Toimimaton palovaroitin ei pelasta!

Palovaroitin havaitsee pienenkin määrän savua, joka vaarallisempaa kuin tuli

Testaa varoittimesi säännöllisesti ja vaihda väsähtänyt varoitin uuteen. Pieneltäkin tuntuva palonalku täyttää asunnon savulla jopa muutamassa minuutissa. Siksi toiminta ensimmäisten minuuttien aikana on ratkaisevaa. Ainoastaan toimiva palovaroitin herättää sinut toimimaan.

Palovaroitin jokaiseen makuuhuoneeseen

Asenna palovaroitin kodin kaikkiin makuuhuoneisiin ja ulko-ovelle johtavalle reitille. Kaksikerroksiseen asuntoon kannattaa lisäksi asentaa varoitin portaikon yläpäähän. Jos alakerrassa syttyy tulipalo asukkaiden nukkuessa, palovaroitin herättää ajoissa.

Saatavilla on myös turvavarusteita, jotka estävät tulipalon syttymisen. Esimerkiksi älypalovaroitin ja liesivahti katkaisevat sähkövirran automaattisesti ja estävät näin tulipalon.

Testaa varoittimen toimivuus säännöllisesti

Jokaisessa laadukkaassa palovaroittimessa on pohjassa parasta ennen -päiväys. Jos päiväys on mennyt umpeen, palovaroitin kannattaa päivittää uuteen.

Palovaroitin on hyvä testata testikaasulla. Vaikka varoittimen testinappi toimisi, vanha varoitin ei välttämättä jaksa enää reagoida savuun. Testikaasu ei vahingoita varoitinta, ja se on lähes hajutonta.

Esimerkiksi ikäihmisille voi olla vaikea nousta jakkaralle vaihtamaan palovaroittimen paristoa. Siksi meidän tulee pitää huolta omien varoittimien lisäksi myös läheistemme varoittimista. Palovaroitin on tärkeä kaikille, mutta erityisesti ikäihmisille se saattaa antaa palotilanteessa ratkaisevan lisäajan selviytyä ulos palavasta talosta.

Henkilöt, jotka eivät pääse kiipeämään jakkaralle, voivat testata palovaroitinta ja kuitata varoittimen virhehälytyksen esimerkiksi kävelykepillä.

Palovaroittimet, testikaasun ja sammutusvälineet löydät If Turvakaupasta

Vuonna 2015 Suomessa kuoli tulipaloissa 79 ihmistä. Näistä 23 tapauksessa palovaroitin ei joko toiminut, tai sitä ei ollut asunnossa.

Älä ryhdy uhkarohkeisiin urotekoihin

Tulipalon sattuessa ei kannata ryhtyä urotekoihin, jos et ole varma osaamisestasi. Jos sinulla on pieninkään epäilys siitä, ettei palon sammuttaminen onnistu yksin, pelasta itsesi sekä muut kotona olijat ja hälytä apua.