Putket jäässä? Estä jäätyneet putket ja sulata turvallisesti

 Talven paukkupakkaset voivat jäädyttää kodin tai mökin putket. Lue, miten voit estää putkien jäätymisen, miten valmistella kiinteistö talven paukkupakkasiin ja miten toimia, jos putket ovat jäässä. 

Miksi vesiputket jäätyvät?

Vaikka talojen ja mökkien vesiputket sijaitsevat rakennuksen rakenteiden suojassa, ovat ne silti alttiita pakkaselle. Usein vesiputket on vedetty rakennuksen kylmiin kohtiin, joihin pakkasella on verrattain helppo pääsy.

Jäätyneet putket huomaa helpoiten siitä, ettei hanasta tulekaan vettä. Joskus jäätyneet putket eivät kuitenkaan ilmoittele itsestään heti, vaan erityisesti kesämökeillä tai muissa vapaa-ajan asunnoissa, joissa käyttövettä ei käytetä talvisaikaan, putkien jäätyminen huomataan vasta pakkasten hellitettyä. 

Lämpölaajenemisen takia jää vie putkista enemmän tilaa kuin sama määrä vettä. Siksi putkissa oleva vesi tarvitsee jäätyessään lisätilaa ja voi rikkoa vesiputken. Vuoto huomataan usein vasta siinä vaiheessa kun sää lauhtuu ja pakkanen hellittää. Sulaessaan putket alkavat jälleen kuljettaa vettä ja vuotaa rakenteisiin, joka voi aiheuttaa vesivahingon.

Estä putkien jäätyminen

Putkien jäätymisen ennaltaehkäisy on usein huomattavasti helpompaa kuin jo jäätyneiden putkien sulatus. Tartu toimeen jo mökkiä talviteloille laitettaessa tai muuten taloa talven tuloon valmistellessa.

 1. Tyhjennä vesijohtoverkosto vedestä, jos mökkiä tai taloa ei lämmitetä talven aikana. Muista huolehtia myös vesipumpun, viemärin ja puutarhaletkujen tyhjennyksestä.
 2. Hyödynnä tarvittaessa lisälämmönlähteitä, kuten sähkökäyttöisiä pattereita, jotta tilan sisälämpötila pysyisi tasaisesti plussan puolella talven ajan. Ole kuitenkin erityisen tarkkana patterin sijoittamisessa, ettei sen päälle jää tai voi pudota mitään, se voi aiheuttaa tulipalon.
 3. Puolilämpimissä tai kylmissä tiloissa voit myös lisätä ylimääräistä suojaa putkien ympärille vaikkapa eristämällä vesiputket tai asennuttamalla niihin lämmityskaapelin.
 4. Varmista, että tilasta löytyy ilmalämpöpumpun lisäksi myös jokin muu lämmitin.
 5. Varaudu mahdollisiin sähkökatkoihin talven aikana ja varmista, että tilan lämpötila ei laske pakkasen puolelle sähkökatkonkaan aikana.

Vesiputket jäässä? Sulatus on tarkkaa puuhaa

Joskus vahinko on ehtinyt jo tapahtua ja putket ovatkin jäässä. Putkien sulattaminen nopeasti on monella ensimmäisenä mielessä, mutta sulatushommissa on tärkeää pitää pää kylmänä.

Jäätyessään putket ovat voineet haljeta ja johtaa vesivahinkoon kun jää jälleen sulaa. Myös monet rivakat tee-se-itse -sulatusratkaisut voivat aiheuttaa jäätyneille putkille enemmän haittaa kuin hyötyä, joten ensin kannattaa aina pyytää apua putkimieheltä. Avotuli ja kuumailmapuhaltimet kannattaa unohtaa, eikä niitä koskaan tule käyttää jäätyneiden putkien sulatukseen.

Näin valmistelet talon tai mökin ennen pakkasia

 • Tee ränneille syyssiivous, ja varmista, ettei sammal, irtolehdet tai muu roska estä veden vapaata kulkua ränneissä.
 • Varmista, että kiinteistön eristys on kunnossa, erityisesti ullakolla ja ulkoseinissä. Hyvin eristetty talo tai mökki pitää sen sisälämpötilan tasaisempana myös pakkasella.
 • Huollata lämmitysjärjestelmä säännöllisesti ammattilaisen toimesta, jotta se kestää kovemmatkin talvipakkaset.
 • Kutsu nuohooja paikalle säännöllisesti. Hyvin vetävä savupiippu on paloturvallisempi ja estää häkävuotojen syntymistä.
 • Valmistele pihavempeleet, kuten ruohonleikkurit, talveen tyhjentämällä niistä polttoaine tai ottamalla niiden akut irti turvallista talvisäilytystä varten. Varmista, ettei akkujen talvisäilytyspaikka aiheuta tulipalovaaraa.
 • Lukkosula on oiva apu kodissa, mökillä sekä autossa. Pidä lukkosulaa valmiina kaikkialla, missä lukot ovat paukkupakkasten armoilla.

Korvaako kotivakuutus jäätyneet putket?

Kotivakuutus korvaa​ putkien tai LVI-laitteiden jäätymisestä aiheutuneita seurannaisvahinkoja, eli rakennukselle ja irtaimistolle aiheuttamia vahinkoja, jotka johtuvat vuotaneesta sulamisvedestä. Näissä tapauksissa korvattavuuteen ja korvauksen määrään vaikuttaa myös suojeluohjeiden noudattaminen. Itse rikkoutunutta putkea, LVI-laitetta tai putkien sulatuskustannuksia ei korvata vakuutuksesta, ellei kyseessä ole esimerkiksi lämmityslaitteiston äkillinen rikkoutuminen.

Jos haluat tarkistaa nykyisen vakuutuksesi laajuuden tai päivittää sen ajan tasalle, voit tehdä sen Omilla sivuilla vuorokauden ympäri. Helpoimmin käytät Omia sivuja If Mobiili -sovelluksella

Hei! Oliko tällä sivulla oleva tieto sinulle hyödyllistä?

Sivun sisältö oli hyödyllistä
* Pakollinen kenttä
Lomake lähetetään...

Emme valitettavasti voi vastata tällä sivulla jättämääsi palautteeseen. Jos haluat vastauksen, lähetäthän meille viestin Omien sivujen kautta.