Muuttoja & suuria tunteita

Kimppakämpässä on opeteltava joustamaan ja jakamaan

Henrica Fagerlund perusti kommuunin, koska halusi seuraa itselleen ja lapselleen. Jesse Rautiaiselle muutto yhteisöön tarkoitti pelastusta syrjäytymiseltä. Heidän kimppakämpässään Vantaalla kymmenisen erilaista ihmistä ja kaksi kissaa jakavat kodin. Se vaatii joustamista, sosiaalisuutta – ja siivoamiseen osallistumista.

Kun muusikko Henrica Fagerlund, 36, erosi miehestään kesällä 2015, hän ei halunnut asua vain kahdestaan lapsensa kanssa, vaan ryhtyi etsimään kommuunia Vantaalta.

– En löytänyt heti sopivaa, joten perustin sellaisen itse. Asunnon tärkein kriteeri oli, että lapsen päiväkoti olisi lähellä, Henrica kertoo.

Henrica otti riskin. Hän vuokrasi ensin 300 neliön talon ja hankki vasta sitten asukkaat Facebookin Yhteisöasuminen – kommuunit koolle -ryhmän kautta. Henrica on talon vastuullinen päävuokralainen: hän kerää vuokrat asukkailta ja maksaa vuokraisännälle.

– Olen päävastuussa asukkaiden valitsemisesta. On aina helpompaa, jos asukasehdokas on jonkun tuttu, mutta olen tässäkin asiassa oppinut luottamaan intuitiooni. Se on osunut aina oikeaan, Henrica sanoo.

Ensimmäiset asukkaat muuttivat kommuuniin elokuussa 2015, syyskuussa kaikki seitsemän makuuhuonetta ja pihamökki oli vuokrattu. Kommuunissa asuu muutama opiskelija, pari muusikkoa, yrittäjä, sosiaalityöntekijä, trukkikuski ja baarimikko. Ikähaarukka on 7–52 vuotta. Vakiasukkaina on myös kaksi kissaa.

– Lapsille kommuuniasuminen on hieno mahdollisuus oppia sosiaalisuutta ja muiden huomioimista. Toivoisin, että tänne muuttaisi lisää lapsia tyttäreni leikkikavereiksi, Henrica sanoo.

Lapsille kommuuni on hieno mahdollisuus oppia sosiaalisuutta.

Kimppakämpässä on aina seuraa

Henricalla ei ollut kommuunin perustaessaan selkeitä kuvitelmia siitä, mitä yhteisöasuminen voisi olla.

– Olen ollut todella tyytyväinen. Olen niin sosiaalinen, että on ihanaa tulla kotiin, kun joku on paikalla. Ja esimerkiksi tänään tulin niin iloiseksi, kun Jesse istui aamulla keittiössä, Henrica kertoo.

Monialayrittäjä Jesse Rautiainen, 29, muutti taloon huhtikuussa 2016 mukanaan vain laatikollinen tavaraa ja sohva.

– Olin asunut kommuunissa jo opiskelijana, joten tiesin, mistä on kyse. Tavaroistani luovuin, koska halusin keventää elämäntyyliäni. Huomasin, että ihminen voi olla onnellinen ilman materiaakin, Jesse kertoo.

Kukin kimppakämppäläisistä kalustaa oman huoneensa. Olohuoneen ja keittiön sisustus muuttuu asukkaiden mukaan, koska sinne jokainen saa tuoda kalusteitaan. Nyt olohuone kaipaisi kirjahyllyjä, sillä juuri pois muuttanut asukas vei ne mukanaan.

Kommuunissa jokainen joutuu siivoamaan

Kommuunissa kaikilla on oma elämänrytminsä, säännöllistä yhteistoimintaa ei ole. Yleensä kokoontumiset ovat spontaaneja leffahetkiä tai soittosessioita. Yhteisasumiseen liittyvistä asioista keskustellaan kasvokkain tai Facebookin Messengerissä.

Talon siivous oli alun perin jaettu kiertäviin vuoroihin, mutta ne unohtuivat helposti. Nyt asukkaille on osoitettu vakituiset vastuualueensa: yksi hoitaa tietyn vessan, toinen vie kartongit kierrätykseen.

– Siivouksesta joutuu muistuttelemaan harvoin, mutta on sitäkin tapahtunut, Henrica toteaa.

Olen ollut syrjäytynyt, mutta nyt minun ei tarvitse enää olla yksin.

Yhteisöasuminen ei sovi kaikille

Vain kerran kommuunin historian aikana asukkaiden on täytynyt heittää yksi asukas ulos.

– Harmittavinta on, jos joku ei sopeudu tänne tai ei halua sopia talon sosiaaliseen dynamiikkaan. Se on kuormittavaa, mutta jos henkilö ei itse halua muuttua, ei häntä voi väkisin muuttaa, Jesse kertoo.

Henrica ja Jesse eivät aio muuttaa pois kommuunista, elleivät heidän elämäntilanteensa muutu totaalisesti. Usein kimppakämpästä lähdetään unelmien asunnon tai elämänkumppanin löydyttyä. Vantaan kommuunissa on ollut noin 40 asukasta.

Henrica on huomannut muuttuneensa ihmisenä parempaan suuntaan yhteisöasumisen aikana. Hän on saanut vahvistusta ajatukselle, että parisuhde ei ole ainoa tapa asua jonkun kanssa.

– Olen tullut joustavammaksi. Olen tajunnut, että kun asun ihmisten kanssa, joiden kanssa minulla ei ole parisuhdetta, en voikaan valittaa epäkohdista suoraan päin naamaa. Se on saanut minut myös miettimään, miksi parisuhteessa olisi sellainen oikeus, Henrica kertoo.

Jesselle kokemus on ollut vielä mullistavampi.

– Tämä on parasta, mitä minulle on tapahtunut. Olen ollut joskus syrjäytynyt ja yksinäinen, mutta nyt minun ei tarvitse enää olla yksin. Kun muutin tänne, alkoi varsinainen honeymoon. Sain monta hyvää ystävää, joiden avulla itsevarmuuteni lähti huimaan kasvuun. Näiden ihmisten kanssa koen voivani olla oma itseni, Jesse kertoo.

Henrican ja Jessen vinkit kimppa-asumiseen

  • Hyvä kommuuniasukas on joustava ja sosiaalinen. Hän osaa ottaa muut huomioon.
  • Asukkailla on hyvä olla samanlainen siisteyskäsitys.
  • Asuntoa voi etsiä esimerkiksi Facebookin yhteisöasumisryhmistä.

3 vinkkiä – Vakuutus kimppakämppään

1. Omistaja vakuuttaa rakennuksen.

Rakennuksen omistajan (vuokraajan) tulee aina vakuuttaa omakotitalo, vaikka se olisi vuokrattu. Vakuutusta tehdessä tulee ilmoittaa, että se on vuokrattuna. Jos talo vuokrataan kalustettuna tai osin kalustettuna, rakennuksen omistajan kannattaa vakuuttaa myös omistamansa irtaimisto.

2. Jokainen vuokralainen vakuuttaa irtaimistonsa.

Kun asutaan vuokratussa omakotitalossa, jokaisen vuokralaisen tulee vakuuttaa oma irtaimistonsa, riippumatta onko hän päävuokralainen tai alivuokralainen. Kotivakuutukseen sisältyy näissä tilanteissa myös huoneiston kiinteä sisustus, joka kattaa esimerkiksi vuokralaisen omakotitalon pinnoitteille aiheuttamia vahinkoja.

3. Vuokralainen määrittää irtaimiston enimmäiskorvausmäärän.

Kun samassa omakotitalossa asuu useita vuokralaisia, vakuutusta ei voi tehdä pinta-alatietoihin perustuvana täysarvovakuutuksena, vaan vuokralainen määrittää irtaimistovakuutukseen enimmäiskorvausmäärän.

Vinkit antoi omaisuusvakuutusten tuoteasiantuntija Johannes Pulkki Ifistä.

Tiesitkö, että kimppakämpässä kotivakuutus...

on tarpeellinen, koska se kattaa tavarasi ja esimerkiksi kodinkoneille aiheuttamasi vahingot? Ifin kotivakuutuksiin sisältyvästä vastuuvakuutuksesta on hyötyä, jos vaikkapa rikot vahingossa muiden tavaroita. Hanki kotivakuutus kätevästi Ifin verkkokaupasta.

Muuttoja & suuria tunteita

Tässä Ifin sarjassa ihmiset kertovat elämänsä tärkeistä muutoista ja kodeista.

Lue myös jutut kerrostalosta omakotitaloon muuttaneesta lapsiperheestä, nopeasti hynttyyt yhteen lyöneestä pariskunnasta ja ensimmäiseen omaan asuntoonsa muuttaneesta opiskelijasta.

Tästä en luovu muutossa

Ifin Tästä en luovu muutossa -sarjassa ihmiset kertovat heille tärkeistä tavaroista, jotka kulkevat mukana muutosta toiseen.

Lue jutut tärkeistä lapsuuden muistoesineistä, yllättävistä perityistä tavaroista ja melkoisen erikoisista aarteista.

Sinulle saattaa olla hyötyä myös näistä sivuista