Terassipalo voi alkaa varkain

Kesä ja terassi kuuluvat yhteen kuin grilli ja makkara. Näillä vinkeillä vältät terassipalot ja vietät vuoden parasta aikaa turvallisesti.

Terassi tai parveke on monen suomalaiskodin ja kesämökin suosituin paikka viettää pitkää, kuumaa kesäpäivää. Terassien lautojen raoista putoavat tupakantumpit ja tulikuumat grillit voivat kuitenkin olla myös yllättävä paloriski. If tutki, kuinka parasta kesäelämäänsä voi viettää patioilla ja parvekkeilla samalla kun pitää paloturvallisuudesta huolen. Katso terassipalotestiemme leimahtavat tulokset alta!

Auttaako palovaroitin, jos terassi leimahtaa liekkeihin? If testasi

Grilli kuumana? Huomioi nämä

Kesän jokaisen grillaajan aloittelijasta grillimestariin on hyvä tietää, miten grillaus sujuu ilman turhaa tulipaloriskiä. Toimi näin:

  1. Grillaa aina valvotusti ja varmista, että grilli on kuumana ollessaan jonkun näköetäisyydellä. Yllättävät tuulenpuuskat, roiskuva rasva tai muu tekijä voi aloittaa tulipalon yllättäen.
  2. Hiili- ja kertakäyttögrillien kuumat hiilet säilyvät polttavan kuumina jopa päiväkausia. On tärkeää sammuttaa grillin hiilet valmistajan ohjeiden mukaan, eikä hävittää vastikään käytettyjä hiiliä muoviämpäriin tai jätesäkkiin, sillä kuumat hiilet voivat sammuneilta näyttäessäänkin olla tarpeeksi kuumia aloittaakseen tulipalon. 
  3. Varmista, että kuumaa grilliä ei ole sijoitettu paloherkälle paikalle. Grilli voi vahingossa sytyttää alustansa tai patiolla sijaitsevat matot, viltit tai muut koristeet palamaan.

Tumppaa tuhkikseen, älä maahan

Palonkestävä tuhkakuppi on jokaisen tupakoitsijan terassin tärkein turvallisuusvaruste. Pation lautojen raosta putoava tupakantumppi voi olla sammuttuaankin yllättävän kuuma, ja terassin alta usein löytyvä kuiva heinä tai muu paloherkkä materiaali antaa sytykettä tulipalolle. Myös kukkaruukkuun tumppaaminen ei kannata, ja voi altistaa tulipaloille.

Onko terassisi tai parvekkeesi paloturvallisuus hanskassa?

Kodin ulkotilat voivat jäädä kodin tai mökin paloturvallisuustarkistuksessa unohduksiin. Testaa oman terassisi tai parvekkeesi paloturvallisuuden tilanne miettimällä näitä:

  1. Kodin sisältä löytyvä palovaroitin ei reagoi, vaikka parvekkeen tai terassin puolella alkaisi tulipalo. Varoittimen piipatessa patiolla alkanut palo voi olla jo ilmiliekeissä ja tukkia pelastustiet.
  2. Löytyykö terassiltasi paloherkkää tavaraa, vaikkapa tuulettuvia vaatteita tai tuulessa hulmuavia pöytäliinoja? Pidä palavat kynttilät ja kuumat grillit etäällä herkästi syttyvästä materiaalista, äläkä jätä kynttilää palamaan parvekkeelle tai terassille yksin.
  3. Joskus terassin alunen voi toimia kätevänä varastointipaikkana ylimääräiselle puutavaralle tai muulle paloherkälle romppeelle. Varmista, ettei terassin alle putoa tupakantumppeja tai muuta palon aiheuttajaa.
  4. Tiedätkö miten toimia, jos grillissäsi alkaa yllättäen rasvapalo? Tärkeintä on sammuttaa grillistä kaasu, jättää grillin kansi kiinni palon tukahduttamiseksi eikä koskaan sammuttaa rasvapaloa vedellä. Jos palo ei ole hallinnassa, soita viipymättä hätänumeroon. Ensiapu tulipalon sattuessa on pitää alkusammutusvälineet käden ulottuvilla, testaa vaikkapa taskukokoinen sammutussuihke.
  5. Puhdas grilli on paloturvallinen käyttää. Osoita grillillesi hellää huolenpitoa puhdistamalla ruoanrippeet käytön jälkeen, ja voit grillata huolettomin mielin.
  6. Paljun lämmityksessä on hyvä olla tarkkana, ja pitää lämpenevä palju näköetäisyydellä. Palju voi olla tulipaloille altis jos se tyhjenee vahingossa kesken lämmityksen tai sytyttää palamaan ympärillään sijaitsevaa paloherkkää materiaalia. 

Kuinka kuumaa tuhka voikaan olla?

Sammuneelta näyttävä tuhka on useimmiten vielä polttavan kuumaa. Katso, mitä kuumalle tuhkalle käy muoviämpärissä, ja millaisia lukemia lämpökameramme näyttää.

Sinua voisivat kiinnostaa myös nämä

Hei! Oliko tällä sivulla oleva tieto sinulle hyödyllistä?

Sivun sisältö oli hyödyllistä
* Pakollinen kenttä
Lomake lähetetään...

Emme valitettavasti voi vastata tällä sivulla jättämääsi palautteeseen. Jos haluat vastauksen, lähetäthän meille viestin Omien sivujen kautta.