Muuttoja & suuria tunteita

Muutto ensimmäiseen omaan kotiin toi vapautta ja vastuuta

Opiskelija Lumi Sipilä, 20, muutti Porvoosta ensimmäiseen omaan kotiinsa Helsinkiin muutama kuukausi sitten. Nyt äitikin alkaa jo olla uuteen tilanteeseen tottunut. Parasta kämpässä ovat isot ikkunat, tilava parveke ja itsenäisyys.

Lumi Sipilä pääsi opiskelemaan matematiikkaa Helsingin yliopistoon syksyllä 2015. Viime vuoden hän asui kuitenkin vielä äitinsä luona Porvoossa.

– Viime kesänä kerroin äidilleni, että olisin valmis muuttamaan omaan asuntoon kesän loputtua. Elämäni oli Helsingissä, halusin päästä omilleni ja itsenäistyä.

Sattuman kautta Lumi onnistui vuokraamaan ystävänsä vanhempien omistaman yksiön Helsingin Oulunkylästä.

Muutto pois kotoa jännitti mutta ei pelottanut

Lumin äiti on aina matkustellut työnsä puolesta paljon, ja veli asui viikot Helsingissä, joten Lumi oli tottunut olemaan paljon itsekseen. Siksi hän uskoi pärjäävänsä omillaan.

– Muutto ei pelottanut, mutta itsenäistyminen ja yksin asuminen jännitti kyllä. Myös raha-asiat mietityttivät, mutta olen aina ollut tarkka rahankäytöstä ja tiesin, ettei siitä tule ongelmaa.

Muuttaminen oli edessä elokuussa 2016. Muuttolaatikot Lumi haki kaupasta, vaatteet hän pakkasi jätesäkkeihin ja Ikea-kasseihin.

– Karsin samalla reilusti vaatteita ja jätin äidille paljon sellaisia, joita en enää käytä.

Lumi otti lapsuudenkodin huoneestaan mukaan huonekalunsa ja henkilökohtaiset tavarat, vain taulut jäivät seinälle. Muutossa olivat apuna äiti, isovanhemmat ja heidän ystävänsä, joka tekee ammatikseen muuttoja.

– Tähän asuntoon hankin ainoastaan lipaston, jonka ostin ystävältäni. Ruokapöydän tuolit sain isovanhemmiltani. Heiltä ja kotoa sain myös kaikki astiat ja keittiötarvikkeet.

Oma huone vielä lapsuudenkodissakin

Ensimmäinen yö omassa kämpässä sujui hilpeästi, kun Lumin paras ystävä tuli juhlistamaan muuttoa ja jäi yöksi. Alussa Lumi ei viettänyt juuri lainkaan aikaa kotona yksin, vaan hänellä oli aina joku ystävä kylässä.

– Joskus ajattelen, että olisi ihanaa olla äidin luona Porvoossa, koska siellä saa aina hyvää ruokaa ja pääsee saunaan. Varsinaista koti-ikävää tai yksinäistä fiilistä ei kuitenkaan ole tullut.

Lumi käy Porvoossa noin kerran viikossa. Hänellä on äidin luona vielä oma huone.

– Joskus äiti on sanonut, että tule takaisin kotiin! Mutta hänkin on jo oppinut elämään asian kanssa.

Parasta yksin asumisessa on vapaus

Kiireinen opiskelija on harvoin kotona, mutta siellä ollessaan hän rentoutuu elokuvia katsellen ja ruokaa laittaen.

– Olen onnellinen tästä kämpästä, se on niin täydellinen! Isot ikkunat, joista avautuu kaunis puistonäkymä, ovat ihanat. Tilava parveke tuo kesäisin lisää tilaa, ja makuualkovi on kodikas. En tarvitse mitään muuta.

Parasta omassa kodissa on kuitenkin Lumin mielestä vapaus. Kukaan ei sano mitä pitää tehdä eikä tarvitse olla riippuvainen muista.

– Minun ei tarvitse aikatauluttaa elämääni muiden mukaan. Se on toisaalta vapaus, mutta siihen sisältyy myös vastuuta. Kukaan ei hoida enää asioita puolestani, mutta on ihanaa päästä omille jaloilleen.

Joskus ajattelen, että olisi ihanaa olla äidin luona Porvoossa, koska siellä saa aina hyvää ruokaa.

Lumin vinkit omaan kotiin muuttavalle

  • Älä kiirehdi, muutto on pitkä prosessi. Kaiken ei tarvitse olla heti valmista. Hankintoja voi tehdä myöhemminkin tarpeen mukaan.
  • Varaa kaappiin aina jotain ruokaa, esimerkiksi tonnikalaa tai nuudeleita. Voi tulla päivä, kun ei jaksa tai ehdi mennä kauppaan.
  • Älä anna tiskivuoren kasautua. Tiskaa astiat sitä mukaa, kun käytät niitä.
Kukaan ei hoida enää asioita puolestasi, mutta on ihanaa päästä omille jaloilleen.

3 vinkkiä – Vakuutus ensimmäiseen omaan kotiin

1. Ota kotivakuutus jo ennen muuttoa.

Monet vuokranantajat edellyttävät, että vuokralaisella on oma kotivakuutus. Siksi vakuutus kannattaa hankkia heti, kun vuokrasopimus on allekirjoitettu, mutta viimeistään viikkoa ennen muuttoa. Silloin vakuutus on voimassa jo muutettaessa ja korvaa muuton aikana tapahtuvat vahingot. Kotivakuutus on hyvä turva esimerkiksi vesivahingon varalta.

2. Valitse sopiva turvataso.

Kotivakuutuksissa on eri turvatasoja, jotka vaikuttavat siihen, mitä vakuutus korvaa. Kotivakuutukseen sisältyy aina vastuuvakuutus, joka korvaa, jos aiheutat vahingon jonkun muun omaisuudelle.

3. Harkitse nuorisovakuutusta.

Jos olet 18–28-vuotias, harkitse nuorisolle suunnattua laajaa If You -nuorisovakuutusta. Pakettiin kuuluu laaja kotivakuutus, matkavakuutus sekä tapaturmavakuutus.

Vinkit antoi kehittäjä Laura Utunen Ifistä.

Tiesitkö, että kerrostalossa kotivakuutus...

kattaa tyypillisesti tavarasi ja kodin kiinteät kalusteet kuten kodinkoneet? Lisäksi Ifin kotivakuutuksiin sisältyy vastuuvakuutus, joka korvaa esimerkiksi lasten muille aiheuttamia vahinkoja. Hanki kotivakuutus kätevästi Ifin verkkokaupasta.

Sinulle saattaa olla hyötyä myös näistä sivuista

Kattava vakuutus kodille

Kotivakuutus tarpeittesi mukaan

Tutustu ja osta netistä

Miksi kotivakuutus?

Lue, mitä arkea helpottavia palveluja saat Ifin asiakkaana. 

Lue lisää