kanssa Helsingistä Amsterdamiin ja sieltä jatkoyhteydellä Phuketiin. Tekninen vika kuitenkin keskeytti matkan, eikä lento Helsingistä päässyt lähtemään ajallaan. "Taitaa mennä säästyneet matkarahat lentokenttähotelliin ja uusiin lentolippuihin", tuumi Johanna murheissaan.

Ifin kommentti: Ilman matkavakuutusta Johannan perheen matkakassa olisikin ollut laihempi. Yksittäisten lentojen välisillä vaihdoilla kun lentoyhtiön vastuu on rajallinen. Seuraavana päivänä koneen vika oli kuitenkin korjattu ja vakuutuksensa ansiosta Johannan perhe pääsi perille menettämättä matkarahojaan. Pitäkää hauskaa Thaimaan lämmössä!

Meduusan piikki

"Käsi kurkun päältä tarkoittaa siis hapen loppumista", Anne kertasi eleitä valmistautuessaan kurssin loppusukellukseen. Mutta eihän sellaista tapahdu, eikä tapahtunutkaan. Sukellus on kiva harrastus, paitsi jos sattuu unohtamaan, että ne unenomaiset kelluvat hyytelöt voivat pistää. Kuten kävi Annelle Karibialla.

Ifin kommentti: Vakuutus korvaa automaattisesti sukelluksen peruskurssin aikana sattuvat vahingot, kuten myös benjihypyn, kuumailmapallolennon ja kiipeilykokeilun aikana sattuvia haavereita. Riskialttiita lajeja ja kilpaurheilua harrastavien on otettava laajennus matkavakuutukseensa.

  • Matkavakuutuksesta useimmin korvatut sairaudet:

    Ripuli & korvatulehdus & flunssa

    Lähde: Ifin korvaustilastot

  • Maat, joissa sattuu eniten vahinkoja:

    Espanja & Thaimaa

    Lähde: Ifin korvaustilastot

Hintaesimerkkejä hoitokustannuksista ulkomailla Hinta
Lääkärissäkäynti flunssan takia USA:ssa
100–400 €​​
Murtuneen nilkan hoito USA:ssa
30 000 €​​
Sydänvaivojen hoito Espanjassa
25 000 €​​
Vuorokausi thaimaalaisessa turistisairaalassa
1000–2000 €​​
Loukkaantuneen laskettelijan hakeminen helikopterilla Alpeilla ja kuljettaminen sairaalaan​
1500–3000 €
Vatsatauti Thaimaassa (lääkärissäkäynti ja lääkkeet)
100–200 €​
Ambulanssilento Aasiasta Suomeen
80 000–120 000 €
Ambulanssilento Euroopan sisällä
noin 20 000 € 
Lisätilaa lennolle esim. kipsatun jalan takia
jopa 6 x normaalihinta​

Vastauksia yleisimpiin kysymyksiin If Matkavakuutuksesta

Laske hinta matkavakuutuksellesi

Verkkokauppamme on aina auki! Matkavakuutuksen hinnan laskeminen vie noin puoli minuuttia, eikä se sido sinua mihinkään. Voit halutessasi ostaa vakuutuksen heti tai pohtia asiaa rauhassa.

Mitä hyötyä matkavakuutuksesta on?

Ifin matkavakuutukseen sisältyy matkustajavakuutus ja matkatavaravakuutus. Matkustajavakuutus turvaa sinut matkalla sattuvien tapaturmien ja sairauksien varalta. Sen avulla voit saada nopeasti apua missä päin maailmaa tahansa, ja se korvaa esimerkiksi lääkäri- ja sairaalakuluja reissulla ilman ylärajaa sekä ilman omavastuuta. Jos mukaasi lähtee omia alle 20-vuotiaita lapsia tai lapsenlapsia, myös he sisältyvät sinun matkustajavakuutukseesi.

Jos esimerkiksi sairastut vakavasti ulkomailla ja sinut joudutaan lennättämään Suomeen hoitoon, matkustajavakuutus on välttämätön – ellet satu olemaan Roope Ankka. Toisin kuin moni luulee, Suomen valtio ei maksa kotiinkuljetuskustannuksia, jos suomalainen loukkaantuu tai sairastuu ulkomailla.

Matkustajavakuutuksesta on hyötyä myös silloin, jos matkasi peruuntuu tai keskeytyy yllättäen tai jos matkakohteessa sattuu vaikkapa terrori-isku. Jos haluat tietää tarkasti, mitä vakuutuksesi kattaa ja mitä ei, tutustu ennen matkaa matkavakuutusehtoihin.

Matkatavarat kannattaa vakuuttaa matkatavaravakuutuksella, joka korvaa esimerkiksi matkalla varastetun puhelimen tai rikkoutuneen kameran. Matkatavaravakuutukseen sisältyy myös niin kutsuttu matkavastuuvakuutus, joka korvaa muille aiheuttamiasi vahinkoja matkalla.

Myös kotivakuutus korvaa monia matkatavaroille sattuvia vahinkoja, mutta kotivakuutuksessa on yleensä matkatavaravakuutusta korkeampi omavastuu. Lisäksi kotivakuutuksen laajuus vaikuttaa siihen, korvaako kotivakuutuksesi esimerkiksi tavaroiden rikkoutumista. 

Vakuutus omatoimimatkalle

Jos varaat lentosi ja majapaikat maailmalla mieluiten itse, matkavakuutus on ehdoton hankinta. Se korvaa esimerkiksi matkan yllättävän peruuntumisen, jos sairastut ennen matkaa etkä saa vaihdettua lentolippuja.

Ifin vakuutukset korvaavat myös matkan peruuntumisen ja keskeytymisen, jos matkakohteessa sattuu terrori-isku tai esimerkiksi luonnonkatastrofi. Lue, miten vakuutus korvaa omatoimimatkalla sattuvia kommelluksia.

Vakuutus vaihtoon lähtevälle ja pitkälle matkalle

Jos olet lähdössä pitkälle matkalle kuten vaihto-oppilaaksi tai vaikkapa valtameripurjehdukselle, saat Ifistä koko reissun keston ajan voimassa olevan vakuutuksen. Jos olet yli 26-vuotias ja haluat vakuutuksen yli 45 vuorokautta pitkälle matkalle, edellytämme, että kuulut If Etuohjelmaan. Pääset etuohjelmaan mukaan esimerkiksi, jos sinulla on koti- tai autovakuutus Ifissä.

Vakuutuksen lisäksi kannattaa hankkia eurooppalainen sairaanhoitokortti, jos suuntaat matkalle Eurooppaan. Se ei kuitenkaan korvaa vakuutusta, sillä ainoastaan vakuutus korvaa kotiinkuljetuskustannuksia tai esimerkiksi matkan keskeytymisen.

Hintaesimerkkejä ulkomailta uudessa karttapalvelussa

Äkillinen sairastuminen tai loukkaantuminen ulkomailla voi yllättää ikävästi kenet tahansa. Se voi myös käydä matkustajan kukkarolle, sillä yksityiset lääkäri- ja sairaanhoitopalvelut ovat maailmalla usein kalliita.

Uudesta karttapalvelustamme näet, millaisia korvauksia Ifin asiakkaille on maksettu suosituissa matkakohteissa tapahtuneista sairaustapauksista.

Katso, mitä sairastuminen ulkomailla voi maksaa.