Torju kodin tuholaiset

Saat maksuttomaan tuhoeläintorjunnan, jos sinulla on omakotitalon Laaja- tai LaajaPlus-vakuutus tai LaajaPlus-vakuutus mökille. Saat apua mm. hiirien, rottien, muurahaisten, ampiaisten ja luteiden torjuntaan. Katso tuholaislista tältä sivulta!

Ifin tarjoama tuhoeläinten torjuntapalvelu kattaa myös ampiaiset.

Mehiläiset ja sokeritoukat sekä muut kodin tuholaiset ovat vieraita, joita moni ei siedä kodissaan. Siivoaminen, torjunta-aineet ja luonnonmukaiset torjuntakeinot voivat auttaa tuholaisten karkottamisessa, mutta hankalissa tapauksissa paikalle kannattaa tilata tuholaistorjuja.

Kaikki nämä tuholaiset kuuluvat maksuttomaan tuhoeläintorjuntaan: 

 • mehiläiset, luteet,
 • ampiaiset,rotat,
 • hiiret, punkit,
 • hämähäkit, kanapunkit,
 • leipäkuoriaiset, vyöihrakuoriaiset,
 • ihrakuoriaiset, pimikkökuoriaiset,
 • kairakuoriaiset, turkiskuoriaiset,
 • jalokuoriaiset, messinkikuoriaiset,
 • tupakkakuoriaiset, muurahaiset,
 • faaraomuurahaiset, aitohevosmuurahaiset,
 • tupajäärät, kotisirkat, kaakaokoisat,
 • torakat, vaatekoit, täit,
 • närviäiset, turkiskoit,
 • raidanjalosoukot, pihtihäntäiset,
 • juoksujalkaiset, saunamaijat,
 • maasiirat, tammikairot, 
 • tupajumit, jäytiäiset,
 • sokeritoukat, keittiökoisat,
 • tuhatjalkaiset, lesiäiset ja
 • puupistiäiset. 

Jos olet vakuuttanut omakotitalosi Laaja- tai LaajaPlus-kotivakuutuksella tai vapaa-ajan asuntosi LaajaPlus-kotivakuutuksella, vakuutukseesi sisältyy automaattisesti maksuton tuholaistorjunta. Saat puhelinneuvontaa ja sopivat torjunta-aineet, ja tarvittaessa tuholaistorjuja tulee paikan päälle poistamaan tuholaiset. Tuhoeläintorjuntapalvelu ei ole saatavilla huoneistoihin eikä paritaloihin. 

Ifin tarjoamaan tuhoeläinten torjuntapalveluun sisältyy vain päärakennuksessa (omakotitalo tai mökki) tehtävä torjunta. Palvelu ei kata tuhoeläinten torjuntaa piha-alueella tai muissa rakennuksissa.

Torjuntapalvelu kattaa yllä olevan listan mukaiset tuhoeläimet. Sen sijaan oravien ja näätien häätäminen ei kuulu tuhoeläintorjunnan piiriin. Palvelun toteuttaa Ifin yhteistyökumppani Anticimex.

Rakennuksen LaajaPlus-vakuutukseen kuuluu tuholaistorjunnan lisäksi vakuutusturvaa, jos tuhoeläimet vahingoittavat talon rakenteita. Käytännössä voit siis saada korvausta korjauskuluista, jos esimerkiksi hiiret, muurahaiset tai kovakuoriaiset järsivät talosi rakenteita.

Toimi näin, jos huomaat kodissasi tuhoeläimiä

Mikäli omakotitalossasi on tuhoeläimiä ja tarvitset Anticimexin apua, ole ensin yhteydessä Ifiin joko

Huomaathan, että tuhoeläinten torjuntapalvelu on saatavilla Ifin kautta ainoastaan arkipäivinä.

Jos asut asunto-osakeyhtiössä ja havaitset tuhoeläimiä, ota yhteyttä isännöitsijääsi.

Kuuluuko tuhoeläinten torjunta talosi vakuutukseen?

Tuhoeläinten torjunta on sinulle maksuton palvelu, jos olet vakuuttanut omakotitalosi Ifin Laaja- tai LaajaPlus-kotivakuutuksella. Saat palvelun käyttöösi myös, jos vapaa-ajan asuntosi on vakuutettu LaajaPlus-kotivakuutuksella. Tuholaistorjunnasta vastaa Ifin yhteistyökumppani Anticimex.

Palveluun sisältyy

 • puhelinneuvontaa ja tarvittaessa postitse lähetettävä tuholaisten torjuntapaketti
 • tuholaistorjujan käynti tarpeen mukaan.

Jos talossasi ei ole Ifin Laaja- tai LaajaPlus-kotivakuutusta, saat tuholaistorjuntapalvelun käyttöösi, kun otat talollesi vakuutuksen Ifistä. Laske vakuutuksellesi hinta Ifin verkkokaupassa tai jätä meille soittopyyntö.

Huomaathan, että vakuutuksen pitää olla voimassa silloin, kun kotiisi tulee tuholaisia.

Yleisimmät tuhoeläimet ja niiden torjunta – katso myös kuvat

Kodin tuholaisten torjunnassa ensimmäinen askel on tunnistaa tuholainen oikein. Kerromme alla yleisimmistä.

Ampiainen

Tunnistat ampiaisen takaruumiin keltaisista juovista ja pitkulaisesta vartalosta. Erityisesti syyskesällä makeat ruoat ja juomat houkuttavat ampiaisia, jotka syövät pääasiassa makeaa nestettä.

Kesällä työläisten aika on kulunut toukkien ruokkimiseen pikkuhyönteisillä, mutta toukkien kasvettua työläiset keskittyvät oman ravinnon etsimiseen. Kun luonnossa oleva ravinto vähenee, ampiaiset lähtevät etsimään syötävää ihmisten luota. Syksyllä ampiaiset saattavat joskus jopa pyrkiä ihmisten suuhun, sillä ne etsivät ravintoa tuoksujen perusteella.

Ampiainen ei ole lähtökohtaisesti aggressiivinen, mutta se voi pistää uhattuna. Siksi paras tapa välttyä ampiaisen pistokselta on pysyä rauhallisena. Pisto on vaarallinen, jos ampiainen pistää pään alueelle tai ihminen on allerginen ampiaisille.

Ampiaisten ennaltaehkäisy

Ampiaiskuningatar rakentaa keväällä pesän esimerkiksi talojen ullakolle, ulkorakennukseen tai halkopinoon. Pesän syntyä on vaikeaa estää etukäteen, mutta mitä pienempi pesä on, sitä helpompaa se on hävittää. Pesää ei kuitenkaan tarvitse hävittää, jos siitä ei ole häiriötä.

Ampiaisten torjunta kotikonstein

Jos ampiaiset häiritsevät sinua, voit suihkuttaa myrkkyä pesän suuaukosta sisään tai kutsua paikalle tuholaistorjujan. Paras aika myrkytykselle on myöhäinen ilta. Myrkky ajaa ampiaiset ulos pesästään, joten pesän välittömästä läheisyydestä kannattaa poistua myrkyttämisen jälkeen.

Sokeritoukka

Sokeritoukka on kotien yleinen riesa. Se viihtyy kosteissa tiloissa kuten kylpyhuoneessa, wc-tiloissa, keittiössä ja viemäreiden läheisyydessä. Sokeritoukka voi olla merkki myös talon kosteusvauriosta.

Sokeritoukkien ennaltaehkäisy

Sokeritoukista voi olla vaikeaa päästä eroon. Pidä kosteat tilat mahdollisimman kuivina esimerkiksi tuulettamalla kylpyhuone suihkussa käynnin jälkeen. Puhdista lattiakaivot säännöllisesti. Tarkista, että vesilukot ovat ehjiä.

Sokeritoukkien torjunta kotikonstein

Sokeritoukkia on mahdollista karkottaa rautakaupasta saatavilla torjunta-aineilla.

Turkiskuoriainen

Turkiskuoriainen (kuvassa pilkkuturkiskuoriainen) on tekstiilituholainen, joka elää sisätiloissa pääasiassa vaatekaapeissa. Kuoriainen voi levitä ullakolla olevista linnunpesistä ja kuolleista linnuista.

Turkiskuoriaisten ennaltaehkäisy

Siivoa vaatekaapit huolellisesti pari kertaa vuodessa. Pitkäaikaisessa säilytyksessä olevat vaatteet kannattaa säilyttää tiiviisti suljetuissa laatikoissa tai pusseissa.

Turkiskuoriaisten torjunta kotikonstein

Turkiskuoriaiset kuolevat, kun peset vaatteet 60 asteessa. Myös imurointi ja kemikaalit tepsivät turkiskuoriaisiin.

Ihrakuoriainen

Ihrakuoriainen voi levitä keittiöön luonnosta. Ihrakuoriainen voi kulkeutua keittiöön myös ullakolla olevista linnunpesistä ja kuolleista linnuista. Tuholainen käyttää ravinnokseen rasvaa.

Ihrakuoriaisten ennaltaehkäisy

Pidä keittiö siistinä ja tyhjennä biojäteastia usein.

Kuvan kuoriainen on vyöihrakuoriainen.

Muurahaiset

Sokerimuurahainen on tuttu vieras etenkin hiekkakankaille ja -harjuille rakennetuissa matalaperusteisissa taloissa. Ne etsivät ravintoa sisätiloista etenkin keväisin ja kesäisin. Yleensä pesä on talon lattialaatan alla ja on siksi vaikea hävittää. Sokerimuurahainen pitää nimensä mukaisesti makeasta.

Muurahaisten ennaltaehkäisy

Pyyhi sokeripitoisten elintarvikkeiden roiskeet heti ja sulje sokeripitoiset elintarvikkeet kannella.
Jos pesä on ulkona, muokkaa pihapiiri sellaiseksi, että pesäpaikkojen määrä vähenee. Muurahaiset pesivät mielellään pihalaatoituksen ja esimerkiksi kukkapenkkien puu- ja kivireunusten alla.

Muurahaisten torjunta kotikonstein

Saat todennäköisesti parhaan lopputuloksen syöttipohjaisilla aineilla, joita muurahaiset kuljettavat pesäänsä. Saatat tosin joutua käyttämään torjunta-ainetta kauan, jotta muurahaisyhdyskunta saadaan hävitettyä.

Vaikka onnistuisit hävittämään muurahaiset kerran, uusi yhdyskunta saattaa pesiytyä talon alle tai sen läheisyyteen. Pihalaattojen ja -kivien alta löytyy kesäisin jatkuvasti pesiä.

Mahlakärpäset kuten banaanikärpäset

Tunnetuin mahlakärpänen on banaanikärpänen. Mahlakärpäset käyttävät ravinnokseen pilaantuneita kasvisperäisiä elintarvikkeita, erityisesti vanhentuneita hedelmiä. Naaras munii elintarvikkeisiin, ja toukat kehittyvät nopeasti.

Banaanikärpästen ennaltaehkäisy

Voit torjua mahlakärpäsiä säilyttämällä hedelmät tiiviissä pusseissa ja tyhjentämällä biojäteastia usein. Siivoa pöydiltä esimerkiksi mehun roiskeet heti.

Banaanikärpästen torjunta kotikonstein

Pidä keittiö puhtaana ja suojaa hedelmät tiiviisti.

Luteet

Luteet ovat suhteellisen harvinainen mutta sitäkin ikävämpi tuliainen ulkomailta. Lue, miten pääset eroon luteista.

Näin pääset eroon kodin tuholaisista kotikonstein

 1. Kylmä tai lämpö ovat yleensä tehokkaita tapoja päästä tuhohyönteisistä eroon. Esimerkiksi ulkomailta palatessa laukun sisältöineen voi viedä saunaan (60 °C) pariksi tunniksi. Jos kotoa löytyy tilava pakastin, myös viikko pakkasessa (-18 °C) tekee tehtävänsä. Muista poistaa lämmölle ja kylmyydelle arat aineet kassista etukäteen!
 2. Vaatteiden ja muiden tekstiilien pesu 60 asteessa tappaa yleensä tuhohyönteiset. Pesu 40 asteessa ei välttämättä riitä, koska hyönteisten munat saattavat selvitä elossa matalammissa lämpötiloissa. Esimerkiksi kirpputorilta hankitut vaatteet kannattaa pestä varmuuden vuoksi ennen käyttöönottoa.
 3. Jos tuholaiset ovat valtaamassa kotiasi, aloita siivoamisella. Ilman ravintoa tuholaiset kuolevat. Ole kuitenkin armollinen itsellesi – osa kodin tuhoeläimistä viihtyy kotona varsin hyvin kerran sinne päästyään, ja niiden karkottamiseksi tepsivät ainoastaan järeämmät keinot.
 4. Pidä keittiö, vessa ja kylpyhuone puhtaina ja säilytä ruokia kannellisissa astioissa. Puhdista lattiakaivot ja vesilukot säännöllisesti. Tiivistä läpiviennit.
 5. Roska-astioiden pitää olla ehjiä ja puhtaita niin sisällä kuin ulkonakin. Ruoka houkuttelee jyrsijöitä, kodin tuholaisia ja myös muita eläimiä.
 6. Kun valitset hyönteismyrkkyä, satsaa tuholaisen tunnistamiseen. Oikean tehoaineen valinta onnistuu, kun tiedät torjuttavan tuhoeläimen ja sen elintavat.
 7. Jos kotikonstit eivät riitä tuholaisten karkottamiseen, käänny ammattilaisten puoleen. Jos asut omakotitalossa ja olet vakuuttanut talosi Ifin Laaja tai LaajaPlus-vakuutuksella, saat maksutta tuhoeläinten torjunta-apua.

Päivitetty viimeksi 24.10.2019

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Hanki markkinoiden laajin turva omakotitalollesi

Ifin Laaja-Plus-turva rakennukselle korvaa myös vesikattovuotoja, märkätilojen kosteusvaurioita ja tuhoeläimien hävitystä.

Tutustu LaajaPlus-kotivakuutukseen

Omakotitalon vinkkipankki käyttöösi

Talon huoltaminen, putkiremontti, vesivahinko ja tuholaiset. Kokosimme tietoa ja vinkkejä omakotitalon ylläpitoon liittyen.

Tutustu oman talon vinkkipankkiin

Sattuiko vahinko?

Voit ilmoittaa kodissasi sattuneista vahingoista kätevästi verkossa vuorokauden ympäri. Tarvitset vain verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. 

Ilmoita vahingosta