Auton rekisteröinti

Auton tai muun ajoneuvon rekisteröinti on kätevintä ja edullisinta hoitaa verkossa samalla kun ostat vakuutuksen. Rekisteröinnin edellytys on aina ajoneuvolle hankittu liikennevakuutus, jota suosittelemme täydentämään kaskolla. Aloita rekisteröinti siirtymällä Ifin verkkokauppaan tai poimi tältä sivulta tarkemmat ohjeet onnistuneeseen omistajanvaihdokseen.

Vakuuta ja rekisteröi

Miksi autovakuutus Ifistä?

 • Nopea ja vaivaton asiointi verkossa

  Myös muut vakuutusasiat kuin rekisteröinti hoituvat Ifissä verkossa. Vältä jonotus ja ylimääräiset konttorikäynnit.

 • Vakuutuksen hinta auton käytön mukaan

  Arvioi, kuinka paljon ajat rekisteröimälläsi autolla, ja huomioimme sen vakuutuksesi hinnassa.

 • Sinulla on oikeus muuttaa mieltäsi

  Voit paitsi räätälöidä autovakuutuksesi oston yhteydessä myös muokata sitä myöhemmin Omilla sivuilla.

Näin ajoneuvon rekisteröinti toimii

Aina kun auto tai muu ajoneuvo vaihtaa omistajaa, se pitää rekisteröidä riippumatta siitä, onko kyseessä uusi tai käytetty ajoneuvo. Ajoneuvolla pitää olla liikennevakuutus ennen kuin sen voi rekisteröidä, mutta vakuutuksen oston ja rekisteröinnin voi Ifin kautta hoitaa verkossa samalla istunnolla.

Mitä ajoneuvon rekisteröinti tarkoittaa?

Ajoneuvon rekisteröinnillä tarkoitetaan tyypillisesti viranomaisille tehtävää ilmoitusta ajoneuvon omistajanvaihdoksesta. Suomessa ilmoitus tehdään ajoneuvorekisteriin, jota ylläpitää Liikenne- ja viestintävirasto Traficom. Muita Ifin kautta hoituvia ns. muutosrekisteröintejä tai niihin rinnastettavia muutoksia ovat mm.

Rekisteröinti autoliikkeessä

Jos ostat auton autoliikkeestä, liike tai rahoitusyhtiö voi hoitaa vakuutuksen ja rekisteröinnin puolestasi kaupanteon yhteydessä. Voit silti käydä etukäteen tutustumassa vakuutuksiin ja niiden hintoihin esimerkiksi Ifin verkkokaupassa ja kertoa autoliikkeen myyjälle, millaisen vakuutuksen haluat.

Mikäli uusi ajoneuvo ilmoitetaan ensimmäistä kertaa ajoneuvorekisteriin, kyse on ensirekisteröinnistä.

Omistajanvaihdos sähköisellä varmenteella

Sähköinen varmenne on viime vuosina korvannut paperisen rekisteröintitodistuksen omistajan vaihdoksissa. Varmenne on kuusi merkkiä pitkä kertakäyttöinen koodi, jonka auton tai muun ajoneuvon myyjä tilaa Traficomin verkkosivuilta ja välittää ostajalle rekisteröintiä varten.

Omistajanvaihdos sujuu nopeimmin ja edullisimmin verkossa vakuutuksen oston yhteydessä, sillä rekisteröinnissä voidaan hyödyntää liikennevakuutusta varten jo kertaalleen antamiasi tietoja. Katsastuskonttorilla käynnit ja erillisten lomakkeiden täyttämiset voi siis jättää suosiolla historiaan.

Omistajanvaihdos tulee tehdä viikon sisällä

Omisjanvaihdos tulee tehdä 7 päivän kuluessa siitä, kun myyjä on luovuttanut auton käyttöösi. Toimi seuraavasti, kun rekisteröit yksityiseltä myyjältä hankitun auton:

 1. Varmista ennen kaupantekoa, että myyjä on myös auton omistajaksi rekisteriin merkitty henkilö. Samalla voit tarkistaa, että ajoneuvoverot on maksettu ja että auto on liikennekäytössä. Omistajanvaihdos on tehtävä myös liikennekäytöstä poistetulle autolle, mutta et saa ajaa sitä kotiisi ennen kuin se on jälleen otettu liikenteeseen. Auton ja omistajan tiedot saat Traficomista.

 2. Ota kaupantekotilaisuuteen mukaan oma henkilöllisyystodistus, ja tarkista myös myyjän henkilöllisyys esimerkiksi ajokortista. Täytä ja allekirjoita myyjän tulostama luovutuskirja tai kauppakirja.

 3. Myyjän velvollisuus on välittää sinulle kaupantekotilaisuudessa sähköinen varmenne, joka on voimassa 14 vuorokautta sen luomisesta. Voit tarkistaa varmenteen voimassaolon Traficomista. Mikäli varmenne on ehtinyt vanhentua, pyydä myyjältä uusi.

 4. Osta autoon liikennevakuutus ja halutessasi kasko Ifin verkkokaupasta. Mikäli kyseessä on jokin muu moottoriajoneuvo kuin henkilöauto, valitse vakuutus ajoneuvovakuutuksistamme. Tässä vaiheessa annat jo tiedot ajoneuvon omistajista ja haltijoista, joita hyödynnetään myöhemmin rekisteröinnissä.

 5. Oston jälkeen valitse verkkokaupasta vaihtoehto, että haluat rekisteröidä ajoneuvon, ja sinut ohjataan suoraan Ifin sähköiseen rekisteröintipalveluun. Siellä voit tehdä omistajanvaihdoksen myyjältä saamaasi varmennetta käyttäen. Jos myyjä on tehnyt luovutusilmoituksen, et tarvitse edes varmennetta rekisteröidessäsi autoa. 

Mitä auton rekisteröinti maksaa?

Auton tai muun ajoneuvon rekisteröinnin hinta verkossa

 • omistajanvaihdos 2,80 euroa
 • liikennekäytöstäpoisto 5,40 euroa​
 • liikennekäyttöönotto 0 euroa
 • ensirekisteröinti 2,80 euroa + kilpi 4,90 euroa / kpl
 • haltijan muutos 2,80 euroa
 • luovutusilmoitus 0 euroa

Jos teet kaksi rekisteröintitapahtumaa samaan aikaan, maksat vain kalliimman tapahtuman hinnan. Esimerkiksi yhtä aikaa tehty auton omistajan vaihdos ja liikennekäytöstäpoisto maksavat verkossa yhteensä 5,40 euroa.​

Auton rekisteröinnin hinta puhelinpalvelussa ja katsastuskonttorilla

 • omistajanvaihdos 7,90 euroa
 • liikennekäytöstäpoisto 17 euroa
 • liikennekäyttöönotto 0 euroa
 • ensirekisteröinti 7,90 euroa + kilpi 4,90 euroa / kpl
 • haltijan muutos 7,90 euroa
 • luovutusilmoitus 0 euroa

Omistajanvaihdos myyjän näkökulmasta ja luovutusilmoitus

Autoa myyvän tulee omistajanvaihdoksen yhteydessä huolehtia kuntoon paitsi sähköinen varmenne myös kauppa- tai luovutuskirja. Oma selusta kannattaa puolestaan turvata luovutusilmoituksella.

Myyjän muistilista

 • Kun uusi omistaja on tiedossa, hae sähköinen varmenne Traficomin Oma asiointi -palvelusta sähköpostiisi. Varmenne on voimassa 14 vuorokautta.
 • Tulosta kahtena kappaleena joko Ifin kauppakirja tai Traficomin luovutuskirja, joka voi myös toimia kauppakirjana omistajanvaihdoksessa. Lue artikkelistamme, kumpi sopii paremmin suunnittelemaasi kauppaan.
 • Muista tuoda kaupantekotilaisuuteen henkilöllisyystodistus, ja tarkista myös ostajan henkilöllisyys esimerkiksi ajokortista. Täytä ja allekirjoita ostajan kanssa luovutus- tai kauppakirja.
 • Anna kuusi merkkiä pitkä varmenne ostajalle. Kerro ostajalle, että rekisteröinti hoituu varmenteen avulla samalla istunnolla, kun hän ostaa vakuutuksen verkosta.

Lopuksi tee luovutusilmoitus

Luovutusilmoituksella voit todistaa, että olet myynyt auton, vaikka ostaja ei tekisikään rekisteröintiä ajallaan. Samalla varmistat, että et joudu maksamaan autosta ajoneuvoveroja tai muita kuluja kaupanteon jälkeen.

 • Mikäli autosi on ollut vakuutettuna Ifissä, voit tehdä luovutusilmoituksen  Ifin Omilla sivuilla kohdassa "omat vakuutukset" tai  asiakaspalvelussa​.
 • Muussa tapauksessa tee luovutusilmoitus Traficomin Oma asiointi​ -palvelussa​.
 • Nainen vanhan auton kyydissä

  Onko sinulla tarvetta autosi museorekisteröinnille?

  Jos sinulla on vanha auto, jolle haluat museokilvet, lue erilliset ohjeemme ja tarkista, voisiko autolle sopia myös museoajoneuvon vakuutus.

  Museorekisteröinti
 • Ota ajoissa selvää hankkimasi auton kuluista

  Tiesitkö, että voit laskea ostoslistallasi olevalle autolle vakuutuksen hinnnan jo etukäteen? Ota vain talteen auton rekisterinumero ja mieti etukäteen, paljonko ajat vuositasolla.

  Näin autovakuutuslaskuri toimii
 • Autoa pestään pesusienellä

  Kumpi kaskoistamme sopisi paremmin sinulle?

  Liikennevakuutuksen lisäksi kannattaa yleensä ottaa kasko rekisteröimällesi autolle. Ifistä kasko on helppo valita kahdesta perusvaihtoehdostamme.

  Täyskasko ja osakasko vertailussa