Autovakuutusten kilpailutus ja vertailu

Autovakuutuksen kilpailutus hoituu netissä helposti, mutta hintoja ja kaskoja vertaillessa palvelun laatu ja sujuvuus jäävät usein vähälle huomiolle. Nopean ja pintapuolisen hintavertailun voittanut vakuutus ei aina edes tule pidemmän päälle edullisimmaksi.

Lue tältä sivulta vinkkimme kilpailutukseen tai katso heti henkilökohtainen tarjouksemme sinulle.

Kilpailuta autovakuutus itse – älä luota huhupuheisiin

Sosiaalinen media pursuaa nykyään neuvoja siitä, mistä yhtiöstä kukin on saanut halvimman autovakuutuksen tai missä yhtiössä hinnat ovat kommentoijan mukaan turhan korkealla.

"Ensimmäinen sääntö on jättää muiden kehotukset vähemmälle huomiolle ja tarkistaa itse hinnat niistä vakuutusyhtiöistä, jotka haluaa ottaa mukaan kilpailutukseen", toteaa Ifin autovakuutusten tuotepäällikkö Peter Roselius.

Autovakuutusten hinnoittelu on nimittäin aina yksilöllistä, ja siihen vaikuttavat useat tekijät, kuten vakuutuksenottajan ikä, kotipaikka sekä itse auto, jota ollaan vakuuttamassa.

Eri vakuutusyhtiöissä kaikki nämä tekijät vaikuttavat vielä eri tavoin ja painotuksin, ja osassa vakuutusyhtiöitä myös arvioidut ajokilometrit vaikuttavat hintaan.

"Jos naapurikaupungissa asuva urheiluauton kuski haukkuu jotain vakuutusyhtiötä kalliiksi, tuo sama vakuutusyhtiö saattaakin olla itse asiassa se halvin vaihtoehto omalle perheautollesi," Roselius kuvaa.

"Ainut keino varmistua on tarkistaa asia itse, ja esimerkiksi Ifin kohdalla se hoituu netissä parissa minuutissa."

Paras autovakuutus Kuluttajan vertailussa

Kuluttaja-lehti myönsi tuoreimmassa vuoden 2022 autovakuutusten vertailussaan parhaat pisteet Ifin liikennevakuutukselle ja täyskaskolle. Vertailussa mukana olivat kaikki suomalaiset vakuutusyhtiöt.

Ifin pisteitä nostivat muun muassa liikennevakuutuksen bonusten nopea kertyminen, kaskon kattavuus sekä hyvät ehdot lunastusturvassa. Myös Ifin autovakuutuksen kokonaishinta osoittautui testissä kilpailukykyiseksi, kun Kuluttaja otti siinä huomioon usean eri kuskin ja auton keskiarvon.

Kuluttujan perusteelliseen vertailuun voi tutusta lehden sivuilla. Kyseessä on maksullinen sisältö.

Tutustu Kuluttajan vertailuun

Halvin autovakuutus voi kallistua nopeasti

Autovakuutusasiakkaista käydään kovaa kilpailua vakuutusyhtiöiden välillä ja usein juuri hintakärjellä, jolloin muut kilpailutuksen näkökulmat jäävät vähemmälle huomiolle.

"Vakuutukset otetaan usein pitkäksi aikaa, ja tämän vakuutusyhtiötkin tietävät. Jotkut niistä houkuttelevatkin asiakkaita erilaisilla alennuksilla tai muilla eduilla, jotka luvataan vain joksikin aikaa", Roselius kommentoi.

Alennuksen päättyessä vakuutuksen hinta saattaakin nousta huomattavasti.

"Moni jää tällaisen vakuutusyhtiön asiakkaaksi, koska ei jaksa heti lähteä uudelleen kilpailutusrumbaan, tai usein vain siksi, että ei huomaa tulleensa tässä jekutetuksi, vaan jatkaa kiltisti aikaisempaa suurempien laskujen maksamista", Roselius toteaa.

Vakuutusta ostaessa voi olla hankala laskea, tuleeko sesonkiluonteinen tarjous autovakuutuksesta ajan mittaan edullisemmaksi kuin hieman tyyriimpi vakuutus, jonka hinta pysyy vakaampana myöhempinä vuosina.

"Molemmissa tapauksissa vakuutusyhtiön tarvitsee saada sama määrä vakuutusmaksuja, jotta korvaukset voidaan maksaa kuten pitää. Siksi alkuajan alennuksella myydyn vakuutuksen maksuja tarvitsee myöhemmin kerätä asiakkailta paljon enemmän, kuin jos vakuutuksen hinta olisi alusta lähtien vakaa ja korotukset maltillisempia", Roselius huomauttaa.

Vakuutusta ostaessa voi olla hankala laskea, tuleeko sesonkiluonteinen tarjous myös ajan mittaan edullisemmaksi.

Parhaat vakuutusyhtiöt panostavat palveluihin ja kumppaniverkostoon

Mies ja nainen kättelevät.
If Apu on esimerkki palvelusta, jossa paikan päälle saa heti apua puhelimitse ja tarvittaessa myös hinausauton. Hinausauton kuski auttaa myös auton käynnistyksessä esimerkiksi tarjoamalla akkuihin varavirtaa, jolloin autoa ei välttämättä tarvitse hinata korjaamoon.

Eri vakuutusyhtiöiden tarjouksia ja ehtoja verratessa saattaa monesti unohtua, että kyse ei ole vain siitä, että vakuutuksesta saa korvauksen vahingosta.

"Yhtä tärkeää alkaa olla se, mitä apua vakuutusyhtiöltä saa vahingon sattuessa. Tätä ei aina tule ennalta mietityksi, mutta usein se on vähinttään yhtä arvokasta kuin maksettu korvaus", Roselius kommentoi.

Parhaat vakuutusyhtiöt panostavat palveluihinsa, jotta ne voivat vahingon satuttua välittömästi auttaa ikävästä tilanteesta selviämisessä.

"Vakuutusyhtiö hoitaa puolestasi rikkoutuneen auton hinauksen, hyvän korjaamon valinnan, tarvittaessa sijaisauton käyttöösi sekä auttaa perille pääsyssä ja paljon muussa", Roselius kuvaa.

Kun esimerkiksi hinauksessa tai korjauksessa hyödynnetään vakuutusyhtiön sopimuskumppaneita, hyvä vakuutusyhtiö hoitaa suoraan myös niiden maksut, jolloin asiakkaalle jää maksettavaa vain omavastuun verran.

Jopa 15 % etu keskittämällä

Henkilöauton täyskaskolla saat 10 % edun myös muista vakuutuksista. Kotivakuutuksella kasvatat etuasi.