Vesivuoto on kotien yleisin vahinko

Vesileikit kuuluvat uima-altaalle eivätkä keittiöön tai kylpyhuoneeseen. Torppaa vesivahingot pitämällä kodistasi huolta. Näin se onnistuu!

Vesivahinko on suomalaiskotien yleisin haaveri

Suomalaiskodeissa tapahtuu jopa sata vesivahinkoa joka ikinen päivä. Vuotavat astianpesukoneet, liitoksistaan natisevat lämminvesivaraajat ja väärin asennetut pyykinpesukoneet voivat aiheuttaa isojakin vesivahinkoja. Onneksi tarkistamalla kodin yleisimmät vaaran paikat vahingot on helppo pitää loitolla.

Astianpesukone on keittiövahinkojen kunkku

Astianpesukone on kiistattomasti keittiön vahinkojen aiheuttajien ykkönen. Tiskikone voi vaivihkaa altistaa vesivahingolle, varsinkin, jos konetta ei ole asentanut ammattilainen. Omakotitalon kunnossapitokotikäynneillä korjausta vaativat useimmiten rikkinäinen astianpesukone tai koneen vuotava tulo- tai poistoputki. Vuotava astianpesukone saa aikaan keskimääräisesti 4 000 - 5 000 euron vahingon, joten tiskikoneen hellä huolenpito kannattaa myös oman kukkaron kannalta.

Katso vinkit astianpesukoneen asennukseen

Kerrostalo, omakotitalo... vahinkonsa kullakin

Yhteistyökumppanimme Anticimexin tilastot kertovat, että kerrostaloissa vesivahingot tapahtuvat yleisimmin keittiössä, useimmiten syypää on vuotava astianpesukone. Omakotitaloissa puolestaan vesivahingot tapahtuvat tavallisesti kylpyhuoneessa tai muissa märkätiloissa, esim. rikkinäisten putkien tai vuotavan varaajan takia.

Joka viidennessä suomalaiskotien astianpesukoneessa on korjaamisen varaa.

Anticimex, omakotitalon kunnossapitosuunnitelman tekijä

Energiansäästö: sentit talteen vai riski vesivahingolle?

Sähkön kallistuessa moni erityisesti pörssisähköä käyttävä kotitalous pyörittää mieluiten pyykki- ja astianpesukonetta sähkön hinnan ollessa matalalla, toisin sanoen öisin. Tätä helpottaa uusista koneista useimmiten löytyvä ajastusohjelma, jonka avulla tiskit tai pyykit voi ajastaa peseytymään vaikka keskellä yötä kun talon väki nukkuu.

Pyykki- ja astianpesukonetta tulee aina käyttää valvotusti. Käynnissä olevan koneen vieressä ei kuitenkaan tarvitse istua silmä kovana, vaan riittää että on itse paikalla kotona kun kone käy. oli sitten päivä tai yö. Jos kodissa ei ole ketään paikalla, koneen käyttäminen ei kannata.

Käytitpä tiski- tai pyykkikonetta mihin vuorokaudenaikaan tahansa, varmista aina että kodistasi löytyy neliöihin sopiva määrä palovaroittimia ja varmista niiden toimivuus säännöllisesti. Palovaroitin on kotien halvin henkivakuutus. 

Tee vuosittainen pikatarkastus, näin se käy:

  • Tarkista tärkeimmät putkien liitoskohdat vuotojen varalta. Pyyhkäise astian- tai pyykinpesukoneen letkujen liitoskohtia kuivalla talouspyyhkeellä koneen juuri käytyä. Jos paperi kastuu, vuotava liitoskohta vaatii korjausta.
  • Tyhjennä astianpesukoneen roskasihti irtoroskista ja pese suodatin käsitiskin mukana
  • Imuroi jääkaapin takaa pölyt pois
  • Tyhjennä ja puhdista pyykinpesukoneen roskasihti

Kodinkoneet syyniin

Vuotavat pyykin- ja astianpesukoneet, jääkaapit ja pakastimet ovat yleisiä syypäitä kodin vesivahinkoihin. Jos asennuksesta on vierähtänyt hetki tai et aivan tarkalleen tiedä, mitä koneiden takaa sijaitsevassa johto- ja letkuviidakossa tapahtuu, varmista, että ainakin nämä perusasiat ovat hanskassa:

  • Löytyyhän astianpesukoneen sekä jääkapin tai pakastimen alta muovinen vuotokaukalo?
  • Sulje koneen vesihana aina kun kone ei käy
  • Pidä käynnissä olevaa pyykin- tai astianpesukonetta silmällä, konetta ei kannata laittaa päälle jos olet lähdössä kotoa tai käymässä yöpuulle
  • Vilkaise keittiön allaskaappiin ja varmista, ettei missään näy vuotojälkiä
  • Jos astianpesukoneesi on yli viisi vuotta vanha, vaihda koneen poistoletku uuteen
  • Tarkista, että jääkaapin tai pakastimen haihdutuskaukalo on ehjä eikä jääkaapin sisällä oleva sulamisvesiaukko ole tukkeutunut

Mikä ihmeen vuotokaukalo?

Vuotokaukalo on helpoin tapa estää vuotavasta tiski- tai pyykinpesukoneesta aiheutuvat vahingot. Koneen alle asennettava muovinen kaukalo ei maksa paria kymppiä enempää, ja vuodon sattuessa se nappaa vuotamisvedet, eikä päästä niitä imeytymään koneen alla oleviin lattiarakenteisiin. Kaukalo on helppo ostaa vaikkapa Ifin omasta Turvakaupasta. Vuotokaukalon puuttuessa kotivakuutus ei välttämättä korvaa vuodosta aiheutunutta vesivahinkoa, varsinkaan jos kone on asennettu virheellisesti itse.

Suosittelemme sinulle myös:

Hei! Oliko tällä sivulla oleva tieto sinulle hyödyllistä?

Sivun sisältö oli hyödyllistä
* Pakollinen kenttä
Lomake lähetetään...

Emme valitettavasti voi vastata tällä sivulla jättämääsi palautteeseen. Jos haluat vastauksen, lähetäthän meille viestin Omien sivujen kautta.