Omakotitalon kuntotarkastus kannattaa

Onko mielessä omakotitalon myynti, mutta kauhutarinat ostajan ja myyjän välisistä riitatapauksista sekä viiden vuoden piilovirhevastuuajasta arveluttavat? Kuntokartoituksella minimoit riskit.

Asiantunteva kuntotarkastaja auttaa arvioimaan talon nykyisen kunnon ja mahdolliset korjaustarpeet. Kuntotarkastajan raportti antaa sekä myyjälle että ostajalle selkeän kuvan talon kunnosta. Raportti helpottaa myös talon tulevaa huoltoa ja ylläpitoa.

Näin valitset kuntotarkastajan

Ole tarkkana kuntotarkastajan valinnassa. Kuntotarkastuksia, kuntokartoituksia tai kuntoarvioita voivat tehdä monentasoiset tekijät, sillä toimintaa ei säädellä laissa. Kehnosti tehty kuntotarkastus voi johtaa riitatapauksiin tai turhiin korjauskustannuksiin.

 • Pätevät kuntotarkastajat ovat läpäisseet valtakunnallisen tutkintakokeen (Asuntokaupan Kuntotarkastaja AKK tai pätevöitynyt kuntoarvioija PKA).
 • Rakennusterveysasiantuntijat, joilla on rakennusalan asiantuntijakoulutus (esimerkiksi rakennusinsinööri tai -teknikko) ovat myös yleensä päteviä kuntotarkastajia.

Rakennustarkastajia voi hakea osoitteesta fise.fi
Rakennusterveysasiantuntijoita osoitteesta vttservices.fi

Mitä kuntokartoituksessa tapahtuu?

Pätevä kuntotarkastaja aloittaa tarkastuskäynnin haastattelemalla omistajaa ja käymällä läpi talon omistushistorian, tehdyt korjaukset ja tiedossa olevat vauriot tai puutteet. Hän havaitsee pääosan riskipaikoista jo piirustuksia vilkaisemalla ja kävelemällä talon ympäri.

 • Varaa esille mahdolliset valokuvat sekä työnkuvaukset tehdyistä korjauksista ja huolloista.
 • Tavanomainen kuntotarkastus tehdään aistinvaraisesti, rakenteita rikkomatta.
 • Kokenut kuntotarkastaja osaa kertoa myyjälle rakennuksen yksilöllisistä riskipaikoista ja virheistä.
 • Kuntotarkastaja käyttää apunaan esimerkiksi kosteusmittaria ja hanaveden virtaamamittaria.
 • Jos ilmenee tarve selvittää kosteusvaurio, rakenteisiin porataan koereikä. Tästä sovitaan aina myyjän kanssa erikseen.
 • Lopuksi kuntotarkastaja esittää suullisen yhteenvedon ja toimittaa jälkikäteen tarkastusraportin.

Kuntotarkastus ei poista myyjän vastuuta

Myyjällä on vastuu mahdollisista piilevistä virheistä, joita kuntotarkastuksessa ei voi havaita, kuten esimerkiksi rakenteiden sisällä olevat homevauriot.

Myyjällä ja mahdollisella kiinteistönvälittäjällä on asuntokaupassa selontekovelvollisuus kaikista tietämistään kiinteistöön ja talon kuntoon liittyvistä asioista.

 • Asuntokaupassa myyjän vastuu on viisi vuotta omistajanvaihdospäivämäärästä.
 • Kuntotarkastaja vastaa myyjälle vain omasta työstään.
 • Jos pitkä piilovirhevastuu arveluttaa, kannattaa tutustua piilovirhevakuutuksiin.

Kuntotarkastus on hyvä lähtökohta asuntokaupoille

Omakotitalon myyjän ja ostajan yhteistyössä sovittu tarkastus ja yhdessä valittu kuntotarkastaja ovat hyviä lähtökohtia kaupoille.

Omakotitalon myyntivinkit

Omakotitalon myynnissä on hyvä pitää mielessä avoimuus: kertoa tiedot talon kunnosta sekä hankkia tarvittavat asiakirjat, todistukset ja dokumentit. Lisäksi omakotitalo on hyvä hinnoitella järkevästi ja harkita kiinteistövälittäjän apua. Lue kaikki vinkit.

Sinulle saattaa olla hyötyä myös näistä sivuista

Onnistunut omakotitalokauppa

Tutustu omakotitalon myyntivinkkeihin

Kunnon koti -palvelu auttaa omakotitalosi kunnossapidossa

Lue lisää palvelusta ja ota käyttöön!