Muutto ensimmäiseen omaan kotiin

Muutto omaan kotiin on usein jännittävää. Kun muutto lähenee, lue vinkkimme kodin vakuuttamiseen.

Kolme vinkkiä ensimmäisen oman kodin vakuuttamiseen

1. Ota kotivakuutus jo ennen muuttoa.

Monet vuokranantajat edellyttävät, että vuokralaisella on oma kotivakuutus. Siksi vakuutus kannattaa hankkia heti, kun vuokrasopimus on allekirjoitettu, mutta viimeistään viikkoa ennen muuttoa. Silloin vakuutus on voimassa jo muutettaessa ja korvaa muuton aikana tapahtuvat vahingot. Kotivakuutus on hyvä turva esimerkiksi vesivahingon varalta.

2. Valitse sopiva turvataso.

Kotivakuutuksissa on eri turvatasoja, jotka vaikuttavat siihen, mitä vakuutus korvaa. Vakuutuksia kannattaa myös vertailla, jotta saat juuri sinulle sopivan kotivakuutuksen. 

3. Harkitse nuorisovakuutusta.

Jos olet 18–28-vuotias, harkitse nuorisolle suunnattua laajaa If You -nuorisovakuutusta. Pakettiin kuuluu laaja kotivakuutus, matkavakuutus sekä tapaturmavakuutus.

Vinkit antoi omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen Ifistä.

Tositarina omaan kotiin muutosta

Lumi Sipilä pääsi opiskelemaan matematiikkaa Helsingin yliopistoon syksyllä 2015. Viime vuoden hän asui kuitenkin vielä äitinsä luona Porvoossa.

– Viime kesänä kerroin äidilleni, että olisin valmis muuttamaan omaan asuntoon kesän loputtua. Elämäni oli Helsingissä, halusin päästä omilleni ja itsenäistyä.

Muuttaminen oli edessä elokuussa 2016. Muuttolaatikot Lumi haki kaupasta, vaatteet hän pakkasi jätesäkkeihin ja Ikea-kasseihin.

Lumi otti lapsuudenkodin huoneestaan mukaan huonekalunsa ja henkilökohtaiset tavarat, vain taulut jäivät seinälle. Muutossa olivat apuna äiti, isovanhemmat ja heidän ystävänsä, joka tekee ammatikseen muuttoja.

Parasta yksin asumisessa on vapaus

– Olen onnellinen tästä kämpästä, se on niin täydellinen! Isot ikkunat, joista avautuu kaunis puistonäkymä, ovat ihanat. Tilava parveke tuo kesäisin lisää tilaa, ja makuualkovi on kodikas. En tarvitse mitään muuta.

Parasta omassa kodissa on kuitenkin Lumin mielestä vapaus. Kukaan ei sano mitä pitää tehdä eikä tarvitse olla riippuvainen muista.

– Minun ei tarvitse aikatauluttaa elämääni muiden mukaan. Se on toisaalta vapaus, mutta siihen sisältyy myös vastuuta. Kukaan ei hoida enää asioita puolestani, mutta on ihanaa päästä omille jaloilleen.

Lumin vinkit omaan kotiin muuttavalle

 • Älä kiirehdi, muutto on pitkä prosessi. Kaiken ei tarvitse olla heti valmista. Hankintoja voi tehdä myöhemminkin tarpeen mukaan.
 • Varaa kaappiin aina jotain ruokaa, esimerkiksi tonnikalaa tai nuudeleita. Voi tulla päivä, kun ei jaksa tai ehdi mennä kauppaan.
 • Älä anna tiskivuoren kasautua. Tiskaa astiat sitä mukaa, kun käytät niitä.

Viimeksi päivitetty 28.6.2019

Sinulle saattaa olla hyötyä myös näistä

 • Muuttajan muistilista

  Muistilistan avulla muuttosi sujuu ja muistat kaikki tarpeelliset muuttoasiat. 

  Ota lista talteen
 • Kotia remontoimassa

  Maalaa ja tapetoi itse, mutta jätä muut työt suosiolla ammattilaiselle.

  Lue lisää remontoinnista
 • Mitä kotivakuutus korvaa?

  Sulavat tikkaat, heiveröinen muuttomies ja kadonneet tekarit. 

  Lue esimerkkitarinat