Palovaroitin voi pelastaa kotisi – ja henkesi

Tiesitkö, että savu on tulta vaarallisempaa? Palovaroitin huomaa pienenkin savuhiukkasen, kunhan muistat pitää huolta varoittimen kunnosta. Muista myös häkävaroitin!

Pieneltäkin tuntuva palon alku täyttää asunnon savulla jopa muutamassa minuutissa. Siksi tulipalon ensimmäiset minuutit ovat ratkaisevia – ainoastaan toimiva palovaroitin herättää sinut toimimaan.

Palovaroittimen testaus sujuu minuutissa

  1. Helpoin tapa testata palovaroitin on painaa testinapista – kuulet, jos varoitin toimii!
  2. Testaa palohälytin toisinaan myös siihen tarkoitukseen valmistetulla testikaasulla. Vaikka varoittimen testinappi toimisi, vanha palovaroitin ei välttämättä jaksa enää reagoida savuun. Testikaasu on lähes hajutonta, eikä se vaurioita palovaroitinta. Muistathan kuitenkin noudattaa testikaasun valmistajan ohjeita, kun suihkutat testikaasua palohälyttimeen.
  3. Jokaisessa laadukkaassa palovaroittimessa on pohjassa parasta ennen -päiväys. Jos päiväys on mennyt umpeen, palovaroitin kannattaa päivittää uuteen.

Löydät laadukkaat palovaroittimet, testikaasun ja sammuttimet If Turvakaupasta.

Testaa myös mummin palohälytin

Kaikki eivät voi nousta katon rajaan testaamaan palovaroittimen toimintaa tai vaihtamaan paristoja. Mitäpä jos yllättäisit ikääntyneet läheisesi ja tarjoutuisit testaamaan heidän palovaroittimensa seuraavalla kyläilykerralla?

Palovaroittimiin on saatavilla myös paristokoteloita, jonka avulla palovaroittimen pariston voi sijoittaa sopivalle korkeudelle, esimerkiksi valokatkaisijoiden tasolle. Hyvä vaihtoehto on hankkia palovaroitin, jonka sisällä on 10 vuotta kestävä paristo. Palovaroittimen enimmäisikä on suositusten mukaan 10 vuotta, joten kun paristo loppuu, tiedät, että on aika vaihtaa palovaroitin uuteen.

Jos heikentynyt kuulo huolestuttaa, tarjolla on varoittimia, jotka hälyttävät äänen lisäksi esimerkiksi valolla ja tärinällä.

Artikkeli jatkuu alempana

Häkävaroitin pelastaa vaaralliselta kaasulta

Jos talossasi on tulisija, kuten takka, leivinuuni tai puuhella, tarvitset palovaroittimen lisäksi häkävaroittimen. Se havaitsee hajuttoman, värittömän ja mauttoman hään.

Häkävaroittimen lisäksi varmista, että kodissasi on tavallinen palovaroitin, sillä häkävaroitin ei korvaa palovaroitinta. Erillisten varoittimien vaihtoehto on yhdistelmävaroitin, jossa on palo- ja häkävaroitin samassa paketissa.

Toimi näin, jos kodissa käryää

  • Jos kodin sähkölaite alkaa kärytä, sammuta laiteesta ensimmäisenä virta. Se saattaa estää palon roihahtamisen.
  • Jos tulipalo on jo syttynyt, älä ryhdy urotekoihin, jos et ole varma osaamisestasi. Jos sinulla on pieninkään epäilys siitä, ettei palon sammuttaminen onnistu yksin, pelasta itsesi sekä muut kotona olijat ja hälytä apua.
  • Huolehdi myös siitä, että kaikki perheessäsi tietävät, miten toimia yllättävässä tilanteessa. Tutkikaa esimerkiksi, mistä astianpesukoneen virtapistoke löytyy, niin että koneen savuttaessa pistokkeen saa irrotettua seinästä nopeasti.
  • Tulipalon satuttua kohdalle kotivakuutus tuo taloudellista turvaa. Ifin kaikki kotivakuutukset korvaavat tuhoja, joita tuli ja savu aiheuttavat kodillesi ja tavaroillesi. 
  • Ilmoita kodillesi sattuneista vahingoista kätevästi Omilla sivuilla tai If Mobiilissa

Suosittelemme sinulle

Hei! Oliko tällä sivulla oleva tieto sinulle hyödyllistä?

Sivun sisältö oli hyödyllistä
* Pakollinen kenttä
Lomake lähetetään...

Emme valitettavasti voi vastata tällä sivulla jättämääsi palautteeseen. Jos haluat vastauksen, lähetäthän meille viestin Omien sivujen kautta.