Kodinkone on rikkoutunut

Kun vahinko sattuu, ole huoletta, me autamme.

Toimintaohjeet kodinkoneen rikkoutuessa

Jos takuu on voimassa, ota yhteyttä laitteen myyjäliikkeeseen.

Jos takuu on umpeutunut tai vahinko aiheutui takuun ulkopuolelle jäävästä syystä, kuten putoamisesta, toimi seuraavasti:

  1. Ota yhteyttä kodinkonekorjaajaan. Paikallisen kodinkonekorjaajan löydät helpoiten esim. Googlen kautta hakusanoilla kodinkonekorjaaja ja paikkakuntasi.
  2. Voit korjauttaa laitteesi. Emme tarvitse korjausarviota.
  3. Tee vahinkoilmoitus Omilla sivuilla. Jos tarvitsemme lisätietoja, otamme sinuun yhteyttä.

Mikäli haluat hankkia uuden laitteen, vaikka vanhan laitteen korjaaminen olisi kannattavaa, korvaamme arvioitujen korjauskustannusten lisäksi myös korjausarvion teosta aiheutuneet kustannukset. Yli viisi vuotta vanhan laitteen kohdalla kannattaa harkita, onko korjaus vielä kannattavaa.

Tee vahinkoilmoitus Omilla sivuilla

Omat sivut palvelevat 24/7.

Omat sivut

Saat henkilökohtaista palvelua nyt joka päivä

Hoida vahinkoasiasi kuntoon helposti ja hetkessä numerossa 010 19 19 19 (ma–pe 8–20, la–su 10–16).

Soita korvauspalveluun

Miten vakuutus auttaa kodinkonevahingoissa?

Kodinkoneen korvaus perustuu uuden vastaavan kodinkoneen hintaan ja siitä tehdään vakuutusehtojen mukaiset ikävähennykset. Ikävähennys on 9 % toisesta käyttövuodesta lähtien. Ikävähennys lasketaan jokaiselta käyttövuodelta ensimmäisen käyttövuoden jälkeen.

[taulukko]

Kodinkoneen hinnaksi jää aina vähintään 10 % uuden vastaavanlaisen uudishinnasta.

Esimerkki korvauksen laskemisesta

Liisan viisi vuotta vanhan pesukoneen ohjelmakortti rikkoutuu. Liisa tarkistaa netistä uuden vastaavan laitteen hinnaksi kaupassa on 450 euroa. Yleisin omavastuu on 150 euroa.

Laajassa kotivakuutuksessa ikävähennys viideltä vuodelta on 45 % (-202,50 euroa) ja omavastuu -150 euroa, jolloin korvausta maksetaan 450 - 202,50 - 150 = 97,50 euroa.

LaajaPlus kotivakuutuksessa ikävähennys lasketaan kahdelta vuodelta 18 %, jolloin omavastuun jälkeen korvausta maksetaan 219 euroa.

Pakasteiden sulaminen ja elintarvikkeiden pilaantuminen sähkökatkoksen takia

Laaja kotivakuutus korvaa pilantuneet elintarvikkeet. Ennen kuin hävität pilaantuneet pakasteet, arvioi niiden määrä, ota niistä valokuvia ja säilytä kuvat itselläsi. Pyydämme valokuvat tarvittaessa. Voit hakea korvausta elintarvikkeista samalla kun teet vahinkoilmoituksen rikkoutuneesta kylmälaitteesta.

Aiheuttiko sähkökatkos pakasteiden sulamisen?

Jos myrsky tai ns. nollavika aiheutti sähkölaitteen rikkoutumisen

Sähköyhtiö on korvausvastuussa nollavian aiheuttamien sähkölaitteiden rikkoutumisesta. Katso myrskyvahinko-ohjeet.

Mikä nollavika on?

Vaurioituneissa sähköverkoissa saattaa esiintyä niin sanottu nollavika, joka voi aiheuttaa hengenvaaran. Tämän vuoksi nollavikaan tulee suhtautua vakavasti.

Nollaviassa nollajohdin katkeaa ja voi pahimmillaan aiheuttaa jännitteen nousun 230 voltista 400 volttiin. Jännitteen nousu voi rikkoa kodin sähkölaitteita ja saattaa aiheuttaa sähköiskun vaaran. Vika voi aiheuttaa myös tulipalovaaran, jos sähkövirta yrittää hakea purkautumistietä rakennuksen rakenteista. Sähköverkon nollavika aiheutuu yleensä siitä, kun puu kaatuu sähkölinjalle ja katkaisee pienjänniteverkon riippukierrekaapelien kannatusköyden eli PEN-johtimen. PEN-johdin on metallinen kaapeli, jonka varassa vaihejohtimet riippuvat pylväiden välillä.

Jos nollavika on sähköverkon puolella, vaarallista kosketusjännitettä rakennuksessa pienentää hyvä maadoitus.

Mistä nollavian tunnistaa?

  • Jotkut valot palavat poikkeuksellisen kirkkaasti, tai jotkut normaalia himmeämmin ja valon voimakkuus vaihtelee varsinkin muiden sähkölaitteiden käynnistyessä tai sammuessa.
  • Sähkölaitteet toimivat oudosti, lamppuja saattaa rikkoontua.
  • Saat sähköiskun metallikuorisesta laitteesta.

Mitä tehdä jos epäilee nollavikaa?

Sähköt tulisi katkaista sähköpääkytkimestä. Turvallisuussyistä kannattaa käyttää esim. nahkahanskoja, sillä sähkökeskuksen metallinen runko voi olla jännitteinen. Ole yhteydessä oman alueesi sähköverkkoyhtiöön, jotta he selvittävät onko kysymys nollaviasta.