Matkavakuutus Venäjälle

Laaja Venäjä tarjoaa matkailijoille loputtomasti uusia seikkailun mahdollisuuksia. Kaupungeista erityisesti Pietari houkuttelee matkalaisia myös helpoille viikonloppureissuille. Turvallisuustilanne Venäjällä vaihtelee suuresti, mutta osa hurjasta maineesta on liioiteltua. Matkavakuutus on Venäjälle mentäessä joka tapauksessa määrätty pakolliseksi.

Päivitetty 1.10.2019

Tervetuloa Ifin Venäjä-sivulle!

Olemme koonneet matkaasi varten kattavan tietopaketin paitsi matkavakuutuksesta ja viisumista myös terveydestä, autoilusta sekä turvallisuudesta Venäjällä. 

Venäjän viisumi edellyttää matkavakuutusta

Turistiviisumin hankkimiseen kannattaa varata aikaa vähintään kaksi viikkoa ja huomioida, että myös juhlapyhät voivat pitkittää prosessia. Etene viisumin hakemisessa seuraavin askelin:

 1. Jotta saat viisumin Venäjälle, sinulla on ensin oltava hankittuna matkavakuutus. Vakuutuksen tulee olla voimassa koko Venäjällä oleskelun ajan, joten hanki mieluummin jatkuva matkavakuutus, mikäli et ole vielä varma tarkoista matkustuspäivistä.
 2. Seuraavaksi tarvitset todistuksen matkavakuutuksesta eli viisumitodistuksen, joka lisätään viisumihakemuksen liitteeksi. Ifiltä saat viisumitodistuksen kätevästi heti Omien sivujen kautta. Katso ohjeet viisumitodistuksen tilaamisesta Omilta sivuilta.
 3. Voit myös tilata todistuksen soittamalla Ifin asiakaspalveluun, jolloin viisumitodistuksen saamisessa kestää hieman kauemmin. Soita asiakaspalveluun, mikäli vakuutus on hankittu ammattiliiton tai järjestön kautta.
 4. Itse viisumin voi edullisimmin hankkia Venäjän viisumikeskuksesta Helsingistä, mutta se edellyttää käyntiä paikan päällä. Kätevämmin hankit viisumin matkatoimiston kautta, ellet sitten ole matkalla Pietarin seudulle (ks. seuraava kohta).

Viisumihakemusta varten tarvitset myös passin, joka on voimassa vähinään 6 kuukautta viisumin päättymisen jälkeen sekä korkeintaan puoli vuotta vanhan värillisen passikuvan.

Pietarin alueelle uusi ilmainen sähköinen viisumi neljän päivän hakuajalla

Venäjä on ilmoittanut alkavansa myöntää 1.10.2019 alkaen ilmaisia sähköisiä viisumeja Pietariin ja sitä ympäröivälle Leningradin alueelle. Viisumilla voi siis matkustaa Pietarin lisäksi myös Viipuriin ja muualle Laatokan eteläosiin, mutta ei esimerkiksi Karjalan tasavaltaan.

 • Sähköistä viisumia ei myönnetä vielä toistaiseksi junalla matkustaville. Sen sijaan sen voivat saada autolla, lautalla tai lentokoneella matkustavat.
 • Viisumi mahdollistaa myös automatkan Suomesta Venäjän kautta Viroon.
 • Käsittelyaika on normaalia käytäntöä nopeampi, eikä se edellytä käyntiä paikan päällä. Voit hakea sähköistä viisumia neljä kalenteripäivää ennen matkaasi. Myös viikonloput ja juhlapyhät on huomioitu käsittelyajassa.
 • Katso tarkemmat ohjeet ja täytä sähköinen lomake Venäjän ulkoministeriön sivulla, joka on saatavilla englanniksi ja venäjäksi.
 • Suomen kansalaisten lisäksi viisumin voivat saada myös useiden muiden maiden kansalaiset, esimerkiksi Viron ja Ruotsin kansalaiset. Tarkista lista kansalaisuuksista Venäjän suurlähetystön sivuilta.
Kaupunkinäkymä Pieatarista
Pietariin saa viisumin vähällä vaivalla.

Pidä Venäjällä huoli matkustusasiakirjoista

 • Jätä Venäjällä matkustusasiakirjasi hotellin tallelokeroon, ja pidä kaupungilla mukanasi kopioita passista, viisumista ja maahantulokortista. Muista, että poliisilla on oikeus tarkistaa paperisi.
 • Mikäli laukkusi tai kukkarosi varastetaan esimerkiksi metrossa, käy jälkikäteen tarkistamassa vartijalta, ovatko passi tai muut matkustusasiakirjat löytyneet. Rikolliset jättävät ne usein jälkeensä anastettuaan rahat ja luottokortit.
 • Mikäli passisi katoaa tai varastetaan, tee ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle.
 • Hae väliaikaista passia kotimatkaa varten Suomen edustustoista, jotka sijaitsevat Moskovassa, Pietarissa, Petroskoissa ja Murmanskissa. Kopio passista auttaa uuden passin hankinnassa.

Venäjällä yö sairaalassa voi kustantaa miltei 3000 euroa ja lääkärikäynti 170 euroa.

Terveys ja sairaalat Venäjällä

Venäjällä yö sairaalassa voi kustantaa miltei 3000 euroa ja lääkärikäynti 170 euroa. Ifin matkavakuutus korvaa kaikki matkalla sattuneet sairauden tai tapahtuman kulut ilman ylärajaa ja omvastuuta.

Käsien pesu ja vesijohtoveden juomisen välttäminen on Venäjällä suositeltavaa. Maassa on suurempi tartuntariski HIV:n ja tuberkuloosin osalta, eikä liikuntaesteisiä huomioida samoin kuin Suomessa.

Muista reseptit lääkkeisiin 

 • Jos viet Venäjälle resepti- ja kolmiolääkkeitä, kirjaa ne aina tulliselvityslomakkeeseen ja varmista, että tulli leimaa lomakkeen. Lääkkeitä saa olla mukana vain matkalla tarvittava määrä, ja mukana on oltava myös reseptien paperiversiot. Omat reseptit saat tulostettua Kanta-palvelusta.
 • Mikäli et ole varma, saako jonkun harvinaisemman lääkkeen tuoda Venäjälle, varmista se etukäteen Venäjän Helsingin-suurlähetystöstä.

Hätänumerot Venäjällä

 • Yleinen hätänumero 112
 • Pietarin turisteille suunnattu englanninkieliset auttavat puhelinnumerot: +7-800-30 30 555 (matkapuhelin), +7-812-30 30 555 (lankapuhelin)
 • Moskovan turisteille suunnatut englanninkieliset auttavat puhelinnumerot: +7-800-220 00 01, +7-800-220 00 02, +7-495-663 13 93
 • Ifin asiakkaat saavat suomen ja ruotsin kielellä apua 24/7 HelpMe-mobiilisovelluksen kautta sekä puhelimitse: katso ohjeet.

Autolla Venäjälle – muista Green Card

Suomalainen liikennevakuutus on voimassa Venäjällä vastuuvakuutuksena. Tarvitset matkalle Green Cardin eli Vihreän kortin. Näin todistat Venäjällä, että ajoneuvosi on vakuutettu. 

 • Saat Vihreän kortin Ifistä maksutta Omien sivujen kautta. Mikäli unohdat tilata Green Cardin tai posti ei tuo sitä ajoissa perille, voit Ifin asiakkaana tilata sen Venäjän rajan lähellä olevalle huoltoasemalle. – Katso ohjeet Green Cardin tilaamiseen.
 • Toisin kuin Suomessa, liikennevakuutus ei Venäjällä korvaa kolarin aiheuttaneen kuskin henkilövahinkoja. Saatat myös joutua maksamaan osan muille ihmisille aiheuttamistasi vahingoista.
 • Venäjälle omalla autolla matkustaville suosittelemme laajentamista täyskaskoon. Tällöin selviät mahdollisista kolareista vähemmällä jälkiselvittelyllä. Saat meiltä myös tien päälle apua 24/7 sekä kumppaniemme tarjoamat hinauspalvelut käyttöösi.
 • Lue lisää siitä, miksi kaskovakuutus on tarpeen Venäjällä.

Huomioi autoillessasi paikalliset säännöt

 • Tarkista autosi perusteellisesti ennen lähtöä ja varmista, että mukana ei ole tavaroita, joita ei saa tuoda Venäjälle. Esimeriksi metsästyspatruunat Venäjän tulli määrittelee sotilastarvikkeiksi, ja seuraukset ovat ankaruudeltaan sen mukaiset.
 • Mikäli sinulla on samalla kertaa enemmän kuin yksi omistamasi ajoneuvo Venäjällä, sinun tulee maksaa erillinen takuumaksu. Lisätietoa aiheesta saat Venäjän tullista.
 • Suomen ja Venäjän rajavyöhykkeelle on kiellettyä pysähtyä ilman erillistä lupaa.
 • Tarkista rajanylityspaikkojen aukioloajat Suomen rajavartiolaitoksen sivuilta.
 • Kuten Suomessakin, poliisi voi myös Venäjällä sakottaa matkapuhelimen käytöstä ilman handsfree-laitetta. Myös turvavyöt ovat Venäjällä pakolliset.
Autoja monella kaistalla Moskovassa
Ruuhkaa Moskovassa.

Liikenne ja teiden kunto Venäjällä

 • Liikennekulttuuri on Venäjällä hurjempi kuin Suomessa. Tämä näkyy mm. ajonopeuksissa ja siinä, ettei suojatiellä liikkujia kunnioiteta.
 • Pyri välttämään yöaikaan ajamista. Mikäli kuitenkin ajat yöllä, pidä ovet lukittuina äläkä pysähdy tien varteen, vaikka joku yrittäisi viittoa sivuun. Soita mieluummin apua seuraavalta huoltoasemalta.
 • Murmanskissa ja Karjalan tasavallassa tiet ovat pääteitä lukuun ottamatta huonokuntoisia ja kuoppaisia. Etenkin talviolosuhteet voivat olla haastavat.
Katuliikennettä Pietarissa.
Katuliikennettä Pietarissa.

Turvallisuus Pietarissa ja Moskovassa

Venäjän suuret kaupungit Pietari ja Moskova ovat siistiytyneet paljon takavuosien rappiotilasta ja ovat nykyään yleisesti ottaen turvallisia matkustuskohteita siinä missä muutkin Euroopan suurkaupungit. 

 • Katso arvotavaroiden perään erityisesti turistien suosimilla alueilla, metrossa, busseissa ja rautatieasemilla. Mikäli kannat mukanasi arvokkaita tavaroita, kuten vaikka merkkilaukkua tai järjestelmäkameraa, harkitse myös matkatavaravakuutusta.
 • Suojaa katseilta PIN-koodisi, kun käytät pankki- tai luottokortteja.
 • Öiseen aikaan vältä kaduilla liikkumista yksin ja etenkin päihtyneenä. Älä myöskään jätä juomaa valvomatta yökerhossa.
 • Käytä mielellään ainoastaan virallisia, puhelimitse tilattavia takseja. Sovi hinta jo etukäteen, äläkä koskaan hyppää suoraan kadulta autoon, jossa istuu useampia henkilöitä.
 • Moskovassa ilmansaasteista johtuvat hengitysinfektiot ovat yleisiä.
 • Pietarissa tulee välttää juomasta vesijohtovettä. Myös Moskovassa hanavesi usein suodatetaan ennen juomista, vaikka se on laboratoriotestien mukaan juomakelpoista.
 • Kuten myös Euroopassa, Venäjän suurissa kaupungeissa on olemassa terrorismin uhka. Terrorismista ei tarvitse olla silti erityisen huolissaan. Mikäli matkakohteessa sattuu terrori-isku, Ifin matkavakuutukseen sisältyvä kriisiturva korvaa kustannukset matkasi perumisesta tai aikaistetun paluulennon, mikäli olet jo kohteessa.

Moskovassa ja Pietarissa järjestetään mielenosoituksia, joihin viranomaiset saattavat vastata kovin ottein. Mikäli kohtaat kaupungilla mielenosoituksen, turvallisinta on lähteä suunnistamaan pois päin väentungoksesta.

Jokinäkymä Pietarin keskustasta.
Pietarin keskusta on valoisaan aikaan matkailijalle turvallinen.

Parveketupakointi on Venäjällä kielletty myös hotelleissa.

Venäjän lait ja yleinen turvallisuustilanne

 • Seksuaalivähemmistöjä kohtaan esiintyy Venäjällä suvaitsemattomuutta ja myös väkivaltaa. Homoseksuaalisuus ei ole Venäjällä rikos, mutta laki kieltää eri ja samaa sukupuolta olevien suhteiden rinnastamisen sekä tiedon välittämisen homosuhteista alaikäisille.
 • Venäjällä alle 18-vuotiaat eivät saa liikkua ulkona ilman aikuista kesäaikaan klo 23-06 välisenä aikana ja talviaikaan klo 22-06 välisenä aikana.
 • Alkoholin juomisesta julkisilla paikoilla, kuten puistoissa tai koulujen ja päiväkohtien lähellä, voi saada sakot.
 • Venäjä kielsi lokakuussa 2019 parveketupakoinnin. Kiellon rikkomisesta voi saada sakot, ja se koskee myös hotelleja. Tupakointia rajoitetaan myös mm. asemien edustalla, uimarannoilla ja leikkipuistoissa.
 • Sotilaskohteiden lisäksi lentokenttien valokuvaaminen on Venäjällä kielletty.
 • Tarkista Venäjän tullin maastavientimääräykset. Ne saattavat erota EU:n tuontimääräyksistä. Lue lisää Venäjän tullin englanninkielisiltä sivuilta.

Älä matkusta Venäjällä näihin kohteisiin

 • Suomen ulkoministeriö varoittaa poikkeavasta turvallisuuden tasosta useimmissa Venäjälle kuuluvan Pohjois-Kaukasian kohteissa. Näitä ovat Dagestan, Ingušia, Kabardi-Balkaria, Karatšai-Tšerkessia, Pohjois-Ossetia-Alania, Stavropoli ja Tšetšenia. Tuorein tieto kannattaa tarkistaa ulkoministeriön matkustustiedotteesta.
 • Suljetut alueet kuten sotilasalueet tulee suosiolla jättää pois matkasuunnitelmista. Esimerkiksi Kuolan niemimaalla on useita suljettuja kaupunkeja. Voit hakea suljetuille alueille erityiskulkulupaa, mutta varaudu kuukausien odotukseen.
 • Vältä matkustamista Venäjän ja Ukrainan rajavyöhykkeelle Itä-Ukrainan pitkittyneen kriisin vuoksi.
 • Myös Venäjän ja Valko-Venäjän rajan ylityksessä on ollut ulkomaalaisilla ongelmia.

Lähde: ulkoministeriön Venäjän matkustustiedote 20.8.2019