Matkavakuutus voimaan vaikka heti

Matkavakuutus

Turvaa lomallesi!

Matkavakuutus turvaa sinut ja matkatavarasi


 • Korvaamme hoitokulut ilman ylärajaa

  ​Jos sairastut tai sinulle sattuu tapaturma matkallasi, kulut voivat nousta jopa kymmeniin tuhansiin euroihin.

 • Turvaa matkan peruuntumisen varalta

  ​If Matkavakuutus sisältää aina myös peruuntumisturvan, joka kattaa matkan peruuntumisesta johtuvia kustannuksia.

 • Kuljetus Suomeen vakavissa sairaustapauksissa

  ​Korvaamme sairaankuljetuksen ulkomailta Suomeen vakavissa sairaustapauksissa.

Mitä kuluja matkavakuutus korvaa? Matkustajat Matkatavarat
Sairastuminen tai tapaturma ulkomaan matkalla

Matkasairauksien ja -tapaturmien kustannukset korvataan ilman omavastuuta tai ylärajaa. Hoitokuluina korvataan mm. lääkärinpalkkiot, lääkkeet, tutkimuksen ja hoidon sekä sairaankuljetus- ja matkakuluja.

Yleisimpiä matkalla sattuvia sairauksia ja tapaturmia ovat esimerkiksi:

 • vatsataudit
 • haavat
 • auringonpistokset
 • auringonpolttama iho
 • nyrjähdykset


Ennen matkaa alkanut sairaus: Mikäli sinulla on jokin ennen matkaa alkanut sairaus, matkavakuutus korvaa välttämätöntä ensiapuhoitoa matkakohteessa enintään viikon ajalta mikäli tämä sairaus pahentuu yllättäen matkan aikana.

 
Sairastuminen tai tapaturma kotimaan matkalla*

Matkavakuutus on voimassa myös yöpymisen sisältävillä, yli 150 km päähän tehtävillä vapaa-ajan matkoilla. Matkasairauskustannukset korvataan ilman omavastuuta tai ylärajaa.

Mikä on kotimaan matka?
Kotimaan matkalla tarkoitetaan matkoja normaalin päivittäisen elinympäristösi ulkopuolelle. Matkavakuutus kattaa matkat muualle kuin sinun ja puolisosi kotiin, työpaikalle, vapaa-ajan asunnolle tai opiskelupaikkakunnalle.

*Voit valita lisäturvana

 
Matkan peruuntuminen

Korvaamme matkan peruuntumisesta aiheutuneita kuluja sekä menetettyjä matkapäiviä, kun peruuntuminen on johtunut pakottavista syistä.

Matkan peruuntumiskuluja korvataan esimerkiksi, kun ne perustuvat lääkärin määräykseen ja johtuvat vakuutetun omasta tai hänen lähiomaisensa vakavasta tapaturmasta, äkillisestä vakavasta sairastumisesta tai kuolemasta.

Matkan peruuntumisturva on voimassa, kun matkan alkuun on vakuutuksen ostohetkellä vähintään 3 vrk.

 
Matkan keskeytyminen tai matkalta myöhästyminen

Jos matkasi keskeytyy tai myöhästyt pakottavista syistä, korvaamme aiheutuneita kuluja sekä menetettyjä matkapäiviä.

Matkan keskeytymiskuluja korvataan esimerkiksi, kun ne perustuvat lääkärin määräykseen ja johtuvat omasta tai lähiomaisen vakavasta tapaturmasta, äkillisestä vakavasta sairastumisesta tai kuolemasta.

Myöhästymisestä aiheutuneita kuluja korvataan esim. jos lentokentälle vievä linja-auto hajoaa kesken matkan tai joudut omalla autollasi liikenneonnettomuuteen.

 
24 h hätäpäivystys

Neuvomme vahingon sattuessa, ohjaamme sopimusssairaalaan tai -lääkärille, huolehdimme maksusitoumuksista ja avustamme kotiinkuljetuksissa.

 
Mukana matkustavat alle 20-vuotiaat lapset

Vanhempiensa mukana matkustavat alle 20-vuotiaat lapset sisältyvät ilman lisämaksua vanhempiensa Matkustajaturvaan. Ilman vanhempiaan matkustaessaan lapsi tarvitsee oman vakuutuksen.

Matkatavaravakuutukseen sisältyvät samassa taloudessa vakinaisesti asuvien henkilöiden matkatavarat.

 
Kuljetus Suomeen

Vakavassa sairaustapauksessa korvaamme kuljetuksen Suomeen ja tarvittaessa myös saattajan kustannuksia.

Kuolemantapauksessa huolehdimme vainajan kuljetuksesta Suomeen.

 
Matkatavaroiden rikkoontuminen, varkaus tai myöhästyminen

Matkatavaravakuutus korvaa äkilliset ja ennalta arvaamattomat matkatavaroiden vahingot kaikkialla maailmassa. Rikkoutuneiden tai varastettujen matkatavaroiden omavastuu on vain 100 €.

Jos matkatavarat myöhästyvät matkakohteesta yli 6 tuntia, voit ostaa perustarvikkeita 80 €:lla vuorokaudessa. Yläraja on yhteensä 320 €/matkustaja, joten et jää pulaan vaikka tavarat myöhästyisivät monta päivää.

Vakuutus kattaa kaikkien samassa taloudessa asuvien matkustajien matkatavarat. Jos siis esimerkiksi otat matkavakuutuksen itsellesi ja puolisollesi, riittää että toisella on matkatavaravakuutus.

Matkatavarat korvataan myös kotimaan matkoilla, vaikka itse matkavakuutus olisikin ostettu vain ulkomaille.

 
Matkaoikeusturva

Korvaamme oikeudenkäyntikuluja yksityiselämääsi liittyvissä, matkalla sattuneissa riita- ja rikosasioissa.

 
Matkavastuu

Korvaamme sinun tai perheenjäsenesi matkalla toiselle vahingossa aiheuttaman henkilö- tai esinevahingon, josta olet vastuussa.

 

Matkustajavakuutus

Kaikkiin If Matkavakuutuksiin kuuluu Matkustajavakuutus. Se turvaa sinut matkalla sattuvien sairauksien ja tapaturmien varalta. Tämän lisäksi matkustajavakuutus korvaa matkan peruuntumisesta, keskeytymisestä tai matkalta myöhästymisestä aiheutuneita kuluja.

Matkatavaravakuutus

Voit itsesi lisäksi vakuuttaa myös matkatavarasi matkalla sattuvien rikkoontumisten ja varkauksien varalle. Lisäksi matkatavaravakuutuksella saat taloudellista apua tilanteissa, joissa matkatavarasi eivät saavu perille. Matkatavaravakuutus korvaa myös oikeudenkäyntikuluja sekä toiselle henkilölle aiheuttamaasi vahinkoa.

Vakuutus kattaa kaikkien samassa taloudessa asuvien matkustajien matkatavarat. Jos siis esimerkiksi otat matkavakuutuksen itsellesi ja puolisollesi, riittää että toisella on matkatavaravakuutus.

Lue lisää Ifin matkatavaravakuutuksesta >

Jatkuva matkavakuutus vai Määräaikainen matkavakuutus?

Jatkuva matkavakuutus on sinulle halvin ja kätevin vaihtoehto, kun matkustat vähintään kaksi kertaa vuodessa. Saat sen halutessasi voimaan ulkomaiden lisäksi myös kotimaan matkoille.

Määräaikainen matkavakuutus sopii sinulle, jos matkustat harvemmin. Sen saa ostettua kätevästi verkosta vaikka juuri ennen matkalle lähtöä ja sen saa voimaan heti. Määräaikaisen matkavakuutuksen voi ostaa verkosta maksimissaan 45 vuorokauden pituiselle matkalle. Mikäli matkasi on pidempi, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme.

Matkavakuutus voimaan vaikka heti

Jatkuva matkavakuutus on voimassa heti oston jälkeen ja määräaikaisen matkavakuutuksen saat voimaan itse valitsemanasi päivänä. Matkavakuutuksen laskun eräpäivä voi olla vasta matkan jälkeen, mutta vakuutus on siitä huolimatta voimassa matkallasi. Huomaathan kuitenkin, että peruuntumisturva ei astu voimaan, mikäli matkan alkuun on vakuutuksen ostohetkellä alle 3 vuorokautta.

Matkavakuutustodistus

Ostaessasi matkavakuutuksen Ifin verkkokaupasta saat tallennettua matkavakuutustodistuksen itsellesi heti oston jälkeen. Todistus löytyy myös Omilta sivuilta ostoa seuraavana päivänä.

Matkavakuutus useammalle henkilölle

Mikäli haluat ostaa matkavakuutuksen useammalle henkilölle verkkokaupastamme, sinun tulee tehdä se erikseen eli ostat ensin yhdelle henkilölle vakuutuksen ja sen jälkeen toiselle.

Lue myös usein kysytyt kysymykset matkavakuutuksesta​ >

Verkkokauppaan >

Matkavakuutuksen hinta

Määräaikaisen matkavakuutuksen hinta on kertaluontoinen ja vakuutus maksetaan oston yhteydessä verkkopankkitunnuksilla. Jatkuvan matkavakuutuksen hinta on vuosikohtainen ja saat siitä laskun.

Matkavakuutuksen voimassaolo RISKIALTTIISSA harrastuksissa TAI kilpaurheilussa

Huomaathan, että tarvitset lisäturvaa, jos matkustaessasi osallistut kilpaurheiluun tai harrastat tiettyjä riskialttiita lajeja, kuten esimerkiksi laitesukellusta tai kalliokiipeilyä. Matkavakuutus ei ilman lisäturvaa ole voimassa näissä tilanteissa.

Lue lisää If Urheiluturvasta >​

MATKAVAKUUTUS YLI 45 VUOROKAUDEN MATKOILLE

Jos matkasi kestää yli 45 vuorokautta, esimerkiksi ulkomaille vaihtoon lähdettäessä, voit hankkia sopivan vakuutuksen olemalla yhteydessä asiakaspalveluumme.

Korvaako matkavakuutus?​ Lue tarinoita reissun päällä sattuneista vahingoista.​Vakuutusehdot ja -oppaat

Hätätilanne ulkomailla

Korvauspalvelu

+358 10 19 18 18

Avoinna arkisin 8.00–18.00, henkilövahingot 9.00–18.00

24h hätäpäivystys

Hätätilanteissa arkisin klo 18 jälkeen ja viikonloppuisin.

+358 800 1 3800

Hinauspalvelu ulkomailla +358 10 515 8777

Lääkäriasemat

Jos sairastut tai loukkaat itsesi lomamatkalla, hakeudu Ifin lääkäriasemaluettelossa olevalle lääkäriasemalle.​​

​​​

Usein kysyttyä matkavakuutuksesta

Miksi tarvitsen matkavakuutuksen?

Kaikki, jotka matkustavat, tarvitsevat matkustajavakuutuksen. Se turvaa sinut ja perheesi matkalla tapahtuvien sairauksien ja tapaturmien varalta. Alle 20-vuotiaat vanhempiensa mukana matkustavat lapset kuuluvat vanhempiensa matkustajavakuutukseen. Lisäksi matkustajavakuutus korvaa taloudellisia menetyksiä, jos matkasi yllättäen peruuntuu tai keskeytyy. Matkavakuutuksen henkilöturva on sinulle tärkein, mutta voit vakuuttaa myös matkalla mukana olevan omaisuutesi.

Mitä matkavakuutus sisältää?

If Matkavakuutus koostuu kahdesta osasta. Matkavakuutukseen kuuluu aina matkustajavakuutus ja lisäksi voit hankkia myös matkatavaravakuutuksen. Jatkuvan matkavakuutuksen voi ottaa kattamaan matkat sekä Suomeen että ulkomaille. Määräaikainen matkavakuutus on voimassa vain ulkomailla.

Millaisen matkavakuutuksen tarvitsen?

Kuinka usein matkustat?

If Matkavakuutus voi olla jatkuva (voimassa ympäri vuoden) tai määräaikainen (matkakohtainen). Jos matkustat kaksi kertaa tai useammin vuodessa ulkomaille, on jatkuva vakuutus sinulle kätevin ja myös halvin vaihtoehto. Säästät selvää rahaa, kun et joudu ottamaan vakuutusta joka matkalle erikseen. Ja onhan se helpompaa, kun on yksi muistettava asia vähemmän matkalle lähtiessä. Suosittelemme jatkuvaa matkavakuutusta myös sen vuoksi, että peruuntumisturva on tällöin voimassa jatkuvasti, ei vasta vakuutuksen oston jälkeen (kuten määräaikaisessa matkavakuutuksesa).

Matkustatko ainoastaan ulkomailla vai myös kotimaassa?

Voit valita jatkuvan matkavakuutuksen kattavan matkat joko vain ulkomaille tai ulkomaille ja Suomeen.

Tarvitsetko matkustajavakuutuksen lisäksi turvaa myös matkatavaroillesi?

Matkavakuutukseen kuuluu aina matkustajavakuutus ja lisäksi voit ottaa valinnaisen matkatavaravakuutuksen. Matkatavaravakuutuksen valitessasi saat lisäksi valita juuri sinulle sopivan vakuutusmäärän.

Mitä matkavakuutus korvaa?

Matkustajavakuutus korvaa jos sairastut tai joudut tapaturmaan matkalla. Matkustajavakuutuksemme helpottaa hoitoon pääsyä ja korvaa lääkäri- ja sairaalakuluja, jotka ulkomailla voivat nousta huiman korkeiksi. Jos käy niin ikävästi, että matkasi yllättäen peruuntuu tai keskeytyy, voit saada korvaus​ta kuluista ja menetetyistä matkapäivistä. Matkatavaravakuutus korvaa matkatavaravahingot, muille ihmisille aiheuttamiasi vahinkoja sekä oikeudenkäyntikuluja. Matkatavaravakuutus kattaa koko perheen matkatavarat.

Mitä ovat yleisimmät sairaudet ja tapaturmat, joita matkalla sattuu?

Yleisimmät sairaudet, jotka ovat sattuneet matkalla ja joista on haettu korvauksia ovat vatsataudit, hengitystieinfektiot ja flunssat. Tapaturmista yleisimpiä ovat haavat, nyrjähdykset, auringonpistokset ja auringonpolttama iho.

Tarvitseeko lapsi oman matkavakuutuksen?

Vanhempansa mukana matkustava alle 20-vuotias lapsi on pääsääntöisesti vakuutettu vanhempansa Matkustajaturvalla. Tämä koskee:

 • omaa biologista tai adoptoitua lasta
 • samassa taloudessa asuvan avio-, avo- tai rekisteröidyn puolison samassa taloudessa asuvaa lasta
 • pitkäaikaisesti sijoitettua lasta.

Vanhempien Matkustajaturva turvaa myös matkalla elävänä syntyneen lapsen syntymähetkestä alkaen sekä ulkomailta adoptoidun lapsen kotimatkalle lähdöstä alkaen. Jos taas lapsi täyttää matkalla 20 vuotta, vanhempien Matkustajaturva koskee häntä Suomeen palaamiseen saakka.

Lapsi tarvitsee oman Matkustajaturvan koko matkan ajaksi, jos hän matkustaa yksin tai jos meno- tai paluumatka tapahtuu eri aikaan kuin vanhemman matka. Jos taas sekä meno- että paluumatka ovat samat kuin vanhemmalla, lapsi ei tarvitse omaa Matkustajaturvaa, vaikka hän osallistuisi eri retkille tai kursseille, tai asuisi matkakohteessa eri osoitteessa kuin vanhempi.

Matkustamme perheen kesken. Miten saan matkavakuutuksen kattamaan meidät kaikki?

Koko perhettä ei voi vakuuttaa yhdellä Matkavakuutuksella, vaan kumpikin vanhempi tarvitsee oman Matkustajaturvan. Vanhemman Matkustajaturva kattaa pääsääntöisesti myös mukana matkustavat alle 20-vuotiaat lapset. Koko perheen matkatavaroille riittää yksi Matkatavaravakuutus, ja Kotivakuutuksesi saattaa jo kattaa matkatavaroidenne vahingot. Tarkista Kotivakuutuksesi laajuus: jos vakuutukseen sisältyy irtaimisto, matkatavaroita ei tarvitse vakuuttaa erikseen.

Jatkuva vai määräaikainen matkavakuutus?

If Matkavakuutus voi olla jatkuva tai määräaikainen eli matkakohtainen. Jos matkustat kaksi kertaa tai useammin vuodessa ulkomaille, on jatkuva matkavakuutus sinulle kätevä, ja myös halvin vaihtoehto.

Missä matkavakuutus on voimassa?

Ifin jatkuva Matkavakuutus on voimassa enintään 45 vuorokautta kunkin yksittäisen Suomesta alkavan matkan alkamisesta. Määräaikainen vakuutus on voimassa valitsemasi ajan.

Määräaikaisen matkavakuutuksen voi ostaa vain ulkomaan matkoille. Jatkuvan matkavakuutuksen voi ostaa kattaen sekä kotimaan että ulkomaan matkat. Voit ostaa jatkuvan matkavakuutuksen myös niin, että se kattaa vain ulkomaan matkat.

Onko matkavakuutus voimassa kilpaurheilussa?

If Matkavakuutus ei ole voimassa jos vahinko on sattunut vakuutetun osallistuessa urheiluliiton tai -seuran järjestämiin kilpailuihin, otteluihin tai niitä varten järjestettyihin harjoituksiin. Matkavakuutus ei ole voimassa myöskään vakuutetun harjoitellessa valmennusohjelman mukaisesti. Kilpaurheilusta on kyse aina esimerkiksi silloin, kun vakuutetun harrastamaan lajiin liittyy vaatimus vakuutusturvasta.

Alle 18-vuotiaalla lapsella vanhempien Matkustajaturva on voimassa myös lapsen urheillessa. Sen sijaan 18 vuotta täyttänyt lapsi tarvitsee oman määräaikaisen Matkustajaturvan, jos hän harrastaa matkalla kilpaurheilua tai -toimintaa. Matkustajaturva tehdään harrastettavan lajin mukaisella maksulla ja vain sille osalle matkaa, jolloin lapsi esimerkiksi harjoittelee urheilukilpailua varten tai osallistuu kilpailuun.

Vanhempansa mukana matkustavalle alle 20-vuotiaalle lapselle ei voi ottaa lisäturvaksi vain matkalla voimassa olevaa turvaa, vaan tarvittava lisäturva tulee ottaa jatkuvana turvana. Turva on tällöin voimassa myös lapsen jokapäiväisessä elämässä.

Mikä on lentoyhtiön vastuu matkatavaroistani?

Jos lähtöselvitetyt matkatavarasi tuhoutuvat, vahingoittuvat, viivästyvät tai katoavat kokonaan ja vastuussa on EU-maan lentoyhtiö, hae korvausta ensisijaisesti lentoyhtiöltä. Siltä osin kuin lentoyhtiö ei maksa korvausta, voit hakea korvausta koti- tai matkavakuutuksestasi.

Raskaus ja matkustaminen. Korvaako matkavakuutus raskauteen liittyviä hoitokuluja matkalla?

Me korvaamme matkavakuutuksesta ennen raskausviikkoa 29 syntyneitä raskaudentilasta aiheutuneita hoitokuluja enintään viikon ajalta, mutta emme muita kustannuksia.

Mitä hyötyä on Eurooppalaisesta sairaanhoitokortista?

Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla todistat oikeutesi lääketieteellisesti välttämättömään sairaanhoitoon EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä. Saat hoitoa, jos sairastut äkillisesti tai joudut tapaturmaan. Kortilla saat hoitoa samaan hintaan kuin kyseisen maan asukkaiden. Hoidon hinta määräytyy oleskelumaasi kansallisen järjestelmän mukaisesti. Siitä riippuen voit saada hoidon kokonaan ilmaiseksi, maksaa siitä omavastuuosuuden tai joutua maksamaan hoidosta täyden hinnan. Pääset hoitoon myös, jos pitkäaikaissairautesi vaatii sitä. Kortilla saat myös raskauteen tai synnytykseen tarvitsemaasi hoitoa.

Miten voin tilata todistuksen If Matkavakuutuksestani?

Ostaessasi matkavakuutuksen verkkokaupasta, saat oston jälkeen tulostettua todistuksen suoraan Oston vahvistus -sivun linkin kautta. Voit käydä tulostamassa todistuksen myös Omilta sivuilta vakuutuksen ostoa seuraavana päivänä.

Jos ostat matkavakuutuksen asiakaspalvelustamme, saat sen saman tien Omille sivuille pyytäessäsi. Muussa tapauksessa todistus löytyy Omilta sivuilta ostoa seuraavana päivänä.

Ostaessasi jatkuvan matkavakuutuksen lähetämme sinulle matkavakuutuskortin postitse. Se tulee sinulle muutama viikko oston jälkeen.

en lisäksi voit lähettää todistuspyynnön esimerkiksi viisumitodistuksesta Omilta sivuilta tai soittaa asiakaspalveluumme.​

Matkavakuutuksen ikärajat ja rajoitukset

Määräaikaisen matkavakuutuksen voivat ostaa kaiken ikäiset ja se on voimassa valitsemanasi aikana.

Jatkuvan matkavakuutuksen voit ostaa 75-vuotiaaksi asti. If Etuasiakkaana voit ostaa jatkuvan matkavakuutuksen 79-vuotiaaksi asti. Mikäli olet eläkkeellä ja olet kiinnostunut ostamaan jatkuvan matkavakuutuksen, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme. Jatkuva matkavakuutus on voimassa 90-vuotiaaksi asti.

Matkavakuutus vaatii terveysselvityksen mikäli:

 • olet ostamassa matkavakuutusta yli 45 vuorokauden matkalle
 • olet eläkkeellä ja ostamassa jatkuvan matkavakuutuksen

Tästä terveysselvityksestä voi seurata rajoitusehtoja matkustajavakuutukseesi. Se tarkoittaa, että vakuutus ei korvaa mitään kuluja liittyen rajoitettuihin sairauksiisi tai vammoihisi.

Lue vinkkimme matkoille

Lue ja ota käyttöön hyödylliset vinkkimme matkoille:

Muista myös muut vakuutukset

Hienoa, että olet kiinnostunut vakuuttamaan itsesi matkojen varalle. Muista vakuuttaa itsesi myös sairaus- ja tapaturmavakuutuksella ja varmistat hoitoon pääsyn nopeasti ja jonottamatta.