Milloin viimeksi testasit palovaroittimesi?

Vain toimiva palovaroitin pelastaa

Palovaroitin huomaa pienenkin määrän savua

Tiesitkö, että savu on tulta vaarallisempaa? Testaa varoittimesi säännöllisesti ja vaihda väsähtänyt varoitin uuteen. Pieneltäkin tuntuva palonalku täyttää asunnon savulla jopa muutamassa minuutissa. Siksi toiminta ensimmäisten minuuttien aikana on ratkaisevaa. Ainoastaan toimiva palovaroitin herättää sinut toimimaan.

Tilastot puhuvat karua kieltään palovaroittimien tarpeellisuudesta. Vuonna 2015 Suomessa kuoli tulipaloissa 79 ihmistä, ja näistä 23 tapauksessa palovaroitin ei toiminut tai sitä ei ollut.

Kodissa pitää olla palovaroitin jokaista 60 neliötä kohti. Asenna palovaroitin kodin kaikkiin makuuhuoneisiin ja ulko-ovelle johtavalle reitille. Kaksikerroksiseen asuntoon kannattaa lisäksi asentaa varoitin portaikon yläpäähän. Jos alakerrassa syttyy tulipalo asukkaiden nukkuessa, palovaroitin herättää ajoissa.

Älypalovaroitin suojaa koko kotia

Palovaroitin on varmasti useimmille tuttu, mutta oletko kuullut älykkäästä palovaroittimesta? Älypalovaroittimet hälyttävät ja katkaisevat virran sähkölaitteista haistettuaan savua.

Viranomaismääräysten mukaan uudisasuntoihin on asennettava verkkovirtatoiminen palovaroitin. Uuden asunnon rakennusvaiheessa verkkovirtatoimisiin palovaroittimiin kannattaa asennuttaa "älyosa", joka maksaa rakennusvaiheessa asennettuna vain parikymmentä euroa.

Näin testaat palovaroittimen

  • Jokaisessa laadukkaassa palovaroittimessa on pohjassa parasta ennen -päiväys. Jos päiväys on mennyt umpeen, palovaroitin kannattaa päivittää uuteen.
  • Palovaroitin on hyvä testata napin painalluksen lisäksi toisinaan myös testikaasulla tai tulitikulla. Vaikka varoittimen testinappi toimisi, vanha varoitin ei välttämättä jaksa enää reagoida savuun.
  • Testikaasu on lähes hajutonta, ja se ei vaurioita palovaroitinta. Muistathan kuitenkin noudattaa testikaasun valmistajan ohjeita, kun suihkutat testikaasua varoittimeen. 
  • Arkinen tapa testata palovaroitin on puhaltaa tulitikku sammuksiin varoittimen alla. Älä kuitenkaan vie tulitikkua liian lähelle varoitinta, jotta et polta näppejäsi tai aiheuta tulipaloa testeilläsi!
  • Löydät laadukkaat palovaroittimet, testikaasun ja sammuttimet If Turvakaupasta.

Testaa myös mummin palovaroitin

Kaikki eivät voi nousta katon rajaan testaamaan palovaroittimen toimintaa tai vaihtamaan paristoja. Mitäpä jos yllättäisit ikääntyneet läheisesi ja tarjoutuisit testaamaan heidän palovaroittimiensa toiminnan seuraavalla kyläilykerralla? 

Älä ryhdy uhkarohkeisiin urotekoihin

Tulipalon sattuessa ei kannata ryhtyä urotekoihin, jos et ole varma osaamisestasi. Jos sinulla on pieninkään epäilys siitä, ettei palon sammuttaminen onnistu yksin, pelasta itsesi sekä muut kotona olijat ja hälytä apua.

Tulipalon satuttua kohdalle kotivakuutus tuo turvaa. Ifin kaikki kotivakuutukset korvaavat tulen ja savun kodillesi ja tavaroillesi aiheuttamia tuhoja.