Palo- tai häkävaroittimet voivat pelastaa henkesi

Tiesitkö, että savu on tulta vaarallisempaa? Palovaroitin huomaa pienenkin savuhiukkasen, joten testaa palovaroittimesi säännöllisesti! Muista myös häkävaroitin!

Pieneltäkin tuntuva palon alku täyttää asunnon savulla jopa muutamassa minuutissa. Siksi tulipalon ensimmäiset minuutit ovat ratkaisevia – ainoastaan toimiva palovaroitin herättää sinut toimimaan. Kokosimme käyttöösi vinkit palovaroittimen testaamiseen.

Palovaroittimen testaus sujuu minuutissa

 1. Helpoin tapa testata palovaroitin on painaa testinapista – kuulet, jos varoitin toimii!
 2. Testaa palohälytin toisinaan myös siihen tarkoitukseen valmistetulla testikaasulla. Vaikka varoittimen testinappi toimisi, vanha palovaroitin ei välttämättä jaksa enää reagoida savuun.
 3. Testikaasu on lähes hajutonta, eikä vaurioita palovaroitinta.
 4. Testikaasun sijaan voit puhaltaa tulitikun tai kynttilän sammuksiin varoittimen alla ja katsoa, reagoiko varoitin siihen ohjautuvaan savuun.
 5. Muistathan kuitenkin noudattaa testikaasun valmistajan ohjeita, kun suihkutat testikaasua palohälyttimeen.
 6. Jokaisessa laadukkaassa palovaroittimessa on pohjassa parasta ennen -päiväys. Jos päiväys on mennyt umpeen, palovaroitin kannattaa päivittää uuteen.

Löydät laadukkaat palovaroittimet, testikaasun ja sammuttimet If Turvakaupasta.

Testaa myös mummin palohälytin

Kaikki eivät voi nousta katon rajaan testaamaan palovaroittimen toimintaa tai vaihtamaan paristoja. Mitäpä jos yllättäisit ikääntyneet läheisesi ja tarjoutuisit testaamaan heidän palovaroittimensa seuraavalla kyläilykerralla?

Palovaroittimiin on saatavilla myös paristokoteloita, jonka avulla palovaroittimen pariston voi sijoittaa sopivalle korkeudelle, esimerkiksi valokatkaisijoiden tasolle. Hyvä vaihtoehto on hankkia palovaroitin, jonka sisällä on 10 vuotta kestävä paristo. Palovaroittimen enimmäisikä on suositusten mukaan 10 vuotta, joten kun paristo loppuu, tiedät, että on aika vaihtaa palovaroitin uuteen.

Jos heikentynyt kuulo huolestuttaa, tarjolla on varoittimia, jotka hälyttävät äänen lisäksi esimerkiksi valolla ja tärinällä.

Häkävaroitin pelastaa vaaralliselta kaasulta

Jos talossasi on tulisija, kuten takka, leivinuuni tai puuhella, tarvitset palovaroittimen lisäksi häkävaroittimen. Se havaitsee hajuttoman, värittömän ja mauttoman hään.

Häkävaroittimen lisäksi varmista, että kodissasi on tavallinen palovaroitin, sillä häkävaroitin ei korvaa palovaroitinta. Erillisten varoittimien vaihtoehto on yhdistelmävaroitin, jossa on palo- ja häkävaroitin samassa paketissa.


Artikkeli jatkuu alempana

Panosta turvalliseen keittiöön

Moni tulipalo alkaa keittiöstä, kun liesi unohtuu päälle tai ruoka jää käryämään hellalle. Palomiehille "nakit ja muusi" tarkoittaakin ruokaa, joka on kypsenetty turhankin hyvin, niin että palokunnan on käytävä paikalla.

Moni liedeltä alkava tulipalo olisi mahdollista estää turva-ajastimella tai liesivahdilla.

Pienen palon alun voi saada nujerrettua sammutuspeitteen tai käsisammuttimen avulla. Huolehdi, että sammutuspeite ja sammutin ovat helposti saatavilla keittiössä ja että osaat käyttää niitä.

Unohda vaatteiden kuivatus saunassa

Saunapalo alkaa tyypillisesti siitä, kun saunaan kuivumaan jätetyt pyykit tippuvat saunan kaiteelta tai pyykkinarulta kuumalle kiukaalle. Erityisesti muovia sisältävät pyykkinarut ja henkarit ovat petollisia, sillä ne pehmenevät lämmetessään.

Kotivakuutuksen suojeluohjeissa kielletään vaatteiden kuivatus saunassa. Jos tulipalo johtuu vaatteiden kuivattamisesta saunassa, et saa tulipalon sattuessa täyttä korvausta vakuutuksesta.

Toisinaan saunapalojen taustalta löytyy sähkökiukaan tekninen vika. Jos huomaat, että sähkökiukaasi aikakytkin jää jumiin tai kiuas toimii oudosti, tarkista aina saunomisen päätyttyä, että kiuas on pois päältä. Harkitse myös vanhan kiukaan päivittämistä uuteen.

Luovu oireilevasta sähkölaitteesta

Suurin osa kotien tulipaloista saa alkunsa sähkölaitteista. Laitteet oireilevat usein ennen lopullista hajoamista. Jos sähkölaite ei toimi kunnolla, päivitä se uuteen tai korjauta se ammattilaisella.

Ole huolellinen tulen ja kuuman tuhkan kanssa

Jos poltat kynttilöitä, käytä kynttilän alla aina palamatonta alustaa ja huolehdi, että lemmikit tai lapset eivät pääse liian lähelle tulta.

Säilytä saunan kiukaasta tai takasta kertyvää tuhkaa kannellisessa metalliastiassa kaukana rakennuksesta – tuhka pysyy nimittäin kuumana yllättävän kauan.

Toimi näin, jos kodissa käryää

 • Jos kodin sähkölaite alkaa kärytä, sammuta laiteesta ensimmäisenä virta. Se saattaa estää palon roihahtamisen.
 • Jos tulipalo on jo syttynyt, älä ryhdy urotekoihin, jos et ole varma osaamisestasi. Jos sinulla on pieninkään epäilys siitä, ettei palon sammuttaminen onnistu yksin, pelasta itsesi sekä muut kotona olijat ja hälytä apua.
 • Huolehdi myös siitä, että kaikki perheessäsi tietävät, miten toimia yllättävässä tilanteessa. Tutkikaa esimerkiksi, mistä astianpesukoneen virtapistoke löytyy, niin että koneen savuttaessa pistokkeen saa irrotettua seinästä nopeasti.
 • Tulipalon satuttua kohdalle kotivakuutus tuo turvaa. Ifin kaikki kotivakuutukset korvaavat tuhoja, joita tuli ja savu aiheuttavat kodillesi ja tavaroillesi. 
 • Ilmoita kodillesi sattuneista vahingoista kätevästi Omilla sivuilla.

Millainen on hyvä palovaroitin?

Hyvä palovaroitin on sellainen, joka sopii tarpeisiisi. Tavallisimpia palohälyttimiä ovat optinen palovaroitin sekä ionisoiva palovaroitin. Optisen palovaroittimen toiminta perustuu laitteen sisäiseen valonsäteeseen, joka havaitsee ilmassa olevat savuhiukkaset. Ionisoiva palovaroitin puolestaan havaitsee tulipalon, kun ilman sähkönjohtavuus muuttuu savun seurauksena. Nykyisin optisia palovaroittimia on markkinoilla enemmän kuin ionisoivia varoittimia, mutta kumpikin varoitinmalli tunnistaa tulipalon.

Jos kotisi on niin suuri, että sinun on vaikeaa kuulla asunnon toisessa päässä soivaa varoitinta, kytke palovaroittimet toisiinsa. Tällöin hälytys yhdessä palovaroittimessa aiheuttaa hälytyksen myös muissa palovaroittimissa. Tarjolla on myös järjestelmiä, jotka lähettävät hälytyksen älypuhelimeen tulipalon sattuessa. Parasta suojaa antaa älypalovaroitin.

Jos olet hankkimassa palohälytintä mökille tai vaikka veneeseen, huomioi, että varoittimen paristo voi tyhjentyä tavallista nopeammin ja varoittimen toimintaikä voi olla tavallista lyhyempi.

Kodin palovaroittimesta on löydyttävä CE-merkintä sekä koodi EN 14604. Tällöin palovaroitin täyttää viranomaisten vaatimukset.

Mitä ovat verkkovirtaan kytketty palovaroitin ja älypalovaroitin?

Viranomaismääräysten mukaan uudisasuntoihin on asennettava verkkovirtaan kytketty palovaroitin. Uuden asunnon rakennusvaiheessa verkkovirtatoimisiin palovaroittimiin kannattaa asennuttaa "älyosa", joka maksaa rakennusvaiheessa asennettuna vain parikymmentä euroa.

Älypalovaroittimet hälyttävät alkavasta tulipalosta, mutta lisäksi ne katkaisevat virran sähkölaitteista haistettuaan savua. Parhaimmassa tapauksessa tulipalo jää kokonaan syttymättä, kun esimerkiksi sähkölaitteen aiheuttama oikosulku poistuu.

Miten monta palovaroitinta tarvitsen ja mihin sijoitan varoittimen?

Lain mukaan kodissa pitää olla palovaroitin jokaista alkavaa 60 neliötä kohden. Jos kodissasi on esimerkiksi 65 neliötä, tarvitset kaksi varoitinta. Muista kuitenkin, että palovaroittimen tärkein tehtävä on henkesi pelastaminen, ei lain noudattaminen.

Palovaroitin kannattaa asentaa kodin kaikkiin makuuhuoneisiin ja ulko-ovelle johtavalle reitille. Kaksikerroksiseen asuntoon kannattaa lisäksi asentaa palohälytin portaikon yläpäähän. Jos alakerrassa syttyy tulipalo asukkaiden nukkuessa, palovaroitin herättää ajoissa. Keittiö ei ole paras paikka palovaroittimelle, koska arkinen kokkaus saattaa aiheuttaa turhia hälytyksiä.

Sijoita palohälytin kattoon, mieluiten keskelle huonetta. Huolehdi, että varoitin on vähintään puolen metrin päässä seinästä ja kattopalkeista. Älä asenna palovaroitinta aivan ilmanvaihtoventtiilien läheisyyteen, koska pöly ja jatkuva veto voivat häiritä palovaroittimen toimintaa.

Jos otat palovaroittimen pariston pois, muista laittaa se myös takaisin paikoilleen – ilman virtaa palovaroitin ei jaksa pelastaa henkeäsi.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Käryääkö keittiössä?

Rikkinäinen liesituuletin voi aiheuttaa vahinkoja. 

Katso, mistä on kyse

Oletko muuttamassa?

Aloita pakkaaminen hyvissä ajoin ja siirrä kotivakuutuksesi uuteen osoitteeseen. 

Inspiroidu ja löydä vinkit muuttoon