Muuttajan muistilista

Mitä sitä suotta kiristelemään hermoja muuttokaaoksessa, kun voit välttää katastrofit hyvällä valmistautumisella. Kokosimme listan asioista, jotka kannattaa muistaa ennen muuttoa.

Pakkaa ajoissa ja organisoi muuttopäivä hyvin

 • Hanki muuttoauto ja pakkaustarvikkeet ajoissa, mielellään useampi viikko ennen muuttoa. Pyydä myös kantoapua hyvissä ajoin.
 • Jos ostat muuttopalvelun ulkopuoliselta muuttofirmalta, kannattaa pyytää tarjous ainakin muutamalta eri muuttopalvelun tarjoajalta.
 • Muuttopäivänä kannattaa huolehtia, että kantajia on tarpeeksi ja heille on varattu kunnon eväät, jotta nälkä ja väsymys eivät pääse yllättämään.
 • Hermojen säästämiseksi kannattaa varmistaa, että muuttoavun saapuessa paikalle tavarat on valmiiksi pakattu. Merkitse laatikoihin niiden sisältö sekä se, mihin huoneeseen laatikko uudessa osoitteessa kannetaan.
 • Varaa pysäköintitila viimeistään edellisenä päivänä.
 • Muista muuttosiivous – palauta asunto sellaisena kuin sen sait. Tyhjennä myös kylmäkellari ja varastotilat.
 • Muista, että saunavuorot ja autopaikat eivät siirry automaattisesti edelliseltä asukkaalta. Sinun kannattaa ilmoittaa nimesi jonoon heti, kun sopimus uudesta kodista on allekirjoitettu.
 • Tarkasta uusi asuntosi huolella heti muutettuasi ja ilmoita mahdollisista ongelmakohdista isännöitsijälle tai vuokranantajalle. Tarkista myös kellari- ja varastotilat.

Päivitä kotivakuutus muuton yhteydessä

Tiesithän, että Ifin kotivakuutus kattaa myös muuton aikana tavaroillesi sattuneet vahingot? Kotivakuutus on voimassa muutoissa ja korvaa vahingot pakattaessa, kantaessa ja kuljettaessa. Jos säilytät vielä muuton jälkeen vanhassa osoitteessa omaisuuttasi, korvaamme sille sattuneita vahinkoja kolmen kuukauden ajan. 

Kotivakuutus ei automaattisesti siirry uuteen osoitteeseen. Muista siis aina siirtää vakuutuksesi uuteen kotiisi. Ilmoita siis jo mieluiten ennakkoon meille, mihin osoitteeseen muutat.

Jos sinulla ei ole kotivakuutusta, saat sen helposti verkkokaupasta. Ifin asiakkaana saat monia rahanarvoisia etuja ja vakaat hinnat – et maksa vakuutusmaksuissasi muiden asiakkaiden määräaikaisia alennuksia.

Tee sähkösopimus viikko ennen muuttoa

Hoida myös sähkösopimuksesi ja muut sopimukset ajan tasalle jo ennen muuttoa. Irtisano vanha sähkösopimuksesi ja tee sähkösopimus uuteen asuntoosi viimeistään viikkoa ennen muuttoa. Näin varmistat, että muuttopäivänä sähköt on kytketty.

Lue vesimittarit ja irtisano sopimus, jos olet maksanut vesimaksut kulutuksen mukaan tai muutat omakotitalosta. Irtisano myös öljyntoimitus- tai kiinteä kaukolämpösopimus, jos sinulla on sellainen.

Jos muutat omakotitaloon, tee jätehuoltosopimus viimeistään pari viikkoa ennen muuttoa, esim. www.hsy.fi. Huolehdi omakotitaloon muuttaessasi yhtä ajoissa myös vesisopimuksesta paikallisen vesilaitoksen kanssa ja tarvittaessa öljyntoimituksista tai kiinteästä kaukolämpösopimuksesta.

Muista osoitteenmuutos postiin

Ilmoita sekä vanhalle että uudelle isännöitsijälle muutosta hyvissä ajoin, esimerkiksi pari viikkoa ennen muuttoa.

Tee muuttoilmoitus postiin ja maistraattiin viikon kuluessa muutosta, aikaisintaan kuukautta ennen muuttoa. Järjestelmä välittää uudet osoitetietosi automaattisesti mm. viranomaisille, Kelaan, ajoneuvohallintoon, verohallintoon ja puolustusvoimille.

Ilmoita osoitteenmuutos myös:

 • lehtien osoiterekistereihin
 • puhelin- ja internet-operaattorillesi
 • pankkiin
 • luottokorttiyhtiöille
 • työnantajalle
 • kirjastoon
 • yhdistyksiin, seuroihin, yms.

Postista saat osoitteenmuutoskortteja, joilla voit  ilmoittaa uuden osoitteesi esimerkiksi ystäville ja sukulaisille.

Tarkasta uuden kodin turvallisuus

Uuteen kotiin muuttaessa on viisasta tehdä muutamat asiat heti kättelyssä, jolloin säästyt monelta vaivalta myöhemmin.

 1. Asenna toimivat palovaroittimet makuuhuoneisiin ja käytäville.
 2. Laita vuotokaukalot astianpesukoneen sekä jääkaapin/pakastimen alle.
 3. Asenna liukkaille lattiapinnoille, esimerkiksi kylpyhuoneisiin liukuesteet.
 4. Jos sinulla on pieniä lapsia, kiinnitä portaiden molempiin päihin lapsiportit ja suojaa pistorasiat.
 5. Varmista pelastustiet, sähköasennukset silmämääräisesti sekä tulisijojen kunto.
 6. Tarkista ulko-ovien lukot ja tilaa tarvittaessa uudelleensarjoitus.
 7. Turvamerkitse ja valokuvaa arvo-omaisuutesi.

Jos sinulla on jo If Kotivakuutus

Voit ilmoittaa uuden osoitteesi meille jo ennakkoon. Näin kotivakuutus siirtyy uuteen osoitteeseen. Voit myös soittaa 010 19 19 19 (ma–pe kello 8–20).

Jos sinulla ei ole If Kotivakuutusta

Saat sen helposti If Verkkokaupasta. Samalla voit irtisanoa nykyisen vakuutuksesi.

Sinulle saattaa olla hyötyä myös näistä sivuista