Muuttaja, tiedä velvollisuutesi

Muuttajan kannattaa pitää listaa asioista, jotka pitää hoitaa ennen muuttoa tai heti muuton jälkeen. Annamme vinkit etenkin vuokra-asumisen näkökulmasta.

Kun uusi asunto, vuokra- tai oma koti, on löytynyt, alkaa iloinen suunnittelu ja valmistautuminen. Tehdäänkö remonttia, hankitaanko huonekaluja, tilataanko saunavuoro, tarvitaanko autopaikkaa?

Hyvä niin, mutta samalla täytyy pitää huolta siitä, että vanhan vuokra-asunnon irtisanomistoimet tulevat hoidettua pilkulleen. Näitä asioita ei halua löytää edestään myöhemmin.

Vuokra-asunnon irtisanominen

Vuokralainen

Irtisanomisaika on yksi kuukausi huoneenvuokralain mukaan: ”Vuokrasopimuksen irtisanomisaika lasketaan sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana irtisanominen on suoritettu.”

Irtisanomisilmoitus on toimitettava vuokranantajalle ”kirjallisesti” ja ”todistettavasti”, eli ilmoituksesta on aina saatava jonkinlainen kuittaus. Lain mukaan tekstiviesti-ilmoitus ei riitä. Sen sijaan sähköposti katsotaan viralliseksi ilmoitukseksi edellyttäen, että vastaanottajalta on saatu viestiin kuittaus.

Edellä oleva koskee toistaiseksi tehtyjä vuokrasopimuksia. Määräaikaisesta sopimuksesta on vaikea päästä eroon ennen aikojaan. Jos tällainen tarve tulee, lue tarkkaan huoneenvuokralain pykälät 51 ja 55.

Vuokranantaja

Jos vuokranantaja irtisanoo vuokrasopimuksen, irtisanomisaika on kolme kuukautta alle vuoden kestäneessä sopimuksessa ja kuusi kuukautta yli vuoden kestäneessä sopimuksessa. Näistä ajoista ei ole lupa poiketa vuokralaisen vahingoksi, eduksi kyllä.

Asunnosta poismuutto

Lain mukaan muuttopäivä on vuokrasopimuksen päättymisen jälkeinen arkipäivä. Jos siis vuokrasopimus päättyy perjantaina, muuttopäivä on seuraava maanantai. Vuokrasopimuksessa voidaan myös sopia, että muuttopäivä on sama kuin vuokrasuhteen päättymispäivä.

Muuttopäivänä vuokralaisen on jätettävä puolet huoneistosta vuokranantajan käytettäväksi. Seuraavana päivänä huoneisto on luovutettava kokonaan vuokranantajan hallintaan.

Vuokra-asunnon loppusiivous

Loppusiivous ja luovutettavan asunnon kunto ovat tyypillisiä tapauksia kuluttajariitalautakunnassa. Vuokranantaja haluaa käyttää vuokravakuutta siivous- tai korjauskuluihin, ja vuokralainen on sitä mieltä, että asunto on siivottu ja hyvässä kunnossa.

Asunnon siisteydeksi katsotaan niin sanottu tavanomainen kunto: Asunnon pitää olla tyhjä, pinnat imuroitu ja pesty, tahrat ja liat poistettu, liesi putsattu, jääkaappi sulatettu… myös varastot ja kellarikomerot.

Vuokranantaja ei voi olettaa, ettei vuosien asumisesta jää asuntoon minkäänlaisia jälkiä.

Jos vuokranantaja ei ole tyytyväinen loppusiivouksen laatuun, vuokralaiselle on annettava mahdollisuus siivota paremmin, ennen kuin vakuusrahoja käytetään siivousfirman palkkaamiseen.

Vakuuden palauttaminen

Jos vuokralainen ja vuokranantaja ovat lopputarkastuksessa yhtä mieltä siitä, että asunto on siisti ja kunnossa, vuokranantajan pitää palauttaa vakuus muutaman päivän kuluessa. Isoilla vuokranantajafirmoilla vakuuksien palauttaminen tosin kestää usein jonkin verran kauemmin.

Vakuutta ei saa käyttää ennakkoon, esimerkiksi kahden viimeisen kuukauden vuokrien maksuun.

Muista muuttoilmoitus

Muuttoilmoitus Ifille tehdään kätevimmin netissä, ja sillä hoituu niin vanhasta asunnosta lähteminen kuin uuteen muuttaminen. Muista myös: muuttoilmoitus.fi

Hyviin tapoihin kuuluu myös se, että pois muutettaessa ilmoitetaan asiasta talonmiehelle tai huoltoyhtiölle. Heidän kuuluu tietää keitä talossa asuu.

Muista kotivakuutus

  • Kotivakuutus on erinomainen työkalu muuton yhteydessä.
  • Jos vakuutusyhtiön asiakas muuttaa kerrostalosta toiseen, vakuutus on ilman eri sopimusta voimassa muuton aikana molemmissa osoitteissa. Käytännössä molempien osoitteiden vahinkoja voidaan hoitaa samasta vakuutuksesta kolmen kuukauden ajan.
  • Muuttoajan jälkeen vakuutus ei kuitenkaan siirry automaattisesti uuteen asuntoon. Asunnot ovat erilaisia, niin myös niihin liittyvät riskit. Niinpä muuton jälkeen on aina otettava uusi kotivakuutus.
  • Omakotitaloon muutettaessa on vakuutusturva varmistettava erikseen myös muuton ajalta.
  • On suositeltavaa, että ilmoitus vakuutusyhtiöön tehdään jo ennen muuttoa, jotta voidaan varmistaa turvan kattavuus muuton aikana ja uudessa asunnossa – vaikka vakuutus vahinkoja kattaakin siirtymäajan.

Vuokranantajat ry on tehnyt sivuilleen ohjeistuksen vuokralaisen ja vuokranantajan velvollisuuksista vuokrasuhteen päättyessä. Vuokranantajien opas Asuinhuoneiston tavanomainen kuluminen ja asunnon siivous löytyy nettihaulla.

Asiantuntijoina toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva, Suomen Vuokranantajat ry ja

Ifin omaisuusvakuuttamisen asiantuntija Johannes Pulkki.

Oletko muuttamassa?

Muista huolehtia myös kotivakuutuksesta.