Tunnelmoi turvallisesti jouluna

Elävä tuli on mukava tunnelmanluoja pimeään vuodenaikaan. If testasi ja tutki, mitä tulee ottaa huomioon kynttilälyhtyjä käytettäessä.

Kynttilöillä ja lyhdyillä tunnelmointi on turvallista, kun perehdyt käyttöohjeisiin, kiinnität huomiota sijoitteluun ja poltat kynttilöitä valvotusti. Kun tunnelmoit, tunnelmoi turvallisesti. 


If tutki ja testasi

Katso videolta, mitä tapahtuu, kun ulkokynttilää poltetaan lyhdyssä ohjeiden vastaisesti ja se jätetään ilman valvontaa.

Suosituksemme lyhtyjen käyttöön ulkona

Valitse lyhty ja kynttilä oikein

Lyhdyn sisälle kuuluu vain sinne tarkoitettu kynttilä, ei ulkoroihu tai irtokoristeet. Suosittelemme metallista lyhtyä, joka ei syty helposti palamaan ja on usein rakenteeltaan tukeva. Lue tuotteen käyttöohjeet ja toimi niiden mukaisesti.  

Ifin polttotesteissä* havaittiin vaarallinen tilanne, kun väärin sijoitettu ja liian pieni kynttilä pääsi kaatumaan puurunkoisen lyhdyn sisällä. Tuli levisi nopeasti lyhdyn runkoa pitkin viereiselle seinälle.



Tärkeintä ulkolyhtyjen käytössä on polttaa kynttilää valvottuna, tasaisella ja palamattomalla alustalla.

Sijoita lyhty turvallisesti

Lyhdyn alustan tulee olla tasainen ja palamaton ja se on asettava riittävän kauas rakennuksesta. Ulkoseinän vieressä roihahtava liekki voi olla erityisen kohtalokas, sillä kodin palovaroitin ei reagoi tarpeeksi ajoissa ulkokautta leviävään tuleen. Katso videolta, miten hitaasti palovaroitin reagoi terassilla roihuavaan tulipaloon.

Valitse myös lyhdyn ripustukseen palamatonta materiaalia. Polttotesteissä koettiin tilanne, jossa lyhdyn ripustus petti ja pudonnut kynttilä jatkoi palamista maassa. Lyhdyn kaatumisen tai tippumisen varalta on tärkeää, ettei lyhdyn ympärillä ole palavaa materiaalia.

Kynttilävahinko ulkoseinän vierustalla on erityisen vaarallinen, koska palovaroitin ei reagoi tuleen ajoissa.

Älä jätä tulta valvomatta

Kynttilänvalosta ei ole yksinpalavana iloa kenellekään, joten älä turhaa jätä sitä palamaan, ellet ole paikalla.

Noudata myös kotivakuutuksesi suojeluohjeita

Tutustu kotivakuutuksesi suojeluohjeisiin. Ne on laadittu, jotta voisimme yhdessä ehkäistä vahinkojen syntymistä ja niiden laajuutta. Jos jätät noudattamatta ohjeita, saatat saada vähemmän korvausta vahingon sattuessa.

5 vinkkiä turvalliseen tunnelmointiin

  1. Ole läsnä, kun poltat kynttilää lyhdyssä. Huolehdi, että lapset ja lemmikit eivät jää avotulen kanssa keskenään. Sammuta kynttilä, kun poistut paikalta ja menet nukkumaan. 
  2. Suosi palamattomasta materiaalista valmistettua lyhtyä sekä sijoita se vakaalle ja palamattomalle alustalle. Kiinnitä huomiota, ettei kevyt lyhty pääse kaatumaan. 
  3. Pidä palava materiaali, kuten koristeet ja tekstiilit kaukana lyhdystä.
  4. Jätä kynttilästä noin kaksi senttimetriä polttamatta. Loppuun palanut kynttilä saattaa aiheuttaa tulipaloriskin, jos kynttilä ei sammu itsestään. 
  5. Varmista, että läheltä löytyy sammutuspeite tai käsisammutin tulipalon varalta. Sammuta kynttilä tukahduttamalla.

Faktaa kynttilävahingoista

  • Kynttilän aiheuttamat vahingot ovat palovahingoista helpoiten estettävissä omalla toiminnalla.
  • Yli puolet kaikista kynttilän aiheuttamista vahingoista sattuu joulukuussa.
  • Yksi Ifin vuoden 2021 suurimmista kotitalousvahingoista sai alkunsa terassille jätetystä kynttilästä. 

 *Polttotesteihin valitut tuotteet on valittu sattumanvaraisesti. Testeissä emme käyttäneet tuotteita niiden mukana tulleiden turvallisuusohjeiden mukaisesti. Tämä polttotestaus ei ota kantaa tuotteiden turvallisuuteen, kun niitä käytetään tuotteiden mukana tulleiden käyttö- ja turvallisuusohjeiden mukaisesti. 

Tutustu myös näihin

Hei! Oliko tällä sivulla oleva tieto sinulle hyödyllistä?

Sivun sisältö oli hyödyllistä
* Pakollinen kenttä
Lomake lähetetään...

Emme valitettavasti voi vastata tällä sivulla jättämääsi palautteeseen. Jos haluat vastauksen, lähetäthän meille viestin Omien sivujen kautta.