Näitä asioita moni ei tiedä matkavakuutuksesta

Konsulinkyytiä ei ole olemassakaan. Matkavakuutus voi korvata, jos myöhästyt jatkolennolta ensimmäisen lennon myöhästyttyä. Kokosimme 10 asiaa, joita moni ei tiedä matkavakuutuksesta.

1. Konsulinkyyti on legendaa

Jos loukkaannut tai sairastut ulkomailla ja sinut pitää kuljettaa erityiskyydityksellä Suomeen, valtio ei koskaan maksa kustannuksia. Ainoastaan matkustajavakuutus korvaa ambulanssilennon Suomeen. Jos sinulla ei ole vakuutusta, maksat kyydityksen ja lääkärihoidot itse.

2. Matkavakuutus voi korvata terrori-iskun peruuttaman matkan

Jos matkakohteessasi tapahtuu terrori-isku tai luonnonkatastrofi, vakuutus saattaa korvata matkan peruuntumisen ja keskeytymisen. Kaikkiin Ifin matkustajavakuutuksiin sisältyy turva kriisitilanteiden varalle.

3. Saat korvausta vakuutuksesta, jos matkatavarat eksyvät

Voit saada ensiapua matkatavaravakuutuksesta tai kotivakuutuksesta, jos matkatavarasi katoavat tai vahingoittuvat lennon aikana. Olet oikeutettu korvaukseen, jos tavarat tulevat matkakohteeseen yli kuusi tuntia myöhässä. Korvauksen tarkoitus on varmistaa, että saat ostettua välttämättömiä tarvikkeita, ennen kuin matkatavarasi löytävät tiensä matkakohteeseen.

Ennen kuin käännyt vakuutusyhtiön puoleen, kannattaa hakea korvausta lentoyhtiöltä tai matkatoimistolta, sillä EU-maiden lentoyhtiöt ovat korvausvastuussa kuljettamistaan matkatavaroista.

 • Mikä ihmeen matkustajavakuutus?

  Matkavakuutus koostuu tyypillisesti matkustajavakuutuksesta ja matkatavaravakuutuksesta. Matkustajavakuutus korvaa esimerkiksi tapaturmien hoitokuluja ja matkatavaravakuutus korvaa esimerkiksi kadonneet matkatavarat.

  Matkavakuutuksen hinta
 • Matkavakuutus korvaa, jos sairastut ennen matkaa

  Tyypillisesti matkustajavakuutuksesta on hyötyä, jos sairastut tai loukkaannut matkalla. Jos sairastut tai loukkaat itsesi ennen matkaa, ja lääkäri kieltää sinulta matkustamisen, matkustajavakuutus korvaa tavallisesti matkan peruuntumisen.

  Lue matkan peruuntumisesta

4. Lentoyhtiö korvaa lennon myöhästymisen

EU-lainsäädännön mukaan EU-maiden lentoyhtiöiden pitää maksaa korvausta peruuntuneista, ylibuukatuista ja yli kolme tuntia myöhässä perille saapuvista lennoista. Lentoyhtiön ei kuitenkaan tarvitse maksaa korvausta, jos lennon myöhästyminen johtuu esimerkiksi säästä tai lakosta.

Matkavakuutuksesta on hyötyä, jos lento lähtee ajallaan, mutta sinä myöhästyt lennolta esimerkiksi huonon sään takia. Lisäksi vakuutus korvaa, jos myöhästyt toisen lentoyhtiön jatkolennolta ensimmäisen lennon myöhästyttyä.

5. Matkavakuutus korvaa raskaudesta johtuvia lääkärikäyntejä

Jos raskaus aiheuttaa murheita matkalla, matkustajavakuutus korvaa tyypillisesti lääkärikustannuksia, jos raskaus ei ole edennyt loppuvaiheeseen. If korvaa ennen raskausviikkoa 29 tehtyjä lääkärikäyntejä, joissa haetaan ensiapua raskauden aiheuttamiin vaivoihin. Lue tarkemmin, mitä kuluja matkavakuutus korvaa raskauden aikana.

6. Tavallinen vakuutus ei ole voimassa urheilukilpailuissa

Jos matkustat kilpailemaan esimerkiksi Tukholman maratonille, tavallinen matkustajavakuutus ei välttämättä korvaa, jos loukkaannut urheilukilpailun aikana. Sen sijaan vakuutus korvaa, jos vaikka kompastut Tukholmassa metroaseman portaissa.

Jos kokeilet reissussa riskialttiita lajeja, kuten riippuliittoa, benjihyppyä, kiipeilyä tai sukellusta, perusmatkavakuutus korvaa kokeilun aikana sattuvat vahingot. Jos kyseessä ei ole lajikokeilu vaan harrastus, tarvitset laajennuksen matkavakuutukseesi. Alle 18-vuotiailla tavallinen matkavakuutus kattaa automaattisesti kaikenlaisen urheilun.

If tarjoaa vakuutuksia urheilukilpailuja varten ja useimpiin riskialttiisiin liikuntalajeihin If Etuohjelmaan kuuluville asiakkaille.

 • Matkatavaravakuutus korvaa puhelimen

  Jos puhelin rikkoutuu yllättäen lomamatkalla, voit saada korvausta joko matkatavaravakuutuksesta tai kotivakuutuksesta. Puhelimen ikä vaikuttaa korvauksen määrään, jonka lisäksi korvauksesta saatetaan vähentää omavastuu.

 • Neuvontaa 24/7 matkalla

  Ifin hätäpäivystys on avoinna vuorokauden ympäri. Jos tarvitset matkalla terveyteen liittyviä neuvoja tai esimerkiksi apua paikallisen lääkärin löytämiseen, hätäpäivystys auttaa sinua numerossa +358 800 1 3800.

7. Matkavakuutus voi tulla tarpeeseen Tallinnassakin

Moni ajattelee, että matkavakuutus on tarpeen vain kauas matkustaessa. Kuitenkin esimerkiksi ambulanssilento Tallinnasta koituu yllättävän kalliiksi.

Jos saat esimerkiksi sairauskohtauksen Tallinnassa ja sinut joudutaan lennättämään Suomeen hoitoon, maksat ambulanssilennon kustannukset itse ilman matkavakuutusta. Matkavakuutus korvaa myös matkan yllättävän peruuntumisen, keskeytymisen ja matkalta myöhästymisen.

8. Vanhoista sairauksista korvataan hoitoa viikon ajan

Matkustajavakuutus korvaa olemassa olevien sairauksien osalta ensiaputyyppistä hoitoa enintään viikon ajan matkakohteessa, jos sairaus pahenee yllättäen. Jos sinulla on ennestään sairauksia, kannattaa keskustella lääkärin kanssa, liittyykö matkustamiseen erityisiä terveysriskejä.

Kannattaa huomata, että jos olemassa oleva sairautesi on rajattu vakuutuksesi ulkopuolelle, matkustajavakuutus ei korvaa kyseisen sairauden hoitoa lainkaan. Mahdolliset rajoitukset tehdään vakuutuksen hankkimisen yhteydessä, joten sinulla ei välttämättä ole rajoituksia vakuutuksessasi.

9. Lapset ja lapsenlapset eivät välttämättä tarvitse omaa matkustajavakuutusta

Perheen kanssa reissatessa alle 20-vuotiaat lapset eivät tarvitse omaa matkustajavakuutusta, jos vanhemmilla on Ifin matkustajavakuutus. Sama pätee myös isovanhempiensa kanssa matkustaviin alle 20-vuotiaisiin lapsenlapsiin. Jos lapsi lähtee esimerkiksi leirikouluun, hän tarvitsee oman vakuutuksen.

10. Kun loma kuluu sairaalassa, saat korvausta menetetyistä matkapäivistä

Jos joudut matkalla sairaalaan esimerkiksi ruokamyrkytyksen takia, matkustajavakuutus tuo sinulle korvausta jokaisesta menetetystä matkapäivästä, jonka olet viettänyt sairaalassa. Saat korvausta enintään matkan hinnan verran. Lisäksi vakuutus korvaa ruokamyrkytyksen hoitokulut ja sairaalamaksun.

Lue myös vinkit matkavakuutusten vertailuun

Jutun koostamisessa on hyödynnetty suomalaisten matkabloggareiden usein esittämiä kysymyksiä matkavakuutuksiin liittyen.

 • Matkustusvinkit

  Kun on aika jälleen lähteä reissuun!

  Lue matkustusvinkkimme
 • Kartta kertoo sairastumisen kustannukset

  Tiedätkö, mitä ulkomailla sairastuminen voi maksaa? Katso esimerkit. 

  Tutustu karttaan
 • Sairaana matkalla?

  Jos tarvitset matkalla lääkäriä tai matkasi keskeytyy, apu on lähellä. 

  Katso ohjeet