Kotoa pois muuttaminen

Kotoa pois muuttaminen on usein jännittävää. Parasta omassa kodissa kuitenkin on vapaus, mutta se tuo mukanaan myös vastuuta. Lue Lumin tarina kotoa pois muuttamisesta.

Tositarina omaan kotiin muutosta

Lumi Sipilä pääsi opiskelemaan matematiikkaa Helsingin yliopistoon, mutta asui aluksi vielä äitinsä luona Porvoossa.

– Viime kesänä kerroin äidilleni, että olisin valmis muuttamaan omaan asuntoon kesän loputtua. Elämäni oli Helsingissä, halusin päästä omilleni ja itsenäistyä.

Muuttolaatikot Lumi haki kaupasta, vaatteet hän pakkasi jätesäkkeihin ja Ikea-kasseihin.

Parasta yksin asumisessa on vapaus

– Olen onnellinen tästä kämpästä, se on niin täydellinen! Isot ikkunat, joista avautuu kaunis puistonäkymä, ovat ihanat. Tilava parveke tuo kesäisin lisää tilaa, ja makuualkovi on kodikas. En tarvitse mitään muuta.

Parasta omassa kodissa on kuitenkin Lumin mielestä vapaus. Kukaan ei sano mitä pitää tehdä eikä tarvitse olla riippuvainen muista.

– Minun ei tarvitse aikatauluttaa elämääni muiden mukaan. Se on toisaalta vapaus, mutta siihen sisältyy myös vastuuta. Kukaan ei hoida enää asioita puolestani, mutta on ihanaa päästä omille jaloilleen.

Lumin vinkit kotoa pois muuttavalle

 • Älä kiirehdi, kotoa pois muutto on pitkä prosessi. Kaiken ei tarvitse olla heti valmista. Hankintoja voi tehdä myöhemminkin tarpeen mukaan.
 • Varaa kaappiin aina jotain ruokaa, esimerkiksi tonnikalaa tai nuudeleita. Voi tulla päivä, kun ei jaksa tai ehdi mennä kauppaan.
 • Älä anna tiskivuoren kasautua. Tiskaa astiat sitä mukaa, kun käytät niitä.

Kolme vinkkiä ensimmäisen oman kodin vakuuttamiseen

 1. Ota kotivakuutus jo ennen kotoa pois muuttoa.
  Monet vuokranantajat edellyttävät, että vuokralaisella on oma kotivakuutus. Siksi vakuutus kannattaa hankkia heti, kun vuokrasopimus on allekirjoitettu, mutta viimeistään viikkoa ennen muuttoa. Silloin vakuutus on voimassa jo muutettaessa ja korvaa muuton aikana tapahtuvat vahingot. Kotivakuutus on hyvä turva esimerkiksi vesivahingon varalta. Lue lisää vuokrakodin kotivakuutuksesta
 2. Valitse sopiva turvataso.
  Kotivakuutuksissa on eri turvatasoja, jotka vaikuttavat siihen, mitä vakuutus korvaa. Vakuutuksia kannattaa myös vertailla, jotta saat juuri sinulle sopivan kotivakuutuksen. 
 3. Harkitse nuorisovakuutusta.
  Jos olet 18–28-vuotias, harkitse nuorisolle suunnattua laajaa If You -nuorisovakuutusta. Pakettiin kuuluu laaja kotivakuutus, matkavakuutus sekä tapaturmavakuutus. Kokonaisuus on edullisempi kuin osiensa summa.

Vinkit antoi Ifin omaisuusvakuutusten vakuutuspäällikkö Ismo Ruokoselkä.

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä