Oikeusturvavakuutus

Oikeusturvavakuutus korvaa asianajo- ja oikeudenkäyntikuluja riita- ja rikosasioissa. Se kuuluu kaikkiin Ifin kotivakuutuksiin, kunhan olet vakuuttanut kotisi irtaimiston.

Voit valita enimmäiskorvausmääräksi 10 000 tai 20 000 euroa. Oikeusturvavakuutus on voimassa vakuutuksenottajalle sekä hänen kanssaan samassa kodissa asuville.

Hanki kotivakuutus

Mitä oikeusturvavakuutus korvaa?

Oikeusturvavakuutuksesta korvataan palkkaamasi lakimiehen palkkioita ja oikeudenkäyntikuluja riita-, rikos- tai hakemusasioissa. Esimerkiksi: 

  • omassa käytössäsi olevaan asuntoon, omakotitalokiinteistöön tai mökkiin liittyvissä riita-asioissa.
  • jos joudut rikoksen, kuten pahoinpitelyn uhriksi ja vaadit tekijältä vahingonkorvausta. Näin myös silloin, jos rikos on tapahtunut ulkomaanlomamatkallasi.

Korvaako vakuutus, jos häviän oikeusjutun?

Voit laajentaa oikeusturvaasi kattamaan myös vastapuolen oikeudenkäyntikulut siltä varalta, että häviät jutun ja oikeus määrää sinut maksamaan myös vastapuolen kustannukset.

Mitä oikeusturvavakuutus ei korvaa?

Oikeusturvavakuutus kattaa monia asioita, mutta ei korvaa seuraaviin tilanteisiin liittyviä kuluja: 

  • Työ- ja virkasuhde. Näihin liittyvät asiat voivat tulla korvattaviksi ammattiliittosi oikeusturvavakuutuksesta. Jos olet yrittäjä, tarvitset yrityksen oikeusturvavakuutuksen
  • Muu kuin omassa käytössäsi oleva asunto tai kiinteistö. Sijoitusasunnollesi voit hankkia vuokranantajan vakuutuksen, johon voit sisällyttää oikeudenkäyntikuluja korvaavan oikeusturvan.
  • Avioero tai muu yhteiselämän päättyminen.
  • Ulkomailta ostettu talo tai asunto riippumatta siitä, mihin käyttöön se on hankittu.
  • Jos vahinkosi liittyy omaisuus- tai henkilövahinkoon, jonka olet aiheuttanut toiselle, voit saada korvausta vastuuvakuutuksesta. Vastuuvakuutus korvaa tyypillisesti vahinkoja, joita aiheutetaan muille huolimattomuudella. 

Mitä oikeusturvavakuutuksen voimassaoloaika merkitsee?

Oikeusturvavakuutuksen yhteydessä puhutaan usein kahden vuoden säännöstä. Se tarkoittaa sitä, että jos oikeusturvavakuutuksesi on ollut voimassa alle kaksi vuotta, tulee myös niiden asioiden, joihin riita, vaatimus tai syyte perustuu, olla syntynyt tämän vakuutuksen voimassaolon aikana. 

Lue esimerkkejä, joissa kahden vuoden sääntö joko edistää tai estää korvausten saannin.

Esimerkkejä

Matti oli ostanut omakotitalon 1.6.2017 ja ottanut kotivakuutuksen samana päivänä. Talotarkastuksessa 1.9.2017 selvisi, että talo on purkukuntoinen, ja Matti haluaa purkaa talokaupan tämän perusteella. Myyjä ei kuitenkaan suostu kaupanpurkuun. Matti palkkaa asianajajan hoitamaan riita-asiaa. Asianajajan palkkiot korvataan oikeusturvavakuutuksesta.

Kaisa oli ostanut omakotitalon 1.6.2017 ja ottanut kotivakuutuksen 1.7.2017, jolloin muutti taloon. Talotarkastuksessa 1.9.2017 selvisi, että talo on purkukuntoinen, ja Kaisa haluaa purkaa talokaupan tämän perusteella. Myyjä ei kuitenkaan suostu kaupanpurkuun. Kaisa palkkaa asianajajan hoitamaan riita-asiaa. Jos Kaisalla ei ole ollut oikeusturvavakuutuksen sisältävää kotivakuutusta ennen 1.7.2017 alkanutta vakuutusta, oikeusturvavakuutus ei korvaa asianajokuluja tässä asiassa.

Jos Kaisalla kuitenkin on ollut oikeusturvavakuutus esimerkiksi aiempaan asuntoon olleessa kotivakuutuksessa ja se on ollut voimassa ajalla 1.6.–30.6.2017, voidaan asianajopalkkiot korvata oikeusturvavakuutuksesta. Jos aiempi vakuutus on kuitenkin ollut voimassa esimerkiksi vain 15.6.2017 asti, ei asianajopalkkioita korvata oikeusturvavakuutuksestasi, koska vakuutus ei ole ollut yhtäjaksoisesti voimassa talon ostopäivästä asian riitautumiseen saakka.

Oikeusturvavakuutus vai oikeusapu?

Riita- ja rikosasioiden oikeudenkäyntikuluihisi voit saada apua oikeusturvavakuutuksestasi tai valtion varoista maksettavasta oikeusavusta. Korvausta voit saada jommastakummasta.

Ole ensin yhteydessä Ifiin. Oikeusturvasi on yleisesti vakuutettu kotivakuutuksessasi. Lisätietoja Ifin oikeusturvavakuutuksesta saat kotivakuutuksesta, kotivakuutusoppaasta ja oikeusturvavakuutusehdoista

Jos sinulla ei ole oikeusturvavakuutusta tai se ei kata asiaasi, tutustu Oikeusapuun oikeusministeriön verkkosivuilla. 

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä