Oikeusturvavakuutus kuuluu kotivakuutukseen

Elämässä voi tulla eteen yllättäviä tilanteita, joissa tarvitset lakimiehen apua. Ifin kotivakuutuksiin sisältyvä oikeusturvavakuutus on turva asianajo- ja oikeudenkäyntikulujen varalta riita- ja rikosasioissa.

Yksityishenkilön oikeusturva vakuutetaan kotivakuutuksessa kodin irtaimiston yhteydessä.  Voit tarkistaa vakuutuksesi tarkan sisällön Omilla sivuilla.

Mitä asioita oikeusturvavakuutus kattaa?

  • Riita-asioissa: käytössäsi olevan asunnon, omakotitalokiinteistön ja mökin sekä näiden tonttien kauppaan liittyviä oikeudenkäyntikuluja. 
  • Rikosasioissa: esimerkiksi pahoinpitelyasiat, joissa asianomistajana vaadit vahingonkorvausta tekijältä. Jos rikos on tapahtunut ulkomaanlomamatkallasi, voidaan asianajokulut korvata myös ulkomailla.

Vakuutettuja ovat myös samassa taloudessa kanssasi vakinaisesti asuvat henkilöt.

Voit valita enimmäiskorvausmäärän kotivakuutusta ostaessasi. Voit valita enimmäiskorvausmääräksi 10 000 tai 20 000 euroa.

Lue tarkemmin oikeusturvavakuutuksen sisällöstä Yksityishenkilön oikeusturvavakuutusehdoista ja Kotivakuutuksen vakuutusoppaasta.


Mitä oikeusturvavakuutus ei korvaa?

  • Oikeusturvavakuutus ei korvaa ansiotoimintaan liittyviä asioita. Työ- ja virkasuhteeseen liittyvät asiat voivat tulla korvattaviksi ammattiliittosi oikeusturvavakuutuksesta. Näissä tapauksissa ole yhteydessä ammattiliittoosi. Jos olet yrittäjä, tarvitset yrityksen oikeusturvavakuutuksen.
  • Muuhun kuin omassa käytössäsi olevaan asuntoon tai kiinteistöön liittyviä asioita ei korvata. Tällaisia ovat esimerkiksi sijoitusasunnot. Nämä voit vakuuttaa erikseen Muun kuin omassa käytössä olevan kohteen oikeusturvavakuutuksella, josta lisätietoja saat asiakaspalvelustamme.
  • Oikeusturvavakuutuksesta ei korvata avioeroon tai muuhun yhteiselämän päättymiseen liittyviä asioita.
  • Oikeusturvavakuutus ei korvaa asianajokuluja, jotka liittyvät ulkomailta ostettuun asuntoon tai taloon riippumatta siitä, mihin käyttöön kohde on hankittu.
  • Jos vahinkosi liittyy omaisuus- tai henkilövahinkoon, jonka olet aiheuttanut toiselle, voit saada korvausta vastuuvakuutuksesta. Vastuuvakuutus korvaa tyypillisesti vahinkoja, joita aiheutetaan muille huolimattomuudella.

Vakuutuksen voimassaoloajan merkitys

Oikeusturvavakuutuksen yhteydessä puhutaan usein kahden vuoden säännöstä. Se tarkoittaa sitä, että jos oikeusturvavakuutuksesi on ollut voimassa alle kaksi vuotta, tulee myös niiden asioiden, joihin riita, vaatimus tai syyte perustuu, olla syntynyt tämän vakuutuksen voimassaolon aikana.

Lue esimerkkejä, joissa kahden vuoden sääntö joko edistää tai estää korvausten saannin.

Esimerkkejä

  • Matti oli ostanut omakotitalon 1.6.2017 ja ottanut kotivakuutuksen samana päivänä. Talotarkastuksessa 1.9.2017 selvisi, että talo on purkukuntoinen, ja Matti haluaa purkaa talokaupan tämän perusteella. Myyjä ei kuitenkaan suostu kaupanpurkuun. Matti palkkaa asianajajan hoitamaan riita-asiaa. Asianajajan palkkiot korvataan oikeusturvavakuutuksesta.
  • Kaisa oli ostanut omakotitalon 1.6.2017 ja ottanut kotivakuutuksen 1.7.2017, jolloin muutti taloon. Talotarkastuksessa 1.9.2017 selvisi, että talo on purkukuntoinen, ja Kaisa haluaa purkaa talokaupan tämän perusteella. Myyjä ei kuitenkaan suostu kaupanpurkuun. Kaisa palkkaa asianajajan hoitamaan riita-asiaa. Jos Kaisalla ei ole ollut oikeusturvavakuutuksen sisältävää kotivakuutusta ennen 1.7.2017 alkanutta vakuutusta, oikeusturvavakuutus ei korvaa asianajokuluja tässä asiassa.
  • Jos Kaisalla kuitenkin on ollut oikeusturvavakuutus esimerkiksi aiempaan asuntoon olleessa kotivakuutuksessa ja se on ollut voimassa ajalla 1.6.–30.6.2017, voidaan asianajopalkkiot korvata oikeusturvavakuutuksesta. Jos aiempi vakuutus on kuitenkin ollut voimassa esimerkiksi vain 15.6.2017 asti, ei asianajopalkkioita korvata oikeusturvavakuutuksestasi, koska vakuutus ei ole ollut yhtäjaksoisesti voimassa talon ostopäivästä asian riitautumiseen saakka.

Oikeusturvavakuutus vai oikeusapu?

Riita- ja rikosasioihin liittyviin oikeudenkäyntikuluihisi voit saada apua oikeusturvavakuutuksestasi tai valtion varoista maksettavasta oikeusavusta. Korvausta voit saada jommastakummasta.

Oikeusturvavakuutus on kuitenkin aina ensisijainen oikeusapuun nähden. Tämä tarkoittaa sitä, että jos sinulla on oikeusturvavakuutus, ole aina ensin yhteydessä vakuutusyhtiöösi ja tarkista sen kattavuus. Jos sinulla ei ole oikeusturvavakuutusta tai se ei kata asiaasi, tutustu Oikeusapuun oikeusministeriön verkkosivuilla.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Ifin kattava kotivakuutus

Tutustu ja osta!