Näin vältät sähköpalon kodissasi

Tiesitkö, että ladattavassa sähkölaitteessasi voi piillä tulipalon riski? Jos puhelimen laturi kuumenee latauksen aikana huomattavasti, pidä latauksessa taukoa tai vaihda laite.

Noin kuusi kymmenestä kodin tulipalosta johtuu jostain sähkölaitteesta. Yleisin palon aiheuttaja on perinteisesti ollut liesi, mutta tällä hetkellä selkeimmin kasvava kotien paloriski ovat erilaiset ladattavat laitteet. 

Ladattavan laitteen kuumeneminen voi aiheuttaa tulipaloriskin, koska liika lämpö saattaa johtaa laitteen vioittumiseen ja pahimmillaan syttymiseen. Ifillä on tiedossaan useita ladattavien sähkölaitteiden aiheuttamia tulipaloja.

Huonolaatuinen akku tai laturi voi aiheuttaa sähköpaloriskin periaatteessa mihin tahansa ladattavaan laitteeseen. Ongelmallisia voivat olla erityisesti edulliset, verkkokaupoista tilatut laturit sekä ladattavat laitteet, joiden alkuperästä ei ole tarkkaa tietoa.

– Ladattavia laitteita ei kuitenkaan tarvitse vältellä eikä pelätä, koska suurin osa laitteista toimii niin kuin pitääkin. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana sen suhteen, että käytät vain hyväkuntoisia ja ehjiä latureita. Laitteen kuumenemista kannattaa tarkkailla latauksen aikana, jolloin huomaat, jos laite kuumenee hälyttävästi, Ifin vahingontorjuntapäällikkö sanoo.

Ifin Norjassa tekemässä testissä osa älypuhelinten edullisista latureista kuumeni lähes 100 asteeseen eli puolet kuumemmaksi kuin puhelimen alkuperäinen laturi.

Ei ole normaalia, että laturi kuumenee niin paljon, ettei sitä voi pitää kädessä.

5 vinkkiä sähkölaitteiden turvalliseen lataamiseen

 1. Pidä laitteen ympäristö siistinä latauksen aikana. Poista helposti syttyvä materiaali, kuten paperi, laitteen läheltä. Varmista myös, että ilma pääsee kiertämään ladattavan laitteen ja muuntajan ympärillä.
 2. Kokeile kädellä latauksen aikana, miten paljon laite ja laturi lämpenee. Ei ole normaalia, että laturi kuumenee niin paljon, ettei sitä voi pitää kädessä. Jos laite kuumenee huomattavasti, pidä latauksessa välillä tauko tai vaihda laite.
 3. Älä lataa älypuhelinta yöllä sängyn vieressä. Jos puhelinta on pakko ladata yöllä, lataa sitä mieluiten makuuhuoneen ulkopuolella, jolloin sinulle jää enemmän aikaa reagoida mahdollisen tulipalon sattuessa.
 4. Älä jätä laitteita yksin latautumaan, kun koti on tyhjä. Kun olet kotona, huomaat nopeasti, jos jokin on vialla.
 5. Jos laturi tai ladattava laite ei toimi tavalliseen tapaan, älä käytä sitä enää. Älä myöskään yritä korjata viallista sähkölaitetta itse.

Ifin testeissä osa edullisista latureista kuumeni lähes 100 asteeseen.

Palovaroitin pelastaa, kotivakuutus turvaa talouden

Jos tulipalo kaikesta huolimatta sattuu, palovaroitin herättää toimimaan. Muista tarkastaa säännöllisesti, että kodin palovaroittimet toimivat. Palovaroittimia pitää olla jokaisessa makuuhuoneessa ja ulko-ovelle johtavalla reitillä.

Ifin kaikki kotivakuutukset korvaavat, jos tuli tai savu aiheuttaa tuhoa kodillesi ja tavaroillesi. Laske hinta kotivakuutuksellesi verkkokaupassa – hinnan laskeminen ei sido sinua mihinkään. Voit ilmoittaa kodillesi sattuneista vahingoista Omilla sivuilla.

Suosittelemme sinulle:

 • Mies ruuvaa katonrajassa

  Palovaroittimen testaus

  Jo kymmenessä sekunnissa selvität, toimiiko palovaroittimesi. 

  Testaa
 • Miksi kotivakuutus?

  Ifin asiakkaana saat arkea helpottavia palveluita. 

  Tutustu