Torju kodin tuholaiset

Tuholaiset ovat kodin epätoivottuja vieraita. Tuholaisia voi hävittää niin kotikonstein kuin tuholaistorjujien avullakin.

Kodin tuholaisia esiintyy jatkuvasti, vaikkeivät ihmiset niistä aina avoimesti muille kerrokaan. Vuodenaikojen ja lämpötilojen vaihtelut vaikuttavat paljon tuholaisten esiintymiseen, mutta yleinen siisteys auttaa ennaltaehkäisevästi tähän paljon.

Hiiret, rotat ja erilaiset hyönteiset voivat nakertaa pahimmillaan puutalon rakenteet uusimiskuntoon tai vaurioittaa sähköjohtoja. Tuholaisten aiheuttamat vahingot vain lisääntynevät jatkossa ilmaston muuttumisen ja talvien lämpenemisen myötä. Myös omakotitalojen ullakoille rakennetut ampiaispesät kannattaa hävittää heti, kun ne havaitaan.

Kaikki linnut ovat pesimäaikaan rauhoitettuja, joten linnunpesän saa hävittää vasta poikasten jätettyä pesän. Oikea menettelytapa on estää lintujen kulku ullakolle hyvissä ajoin ennen pesimäkauden alkua. Lue myös muita vinkkejä talon huolenpitoon.

Kotikonstein ja rautakaupasta saatavin torjuntakeinoin selvitään pitkälle. Joskus kuitenkin syntyy tilanteita, jolloin konstit eivät enää riitä. Silloin paikalle kannattaa tilata tuholaistorjuja.

Ifillä on markkinoiden laajin omakotitalon kotivakuutus, joka korvaa tuhoeläinten aiheuttamia vahinkoja

Ifin yhteistyökumppanin Anticimexin tuhoeläintorjunta on 1.7.2016 lähtien täysin maksuton palvelu osana omakotitalon Laaja- tai LaajaPlus-kotivakuutusta. Asiakkaille kuuluu Anticimexin tuholaistorjunta:

  • neuvontana puhelimitse ja tarvittaessa postitse lähetettävänä torjuntapakettina
  • tarvittaessa Anticimexin teknikko käy paikan päällä tekemässä itse torjunnan

Etu koskee myös jo olemassa olevia omakotitalojen Laaja-tason vakuutuksia, eikä vaadi toimenpiteitä asiakkaalta.

Tee vahinkoilmoitus

Mikäli omakotitalossasi on tuhoeläimiä ja tarvitset Anticimexin apua, ole ensin yhteydessä Ifiin joko

Huomaathan, että tuhoeläinten torjuntapalvelu on saatavilla Ifin kautta ainoastaan omakotitaloille. Jos asut asunto-osakeyhtiössä ja havaitset tuhoeläimiä, ota yhteyttä isännöitsijääsi.

Tunnista ensin tuholainen oikein. Kerromme alla yleisimmistä.

Sokeritoukka 

Sokeritoukka on kotien yleinen riesa. Se viihtyy kosteissa tiloissa: keittiössä, kylpyhuoneessa, wc-tiloissa ja viemäreiden läheisyydessä. Sokeritoukka voi olla merkki myös talon kosteusvauriosta.

Sokeritoukkien ennaltaehkäisy:

Sokeritoukista voi olla vaikeaa päästä eroon. Pidä kosteat tilat mahdollisimman kuivina esimerkiksi tuulettamalla kylpyhuone suihkussa käynnin jälkeen. Puhdista lattiakaivot säännöllisesti. Vesilukkojen pitää olla ehjiä.

Sokeritoukkien torjunta kotikonstein:

Rautakaupasta saatavilla torjunta-aineilla.

Turkiskuoriainen

Turkiskuoriainen on tekstiilituholainen, joka elää sisätiloissa pääasiassa vaatekaapeissa. Kuoriainen voi levitä ullakolla olevista linnunpesistä ja kuolleista linnuista. Turkiskuoriaista voidaan torjua siisteydellä.

Turkiskuoriaisten ennaltaehkäisy:

Vaatekaappien ja muiden paikkojen, joissa säilytetään tekstiilejä, huolellinen siivous pari kertaa vuodessa. Pitkäaikaisessa säilytyksessä olevat vaatteet kannattaa säilyttää tiiviisti suljetuissa laatikossa tai pusseissa.

Turkiskuoriaisten torjunta kotikonstein:

Tekstiilien pesu 60 asteessa sekä imurointi ja kemikaalit.

Ihrakuoriainen

Ihrakuoriainen voi levitä keittiöön luonnosta. Ullakolla olevat linnunpesät ja kuolleet linnut muodostavat riskin saada näitä keittiöön. Tuholainen käyttää ravinnokseen rasvaa.

Ihrakuoriaisten ennaltaehkäisy: 

Pidä keittiö siistinä ja tyhjennä biojäteastia usein.

Muurahaiset 

Sokerimuurahainen eli mauriainen on tuttu vieras etenkin hiekkakankaille ja -harjuille rakennetuissa matalaperusteisissa taloissa. Sisätiloista ne etsivät etenkin keväisin ja kesäisin ravintoa. Yleensä pesä on talon lattialaatan alla ja on siksi vaikea hävittää. Talvella, kun esimerkiksi tulisijaa lämmitettäessä lämpö kulkeutuu alapohjaan ja herättää muurahaiset vaeltelemaan keittiötä kohti.

Sokerimuurahainen on nimensä mukaisesti makean perään. 

Muurahaisten ennaltaehkäisy: 

Pyyhi sokeripitoisten elintarvikkeiden roiskeet heti ja sulje sokeripitoiset elintarvikkeet kannella.

Jos pesä on ulkona, muokkaa pihapiiri sellaiseksi, että pesäpaikkojen määrä vähenee: muurahaiset pesivät pihalaatoituksen ja esim. kukkapenkkien puu- ja kivireunusten alla.

Muurahaisten torjunta kotikonstein: 

Paras lopputulos saadaan syöttipohjaisilla aineilla, joita muurahaiset kuljettavat pesäänsä. Syöttipohjaisia aineitakin voidaan joutua käyttämään kauan, jotta muurahaisyhdyskunta saadaan hävitettyä.

Vaikka muurahaiset onnistuttaisiin hävittämään, jatkossa on yhä iso riski uuden yhdyskunnan pesiytymisestä talon alle tai sen läheisyyteen. Pihalaattojen ja -kivien alta löytyy kesäisin jatkuvasti pesiä. Mitä otollisempi maaperä ja rakennuksen läheisyys on muurahaisille, sitä varmemmin niitä saadaan sisälle.

Mahlakärpäset

Tunnetuin mahlakärpänen on banaanikärpänen. Mahlakärpäset käyttävät ravinnokseen pilaantuneita kasvisperäisiä elintarvikkeita, erityisesti vanhentuneita hedelmiä. Naaras munii elintarvikkeisiin ja toukat kehittyvät nopeasti.

Banaanikärpästen ennaltaehkäisy: 

Mahlakärpäsiä voidaan torjua säilyttämällä hedelmät pusseissa ja tyhjentämällä biojäteastia riittävän usein sekä siivoamalla esim. mehun roiskeet ja vastaavat epäpuhtaudet pois.

Banaanikärpästen torjunta kotikonstein: 

Siivous ja hedelmien suojaus yleensä riittävät.

 

Luteet ovat puolestaan matkailijan ikävä tuliainen. Näin pääset eroon luteista.

sinulle voi olla hyötyä myös näistä sisällöistä