Asunnon remontti ja vakuuttaminen

Lue neljä yleistä remonttiin liittyvää väitettä ja asiantuntijan vastaukset niihin.

Omaa kotia voi remontoida omalla luvalla.

Osakehuoneistoa voi tapetoida ja maalata melko vapaasti, mutta kaikista tätä isommista remonteista tulee ilmoittaa isännöitsijälle. Remontoitpa kerrostaloasuntoa tai omakotitaloa, vesi- ja putkityöt sekä sähkötyöt kuuluvat aina ammattilaisille, joilla on asianmukaiset sertifikaatit. Jos asukas on tehnyt remontin itse ja myöhemmin paljastuu esimerkiksi asennus- tai työvirheen seurauksena syntyneitä kosteusvaurioita, mikään vakuutus ei korvaa tilannetta.

Jos ammattimies hoitaa remonttini, en tarvitse vakuutusta.

Ammattimiehien oma vakuutus korvaa, jos remontissa käy vahinko. Kotivakuutus kannattaa kuitenkin olla voimassa. Kotivakuutus on muiden vahinkojen osalta voimassa myös remontin ja rakentamisen aikana.

Talkoisiin osallistuminen tapahtuu omalla vastuulla.

Jos remonttia tehdään talkoilla, kannattaa harkita vapaaehtoista talkoovakuutusta. Talkoovakuutuksen voi ottaa päiväksi tai pitemmäksi aikaa. Erityisesti fyysisiä töitä tehdessä talkoovakuutus antaa turvaa tekijöille.

En tarvitse kotivakuutusta, koska taloyhtiöllä on jo vakuutus.

Omakotitalossa vakuutus pitää hankkia sekä rakennukselle että irtaimistolle. Kerrostaloasunnossa raja kulkee yleensä siinä, mitä löytyy maalien ja tapettien alta. Rakenteisiin kohdistuvat vahingot kuuluvat taloyhtiölle, mutta asukas on itse vastuussa pintamateriaaleista. Jos esimerkiksi vesivahinko tuhoaa asunnon kantaviin rakenteisiin saakka, asukkaan vastuulla ovat seinäpinnat, parketit, laminaatit, kaapistot, keittiön kaapistot, keittiökoneet, kylpyhuoneen ja saunan kalusteet sekä totta kai myös irtain omaisuus. Ilman kotivakuutusta tiedossa on lasku, joka on useimpien kukkaroille aivan liian iso.

Asiantuntijana Ifin omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen.

Sinulle saattaa olla hyötyä myös näistä sivuista

Ifin kattava kotivakuutus

Tutustu ja osta!

Mitä kotivakuutus korvaa?

Lue lyhyet esimerkkitarinat