Näin varaudut talviautoiluun

Talvikelit vaikeuttavat ajonäkyvyyttä. Varaa aina riittävästi aikaa auton puhdistamiseen ja lämmittämiseen ennen liikenteeseen lähtöä.

Puhdista auto lumesta ja jäästä

Varmista, että autossasi on kunnollinen jääskrapa ja lumiharja. Puhdista auton kaikki lasit – myös takalasi – huolellisesti ja harjaa irtolumi pois ennen kuin riennät tien päälle.

Huono näkyvyys voi aiheuttaa peltikolarin jo ensimmäisessä risteyksessä ja auton päältä irronnut lumipaakku voi aiheuttaa vaaratilanteen takana tulevalle autoilijalle.

Tiedätkö, mitä kaskovakuutus korvaa? Lue eri kolaritilanteista.

Lämmitä auto ennen lähtöä

Varmista, että auto on riittävän lämmin. Kylmän auton lasit huurtuvat ja näkyvyys kärsii. Mikäli mahdollista, käytä talviaamuina lohko- ja sisätilanlämmitintä auton esilämmitykseen. Kuivaa matoille kertynyt lumi tai vesi, ettei kosteus tiivisty niistä ikkunoihin.

Kiinnitä huomiota tuulilasin kuntoon

  • Putsaa tuulilasi myös sisäpuolelta. Puhdas tuulilasi häikäisee vähemmän ja huurre lähtee nopeammin.
  • Täytä tuulilasinpesunesteen säiliö pakkasenkestävällä nesteellä.
  • Vaihda huonokuntoiset pyyhkimet – niiden heikkous korostuu talvioloissa entisestään.
  • Korjauta tuulilasiin tulleet iskemät ennen pakkasia – vältyt ehkä koko tuulilasin vaihdolta. Pienikin särö tuulilasissa voi pahentua lämpötilan laskiessa. Talvella matalalta paistava aurinko häikäisee erityisesti, jos tuulilasissa on naarmuja ja halkeamia.

Muista myös vaihtaa talvirenkaat ajoissa!