Vesivuoto on yleisin vahinko suomalaiskodeissa

Vesivuodot ovat viheliäisiä ja usein kyläileviä vieraita suomalaisissa kodeissa. Suomalaisissa kodeissa sattuu vuosittain yhteensä jopa 40 000 vuotoa. Se tarkoittaa noin sataa vesivahinkoa joka päivä.

Voit parhaiten välttää vuodot ja vesivahingot, kun pidät kotisi LVI-laitteet kunnossa ja palkkaat ammattilaisen asentamaan astianpesukoneen ja uudet laitteet paikoilleen. 

Tarkasta koneiden liitokset säännöllisesti

Yksinkertaisin keino vuotovahinkojen ehkäisemiseen on tarkastaa säännöllisesti LVI-laitteiden kuten pyykin- ja astianpesukoneiden liitäntäletkut.

Löysistä liitoksista ja murtuneista pesukoneiden putkista aiheutuneet vahingot ovat toiseksi yleisimpiä vesivuotoja suomalaiskodeissa. Niitä yleisempiä ovat ainoastaan vanhentuneiden käyttövesi- ja viemäriputkien aiheuttamat vuodot, joita voi torjua lähinnä putkiremontin avulla.

Toisin kuin putkiremontin tekeminen, pesukoneiden letkujen ja liitosten kunnossa pitäminen on helppoa ja useimmiten ilmaista. Liitosten testaaminen on helppoa: pyyhkäise talouspaperilla letkujen liitoksia sen jälkeen, kun koneet ovat olleet käytössä. Jos paperiin tulee vettä, liitoksessa on vuoto, ja se pitää korjata välittömästi.

Pyykin- tai astianpesukoneiden tai kylmälaitteiden huomaamaton vuoto saattaa paljastua vasta, kun tihkuva vesi on jo ehtinyt aiheuttaa tuhoa lattialle, keittiön kaapistoille ja muille kodin rakenteille.

Hanki vuotokaukalo pesukoneiden alle

Pesukoneiden alle on asennettava vuotokaukalo, joka estää veden valumisen rakenteisiin. Pyykinpesukoneen alle ei tarvitse asentaa vuotokaukaloa silloin, jos kone on kylpyhuoneessa, jossa on lattiakaivo. Myös kodin kylmälaitteiden alle on suositeltavaa laittaa vuotokaukalo. Parinkymmenen euron arvoisia vuotokaukaloja myy esimerkiksi If Turvakauppa.

Vaihda viisi vuotta vanhan astianpesukoneen poistoletku

Astianpesukone on yleisin vuotovahingon aiheuttaja. Jos kotonasi on yli viisi vuotta vanha astianpesukone, sen poistoletku kannattaa vaihtaa. Kemikaalit heikentävät letkua, ja mekaaninen rasitus saa heikentyneen letkun vuotamaan helposti. Ellet halua vaihtaa poistoletkua erikseen, päivitä letku uuteen pesukoneen korjauksen yhteydessä vaikka koneen ikä ei olisi vielä viittäkään vuotta.

Kun kodinkoneesi ikä lähenee kymmentä vuotta, on aika harkita uuden koneen hankkimista. Vahinkojen riski kasvaa koneen iän myötä, minkä lisäksi vanha kone käyttää enemmän sähköä ja vettä. Koneen korjaaminenkaan ei ehkä ole taloudellisesti kannattavaa.

Jääkappi ja pakastinkin voivat vuotaa

Moni ei tule ajatelleeksi, että myös jääkaappi ja pakastin voivat aiheuttaa vesivahingon. Riski on olemassa erityisesti silloin, jos jääkaappi tai pakastin on sijoitettu paikkaan, joka on pölyinen tai kostea tai jossa ilma ei pääse kiertämään riittävästi.

Liian vähäinen ilmankiertotila laitteen ympärillä voi johtaa pakastimen tai jääkaapin ylikuumenemiseen. Se myös lisää sähkönkulutusta ja voi pahimmillaan aiheuttaa paloriskin.

Erityisen herkkiä vuotovahingoille ovat kylmäkoneet, joissa on paineveteen kytketty jääpalakone. Kylmäkoneen kompressorin aiheuttama tärinä rasittaa liitoksia, mikä johtaa helposti liitosten vuotamiseen.

Vaihda yli viisi vuotta vanhan astianpesukoneen poistoletku uuteen.

Näin estät pakastimen vuotamisen

  1. Pakastin voi aiheuttaa vesivahingon, jos sulamisvesi pääsee valumaan rikkinäisestä haihdutusaltaasta lattialle tai sulamisvesi ohjautuu haihdutusaltaan ohi. Siksi myös kylmäsäilytyslaitteiden alle kannattaa asentaa vuotokaukalo.
  2. Imuroi jääkaapin ja pakastimen takana oleva lauhdutin säännöllisesti.
  3. Varmista, että sulamisvettä ohjaava aukko jääkaapin sisällä ei ole tukkeutunut.
  4. Tarkista myös, että sulamisvesiputki ohjautuu kompressorin päällä olevaan haihdutusaltaaseen ja että haihdutusallas on ehjä.

Valmistaudu putkiremonttiin hyvissä ajoin

Kun talon putkisto tulee 30−40 vuoden ikään, on aika valmistautua putkiremonttiin. Suunnittelu kannattaa aloittaa, vaikka vahinkoja ei olisikaan vielä sattunut. Kun samankaltaisia vahinkoja syntyy lyhyen ajan sisällä enemmän kuin kaksi, on remontti käytännössä aloitettava melko nopeasti.

Kotivakuutus korvaa yllättäviä vuotoja

Kotivakuutuksesta on apua, jos esimerkiksi astianpesukone rikkoutuu yllättäen ja vuotovesi kastelee keittiön lattian ja kaapistot. Jos sinulla ei ole vielä kotivakuutusta, hae hinta kotivakuutuksellesi verkkokaupassa. Ifin asiakkaana saat monia arkea helpottavia palveluita ja etuja käyttöösi, ja saat kotivakuutukseesi pysyvästi edullisen hinnan. Asiakkaanamme et nimittäin maksa muiden asiakkaiden määräaikaisia alennuksia.

Lue myös, miten astianpesukonevuotoon voi varautua ja miten astianpesukone kannattaa asentaa. Laita myös kotivakuutus kuntoon, jotta katastrofi keittiössä ei pistä talouttasi kuralle.

Suosittelemme sinulle myös: