Henkilövakuutus turvaa sinut ja perheesi

Meille suomalaisille on tyypillistä, että vakuutamme kotimme ja automme. Usein kuitenkin unohdamme tärkeimmän eli itsemme ja perheemme. Jos sairastut tai loukkaannut, henkilövakuutuksesta on apua.

 1. Henkilövakuutukset

Mitä nopeammin pääset hoitoon, sitä nopeammin myös parantumisesi voi alkaa.

Nopea hoitoon pääsy myös helpottaa arkea. Voit valita itse, milloin menet lääkäriin, etkä joudu viettämään aikaasi päivystysjonossa.


 • Vakavat sairaudet ovat yllättävän yleisiä

  Joka viides suomalainen sairastuu syöpään, sydäninfarktiin, sepelvaltimotautiin tai aivohalvaukseen 65 vuoden ikään mennessä. (Lähde: Mandatum Life)

 • Myös nuorempien on hyvä varautua

  Noin puolet työkyvyttömyyseläkkeistä alkaa alle 55-vuotiaana.

 • Tapaturma voi sattua kenelle tahansa

  Kaatumiset ja putoamiset aiheuttavat suomalaisille vuosittain 200 000 vammaa.

Henkilövakuutus täydentää sosiaaliturvaa ja työnantajan tarjoamaa turvaa

Moni ei vakuuta itseään tai perhettään, koska julkiset terveyspalvelut toimivat Suomessa hyvin. Kuitenkin vapaaehtoiset henkilövakuutukset täydentävät Suomen sosiaaliturvaa ja työnantajan tarjoamaa turvaa, eivät korvaa niitä.

Julkisessa terveydenhuollossa ongelmana ovat useasti pitkät jonotusajat etenkin silloin, kun vaiva ei vaadi kiireellistä hoitoa. Jonottaessa parantumisesi ja työhön paluusi voivat pitkittyä.

Työnantajan ottamat vakuutukset kattavat ammattitaudit ja työtapaturmat. Työterveyshuolto tuo turvaa yksittäisten lääkärissäkäyntien ja tutkimusten varalle, mutta diagnoosin jälkeen voit joutua itse maksamaan erityislääkärikäynnit, leikkaukset, kuntoutuksen ja lääkkeet.

Ifin henkilövakuutukset lyhyesti

Sairausvakuutus antaa vapautta valita hoitoajat, ja se korvaa myös käynnit erikoislääkärillä, leikkaukset ja lääkkeet. Sairausvakuutus korvaa sekä tapaturmien että sairauksien hoitoa. 

Tapaturmavakuutus varmistaa nopean hoitoon pääsyn tapaturman jälkeen, niin että parantuminen voi alkaa heti. Voit valita tarpeidesi mukaan tavallisen tai laajan tapaturmavakuutuksen. Laaja tapaturmavakuutus korvaa myös esimerkiksi rasitusvammoja ja venähdyksiä, toisin kuin tavallinen tapaturmavakuutus.

Sopeutumisturvasta eli vakavan sairauden turvasta saat kerralla suuremman korvauksen, jos sairastut tai loukkaannut vakavasti. Saat verovapaan korvauksen heti diagnoosin jälkeen ja voit käyttää sen parhaaksi katsomallasi tavalla.

Henkivakuutus tuo taloudellista turvaa perheellesi, jos sinä menehdyt yllättäen.

Vauvavakuutus eli syntymättömän lapsen vakuutus turvaa odottavan äidin ja pienokaisen. Käytännössä kyse on laajennetusta lapsivakuutuksesta, joka on tukenasi raskausajasta lähtien.

Lapsivakuutus korvaa muun muassa lääkärikäyntejä, leikkauksia, lääkärin määräämiä lääkkeitä sekä vakavampia sairastumisia ja loukkaantumisia.

Matkavakuutus (virallisesti matkustajavakuutus) korvaa esimerkiksi, jos sairastut tai loukkaannut matkalla. Älä koskaan lähde ulkomaille ilman matkavakuutusta.

Urheiluvakuutus korvaa, jos loukkaannut urheillessa. Tarvitset urheiluvakuutuksen, jos harrastat riskialttiita lajeja tai urheilet urheiluseurassa.

Pysyvän työkyvyttömyyden turvasta saat kertakorvauksen, jos menetät työkykysi ja joudut jäämään pysyvälle työkyvyttömyyseläkkeelle. Saat tämän turvan asiakaspalvelustamme tai verkosta, kun ostat samalla sairausvakuutuksen tai tapaturmavakuutuksen.

Päivärahaturva paikkaa ansionmenetyksiä pitkän sairausloman aikana. Kelan päiväraha on ainoastaan noin 40–60 % ansiotuloistasi. Saat tämän turvan asiakaspalvelustamme.

Kaikki vakuutukset kuntoon kerralla

Tee nopea henkilövakuutustesti, joka kertoo sinulle, millaisia vakuutuksia suosittelemme sinulle ja perheellesi. Voit ostaa kaikki tarvitsemasi vakuutukset verkkokaupasta vuorokauden ympäri, ja saat asiantuntijalta apua vakuutuksen valintaan asiakaspalvelustamme.

Helpota elämääsi palveluiden avulla

Tiesitkö, että saat Ifin henkilövakuutusten mukana arkea helpottavia palveluita? Jos sinulla on mikä tahansa henkilövakuutus, saat vastaukset terveyteen liittyviin kysymyksiisi vuorokauden ympäri If Terveysneuvonnasta. Jos sinulla on Ifin sairausvakuutus, kokeile If Suorakorvausta – lääkäriasema tekee puolestasi vahinkoilmoituksen, ja sinä maksat useimmiten pelkän omavastuun.


Vapaaehtoinen henkilövakuutus

Itse ottamasi, vapaaehtoinen henkilövakuutus täydentää työnantajan tarjoamaa turvaa sekä sosiaaliturvaa. Jos haluat turvata oman ja perheesi talouden, oma vakuutus kannattaa ottaa kattamaan tulonmenetykset pitkän sairasloman ajalta sekä pysyvän työkyvyttömyyden ja pysyvän vamman varalle. Näiden lisäksi vapaaehtoinen henkilövakuutus antaa taloudellista turvaa erilaisten sairauksien ja tapaturmien varalle. Lisäksi, etenkin perheissä joissa on lapsia, on tärkeää olla turvaa menehtymisen varalle.

Vakuutus tarjoaa mahdollisuuden käyttää yksityislääkäreiden palveluita – pääset hoitoon nopeasti ja jonottamatta, silloin kun haluat ja saat itse valita lääkärisi. Nopean hoitoon pääsyn ansiosta myös paraneminen ja työelämään paluu nopeutuu. Lisäksi, vaikka yhteiskunta pitääkin huolta sairastuneista, se ei välttämättä korvaa sairauksista tai tapaturmista aiheutuneita kustannuksia ja tulonmenetyksiä.

Sairaudet ja tapaturmat

Sairaudet ja tapaturmat ovat yleisiä, niitä tapahtuu kaikkein varovaisimmillekin. Sairausvakuutus ja tapaturmavakuutus mahdollistavat sen, että voit käyttää yksityisten lääkäreiden palveluita kunnallisen terveydenhuollon lisäksi ja varmistat sen, että pääset hoitoon mahdollisimman nopeasti ja jonottamatta. Lisäksi vakuutus korvaa muitakin kuin hoitokuluja, esimerkiksi tilanteessa, jossa sinulle jää tapaturmasta jokin pysyvä vamma, vakuutuksesta maksetaan sinulle kertakorvaus, jonka voit käyttää haluamallasi tavalla. Jos haluat varautua vakaviin sairauksiin ja vammoihin, sinun kannattaa täydentää sairausvakuutustasi vakavan sairauden turvalla

Sosiaaliturvan lisäksi työnantajasi vakuuttaa sinut tapaturmien ja sairauksien varalta. Työnantajan kautta olevan vakuutuksen laajuus kuitenkin vaihtelee. Mikäli sinulla on kattava vakuutus työnantajasi puolesta, suosittelemme sinulle kuitenkin yksityistä vakuutusta korkealla omavastuulla. Näin olet vakuutettu vaikka työsuhteesi päättyisi, mutta vuosimaksusi on alhaisempi. Tässä tapauksessa yksityinen vakuutus varmistaa sinut taloudellisesti tilanteissa, joissa työnantajan vakuutus ei korvaa. Se myös pitää huolta, että vakuutusturvasi ei ole riippuvainen työnantajastasi ja työsuhteestasi.

Pitkä sairausloma

 • Omalla vakuutuksella on mahdollista varautua ansionmenetyksiin pitkän sairausloman aikana.
 • Kela maksaa sairauspäivärahaa 300 vuorokautta. Päiväraha on ansiotasostasi riippuen noin 40–70 % tuloistasi. Sen lisäksi, jos olet työssäkäyvä, sinulle maksetaan palkkaa sairausloman ajalla. Se, kuinka pitkään saat sairausloman aikana palkkaa, riippuu työnantajastasi.
 • Yksityisen vakuutuksen osalta päivärahaturvan suuruus lasketaan niin, että ansiotasosi pysyy ennallaan sairasloman ajan. Tarkoitus on siis kattaa vakuutuksella se osuus, joka Kelan tuesta jää puuttumaan normaaleihin tuloihisi verrattuna.

Työkyvyttömyys ja vakuutukset

Oma, vapaaehtoinen vakuutus tuo taloudellista turvaa tilanteessa, jossa jäät pysyvästi työkyvyttömäksi.

 • Jos joudut työkyvyttömyyseläkkeelle, tulosi tippuvat pysyvästi noin puoleen.
 • Tämä vakuutuskorvaus on verovapaa kertakorvaus, jonka voit käyttää haluamallasi tavalla kattamaan kustannuksia, jotka säilyvät samalla tasolla työkyvyttömyydestäsi huolimatta, esimerkiksi asuntolainan lyhennykset.

Menehtyminen ja vakuutukset

Henkivakuutus tuo taloudellista turvaa perheellesi pahimman sattuessa. Henkivakuutuksesta maksettavalla korvaussummalla voi esimerkiksi:

 • maksaa asuntolainaa ja varmistaa sen, että perheesi ei tarvitse muuttaa kotoanne pois
 • täydentää ansiotuloja, jotta perheesi elintaso pysyisi samana
 • maksaa perintöveroja

Matkustaminen ja vakuutukset

Matkavakuutus turvaa matkustajat matkalla sattuvien sairauksien ja tapaturmien varalta. Matkavakuutus on voimassa kaikkialla maailmassa (kotimaan matkoilla valinnainen lisä vakuutukseesi). Kun käytät Ifin sopimuslääkäreitä ja -sairaaloita, varmistat, että et joudu maksamaan hoidostasi vaan laskut menevät suoraan Ifille.

Työnantajan vakuutusturva

Työtapaturmavakuutus (lakisääteinen tapaturmavakuutus):

 • Työnantaja on velvoitettu ottamaan työntekijöilleen.
 • Vakuutus kattaa ammattitaudit ja tapaturmat työaikana, työmatkalla ja työhön liittyvissä olosuhteissa.
 • Vakuutus korvaa yllä olevien osalta hoitokustannukset, ansionmenetykset, lääkinnällisen tai ammatillisen kuntoutuksen sekä menehtymiseen tai työkyvyttömyyteen johtaneen menetyksen.

Työtapaturmavakuutus ei kata esimerkiksi:

 • vapaa-ajan tapaturmia
 • vapaa-ajan urheilutapaturmia
 • sairauksia, jotka eivät liity työhön

Lisäksi työnantajalla on velvollisuus järjestää työntekijöilleen ehkäisevä työterveyshuolto. Työnantaja hankkii työterveydenhuoltopalvelun joko kunnallisen terveyskeskuksen tai yksityisen lääkäriaseman kautta. Työterveyshuolto turvaa yksittäisten lääkärissäkäyntien ja tutkimusten varalta, mutta diagnoosin jälkeen voi joutua itse maksamaan sairauden hoitokulut (esim. erityislääkärikäynnit, leikkaukset ja lääkkeet).

Työterveyshuolto on sidoksissa työsuhteeseesi ja sen sisällöstä päättää työnantajasi. Et voi siis itse vaikuttaa turvasi tasoon ja työsuhteen päättyessä myös työterveyshuoltosi katkeaa.

Edellä mainittujen lisäksi työnantajalla on lakisääteinen velvollisuus vakuuttaa työntekijänsä ryhmähenkivakuutuksella. Tästä vakuutuksesta maksetaan korvaus menehtyneen työntekijän edunsaajille. Korvaussumma perustuu menehtyneen työntekijän ikään ja lapsien määrään.

Edellä mainittujen pakollisten vakuutusten lisäksi työnantaja voi ottaa työntekijöilleen vapaaehtoisia vakuutuksia, esimerkiksi matka- tai sairaskuluvakuutuksen.

Liitot ja järjestöt:

 • Liiton tai järjestön jäsenenä sinut on usein vakuutettu vapaa-ajan tapaturmien varalta. Vakuutuksen korvausmäärät saattavat kuitenkin olla pieniä.
 • Liittovakuutukseen sisältyy useimmiten myös matkustajavakuutus, joka on voimassa vapaa-ajan koti- ja ulkomaan matkoilla.
 • Liiton ottamat vakuutukset eivät kata esimerkiksi sairauksia, ansiotulonmenetyksiä tai menehtymistä.

Liiton tarjoamaa turvaa on hyvä täydentää omalla vakuutuksella saadaksesi mahdollisimman kattavan turvan.​​​​

Suomen sosiaaliturva

Yhteiskunnan järjestämä sosiaaliturva tarjoaa minimiturvan ja -toimeentulon, joka ei välttämättä vastaa elintasoa, johon sinä ja perheesi olette tottuneet. Suomessa on julkinen terveydenhuolto, joka varmistaa hoitoon pääsyn. Ongelmana ovat useasti jonotusajat, eli et pääse hoitoon silloin kuin se sinulle sopii. Hoitoon pääsyä voi joutua odottamaan pitkänkin aikaa, mikäli kyseessä ei ole kiireellinen tapaus. Se tarkoittaa myös sitä, että parantumisesi ja työhön paluusi voi pitkittyä.

Pitkä sairasloma

Kela maksaa sairauspäivärahaa 300 vuorokautta. Päiväraha on ansiotasostasi riippuen noin 40–70 % tuloistasi.

Työkyvyttömyys

Jos joudut työkyvyttömyyseläkkeelle, tulosi tippuvat pysyvästi noin puoleen.
Keskimäärin työkyvyttömyyseläke on noin 1000 €/kk.

Menehtyminen

Yhteiskunta ei lähtökohtaisesti turvaa perheesi taloutta menehtymisesi varalta. Kela myöntää perhe-eläkettä menehtyneen leskelle ja alaikäisille lapsille. Eläkkeen määrä perustuu menehtyneen puolison eläkkeeseen.

Liikennevakuutus

Liikennevakuutus on lakisääteinen vakuutus, jonka tarkoitus on korvata moottoriajoneuvon liikenteessä aiheuttamat henkilövahingot.

Matkustus

Matkustaessasi EU-maissa saat käyttää julkisen terveydenhuollon palveluita samoin kuin kyseisen maan asukkaat. Kaikilla EU-mailla on velvollisuus hoitaa muiden EU-maiden kansalaisia. Sinulla tulee olla Eurooppalainen sairaanhoitokortti.

Eta-maissa ja Sveitsissä palveluntarjoaja saa itse päättää ottaako hoitoon ulkomailta tulevia potilaita. Mikäli saat hoitoa, sinulla tulee olla Eurooppalainen sairaanhoitokortti.​ Huomaathan sen, että olet oikeutettu vastaavaan hoitoon kuin kyseisen maan kansalaiset. Kaikissa maissa hoito ei ole ilmaista eli joudut maksamaan sen mitä sen maan kansalaisetkin hoidosta maksavat.

Suomen sosiaaliturva ei koskaan kata potilaan kuljetusta Suomeen ulkomailta. Ambulanssilento voi tulla todella kalliiksi ja vastaat itse sen kustannuksista ilman vakuutusta.

Mikäli joudut hoitoon muualla kuin EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä, olet itse vastuussa kaikista kustannuksista ellei sinulla ole matkavakuutusta.

 1. Henkilövakuutukset