Näin varaudut talviautoiluun

Talvikelit vaikeuttavat ajonäkyvyyttä ja lisäävät liukkautta. Varaa aina riittävästi aikaa auton puhdistamiseen ja lämmittämiseen ennen liikenteeseen lähtöä.

Vaarallisin aika vuodesta on juuri ennen lumen tuloa – Näin huomioit mustan jään

  • Loppusyksyn ja alkutalven pimeyden vuoksi mustaa jäätä on todella vaikea havaita. Saatat huomata sen kiiltelemässä ajovaloissa, mutta usein jään huomaa vasta aivan kohdalla.
  • Varaa etenkin aamuisin riittävästi aikaa ja varmista ennen ajoa hyvä näkyvyys. Jää ja puista tippuneet lehdet on ehdottomasti siivottava pois ikkunoista ennen liikkeelle lähtöä.
  • Huurre auton ikkunoissa on merkki siitä, että myös tie on todennäköisesti liukas. Kuuntele myös radiosta sääennuste tai tarkista varoitukset netistä.
  • Riittävät turvavälit ja alhaisemmat nopeudet ovat keskeiset tavat vähentää riskiä ja varautua yllättäviin tilanteisiin.
  • Älä luota liiaksi pitkään ajokokemukseen. Kesän ja syksyn aikana kuskit yleensä kadottavat tuntuman jäähän.
  • Kun ensilumi on satanut ja olet tottunut jäähän, älä edelleenkään nosta nopeuksia. Tässä vaiheessa onnettomuuksia sattuu myös paljon.
Autonrenkaiden vaihtoa autotallissa

Muistathan vaihtaa talvirenkaat ajoissa

Meiltä saat kattavat ohjeet renkaiden vaihtoon ja säilytykseen. Tiesitkö, että renkaiden vaihdon ajoittamista säätelevä lainsäädäntö muuttuu?

Renkaiden vaihto
Nainen ajaa autoa

Vakuuta tuulilasi kivien ja nastojen varalta

Talvikauden alettua myös tuulilaseille alkaa sattua vahinkoja hiekoitussoran ja talvirenkaista irtoavien nastojen vuoksi. Harkitse siis lasiturvan ottamista!

Lue lasiturvasta
Mies autossa katsomassa kännykkää

Oletko oikein vakuutettu?

Omien sivujen kautta pääset tarkistamaan autovakuutuksesi laajuuden ja päivittämään esimerkiksi lasiturvan ajan tasalle. Omia sivuja käytät helpoiten If Mobiililla.

Lataa If Mobiili

Talven tultua puhdista auto lumesta ja jäästä

Varmista, että autossasi on kunnollinen jääskrapa ja lumiharja. Puhdista auton kaikki lasit – myös takalasi – huolellisesti ja harjaa irtolumi pois ennen kuin riennät tien päälle.

Huono näkyvyys voi aiheuttaa peltikolarin jo ensimmäisessä risteyksessä ja auton päältä irronnut lumipaakku voi aiheuttaa vaaratilanteen takana tulevalle autoilijalle.

Tiedätkö, mitä kaskovakuutus korvaa? Lue eri kolaritilanteista.

Lämmitä auto ennen lähtöä

Varmista, että auto on riittävän lämmin. Kylmän auton lasit huurtuvat ja näkyvyys kärsii. Mikäli mahdollista, käytä talviaamuina lohko- ja sisätilanlämmitintä auton esilämmitykseen. Kuivaa matoille kertynyt lumi tai vesi, ettei kosteus tiivisty niistä ikkunoihin.

Kiinnitä huomiota tuulilasin kuntoon

  • Putsaa tuulilasi myös sisäpuolelta. Puhdas tuulilasi häikäisee vähemmän ja huurre lähtee nopeammin.
  • Täytä tuulilasinpesunesteen säiliö pakkasenkestävällä nesteellä.
  • Vaihda huonokuntoiset pyyhkimet – niiden heikkous korostuu talvioloissa entisestään.
  • Korjauta tuulilasiin tulleet iskemät ennen pakkasia – vältyt ehkä koko tuulilasin vaihdolta. Pienikin särö tuulilasissa voi pahentua lämpötilan laskiessa. Talvella matalalta paistava aurinko häikäisee erityisesti, jos tuulilasissa on naarmuja ja halkeamia.