Vinkit omakotitalon myyntiin

Kaupanteon avoimuus, tiedot talon kunnosta, tarvittavat asiakirjat ja dokumentit sekä järkevä hinnoittelu edesauttavat onnistuneita omakotitalokauppoja.

Hinnoittele oikein

Omakotitalon hinta määräytyy ennen kaikkea sijainnin perusteella. Talo kaupungin arvoalueella voi maksaa kymmenkertaisesti maaseudulla sijaitsevaan samanlaiseen taloon verrattuna. Vasta tontin sijainnin ja koon jälkeen tulevat rakennuksen koko, tilaratkaisut, tyyli, kunto, ikä, energiataloudellisuus ja muut ominaisuudet. Mitä vanhempi talo, sitä vähemmän itse rakennuksella on arvoa.

Palkkaa pätevä kuntotarkastaja

Eri aikakausina rakennetuissa omakotitaloissa on omat plussansa ja miinuksensa. Asiantunteva kuntotarkastaja tietää, mitkä ovat eri ikäkausien talojen riskirakenteet. Kuntotarkastajan tekemä kuntoarvio antaa sekä myyjälle että ostajalle selkeän kuvan rakennuksen kunnosta ja mahdollisista korjaustarpeista.

Kuntotarkastus on hyödyllinen myös talon tulevaa käyttöä silmälläpitäen. Kuntotarkastaja sisällyttää tarkastusraporttiinsa tietoja esimerkiksi talon kunnossapitoon liittyvistä tulevista huoltotarpeista.

Hanki tarvittavat asiakirjat ja todistukset

Kiinteistön myyjän tulee varata ostajan nähtäväksi muun muassa seuraavat asiakirjat ja todistukset:

  • Talon piirustukset neliömäärineen. Jos luotettavia neliömäärätietoja sisältäviä piirustuksia ole, anna rakennusalan ammattilaisen mitata ja piirtää pohjakuvat. Ne voi tehdä itsekin. Mittausperusteet löytyvät standardista SFS 5139 Rakennuksen pinta-alat.
  • Lainhuutotodistuksen tai kiinteistön omistusoikeuden todistavat asiakirjat.
  • Rasitustodistuksen, joka kertoo kiinnityksistä, erityisistä oikeuksista, ulosmittauksista ja käyttö- ja vallintarajoituksista.
  • Kiinteistörekisteriotteen. Se sisältää kiinteistötunnuksen ja pinta-alan, kiinteistön muodostamista koskevia tietoja ja kiinteistöön liittyviä rasitteita sekä oikeuksia. Rakennusoikeudesta ostaja voi nähdä, vieläkö tontille voi rakentaa lisää.
  • Energiatodistuksen, jos talo on rakennettu vuoden 1980 jälkeen. Todistuksen laatii pätevöitynyt energiatodistuksen laatija, ja sen saa myös verkosta.
  • Tarvittaessa kartta määräalasta, osaomistajien tekemä hallinnanjakosopimus tai kiinteistöön kirjattu mahdollinen vuokrasopimus.
  • Kirjallista tietoa tehdyistä remonteista, muutoksista ja huolloista. Suunnitelmat, rakennusluvat, rakennustapaselosteet, valokuvat ja mahdolliset tutkimukset kiinnostavat ostajaa.

Omakotitalon myyjän vastuu

Omakotitalon myyjällä on lain mukainen ilmoitusvelvollisuus kaikista tietämistään kiinteistöön ja talon kuntoon liittyvistä asioista. Sama pätee kohdetta myyvään kiinteistönvälittäjään. Vältä siis riidat asuntokaupoilla.

  • Myyjä on vastuussa piilevistä eli salaisista virheistä viisi vuotta kaupanteon jälkeen. Siis myös esimerkiksi sellaisista homevaurioista, joista myyjä ei ole tiennyt eikä kuntotarkastaja tai ostajakaan ole niitä huomanneet.
  • Kilpailu- ja Kuluttajaviraston mukaan salaisessa virheessä myyjältä saatava hyvitys on yleensä pienempi kuin tilanteessa, jossa virhe on ollut tiedossa mutta myyjä on esimerkiksi jättänyt kertomatta siitä.
  • Ostaja voi vaatia hyvitystä, jos talo salaisen virheen vuoksi poikkeaa merkittävästi vastaavanikäisistä, -hintaisista ja -kuntoisista taloista.
  • Myös ostajalla on selonottovelvollisuus asioista, jotka talon kuntoon liittyen epäilyttävät. Ostajan ennen kauppojen solmimista huomaamat virheet eivät oikeuta myöhempään valitukseen.
  • Kuntotarkastuksesta huolimatta talon myyjä vastaa ensisijaisesti rakennuksen mahdollisista virheistä ostajalle. Kuntotarkastusyritys vastaa myyjälle tekemästään työstä.
  • Omakotitalon myyjän kannattaa oheistaa kauppakirjan liitteeksi kaikki tietämänsä sekä mahdollinen kuntotarkastajan raportti. Ostajan tietoon saatetuista asioista ei voi myöhemmin reklamoida.

Lisätietoa energiatodistuksesta ja todistusten laatijoiden yhteystietoja: energiatodistusrekisteri.fi.

Harkitse kiinteistönvälittäjän apua

  • Kiinteistönvälittäjä on myynnin ammattilainen, joka auttaa saamaan omakotitalon kaupaksi mediailmoittelun ja oman verkostonsa avulla.
  • Kiinteistönvälittäjä osaa kokemuksensa perusteella auttaa myyjää hinnoittelemaan talon.
  • Kiinteistönvälittäjä esittelee kohteen ostajalle, kertoo tätä kiinnostavat tiedot kohteesta ja asuinalueesta sekä auttaa kauppojen järjestämisessä.
  • Kiinteistövälittäjä laatii kauppakirjan ja huolehtii, että kaikki tarvittavat tiedot ovat siinä mukana.
  • Kiinteistönvälittäjän käyttö ei muuta omakotitalon myyjän vastuuta eikä paranna ostajan oikeusturvaa mahdollisessa riitatapauksessa.

Muuttaminen helpoksi

Muuttamisessa ja asunnonostamisessa on paljon mietittävää ja organisoimista.

Helpotimme työtäsi ja kokosimme yhteen tietoa, josta löydät vinkkejä ja inspiraatiota muuttamiseen.

Varmista katkeamaton vakuutusturva

Vakuutusturvan kannalta omakotitalon myynti on monimutkaisempaa kuin esimerkiksi autokauppojen teko. Omakotitalon myynti tapahtuu vaiheittain. Kotivakuutus kannattaakin pitää voimassa koko talon myynnin ajan ja sen jälkeen.

  • Myyjän ei kannata irtisanoa talon vakuutusta, ennen kuin vastuu talosta oikeasti päättyy. Jos vakuutus irtisanotaan heti käsirahan maksamisen jälkeen, ennen kuin hallinta on luovutettu ostajalle, esimerkiksi myrskyn kaataman puun aiheuttama vahinko kuuluu vielä myyjän vastuulle.
  • Myös irtaimisto on syytä olla jatkuvasti kotivakuutuksen piirissä, olipa se sitten vielä vanhassa kodissa, välivarastossa tai jo uudessa asunnossa.
  • Vastuuvakuutus on arvossaan esimerkiksi silloin, kun vaikkapa talven liukastuttamalla pihalla kulkeva kaatuu ja loukkaantuu.
  • Voimassa oleva oikeusturvavakuutus antaa turvaa kauppaan liittyvissä mahdollisissa riitatapauksissa.
  • Jos muutat omakoti- tai paritaloon, siirrä kotivakuutus uuteen osoitteeseen soittamalla asiakaspalveluumme. Muissa tapauksissa voit tehdä osoitteenmuutoksen Omilla sivuilla.

Päivitetty 28.12.2020 Asiantuntijoina Juhani Pirinen, Finnish Consulting Group ja Mikko Vaitomaa, If

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä