Vältä riitatilanteet asuntokaupoilla

Asuntokauppa on monen elämän isoin kauppa, jolla on vaikutusta niin jokapäiväiseen elämään ja viihtyvyyteen kuin taloudelliseenkin tilanteeseen. Se on kauppa, jota harkitaan ja punnitaan yleensä pitkään, joten ei ole mikään ihme, että aihe herättää niin vahvoja tunteita.

Aina unelmien täyttymykseltä vaikuttava koti ei sitä lopulta olekaan, vaan unelmatalo voikin osoittautua vaikkapa homeloukoksi. Miten siis minimoida se, ettei joutuisi asuntokaupan riitatilanteeseen? Näillä asunnon ostajan ohjeilla vältät pahimmat sudenkuopat:

Muista asuntokauppaan liittyvät paperit

Tutki yhtiöjärjestys, isännöitsijäntodistus, tuleva yhtiökokouskutsu, kauppakirja ja kiinteistökaupoissa kiinteistörekisteriote, jotta saat selville mm. jo tehdyt ja suunnitellut remontit. Kosteusvauriot papereista tosin suoranaisesti harvoin selviävät ja ne voivatkin paljastua vasta vuosien jälkeen, kun asukkaat ovat jo saaneet fyysisiä oireita.

Käytä kuntotarkastajaa

Pyydä kunnollinen kuntotarkastus ainakin omakotitalo- sekä yhtiömuotoisissa rivi- ja erillistalokaupoissa. Käytä luotettavaa tarkastajaa ja tulkitse raportti tarvittaessa vielä jonkun ulkopuolisen kanssa. Muista, että osa kosteusvaurioista pystytään näkemään vasta, kun rakenteita aletaan avata.

Käytä kiinteistönvälittäjää

Kiinteistönvälittäjä on erityisen tärkeä omakotitalojen kohdalla, joissa vastuu rakenteiden puutteista ei jakaudu taloyhtiön kanssa. Välittäjällä on parempi kokemus asunnonvälityksestä ja hän vastaa vahingoista, jotka johtuvat hänen virheellisestä menettelystään.

Tee ennakkotarkastus

Ostajan pitää tutkia asunto tarpeeksi tarkasti korjaustarpeiden varalta, vaikka asunnon myyjällä onkin velvollisuus kertoa olennaiset asiat. On turha vaatia asuntokaupan purkua, jos on itsekin huomannut ennen ostotilannetta jotain selvästi epäilyttävää.

Ole erityisen tarkkana vanhojen talojen kohdalla

Vanhat talot ovat suurimpia riskikohteita. ”Remontoijan unelma” - kohteet voivat oikeasti olla jokaisen painajaisia.

Reagoi virheisiin nopeasti

Asunto-osakkeiden kaupassa aikaa virheiden havaitsemiseen on kaksi vuotta ja kiinteistöjen kaupassa viisi vuotta. Reklamoi siis heti, jos havaitset virheen, ettet ehdi menettää oikeuttasi.

Älä ala korjaamaan vaurioita itse

Jos havaitset asunnossasi vaurioita, älä ala korjailemaan niitä omin päin ennen, vaan selvitä asia ensin myyjän kanssa. Epäonnistuessasi et nimittäin pysty välttämättä enää todistamaan alkuperäistä vauriota. Muista myös kuvaaminen ja mahdollinen muu dokumentointi.

Huolehdi kotivakuutuksen voimassaolosta

Riitatilanteissa joudutaan useimmiten oikeudenkäyntiin. Kotivakuutukseen kuuluva oikeusturvavakuutus korvaa lakimiesten käytöstä aiheutuneita kuluja. Vakuutuksen tulee olla voimassa jo ennen kaupantekohetkeä. Jos et ole vielä Ifin asiakas, hanki kotivakuutus kätevästi verkkokaupasta.  Ifin asiakkaana saat monia rahanarvoisia etuja ja vakaat hinnat – et maksa vakuutusmaksuissasi muiden asiakkaiden määräaikaisia alennuksia.

Sinulle saattaa olla hyötyä myös näistä sivuista

Oletko muuttamassa?

Kokosimme tietoa mm. muuton suunnittelusta, asunnonvaihdosta ja pakkaamisesta. 

Lue lisää

Onnistu muutossa

Teimme muuttajan muistilistan, jonka avulla muutto sujuu. 

Ota lista talteen

Muuttajan velvollisuudet

Vuokralaisen velvollisuuksiin pois muuttaessa kuuluu mm. muuttosiivous. 

Tutustu velvollisuuksiin