Näin pidät huolta talostasi lumiseen aikaan

Kun maahan jysähtää paksulti lunta ja kun kevätaurinko alkaa sulattaa hankia, on aika valmistella talo tai mökki asianmukaisesti. Näillä vinkeillä vältät lumen ja sulamisvesien aiheuttamat vahingot.

Paljonko lunta kattosi kestää?

Lumi voi painaa yllättävän paljon, ja Suomen talviinkin rakennettujen talojen katot voivat olla lumisena talvena kestokykynsä rajoilla. Rakennussäädökset vaikuttavat katon lumenkantokykyyn ja ne voivat vaihdella talon rakennusajasta riippuen, joten katon lumenkantokyvystä on hyvä ottaa selvää jo ennen lumien tuloa.

Lumikuorma voi myös jakautua katolla epätasaisesti, erityisesti silloin, jos märkä lumi valuu katolla ja kasautuu tiettyihin kohtiin. Tällöin lumen paino voi rasittaa katon tiettyjä kohtia erityisen paljon. Katon lumikuorman kestävyyttä voi mitata myös itse, tutustu vaikkapa Ylen kokoamiin ohjeisiin.

Näin valmistelet talon tai mökin lumentuloon

  • Syksyllä tarkista katon kunto ja korjaa mahdolliset vauriot ennen kuin lumi alkaa painaa katon rakenteita. Varmista myös, että rännit ja tasakaton kattokaivot ovat auki, jotta sulamisvedet pääsevät keväällä pois ongelmitta. Tarkista samalla räystäiden ja syöksytorvien kunto.
  • Tarkista alapohjan ja mahdollisen kellarin ilmanvaihto ja etsi mahdollisia kosteudesta johtuvia jälkiä. Jos talossa on kellarikerros, tutki kerroksen tuuletusaukot ja ikkunat sekä varmista, ettei sulamisvesi pääse kellariin.
  • Tarkista ennen talven tuloa, ettei talon päällä roiku puun oksia, jotka voivat lumen painosta painua katon päälle ja lisätä sen lumikuormaa. Katso myös, että yläpohjan ilmanvaihto toimii eikä siihen ole ilmestynyt kosteudesta johtuvia jälkiä.
  • Varmista, etteivät sadevesikaivot ole lumen peitossa, jäässä tai muuten tukossa. Jos jää on tukkinut sadevesikaivon, kokeile sulattaa jäätä ensin kuumalla vedellä. Jos kotikonstit eivät auta, ota yhteyttä paikalliseen asiantuntijaan.
  • Jos tontilla on salaojat, kurkista salaojien tarkastuskaivoihin. Veden pitäisi virrata salaojaputkia pitkin tarkastuskaivoon. Salaojat suojaavat talon perustuksia kosteudelta, joten jos putket näyttävät olevan tukossa, puutu asiaan saman tien. Ammattilaisen tekemä salaojien kuvaus selvittää, onko putki tukossa tai rikki, ja tulosten perusteella voit päättää jatkosta.
  • Siivoa pihasta pois kaikki, joka voi vaurioitua painavan lumen alla. Siirrä puutarhakalusteet, pihakoneet ja grillit katon alle ja lukkojen taakse talvisäilytykseen.
  • Onhan vesiputkien eristys kunnossa? Lumen tultua ja kovilla pakkasilla putket voivat jäätyä.
  • Periaatteessa isot lumimassat pitäisi siirtää kolmen metrin päähän talon seinistä, mutta joskus se on helpommin sanottu kuin tehty. Niinpä toimi mahdollisuuksien rajoissa – pääasia on, että paksu hanki ei yllä talon seiniin asti.

Kallistukset kuntoon kesällä

Jos sulamisvedet eivät ohjaudu poispäin rakennuksesta, laita pihan kallistukset kuntoon kesäkuukausien aikana. Erityisesti jos vesi keräytyy lammikoiksi rakennusten viereen tai sokkeli on kostea tai rapautunut, kallistukset kannattaa tarkistaa.

Vaaran merkkejä voi löytyä myös talon sisältä. Jos sisätiloissa maali hilseilee lattialistojen yläpuolella, tutki rakenteiden kosteus, sokkelin kunto ja pihan kallistukset.   

Jos pihassasi ei ole salaojia tai ne eivät toimi kunnolla, kesä on hyvää aikaa tehdä salaojaremontti. Toimivat salaojat auttavat pitämään talon rakenteet kuivina, joten salaojista on apua viimeistään syyssateiden saapuessa.

Jos salaojat ovat sinulle vieraita, sinua ehkä lohduttaa, että et todellakaan ole yksin. Ifin kokoamien tilastojen mukaan joka viidennestä suomalaispihasta puuttuvat salaojat, tai omistajat eivät tiedä niiden olemassaolosta.

Mitä kotivakuutus korvaa?

Omakotitalojen vakuutukset eivät tyypillisesti korvaa lumesta ja sen sulamisesta aiheutuneita vahinkoja, sillä ne eivät ole ennalta arvaamattomia. Lumen sulaminen kevään korvalla on väistämätöntä, ja sen aiheuttamia vahinkoja voi hyvin estää vaikkapa tämän sivun ohjeita noudattaen. Myöskään katon painuminen tai romahtaminen lumen alla ei ole korvattavaa, sillä toimimalla oikein vähentääkseen katon lumikuormaa vahingolta voi hyvin välttyä.

Poikkeuksen muodostaa Ifin LaajaPlus-vakuutus, joka korvaa sulamis- ja sadevesien aiheuttamat vahingot talolle silloin, kun vesi läpäisee vesikaton. Lue lisää kotivakuutuksesta

Jos haluat tarkistaa nykyisen vakuutuksesi laajuuden tai päivittää sen ajan tasalle, voit tehdä sen Omilla sivuilla vuorokauden ympäri. Valitse omakotitalosi vakuutus ja kohta "tee muutoksia". Helpoimmin käytät Omia sivuja If Mobiili -sovelluksella

Hei! Oliko tällä sivulla oleva tieto sinulle hyödyllistä?

Sivun sisältö oli hyödyllistä
* Pakollinen kenttä
Lomake lähetetään...

Emme valitettavasti voi vastata tällä sivulla jättämääsi palautteeseen. Jos haluat vastauksen, lähetäthän meille viestin Omien sivujen kautta.