Matkatavaravahinko

Matkatavaroilla tarkoitetaan matkalla mukana olevaa omaisuutta, kuten vaatteita, kameraa, kosmetiikkaa, suksia jne. Lue ohjeet ja ilmoita vahingosta.

Tee vahinkoilmoitus

Mitä korvataan?

Matkatavarat sisältyvät kotivakuutukseen tai erilliseen matkatavaravakuutukseen.

  • Matkatavaravakuutus ja laaja kotivakuutus korvaavat äkillisesti ja yllättäen rikkoutuneen matkatavarasi.
  • Perustason kotivakuutus korvaa varastetut matkatavarat.
  • Tavaran ikä ja omavastuu vaikuttavat korvauksen määrään. Yleisin omavastuu on 150 euroa. Voit tarkistaa vakuutuksesi laajuuden ja omavastuun Omilta sivuilta.
  • Matkalla sattuneet henkilövahingot tulee ilmoittaa erikseen.

Tee mahdollisuuksien mukaan rikosilmoitus paikalliselle poliisille. Vahinkoilmoituksen voit tehdä kotiin palattuasi. Muista, että korvausta on haettava vuoden sisällä tapahtumasta.

Passin, viisumin ja matkalippujen varkaus- ja ryöstötapauksissa ulkomailla korvataan myös niiden hankkimisesta aiheutuneet kohtuulliset ylimääräiset matka-, puhelin- ja yöpymiskustannukset.

Rahan lähettäminen ulkomaille (FOREX)

Ulkoministeriön 24/7 päivystys auttaa ulkomailla hätään joutuneita, puh. +358 9 1605 5555.

Pankki- ja luottokortin kuolettaminen

Korttien sulkupalvelu puh. +358 20 333.

Puhelimen ja SIM-kortin sulkeminen

Ilmoita varkaudesta operaattorillesi, ja pyydä operaattoriasi sulkemaan liittymä ja estämään laitteen käyttö. Tarvitset laitteen käytönestoon IMEI-koodin.

Kun kyseessä on kalliin esineen tai laitteen rikkoutuminen, sen korjaaminen saattaa olla edullisin vaihtoehto. Tällöin tarvitsemme myös tiedon siitä, mitä korjaaminen maksaisi. Tämän tiedon tarvitsemme myös siinä tapauksessa, että tilalle hankitaan uusi laite.

Voit korjauttaa laitteesi myös ulkomailla

Jos korjauskustannukset ylittivät vakuutuksesi omavastuun, tee vahinkoilmoitus korvauksen saamiseksi. Vahinkoilmoituksen ehdit tekemään, kun olet palannut kotiin.

Älä hävitä vahingoittunutta matkatavaraa ennen kuin olet saanut korvauspäätöksen.

Jos lähtöselvitetyt matkatavarasi viivästyvät tai vahingoittuvat EU-maan lentoyhtiön kuljetuksessa, hae korvausta ensisijaisesti lentoyhtiöltä.

Korvausta tulee hakea lentoyhtiöltä kirjallisesti mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään 7 päivän kuluessa siitä, kun matkustaja on saanut vahingoittuneet matkatavarat takaisin ja viivästyneille matkatavaroille aiheutuneista vahingoista 21 päivän kuluessa siitä, kun matkustaja on saanut matkatavarat takaisin.

Tarkemmat toimintaohjeet löydät lentoyhtiön sivuilta

Välttämättömyystarvikkeilla tarkoitetaan tarvikkeita, joita on hankittu myöhästyneiden matkatavaroiden tilalle. Näitä voivat olla esim. vaatteet tai hygieniatarvikkeet.

Voit hakea korvausta, jos matkatavarat ovat myöhässä yli 6 tuntia saapuessasi matkakohteeseen.

Korvausta maksetaan enintään 80 euroa vuorokaudessa matkustajaa kohden ja enintään 320 euroa/matkustaja. Varauduthan pyydettäessä toimittamaan kuitit välttämättömyystarvikkeista.

Korvausta välttämättömyystarvikkeista et voi saada, kun palaat matkalta kotiin.

Ennen vahinkoilmoituksen tekemistä varmista, että sinulla on seuraavat tiedot

  • Mitä on tapahtunut ja milloin?
  • Vahingoittuneen tai varastetun omaisuuden merkki, malli ja ikä.
  • Uuden vastaavan tavaran tai esineen hinta.
  • Korvauksensaajan tilinumero.

Käsittelemme vahinkoilmoituksesi viipymättä. Jos tarvitsemme lisätietoja tai tositteita, olemme sinuun yhteydessä.

Vakuutuskorvauksen määrä

Korvauksen määrään vaikuttavat korjauskulut, esineen tai tavaran ikä ja arvo vahinkohetkellä, vakuutuksesi omavastuu sekä mahdollinen If Omavastuuraha.

Korvaus perustuu aina ensisijaisesti korjauskuluihin, joista vähennetään vakuutuksen omavastuu. Jäljelle jäävä määrä maksetaan korvauksena tilillesi. Voit tarkistaa vakuutuksesi laajuuden ja omavastuun Omilta sivuilta.

Matkatavaroiden arvo ikävähennysten jälkeen on aina myös korvauksen enimmäismäärä.