Korvaako matkavakuutus vai ei?

Matkalla on mukavampaa, kun on vakuutus. Lue tarinoita reissun päällä sattuneista vahingoista ja katso, mitä ulkomailla sairastaminen maksaa.

Vakuutus korvaa yllättävän paljon sellaistakin, mitä ei tule ajatelleeksi. Lue, mitä kaikkea reissussa voikaan sattua ja mitä me Ifissä näistä esimerkkivahingoista tuumimme. 

Tiinan korkkarijuoksu

Tiina voittaa parin rohkaisevan voimalla paikallisen baarin korkkarijuoksukisan, vaikka nyrjäyttää nilkkansa loppumetreillä. Taistelusuoritustaan hän palaa juhlimaan ylpeiden ystäviensä kanssa yksityislääkärikäynnin jälkeen.

Ifin kommentti: Myös me olemme ylpeitä Tiinan asenteesta ja korvaamme lääkärikäynnin matkavakuutuksesta.

Tatuointi Ibizalla

Valtteri ottaa Ibizan-matkalla mahtavan tatuoinnin oikeaan olkavarteensa. Hyvältä idealta tuntunut "IBIZA 4EVER" alkaa kuitenkin punertua parin päivän sisällä, eikä polttava tunne häviä kotonakaan.

Ifin kommentti: Valtterin siviilirohkeus tatuoinnin ottamisessa etelän lomakohteessa on kunnioitettavaa, vaikkakin valitettavin seurauksin. Korvaamme matkalla syntyneitä tapaturman aiheuttamia vammoja jopa kolmeen vuoteen asti tapaturman sattumisesta ja matkasairauksiakin 90 päivän ajan hoidon aloittamisesta. Joten ei hätää Valtteri, käden tulehdus hoidetaan kuntoon matkavakuutuksen turvin. Jos Valtteri tulee toisiin ajatuksiin tatuoinnin ihanuudesta ja haluaa poistattaa sen, tatuoinnin poistoa ei korvata vakuutuksesta.

Rap-kokoelma kateissa

Tuijan olkalaukku napataan ohi ajavan mopon mukaan Tallinnan keskustassa. Menetyksiin kuuluu vaivalla kerätty kokoelma 90-luvun suomalaista rap-musiikkia. Lohduton Tuija viettää loppumatkan kyynelsilmin, tapaillen mielessään Oi Beibin alkutahteja.

Ifin kommentti: Makuasioista ei sovi kiistellä, ja korvaamme laukun sisältöineen matkavakuutuksesta. Tuleviin musiikkihankintoihin Tuija voi pyytää vinkkejä myös korvauskäsittelijöiltämme, joilla on mahtavan asiakaspalveluasenteen lisäksi korvaa musiikille.

Turnaus hiekalla

Kotikylänsä lentopallomestari Teppo on valkohiekkaisella dyynillä takomassa pelivälinettä paikallisvastustajien kenttään. Voiton tallennukseen tarkoitettu digikamera tippuu pelin tiimellyksessä, jolloin hienorakenteinen rantahiekka pääsee rungon sisään rikkoen kameran.

Ifin kommentti: Suomen urheilevista nuorukaisista ylpeänä korvaamme kameran matkavakuutuksesta. Toivottavasti kuvat säilyivät muistikortilla, jotta muistot eivät ole kortilla.

Aalto vei näön

Jutta pitää uimisesta, vaikka ilman silmälaseja ei tahdo nähdä mitään. Meksikossa silmänruokaa on kuitenkin enemmän kuin Kemin uimahallissa. Tätä tarjontaa silmällä pitäen Jutta olikin päättänyt pitää lasit silmillään. Suuri aalto kuitenkin yllättää ja lasit huuhtoutuvat mereen.

Ifin kommentti: Voi harmi! Toivottavasti tapahtuma antoi tekosyyn tarrautua matkalta mahdollisesti löytyneen seuralaisen käsivarteen loppumatkan ajaksi. Joka tapauksessa korvaamme silmälasit matkavakuutuksesta.

Omaisuus ullakolla

Juuso lähti Erasmus-vaihtoon Rotterdamiin. Opiskelijaboksiin kertynyttä sälää hän ei kuitenkaan halunnut ottaa mukaansa. Vanhemmat ottivat ne ilomielin ullakolleen, olihan Juuso kertonut lähtevänsä keräämään kansainvälistä kokemusta – arvokasta pääomaa nykyajan työmarkkinoilla. Eräänä päivänä hänen äitinsä kuitenkin soitti – hormi oli pettänyt ja tuli tuhonnut Juuson omaisuuden.

Ifin kommentti: Kurja uutinen. Ja jos Juuso ei olisi ottanut erikseen vanhempiensa luona varastoidulle omaisuudelleen kotivakuutusta, olisi hänellä syytäkin kurjuuteen, vanhempien kotivakuutus näet kattaa vain taloudessa asuvien tavaroille sattuneet vahingot. Juuso onnittelikin itseään, ja niin mekin häntä, kun Juuso meille soitti.

Sambaa kujalla

Rion karnevaaleissahan on oikein hauskaa, tuumi Pinja tepastellessaan sulin koristelluissa saappaissaan hotelliaan kohti. Koska päivä oli ollut pitkä, päätti hän oikaista kapeaa kujaa. "Onpa pitkä ja terävä veitsi, toivottavasti poika ei satuta itseään", mietti Pinja puristaen vielä hetken hallussaan olevaa käsilaukkua itseään vasten.

Ifin kommentti: Brasilia on hieno maa ja Rio de Janeiro upea kaupunki, mutta varkaisiin kannattaa varautua. Kuten Pinja, jolla oli Ifin matkavakuutus. Se korvaa matkalla varastetut tavarat. Näin ei tullut mieleenkään vastustaa ryöstöä ja mahdollisesti altistua henkilövahinkoon samalla kertaa.

Rantabileet Helsinki-Vantaalla

Tulipas lennot halvalla, paljon halvemmalla kuin jos olisi ottanut samalta lentoyhtiöltä paketin perille asti, Nooa mietti Helsingin lentokentällä. Tarkoitus oli lentää Helsingistä Frankfurtiin ja sieltä jatkoyhteydellä Goaan. Matkan keskeytti kuitenkin tekninen vika, eikä lento Helsingistä päässyt lähtemään ajallaan. Taitaa mennä säästyneet matkarahat lentokenttähotelliin ja uuteen jatkolentoon, tuumi Nooa murheissaan.

Ifin kommentti: Ilman matkavakuutusta Nooan hauskanpitokassa olisikin ollut paria rantajuhlaa köyhempi. Yksittäisten lentojen välisillä vaihdoilla kun lentoyhtiön vastuu on rajallinen. Seuraavana päivänä koneen vika oli kuitenkin korjattu ja matkavakuutuksensa ansiosta Nooa pääsi perille menettämättä matkarahojaan. Pidä hauskaa, Nooa!

Meduusan piikki

Käsi kurkun päältä tarkoittaa siis hapen loppumista, Anne kertasi eleitä valmistautuessaan kurssin loppusukellukseen. Mutta eihän sellaista tapahdu, eikä tapahtunutkaan. Sukellus on kiva harrastus, paitsi jos sattuu unohtamaan, että ne unenomaiset kelluvat hyytelöt voivat pistää. Kuten kävi Annelle Karibialla.

Ifin kommentti: Matkavakuutuskaan ei korvaa ihan kaikkea. Osa harrastuksista on rajattu perusmatkavakuutuksen ulkopuolelle, mutta niistäkin moniin voi hankkia lisäturvaa joko paikan päällä tai ottamalla etukäteen yhteyttä Ifiin. Anne oli onnekseen niin tehnyt, eikä sinänsä ikävä muisto johtanut taloudelliseen rasitteeseen.

Draamaa Itävallassa

Aurinkoa, liikuntaa ja lunta, jyskytti Pian mielessä kiivaan tenttiviikon lähestyessä loppuaan Itävallan Grazissa. Vaihtarikaverit innoistuivat ideasta juhlistaa tenttiviikon päättymistä rinteessä. Komedia vaihtui kuitenkin draamaan, kun Pia kaatui rinteessä loukaten kipeästi vasemman polvensa.

Ifin kommentti: Tragedialta onneksi vältyttiin, sillä vaihto-oppilasajaksi ottamansa matkavakuutuksen turvin Pia pääsi nopeasti lääkäriin, joka totesi, että leikkaukselle ei onneksi ole tarvetta – levolle taas sitäkin enemmän. Loppukeväästä Pia pystyi taas vastaamaan auringon kutsuun ja viilettämään Alppi-maisemissa kuin suksille päässyt Pikku Heidi konsanaan.

Matkavakuutuksesta useimmin korvatut sairaudet:

Ripuli & korvatulehdus & flunssa

Lähde: Ifin korvaustilastot

Maat, joissa sattuu eniten vahinkoja:

Espanja & Thaimaa

Lähde: Ifin korvaustilastot

Hintaesimerkkejä hoitokustannuksista ulkomailla Hinta
Lääkärissäkäynti flunssan takia USA:ssa
100–400 €​​
Murtuneen nilkan hoito USA:ssa
30 000 €​​
Sydänvaivojen hoito Espanjassa
25 000 €​​
Vuorokausi thaimaalaisessa turistisairaalassa
1000–2000 €​​
Loukkaantuneen laskettelijan hakeminen helikopterilla Alpeilla ja kuljettaminen sairaalaan​
1500–3000 €
Vatsatauti Thaimaassa (lääkärissäkäynti ja lääkkeet)
100–200 €​
Ambulanssilento Aasiasta Suomeen
80 000–120 000 €
Ambulanssilento Euroopan sisällä
noin 20 000 € 
Lisätilaa lennolle esim. kipsatun jalan takia
jopa 6 x normaalihinta​

Mitä hyötyä matkavakuutuksesta on?

Ifin matkavakuutukseen sisältyy matkustajavakuutus ja matkatavaravakuutus. Matkustajavakuutus turvaa sinut matkalla sattuvien tapaturmien ja sairauksien varalta. Sen avulla voit saada nopeasti apua missä päin maailmaa tahansa, ja se korvaa esimerkiksi lääkäri- ja sairaalakuluja reissulla ilman ylärajaa sekä ilman omavastuuta. Jos mukaasi lähtee omia alle 20-vuotiaita lapsia tai lapsenlapsia, myös he sisältyvät sinun matkustajavakuutukseesi.

Jos esimerkiksi sairastut vakavasti ulkomailla ja sinut joudutaan lennättämään Suomeen hoitoon, matkustajavakuutus on välttämätön – ellet satu olemaan Roope Ankka. Toisin kuin moni luulee, Suomen valtio ei maksa kotiinkuljetuskustannuksia, jos suomalainen loukkaantuu tai sairastuu ulkomailla.

Matkustajavakuutuksesta on hyötyä myös silloin, jos matkasi peruuntuu tai keskeytyy yllättäen tai jos matkakohteessa sattuu vaikkapa terrori-isku. Jos haluat tietää tarkasti, mitä vakuutuksesi kattaa ja mitä ei, tutustu ennen matkaa matkavakuutusehtoihin.

Matkatavarat kannattaa vakuuttaa matkatavaravakuutuksella, joka korvaa esimerkiksi matkalla varastetun puhelimen tai rikkoutuneen kameran. Matkatavaravakuutukseen sisältyy myös niin kutsuttu matkavastuuvakuutus, joka korvaa muille aiheuttamiasi vahinkoja matkalla.

Myös kotivakuutus korvaa monia matkatavaroille sattuvia vahinkoja, mutta kotivakuutuksessa on yleensä matkatavaravakuutusta korkeampi omavastuu. Lisäksi kotivakuutuksen laajuus vaikuttaa siihen, korvaako kotivakuutuksesi esimerkiksi tavaroiden rikkoutumista. 

Matkavakuutus opiskelijavaihtoon lähtiessä

Jos olet lähdössä vaihto-oppilaaksi, saat Ifistä koko reissun keston ajan voimassa olevan vakuutuksen. Vaihtariajan vakuutuksen voit ostaa verkkokaupasta tai asiakaspalvelustamme.

Matkavakuutuksen lisäksi kannattaa hankkia eurooppalainen sairaanhoitokortti, jos suuntaat vaihto-oppilaaksi Eurooppaan. Se ei kuitenkaan korvaa matkavakuutusta, sillä ainoastaan vakuutus korvaa kotiinkuljetuskustannuksia tai esimerkiksi matkan peruuntumista tai keskeytymistä.