Vastuuvakuutus sisältyy kotivakuutukseen

Ifin kotivakuutuksiin sisältyvä vastuuvakuutus korvaa vahinkoja, joita sinä aiheutat toisille ja joista sinä olet korvausvastuussa. Vilkaise esimerkit!

Enimmäiskorvausmääräksi voit valita 200 000 tai 400 000 euroa.

Tutustu kotivakuutuksiimme

Vastuuvakuutus korvaa ulkopuoliselle aiheuttamiasi omaisuus- ja henkilövahinkoja. Ifin kotivakuutukseen kuuluva vastuuvakuutus kattaa sinun lisäksesi myös samassa taloudessa asuvan puolisosi ja lastesi muille aiheuttamia vahinkoja.

Vahingon satuttua vakuutusyhtiö selvittää ensin, oletko sinä tai perheesi lain mukaan korvausvastuussa vahingosta. Jos vastaus on kyllä, vastuuvakuutuksesta on todennäköisesti hyötyä.

Vastuuvakuutusta kutsutaan toisinaan huolimattomuusvakuutukseksi, koska se korvaa tyypillisesti vahinkoja, joita aiheutetaan muille vahingossa. Vastuuvakuutus ei yleensä korvaa tahallaan aiheutettuja vahinkoja.

Poikkeuksen muodostavat alle 12-vuotiaat lapset, joiden aiheuttamia vahinkoja vastuuvakuutus korvaa riippumatta siitä, onko lapsi tehnyt tuhojaan vahingossa vai tahallaan.

Vastuuvakuutus voi esimerkiksi tulla hätiin, jos

 • lapsesi naarmuttaa leikkiessään naapurin autoa
 • törmäät polkupyörällä tai sähköpotkulaudalla jalankulkijaan, joka loukkaantuu 
 • aiheutat vuokramökissä vesivahingon.

Mitä vastuuvakuutus korvaa?

Vastuuvakuutus korvaa ulkopuoliselle aiheuttamiasi omaisuus- ja henkilövahinkoja 200 000 tai 400 000 euroon asti (ennen 17.2.2018 ostettujen kotivakuutusten enimmäiskorvausmäärä on 170 000 euroa).  Vastuuvakuutus korvaa myös puolisosi ja lastesi muille aiheuttamia vahinkoja, jos perhe asuu kanssasi samassa kodissa.

Esimerkkejä omaisuus- ja henkilövahingoista:

 • Mies kaatoi puun pihastaan. Puu kaatui naapurin varaston päälle.
 • Nainen törmäsi kaupan parkkipaikalla ostoskärryllä vieressä olevaan autoon. Autoon tuli iso naarmu, joka vaati maalauksen.
 • 3-vuotias lapsi pudotti kylässä olleen sukulaisen puhelimen wc-pönttöön. Puhelin kastui eikä enää toiminut.
 • Lehdenjakaja mursi nilkkansa liukastuttuaan jäisellä omakotitalon pihalla, jota ei oltu hiekoitettu.
 • Koira hyppäsi keskelle pyörätietä, minkä seurauksena ulkopuolinen pyöräilijä kaatui ojaan ja loukkaantui.
 • Lapsi ampui leikissä toista lasta ritsalla silmään, ja leikkikaveri sai silmävamman.

Mitä vastuuvakuutus ei korvaa?

Vastuuvakuutus kattaa laajasti erilaisia muille aiheutettuja vahinkoja. Vakuutuksen ulkopuolelle on kuitenkin rajattu muutamia tilanteita.

 • Vastuuvakuutus ei korvaa vahinkoja, joita sinä aiheutat vuokralaisena kotisi kiinteälle sisustukselle. Kiinteällä sisustuksella tarkoitetaan esimerkiksi asunnon lattiapintaa, keittiön kaapistoja ja tapetteja. Nämä vahingot korvataan kotivakuutuksestasi, jos vahingot ovat syntyneet vahingossa.
 • Vastuuvakuutus ei korvaa vahinkoja, jotka johtuvat siitä, että suihku- tai kylpyvesi ei pääse lattiakaivoon.
 • Jos käytössäsi on työpaikan puhelin, ja se menee rikki, vahinkoa ei korvata vastuuvakuutuksestasi.
 • Vastuuvakuutus ei korvaa yksityishenkilöltä vuokratuille tai lainatuille tavaroille aiheutuneita vahinkoja. Poikkeuksen muodostaa yksityishenkilöltä vuokrattu mökki, jossa sattuneita vahinkoja vastuuvakuutus korvaa.

Tositarina vastuuvakuutuksesta: Tiskivesi aiheutti katastrofin

Ifiin ilmoitetaan silloin tällöin vahinkoja, joissa päälle jäänyt keittiön hana on aiheuttanut vesivahingon omaan ja naapurin asuntoon. Tällöin vastuuvakuutuksesta on useimmiten hyötyä, kuten seuraavassa tapauksessa.

Eräs Ifin asiakas päätti tiskata ennen nukkumaanmenoa. Hän laittoi hanan valumaan ja vastasi puhelimeen, samalla kun tiskiallas täyttyi vedellä.

Puhelun päätyttyä hän ei kuitenkaan muistanut aloittaneensa tiskausta vaan meni nukkumaan – ja vesi jatkoi valumista tunnista toiseen. Huonon kuulonsa vuoksi asukas ei kuullut, miten vesi lorisi tiskialtaasta lattialle, ja se jatkoi hiljaista matkaansa naapuriin.

Yön aikana tiskivesi ehti kastella asukkaan oman keittiön lisäksi viiden alakerran naapurin kodin. Huono-onninen iltatiskaus johti yhteensä yli 100 000 euron vahinkoihin, joita taloyhtiön ottama kiinteistövakuutus ei korvannut.

Asukkaan kotivakuutukseen kuuluva vastuuvakuutus korvasi vahingot kokonaisuudessaan. Korvauksesta vähennettiin 150 euron kotivakuutuksen omavastuu.

Kotivakuutus auttaa monessa pulmassa