Näin pidät huolta talostasi lumien sulaessa

Kun lämpöasteet ja kevätaurinko alkavat sulattaa hankia, on aika pitää pihatalkoot! Vetäise saappaat jalkaan ja käy riskipaikat läpi vaikka koko perheen voimin.

1. Siirrä kinokset pois talon seinustoilta

Periaatteessa isot lumimassat pitäisi siirtää kolmen metrin päähän talon seinistä, mutta tänä vuonna se on helpommin sanottu kuin tehty. Niinpä toimi mahdollisuuksien rajoissa – pääasia on, että paksu hanki ei yllä talon seiniin asti.

2. Laskeudu talon alle

Tarkista alapohjan ja mahdollisen kellarin ilmanvaihto ja etsi mahdollisia kosteudesta johtuvia jälkiä. Jos talossa on kellarikerros, tutki kerroksen tuuletusaukot ja ikkunat sekä varmista, ettei sulamisvesi pääse kellariin. 

3. Nouse korkeuksiin

Tarkista, että yläpohjan ilmanvaihto toimii. Katso, että yläpohjaan ei ole ilmestynyt kosteudesta johtuvia jälkiä.

Miksi talkoisiin?

Runsaslumisen talven jälkeen sulava lumi voi aiheuttaa harmia omakotitalolle, jos talon perustukset kastuvat ja kosteus alkaa järsiä rakenteita. 

Muutaman tunnin pihatalkoilla voit estää kosteusongelmat. Rahaa et tarvitse, ja välineiksi riittävät tavallisimmat omakotiasujan työkalut.

Jos talosi on vakuutettu Ifin Laaja- tai LaajaPlus-tason kotivakuutuksella, voit saada maksutta apua keväisiin talontarkastustöihin. Tutustu omakotitalon kunnossapitosuunnitelmaan.

4. Vilkaise katolle

Varmista, että rännit ja tasakaton kattokaivot ovat auki, jotta sulamisvedet pääsevät pois katolta ongelmitta. Tarkista samalla räystäiden ja syöksytorvien kunto. Muista huolehtia turvallisuudestasi, kun kiipeät korkealle!

5. Etsi sadevesikaivot

Varmista, etteivät sadevesikaivot ole lumen peitossa, jäässä tai muuten tukossa. Jos jää on tukkinut sadevesikaivon, kokeile sulattaa jäätä ensin kuumalla vedellä. Jos kotikonstit eivät auta, ota yhteyttä paikalliseen asiantuntijaan.

6. Huomio salaojiin

Jos tontilla on salaojat, kurkista salaojien tarkastuskaivoihin. Veden pitäisi virrata salaojaputkia pitkin tarkastuskaivoon. Salaojat suojaavat talon perustuksia kosteudelta, joten jos putket näyttävät olevan tukossa, puutu asiaan saman tien.

Ammattilaisen tekemä salaojien kuvaus selvittää, onko putki tukossa tai rikki, ja tulosten perusteella voit päättää jatkosta.

Kiipeä katolle lumien sulettua

Kun kevät on päässyt voitolle ja lumet ovat sulaneet, on aika kiivetä katolle. Tarkista, että

  • läpiviennit ovat kunnossa
  • kattotiilet ovat ehjät
  • kattoikkunat ovat tiiviit
  • katon saumakohdat ovat kunnossa
  • lumiesteet, kattotikkaat ja kattosilta ovat tukevasti paikoillaan.

Kallistukset kuntoon kesällä

Jos sulamisvedet eivät ohjaudu poispäin rakennuksesta, laita pihan kallistukset kuntoon kesäkuukausien aikana. Erityisesti jos vesi keräytyy lammikoiksi rakennusten viereen tai sokkeli on kostea tai rapautunut, kallistukset kannattaa tarkistaa.

Vaaran merkkejä voi löytyä myös talon sisältä. Jos sisätiloissa maali hilseilee lattialistojen yläpuolella, tutki rakenteiden kosteus, sokkelin kunto ja pihan kallistukset.   

Jos pihassasi ei ole salaojia tai ne eivät toimi kunnolla, kesä on hyvää aikaa tehdä salaojaremontti. Toimivat salaojat auttavat pitämään talon rakenteet kuivina, joten salaojista on apua viimeistään syyssateiden saapuessa.

Jos salaojat ovat sinulle vieraita, sinua ehkä lohduttaa, että et todellakaan ole yksin. Ifin kokoamien tilastojen mukaan joka viidennestä suomalaispihasta puuttuvat salaojat, tai omistajat eivät tiedä niiden olemassaolosta.

Mitä talon vakuutus korvaa?

Omakotitalojen vakuutukset eivät tyypillisesti korvaa lumesta ja sen sulamisesta aiheutuneita vahinkoja. Esimerkiksi jos sulamisvesi läpäisee talon vesikaton, vakuutukset eivät tavallisesti korvaa kosteusvahinkoja.

Poikkeuksen muodostaa Ifin LaajaPlus-vakuutus, joka korvaa sulamis- ja sadevesien aiheuttamat vahingot talolle silloin, kun vesi läpäisee vesikaton. Lue lisää kotivakuutuksesta

Jos haluat päivittää vakuutuksesi ajan tasalle, voit tehdä sen Omilla sivuilla vuorokauden ympäri. Valitse omakotitalosi vakuutus ja kohta "tee muutoksia". Helpoimmin käytät Omia sivuja If Mobiili -sovelluksella

Omakotitalon kunnossapitosuunnitelma säilyttää kotisi arvon

Omakotitalossa on monenlaista huollettavaa. Jos omakotitalosi on vakuutettu Ifin Laaja- tai LaajaPlus-turvatason kotivakuutuksella, saat käyttöösi maksuttoman omakotitalon kunnossapitosuunnitelman.

Palveluun sisältyy rakennusalan asiantuntijan tekemä kotikäynti neljän vuoden välein ja asiantuntijan vinkit talon huoltoon liittyen. Kätevän kirjallisen raportin avulla tiedät, mitä huoltaa talossasi nyt ja tulevaisuudessa. Vinkkien avulla voit estää hintavat vesi- tai palovahingot.

Jos esimerkiksi talon kosteuteen tai energiaremonttiin liittyvät asiat huolestuttavat, saat henkilökohtaisia neuvoja sekä kotikäynnillä sekä myös muulloin puhelinpalvelun kautta.

Tutustu palveluun

Hei! Oliko tällä sivulla oleva tieto sinulle hyödyllistä?

Sivun sisältö oli hyödyllistä
* Pakollinen kenttä
Lomake lähetetään...

Emme valitettavasti voi vastata tällä sivulla jättämääsi palautteeseen. Jos haluat vastauksen, lähetäthän meille viestin Omien sivujen kautta.