Rikkinäinen liesituuletin voi aiheuttaa tulipalon

Suomalaisissa keittiöissä käryää yllättävän usein muukin kuin ruoka. Noin kolmannes kotien tulipaloista saa alkunsa keittiöstä, jossa tulipalon aiheuttaa esimerkiksi kuuman hellan päälle pudonnut patalappu tai uuniin unohtunut ruoka.

Liesipalo alkaa liesituulettimesta

Keittiöpalojen taustalta on löytynyt vastikään aivan uusi riski – liesituulettimista alkavat palot. Ifin havainnon mukaan moni liesipaloksi aiemmin luultu tulipalo on todennäköisesti saanut alkunsa reistailevasta liesituulettimesta. If on huomannut tulipalon riskin sellaisissa liesituulettimissa, joissa on mekaaninen liukukytkin.

Käytännössä liesituulettimeen kertynyt rasva ja lika syttyvät helposti palamaan, kun vioittuneen liesituulettimen kytkin alkaa kipinöidä tuulettimen sisällä. Liesituulettimesta alkava palo on erityisen vaarallinen, koska liesituulettimen sähköosat ja tuulettimeen kerääntynyt rasva levittävät palon nopeasti kaapistoon ja siitä talon rakenteisiin.

Näin liesituuletin sytyttää tulipalon. Katso Ifin kumppanin video!

 

Itsestään käynnistyvä liesituuletin on vaaran merkki

 • Tulipalon riski koskee sellaisia liesituulettimia, joissa on mekaaninen liukukytkin. Toisin sanoen liesituulettimen toimintaa säädetään käsin liu'uttamalla.
 • Liukukytkin on yleinen erityisesti vanhemmissa liesituuletinmalleissa.
 • Liukukytkimellä varustettu liesituuletin ei itsessään ole vaarallinen. Tulipalon riski on olemassa silloin, jos liesituuletin ei toimi normaaliin tapaan. Varoitusmerkki on esimerkiksi se, että liesituuletin käynnistyy itsestään ruoan laiton yhteydessä tai että säädin ei toimi kaikissa asennoissa.

Vaihda reistaileva liesituuletin uuteen

 • Liesituulettimen kytkimiä ei voi korjata tai huoltaa. Jos liesituuletin toimii vain tietyillä nopeuksilla tai menee päälle itsestään, vaihda se uuteen.
 • Puhdista liesituulettimen suodattimet säännöllisesti. Tällöin liedeltä nousevat höyryt ja rasva ohjautuvat paremmin hormiin liesituulettimen kytkimen sijasta.

Liesivahti ja turva-ajastin voivat estää hellapalot

Vaikka uuden tiedon valossa osa keittiöpaloista alkaa liesituulettimista, hella on edelleen yleisin tulipalon aiheuttaja keittiöissä. Tyypillisesti hella unohtuu päälle tai kuuman levyn päälle jää palavaa materiaalia, mikä johtaa nopeasti tulipaloon. Seurauksena on yleensä säikähdys ja ohimenevä savun haju keittiössä, mutta pahimmillaan liedestä alkanut tulipalo voi olla tuhoisa.

Tukesin mukaan valtaosa liesipaloista olisi vältettävissä liesivahdilla, joka katkaisee hellasta virran vaaratilanteen havaittuaan. Liesituulettimesta alkavaan paloon liesivahdista ei kuitenkaan ole apua.

Liesiin on saatavilla myös turva-ajastimia, jotka katkaisevat liedestä virran, kun ajastus päättyy. Turva-ajastimen voi asentaa lieteen jälkikäteen, mutta markkinoilla on myös turvaliesiä, joissa on valmiiksi turva-ajastin.

Viisi vinkkiä turvalliseen kokkaukseen

 1. Induktioliesi on turvallisin liesityyppi. Levy ei voi kuumentua ilman kattilaa, joten se ei myöskään voi polttaa lieden päälle unohtunutta pizzalaatikkoa. Toisaalta induktioliesi on todella tehokas. Se voi sytyttää esimerkiksi rasvan jopa muutamassa minuutissa.
 2. Tulipalo alkaa tyypillisesti päälle unohtuneesta liedestä. Liesivahti hälyttää ja katkaisee liedestä sähkön, jos se huomaa vaaran.
 3. Jos sähkölaite, kuten vaikka leivänpaahdin ei toimi kunnolla, sammuta laite ja ota se pois pistorasiasta. Korjauta sähkölaitteet aina ammattilaisilla. Kotivakuutuskaan ei korvaa tee-se-itse-korjausten aiheuttamia vahinkoja.
 4. Huolehdi, että kotisi palovaroittimet ovat kunnossa. Kodissa pitää olla yksi palovaroitin jokaista 60 neliötä kohti.
 5. Tilastojen mukaan liesipalot ovat erityisen yleisiä yli 65-vuotiaiden kotona. Huolehdi siis ikääntyneiden läheistesi turvallisuudesta.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

 • Kattava vakuutus kodille

  Kotivakuutus tarpeittesi mukaan.

  Laske hinta netistä
 • Palovaroittimen testaus

  Jo kymmenessä sekunnissa selvität, toimiiko palovaroittimesi. 

  Testaa
 • Estä asuntomurto helposti

  Asuntomurrot voit estää mm. hyvällä lukituksella.

  Lue lisää