Auton vaihto

Kun on aika vaihtaa autoa, olemme rinnallasi. Tutustu sivuillamme kattaviin, asiantuntijoiden kanssa laadittuihin artikkeleihin ja oppaisiin. Vinkkiemme avulla pääset sujuvasti ja järkevään hintaan eroon nykyisestä autostasi, ja tilalle valitset juuri sinulle parhaiten sopivan menopelin.

Kun löydät ehdokkaan seuraavaksi autoksesi, saat vakuutuksen hinnan meiltä jo etukäteen tietoosi.

Kokeile hintalaskuria

Tärkeät kysymykset autoa vaihtaessa

Ajatus auton vaihdosta voi lähteä liikkeelle äkillisestä oivalluksesta tai innostuksesta. Aina se ei silti ole ruusuilla tanssimista. Nykyisestä autosta eroon pääsy voi kestää kuukausia, ja eri vaihtoehtojen selvittely ja hinnasta tinkiminen saattaa raastaa hermoja. Kun ennen kaupoille kiirehtimistä malttaa listata omat tarpeet ja tavoitteet, säästyy rahaa, hikeä ja kyyneleitä.

Uutta autoa valitessa ja ostaessa

 • Onko upouuden auton osto perusteltua sen vaivattomuuden, takuun tai uuden teknologian kautta, vai saisiko samalla rahalla hulppeamman auton käytettynä?
 • Käytetyn auton ostoa käsittelevässä artikkelissa paneudumme siihen, miten auton ikä vaikuttaa hintaan, ja toisaalta myös siihen, miksi uudemmat autot ovat usein paitsi edistyksellisempiä myös turvallisempia.
 • Mikä on auton koko elinkaaren kustannus? Esimerkiksi sähköautossa hankintakulut voivat olla korkeat, mutta sähköllä ajaminen on paitsi ekologista myös halpaa.
 • Eri käyttövoimien etuja ja haittoja käsittelemme yksityiskohtaisemmin erillisessä artikkelissa. Käyttövoiman valinnassa kannattaa huomioida omat tarpeet auton käytölle kuten myös latausmahdollisuudet. 
 • Kiinnitä autoa valitessa tai viimeistään koeajolla huomiota myös tuleviin korjaustarpeisiin ja niiden kustannuksiin. Takavuosien luksusauto voi houkutella edullisella hinnallaan, mutta pidemmän päälle se voi olla turhan kallis ylläpitää.

Nykyistä autoa myydessä

 • Kannattaako vanha auto myydä itse netissä paremman hinnan toivossa, vai tulisiko ennemmin säästää harmaita hiuksia myymällä auto liikkeeseen?
 • Auton vaihdon näkökulmasta käytettyihin autoihin erikoistuneeseen liikkeeseen myynti on houkutteleva ratkaisu, jos siellä odottaa myös uusi auto. Toisaalta autoliikkeitä kannattaa aina myös kilpailuttaa keskenään.
 • Auton myyntiä käsittelevässä artikkelissa käymme tarkemmin läpi eri vaihtoehtojen hyviä ja huonoja puolia. Nykyään saatavilla on myös runsaasti palveluja, joilla osan myyntitoimenpiteistä voi ulkoistaa ammattilaisille.
 • Mikäli haluat hoitaa auton myynnin alusta loppuun itse, olemme laatineet sitä varten myös kattavan listan ohjeita houkuttelevasta myynti-ilmoituksesta aina kauppakirjan laatimiseen saakka.
 • Mies istuu vanhahkossa autossa

  Opas auton myyntin

  Kannattaako auto myydä liikkeeseen vai itse netissä? Laaja artikkeli käy auton myynnin vaiheet kohta kohdalta läpi. Lataa sivulta myös autokaupassa tarvittavat paperit, kuten kauppakirjapohja.

  Auton myynti
 • Nainen ja mies autossa

  Käytetyn auton ostaminen

  Käytetty auto liikkeestä vai yksityiseltä? Kuinka auton hinta laskee, ja minkä ikäinen on sopiva? Kattava osto-oppaamme tarjotaa käytännön ratkaisuja useisin kuluttajia mietityttäviin kysymyksiin. 

  Käytetyn auton osto
 • Nainen lataa sähköautoa

  Millainen auto 2020-luvulla?

  Sähköauto, hybridi, bensa vai diesel? Uuden auton ostajalla on vaihtoehtoja enemmän kuin koskaan. Tuomme esiin niiden edut ja haitat.

  Käyttövoiman valinta

Kun olet päätöksesi tehnyt, voit hoitaa vakuutukset ja rekisteröinnin samalla kertaa

Kun auto vaihtaa omistajaa, siitä on tehtävä ilmoitus ajoneuvorekisteriin. Vaivattomimmin se hoituu Ifin kautta samalla kertaa, kun ostat meiltä autovakuutuksen.

Uutta autoa harkitessasi voit vierailla myös etukäteen Ifin verkkokaupassa laskemassa hinnan autovakuutukselle, jolloin olet paremmin perillä mahdollisen tulevan autosi kustannuksista. Alustavaa vakuutustarjousta varten tarvitset auton tiedoista ainoastaan rekisterinumeron.

Kun myyt auton toiselle yksityishenkilölle, sinun kannattaa ehdottaa sähköistä varmennetta vanhanmallisen paperisen rekisteröintitodistuksen sijaan. Lisäksi sinun kannattaa tilata luovutusilmoitus Traficomin tai Ifin Omien sivujen kautta, jolloin varmistat, että vakuutuksesi ja muut velvollisuutesi autoa kohtaan päättyvät ajallaan.

Mies katsoo puhelinta, taustalla ladattavana oleva auto
 • Auton tuonti Ruotsista tai Saksasta

  Jos harkitset auton tuontia ulkomailta, ota selvää, mitä sinun pitää tietää ennen kauppoja ja kaupanteon jälkeen.

  Lue asiantuntijan vinkit
 • Auton rahoitus ja maksaminen

  Miten kannattaa hoitaa maksu yksityisten välisessä autokaupassa, ja mitä kannattaa tietää autorahoituksesta?

  Auton maksaminen
 • Yksityisleasing vai oma auto?

  Oletko koskaan laskenut kaikkia autoilun kuluja yhteen? Oman auton omistamiselle on vaihtoehtoja, jotka voivat olla sinulle taloudellisia.

  Tutustu yksityisleasingiin