Tästä en luovu muutossa

Erikoiset aarteet ovat ikuisia

Monista kodeista löytyy tavaroita, jotka ovat hiukan erikoisia mutta hyvin rakkaita. Näistä neljästä esineestä niiden omistajat eivät ole raaskineet luopua vuosien ja muuttojenkaan myötä.

Maarit Bisso, 48, myymäläpäällikkö

Patsas muistuttaa isän juurista

"Matkustin Peruun ensimmäisen kerran parikymppisenä perulaisen isäni kanssa. Tapasin siellä monta isäni puolen sukulaista ensimmäisen kerran. Oli mieletön tunne olla toisella puolella maailmaa ja huomata, että esimerkiksi isoisässäni oli jotain selittämättömän tuttua, vaikka meillä ei ollut edes yhteistä kieltä.

Lähdimme bussiretkelle Machu Picchun inkakaupunkiin. Bussi kierteli vuoriston kyläpahasia ja opas kertoi inkoista. Halusin ostaa matkalta jonkin konkreettisen muiston.

Valitsin pienen patsaan, joka kuvastaa inkojen mytologian mukaista, kolmeen osaan jaettua maailmankaikkeutta: ylistä maailmaa, jota kuvaa kondorikotka, tätä maailmaa, jota kuvaa puuma, ja alista maailmaa, jota kuvaa käärme.

Patsas on kulkenut mukanani jo ainakin viisi muuttoa ja löytänyt paikkansa aina kunniapaikalta makuuhuoneesta."

Patsas on löytänyt paikkansa aina kunniapaikalta makuuhuoneesta.

Timo Tikka, 30, opiskelija

Matkakirja pitää mielessä Siperia-haaveet

"Sain Trans-Siperia-matkakirjan joululahjaksi vuonna 2008 silloiselta tyttöystävältäni. Omistuskirjoituksena lukee: Toteuta haaveesi, innostakoon tämä kirja sinua.

Suunnittelin silloin Trans-Siperian junamatkaa. Reitti kulkee Moskovasta Venäjän halki Mongolian kautta päättyen Pekingiin. Yhdensuuntainen matka kestää seitsemän päivää.

Matkakirjaa on tuskin selailtu, koska odotan vielä sitä matkaanlähtöpäätöstä. Ehkä kirjaan olisikin syytä tutustua paremmin, niin tulisi se innostus.

Kirja on muuttanut mukanani jo kuusi tai seitsemän kertaa. Minulla on hyllyssäni enää vain muutamia klassikkokirjoja. Olen luopunut kirjoista, koska niitä on niin hankala muuttaa ja tykkään lainata kirjoja kirjastosta."

Kirja on muuttanut mukanani jo kuusi tai seitsemän kertaa.

Ville Vepsäläinen, 43, kuraattori

Levysoitin odottaa uusia musadiggareita

"Ostin levysoittimen ystävältäni noin 25 vuotta sitten. Silloin kuuntelin ja jopa keräilin vinyylilevyjä aktiivisesti.

Levyjen kuunteleminen hyytyi noin 10 vuotta sitten, ja olen luopunut suurimmasta osasta kokoelmaani. Levysoitinta ei käytetä enää juuri ollenkaan, koska olen siirtynyt kuuntelemaan musiikkia Spotifyn kautta.

Olen säästellyt levysoitinta lapsilleni ja toivon, että he löytävät jäljelle jääneet levyni 'vahingossa'. 10- ja 12-vuotiaat poikani saattaisivat kohta innostua metallimusiikkikokoelmastani.

Viimeksi levysoittimella on kuunneltu viime kesänä legendaarista Rushia. Levy on jäänyt siitä todisteeksi soittimen päälle. Levyä kuunteli poikani, joka oli löytänyt Rushin luokkakaverinsa kanssa."

Levysoitinta ei juuri käytetä, koska kuuntelen musiikkia Spotifyn kautta.

Heidi Koivu, 33, visualisti

Maatuskat kilkattavat kunniapaikalla

"Olen vuosien varrella ostanut varastoon paljon leluja tuleville polville. Nämä keikkuvat Nevalyasha-maatuskat löysin parikymmentä vuotta sitten Moskovasta. Olin ajatellut ostaa vain yhden, mutta minun täytyi ehdottomasti saada myös se jättikokoinen.

Matkustin kotimatkan Suomeen kilisevät maatuskat rinkassani. Muuta sinne ei oikein mahtunutkaan.

Maatuskat ovat olleet aina esillä kodeissani, mutta en ole antanut ystävieni lasten leikkiä niillä, koska olen halunnut säästää niitä omille lapsilleni. Näytin hiljattain pienempää maatuskaa seitsemänkuukautiselle esikoiselleni. Reaktio ei ollut ihan sitä, mitä odotin, sillä tyttäreni alahuuli alkoi väpättää. Hän ilmeisesti pelästyi maatuskojen kilinää."

Matkustin kotimatkan Suomeen kilisevät maatuskat rinkassani.
Tapaa Heidi videolla!

Katso ja kuuntele, miten maatuskat keinuvat ja kilkattavat!

 

Muista vakuuttaa erikoiset aarteesi

Kotivakuutus turvaa kodin tavarat, myös erikoisemmat löydöt ja takavuosien aarteet. Vakuutus ei kuitenkaan koskaan korvaa rakkaiden tavaroiden tunnearvoa. Siksi niistä kannattaa pitää hyvää huolta.

Esimerkiksi kylmä ja kostea varastotila ei ole hyvä säilytyspaikka tärkeille tavaroille.  Toisaalta myös kuumuus ja kirkas auringon valo ovat haitaksi monille esineille.  

Jos omistat erityisen arvokkaita tavaroita kuten taidetta, tarkista, että kotivakuutuksesi kattaa myös arvoesineesi. Kotivakuutus on voimassa aina myös muuton aikana. Hanki kotivakuutus Ifin verkkokaupasta.

Tästä en luovu muutossa

Tässä Ifin sarjassa ihmiset kertovat heille tärkeistä tavaroista, jotka kulkevat mukana muutosta toiseen.

Lue myös jutut tärkeistä lapsuuden muistoesineistä ja yllättävistä perityistä tavaroista.

Muuttoja & suuria tunteita

Ifin Muuttoja & suuria tunteita -sarjassa ihmiset kertovat elämänsä tärkeistä muutoista ja kodeista.

Lue jutut ensimmäiseen omaan kotiinsa muuttaneesta opiskelijasta, nopeasti hynttyyt yhteen lyöneestä pariskunnasta, aikuisten kimppakämpästä ja kerrostalosta omakotitaloon muuttaneesta lapsiperheestä

Sinulle saattaa olla hyötyä myös näistä sivuista

Ifin kattava kotivakuutus

Tutustu ja osta!

Mitä kotivakuutus korvaa?

Lue lyhyet esimerkkitarinat