Näin estät asuntomurrot

Suomessa tehdään tuhansia asuntomurtoja vuosittain. Lue, miten sinä voit suojella kotiasi!

Asuntomurtoja tehdään Suomessa kaikkina vuorokauden aikoina. Öisin murtaudutaan tyypillisesti koteihin, joiden asukkaat ovat poissa, mutta törkeissä tapauksissa asuntoihin on tunkeuduttu jopa asukkaiden nukkuessa.

Asuntoihin murtaudutaan myös päivisin, kun asukkaat ovat poissa kotoa. Harvinaisemmissa tapauksissa varkaat ovat kävelleet päivällä avoimista ovista sisään ja vieneet lompakot asukkaiden huomaamatta.

Kerrostaloasuntoihin murtaudutaan useimmin etuoven kautta sorkkaraudan, ruuvimeisselin tai muun työkalun avulla. Omakotitaloihin tunkeudutaan tyypillisesti takaoven tai terassin oven kautta, joissa lukitus on usein heikompi kuin etuovessa.

Näin hämäät murtovarasta ja estät asuntomurrot

Useimmat tavat estää murtoja ovat täysin ilmaisia. Olennaisinta on vaikeuttaa asuntoon murtautumista ja tehdä kodista mahdollisimman epäkiinnostava varkaalle.

1. Laita kodin lukitus ajan tasalle

Jos et ole varma, missä kodin kaikki avaimet ovat, vaihda kodin lukot. Varmista myös, että oven saa takalukkoon. Suurin osa lukoista on nykyään takalukittuvia, mutta erityisesti vanhoissa omakotitaloissa saattaa vielä olla käytössä vanhoja 60–70-luvun lukkoja, jotka eivät mene takalukkoon.

2. Käytä turvalukkoa, kun lähdet pois kotoa

Ulkoa lukittava turvalukko parantaa kodin turvallisuutta lähinnä siksi, että turvalukitun oven murtamiseen tarvitaan äänekkäitä työvälineitä. Tällöin murtautuja lähtee todennäköisemmin etsimään helpompaa murtokohdetta.

3. Lukitse ikkunat ja ovet

Tämä vinkki saattaa kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta on fakta, että varkaat suosivat helppoja kulkureittejä. Sulje kaikki ikkunat ja ovet aina kotoa lähtiessäsi. Pidä ikkunat ja ovet lukossa myös öisin.

4. Anna valoa murtovarkaalle

Jos asut omakoti- tai rivitalossa, valaise piha hyvin. Ajastimella ja liiketunnistimella toimivat valaisimet ovat käteviä, koska voit kytkeä ne päälle myös lomalle lähtiessä. Murtovarkaat työskentelevät mieluummin hämärässä, joten jos pihasi on valaistu hyvin, murtovaras saattaa siirtyä mieluisampaan kohteeseen.

5. Luota naapuriapuun

Pyydä naapuriasi pitämään kotisi asutun näköisenä. Kun lähdet lomalle, pyydä naapuria tyhjentämään postilaatikko ja luomaan lumet tai leikkaamaan ruohot pihasta. Pyydä naapureita myös jututtamaan pihan läheisyydessä liikkuvia tuntemattomia kuljeskelijoita. Naapurin lähestyminen säikäyttää asiattoman kulkijan todennäköisesti tiehensä.

6. Älä kerro koko maailmalle tyhjästä kodistasi

Jos haluat kertoa lomamatkastasi sosiaalisessa mediassa, muista, että tieto tyhjästä asunnosta voi päästä myös vääriin korviin. Hoida vähintään some-tiliesi yksityisyysasetukset kuntoon. 

7. Hanki hälytysjärjestelmä, jos haluat panostaa

Erilaisia hälytysjärjestelmiä on saatavilla itse asennettavista laitteista vartiointiyritysten tarjoamiin palveluihin. Jos käytät hälytysjärjestelmiä, opeta myös lapset ja isovanhemmat käyttämään niitä.

8. Kameravalvonta voi pelottaa varkaat tiehensä

Liiketunnistimella toimiva kamera helpottaa hälytyksen syyn selvittämisessä, ja tallennuksista voi olla apua jälkikäteen. Kameravalvonnasta kertova kyltti saattaa myös karkottaa kutsumattomat vieraat.

Artikkeli jatkuu alempana

 • Laske kotivakuutuksesi hinta

  Laske henkilökohtainen hinta kotivakuutuksellesi 30 sekunnissa!

  Hinnan laskeminen ei sido sinua mihinkään, joten voit vaikka verrata nykyisen kotivakuutuksesi hintaa uuteen vakuutukseen. Jos vertaat vakuutusten hintoja, muista verrata saman laajuisia vakuutuksia keskenään, jolloin saat realistisen kuvan hintaeroista.

  Ifin asiakkaana saat kotivakuutuksellesi pysyvästi edullisen hinnan - laske vaikka!

  Laske hinta vakuutukselle
 • Murtohälytin voi tuoda paremmat korvaukset

  Kotivakuutus korvaa kotoa varastettuja tavaroita, mutta murron aiheuttamaa turvattomuuden tunnetta ei mikään vakuutus kata. Siksi kodin suojaamiseen kannattaa panostaa.

  Murtohälyttimestä on hyötyä myös vakuutuskorvausten kannalta. Jos kotiisi murtaudutaan, vahingosta ei vähennetä omavastuuta, jos murtohälytin on estänyt vahingon tai pienentänyt vahingon määrää.

  Esimerkiksi kodin ulko-oven uusiminen voidaan korvata ilman omavastuun vähentämistä, jos murtohälytin on karkottanut varkaat ennen kuin he ovat päässeet käsiksi kodin arvoesineisiin.

  Tutustu ja hanki hälytinjärjestelmä

Raha ja korut ovat murtovarkaiden suosikkeja

Rikollisille kelpaavat parhaiten käteinen raha, korut ja muu helposti kätkettävä ja rahaksi muutettava arvokas omaisuus. Erityisesti suomalaisia rikollisia kiinnostaa lisäksi alkoholi, aseet ja elektroniikka.

Ammattimaisissa rikossarjoissa yksi rikollisjoukko saattaa tehdä kymmeniä murtoja samalla alueella. Sarjamurtoja edeltää joskus tiedusteluretki alueelle. Siksi etenkin pientaloalueilla kannattaa kiinnittää huomiota epäilyttäviin autoihin ja ilmoittaa havainnoista oman harkinnan mukaan paikalliselle poliisille.

Lomat ovat murtovarkauksien sesonkiaikaa

Loma-ajat ovat murtovarkaille kiireisiä, kun monet asunnot ovat tyhjillään. Siksi lomankin aikana koti kannattaa pitää asutun näköisenä. Kun lähdet lomalle, pyydä naapuria tyhjentämään postilaatikko ja siistimään pihaa tarvittaessa.

Suomessa törmättiin muutama vuosi sitten tapauksiin, joissa rikolliset keräsivät lentokentän autoparkista rekisterinumeroita ja niiden avulla auton omistajien tietoja. Sen jälkeen lomamatkalla olevien asuntoihin murtauduttiin.

Jos haluat varmistaa, että osoitetietosi eivät päädy auton rekisteritietojen kautta vääriin käsiin, voit asettaa auton rekisteritietoihin tietojenluovutuskiellon.

Sivun lähteet: If, Poliisihallitus

Suosittelemme sinulle:

 • Suomalaiskodeissa tapahtuu vesivahinkoja päivittäin

  Vesivahingot voi estää monin keinoin. 

  Tutustu
 • Kattava vakuutus kodille

  Kotivakuutus tarpeittesi mukaan.

  Laske hinta netistä