1. Muut omaisuusvahingot
Omaisuusvahinkoja on monenlaisia.​​​​​ Onneksi on vakuutus.

​​Vahinkoilmoituksen käsittely sujuu nopeimmin, kun sinulla on antaa mahdollisimman tarkat tiedot vahingoittuneesta omaisuudesta. Tältä sivulta löydät tarkemmat ohjeet vahinkoilmoituksen tekemiseksi.

Jos käytössäsi ei ole verkkopankkitunnuksia, täytä vahinkoilmoitus tästä.

Jos olet yritysasiakas, täytä vahinkoilmoitus tästä​.​​​


Ohjeet vahinkoilmoituksen tekoon

  1. Vahinkosi käsittely on nopeampaa, mikäli sinulla on antaa tiedot vahingoittuneen omaisuuden merkistä, mallista, iästä ja hinnasta sekä pankkitilin numero.
  2. Mikäli kyseessä on kalliin laitteen rikkoutuminen ja laitteen korjaaminen saattaisi olla edullisin vaihtoehto, tarvitsemme myös tiedon siitä, paljonko laitteen korjaaminen maksaisi. Tämä tieto tarvitaan myös siinä tapauksessa, että tilalle hankitaan uusi laite.
  3. Älä hävitä vahingoittunutta tavaraa ennen kuin olet saanut korvauspäätöksen.

Käsittelemme vahinkoasiasi niin pian kuin mahdollista. Jos tarvitsemme lisätietoja, otamme sinuun yhteyttä.​

Mikä on kotivakuutuksen omavastuu?

Löydät tarkemmat tiedot kotivakuutuksestasi ja sen omavastuusta Omilta sivuilta tai vakuutuskirjastasi. Yleisin koti-irtaimistovakuutuksen omavastuu on 150 euroa.

Mitä kotivakuutus korvaa?

Kodinkoneen rikkoutuminen

Useimmat kodinkoneiden rikkoutumiset korvataan laajasta kotivakuutuksesta. Laitteen ikä ja omavastuu vaikuttavat korvauksen suuruuteen.

Työnantajan omistama omaisuus, esim. työtietokone

Kotivakuutukseen ei sisälly yrityksen omistuksessa oleva omaisuus.

Auton varusteet

Moottoriajoneuvojen osista ja varusteista voi hakea korvausta ajoneuvon omasta vakuutuksesta.Kotivakuutukseen sisältyy ainoastaan varastossa säilytyksessä oleva kattoteline ja tavarankuljetuslaatikko, ellei ajoneuvon oma vakuutus korvaa niitä.

Lukkojen uudelleensarjoitus

Kodin lukkojen sarjoittaminen voi tulla eteen, kun kotiavaimesi joutuu ulkopuolisen haltuun varkausvahingon yhteydessä. Lukkojen sarjoituskuluista voit hakea korvausta kotivakuutuksestasi, kun avaimien väärinkäyttö olisi ollut todennäköistä ja lukkojen uudelleen sarjoitus on tehty välittömästi. Tarkoituksemme on tällä tavoin suojella meillä vakuuttamaasi omaisuutta. Sarjoitus ei ole kuitenkaan korvattavissa silloin, kun lukot joudutaan sarjoittamaan kadonneen avaimen vuoksi esimerkiksi taloyhtiön vaatimuksesta.

Kylmälaitteen lämpenemisestä johtuva elintarvikkeiden pilaantuminen

Kodin kylmälaitteet voivat syystä tai toisesta lämmetä, jolloin pakasteet ja elintarvikkeet saattavat pilaantua. Laaja kotivakuutus korvaa pilaantuneet elintarvikkeet. Kun vahinko on tapahtunut, ota mahdollisuuksien mukaan valokuvia elintarvikkeista ja arvioi niiden määrä. Vältä avaamasta kylmälaitteen ovea, jos kodissasi on sähkökatkos. Muutaman tunnin sähkökatkoksen aikana pakasteet eivät ehdi sulamaan. Täynnä oleva pakastin pysyy riittävän kylmänä jopa yhdestä kolmeen vuorokautta.

Tuhoeläinten ja hyönteisten torjunta

Tuhoeläimet ja hyönteiset, kuten esimerkiksi luteet, sokeritoukat, hiiret ja rotat, saattavat olla erittäin kiusallisia vieraita kodissasi. Tuhohyönteiset leviävät helposti esimerkiksi matkatavaroiden mukana, joten matkalaukku on syytä tarkistaa näiden salamatkustajien varalta. Ikävä kyllä kotivakuutus ei korvaa tuhoeläimistä ja -hyönteisistä aiheutuneita vahinkoja. Kun olet vakuuttanut omakotitalosi on LaajaPlus-tasoisella rakennusvakuutuksella, saat etuna yhteistyökumppaniltamme maksutonta neuvontaa ja sopimushintaiset torjuntakäynnit. Yhteistyökumppaninamme toimii Anticimex.

Itse aiheutetut vahingot

Yllättäviä ja äkillisiä omaisuuteen kohdistuvia vahinkoja voi sattua sinulle itsellesi tai muille kotitalouteesi kuuluville henkilöille. Huolellisinkaan ihminen ei voi aina välttyä omilta töppäyksiltä. Näistäkin vahingoista voit hakea korvausta laajasta kotivakuutuksestasi. Vakuutus ei kuitenkaan korvaa tahallisesti aiheutettuja vahinkoja.

Omaisuuden unohtaminen tai kadottaminen

Arjen kiireessä huolellisinkaan ihminen ei voi aina välttyä tavaroiden unohtamiselta. Laajinkaan vakuutus ei kuitenkaan korvaa unohtamista eikä sen seurauksena tapahtunutta varkautta. Kun huomaat unohduksen, ota yhteys paikkaan jonne epäilet tavaran jääneen tai paikalliseen löytötavaratoimistoon. Jos tavara on ehditty varastaa, ota yhteys poliisiin mahdollisimman pian.Joskus esine tai omaisuus voi joutua hukkaan eli se katoaa, siten ettei voida tietää mitä sille on tapahtunut. Laajinkaan vakuutus ei ikävä kyllä korvaa tällaista hukkaamista.

Rikosilmoitus varkausvahingoissa

​Rikosasioista kannattaa aina tehdä ilmoitus poliisille. Ulkomailla ollessasi tee mahdollisuuksien mukaan rikosilmoitus paikalliselle poliisille - tai ilmoita ainakin oppaalle. Rikosilmoituksen voit tehdä poliisin sivuilla.

Vahinkoasian hoitaminen toisen henkilön puolesta

Joskus on tilanteita, joissa vakuutettu ei itse voi tehdä ilmoitusta vahingosta. Jotta voimme hoitaa vahinkoasiaa toisen henkilön kanssa, tarvitsemme valtakirjan.

Korjausarvio esineen rikkoutuessa

​Korjausarviota ei yleensä tarvita. Korjausarvion pyydämme tarvittaessa. Silloin maksamme myös siitä aiheutuvat kulut.

Korvauksen vaikutus kotivakuutuksen bonuksiin tai vakuutusmaksuun

​Kotivakuutuksessa ei ole bonusjärjestelmää eikä korvauksen saaminen vaikuta muutenkaan vakuutusmaksuihin. Omavastuurahaa karttuu kuitenkin vain sellaisilta vakuutuskausilta, joiden aikana ei ole maksettu korvauksia omaisuus-, ajoneuvo- tai venevakuutuksesta.

Omaisuuden iän vaikutus korvaukseen

​Esineen tai omaisuuden ikä vaikuttaa korvauksen suuruuteen. Vanhasta esineestä ei useinkaan jää paljoa korvattavaa, vaikka käyttöarvoa sillä vielä olisikin.

Tarvitaanko ostokuitti tai takuutodistus?

Esineiden ostotositteita on hyvä säilyttää, jos esineelle tapahtuu esimerkiksi takuuaikana jotakin sellaista, josta voit hakea korvausta esineen valmistajalta. Kuitin säilyttäminen kannattaa myös kotivakuutukseen liittyvää vahinkotilannetta varten, vaikka sitä aina ei meille pyydetäkään.

  1. Muut omaisuusvahingot