Putket jäässä? Estä jäätyneet putket ja sulata turvallisesti

 Talven paukkupakkaset voivat saada vahinkoa aikaan omakotitalon tai kesämökin putkissa. Oikea valmistautuminen ennen pakkasia vie jo pitkälle, mutta jos pakkaset yllättävät ja vesiputket jäätyvät, toimimalla oikein voit auttaa välttämään vesivahingon.

Miksi vesiputket jäätyvät?

Vaikka talojen ja mökkien vesiputket sijaitsevat rakennuksen rakenteiden suojassa, ovat ne silti alttiita pakkaselle. Usein vesiputket on vedetty rakennuksen kylmiin kohtiin, joihin pakkasella on verrattain helppo pääsy.

Jäätyneet putket huomaa helpoiten siitä, ettei hanasta tulekaan vettä. Joskus jäätyneet putket eivät kuitenkaan ilmoittele itsestään heti, vaan erityisesti kesämökeillä tai muissa vapaa-ajan asunnoissa, joissa käyttövettä ei käytetä talvisaikaan, putkien jäätyminen huomataan vasta pakkasten hellitettyä. 

Lämpölaajenemisen takia jää vie putkista enemmän tilaa kuin sama määrä vettä. Siksi putkissa oleva vesi tarvitsee jäätyessään lisätilaa ja voi huonolla tuurilla rikkoa vesiputken. Vuoto ilmoittelee itsestään usein vasta siinä vaiheessa kun sää lauhtuu ja pakkanen hellittää. Sulaessaan putket alkavat jälleen kuljettaa vettä, joka voi aiheuttaa vesivahingon vuotaessaan haljenneesta putkesta rakenteisiin.

Estä putkien jäätyminen

Putkien jäätymisessä ennaltaehkäisy on ensiarvoisen tärkeää ja usein huomattavasti helpompaa kuin jo jäätyneiden putkien sulatus. Paras ase jäätyneitä putkia vastaan on siis tarttua toimeen jo laitettaessa mökkiä talviteloille tai muuten taloa talven tuloon valmistellessa.

  1. Tyhjennä ennen pakkasia vesijohtoverkosto vedestä, jos mökkiä tai taloa ei lämmitetä talven aikana. Muista huolehtia myös vesipumpun, viemärin, puutarhaletkujen ja muiden vettä käyttävien laitteiden tyhjennyksestä.
  2. Hyödynnä tarvittaessa lisälämmönlähteitä, kuten sähkökäyttöisiä pattereita, jotta tilan sisälämpötila pysyisi tasaisesti plussan puolella talven ajan. Ole kuitenkin erityisen tarkkana patterin sijoittamisessa, ettei sen päälle jää tai voi pudota mitään. Patterin päällä lojuva tavara voi kuumentua ja aloittaa tulipalon.
  3. Puolilämpimissä tai kylmissä tiloissa voit myös lisätä ylimääräistä suojaa putkien ympärille vaikkapa eristämällä vesiputket tai asennuttamalla niihin lämmityskaapelin.
  4. Varmista, että tilasta löytyy ilmalämpöpumpun lisäksi myös jokin muu lämmitin.
  5. Varaudu mahdollisiin sähkökatkoihin talven aikana ja varmista, että tilan lämpötila ei laske pakkasen puolelle sähkökatkoksenkaan aikana.

Vesiputket jäässä? Sulatus on tarkkaa puuhaa

Joskus vahinko on ehtinyt jo tapahtua ja putket ovatkin yks kaks jäässä. Mikä avuksi? Putkien sulattaminen nopeasti on monella ensimmäisenä mielessä, mutta sulatushommissa on hyvä pitää pää kylmänä ja olla tarkkana.

Jäätyessään putket ovat voineet haljeta ja johtaa vesivahinkoon kun jää jälleen sulaa. Myös monet rivakat tee-se-itse -sulatusratkaisut voivat aiheuttaa jäätyneille putkille enemmän haittaa kuin hyötyä, joten ensin kannattaa aina painella ammattilaisen, eli putkimiehen, pakeille. Avotuli ja kuumailmapuhaltimet kannattaa unohtaa eikä niitä koskaan tule käyttää jäätyneiden putkien sulatukseen.

Korvaako kotivakuutus jäätyneet putket?

Kotivakuutus korvaa​ putkien tai LVI-laitteiden jäätymisestä aiheutuneita seurannaisvahinkoja, eli rakennukselle ja irtaimistolle aiheuttamia vahinkoja, jotka johtuvat vuotaneesta sulamisvedestä. Näissä tapauksissa korvattavuuteen ja korvauksen määrään vaikuttaa myös suojeluohjeiden noudattaminen. Itse rikkoutunutta putkea, LVI-laitetta tai putkien sulatuskustannuksia ei korvata vakuutuksesta, ellei kyseessä ole esimerkiksi lämmityslaitteiston äkillinen rikkoutuminen.

Hei! Oliko tällä sivulla oleva tieto sinulle hyödyllistä?

Sivun sisältö oli hyödyllistä
* Pakollinen kenttä
Lomake lähetetään...

Emme valitettavasti voi vastata tällä sivulla jättämääsi palautteeseen. Jos haluat vastauksen, lähetäthän meille viestin Omien sivujen kautta.