Kynttilät ja takanlämmitys

Käytä kynttilöiden ja ulkotulien alla aina palamatonta alustaa. Polta takkaa rauhassa, äläkä hötkyile. Lue tältä sivulta vinkit kynttilöiden turvalliseen polttamiseen ja takan lämmitykseen. 

Näin poltat kynttilöitä ja ulkotulia turvallisesti

 1. Käytä kynttilöiden ja ulkotulien alla palamatonta alustaa. Lasi, keramiikka ja kivi ovat parhaita alustoja. Ulkotulialustan pitää pysyä paikoillaan säässä kuin säässä.
 2. Jos samalla alustalla on useampia kynttilöitä, jätä jokaisen kynttilän ympärille vähintään viiden sentin tila. Muuten kynttilät lämmittävät toisiaan, ja kaasuuntunut steariini saattaa roihahtaa yhdeksi suureksi liekiksi.
 3. Jätä pöytä- ja kruunukynttilöistä noin kaksi senttimetriä polttamatta. Loppuun palanut kynttilä saattaa aiheuttaa tulipaloriskin, jos kynttilä ei sammu itsestään. 
 4. Älä polta ulkotulia parvekkeella, kuistilla tai terassilla. Polta parvekkeella tavallista kynttilää tai tuikkua tukevan lyhdyn sisällä. Jos poltat ulkotulia terassilla, varmista, että tuli on riittävän etäällä seinistä ja muista palavista materiaaleista.
 5. Älä jätä kynttilää tai ulkotulta palamaan ilman valvontaa. Sammuta myös ulkotulet ja terassilla palavat kynttilät, kun menet nukkumaan.

Tositarina: kun ulos jätetty kynttilä poltti omakotitalon

Ifin asiakkaan omakotitalon tulipalo osoittaa, että kynttilä kannattaa aina sammuttaa, jos sitä ei vahdita. Omakotitalo paloi purkukuntoon, kun ulos yöksi palamaan jätetyt kynttilät sytyttivät ensin puurunkoiset lyhdyt, sitten terassin ja lopulta koko talon.

Palo syttyi useita tunteja sen jälkeen, kun kynttilöiden luultiin palaneen loppuun itsekseen. Talon asukkaat selvisivät onneksi tulipalosta vahingoitta.

Miksi loppuun poltettu kynttilä voi olla vaarallinen?  

Ifin tutkimuksissa selvisi, että kynttilän sydänlanka kallistuu palamisen loppuvaiheessa vaakatasoon ja jatkaa palamistaan sulan steariinin keskellä. Käytännössä tuli voi jatkaa palamistaan vielä pitkään sen jälkeen, kun kynttilä on muuten palanut loppuun.

Pahimmassa tapauksessa sula steariini tai parafiini voi syttyä palamaan ja synnyttää niin suuren liekin, että tuli lähtee leviämään ympäristöön.

Jätä pöytäkynttilästä kaksi senttiä polttamatta

Omakotitalon tulipalo osoittaa, että kynttilöiden ei pidä antaa palaa loppuun. Jotta vältyt turhilta riskeiltä, jätä pöytä- ja kruunukynttilästä aina kaksi viimeistä senttimetriä polttamatta. Tämä pätee myös silloin, jos poltat kynttilää lyhdyn sisällä esimerkiksi parvekkeella.

Lämmitä takkaa maltilla

Pitkään käyttämättä ollut takka saattaa savuttaa, jos alat lämmittää tulisijaa reippain ottein. Takka saattaa aluksi vetää hyvin, mutta vähän ajan kuluttua hormin seinämissä oleva kosteus höyrystyy ja estää savun kulun hormissa. Tuloksena takka pölläyttää savut sisälle.

Esivalmistele takka ennen lämmittämistä

 • Esilämmitä hormia ennen kuin sytytät tulen takkaan. Puhalla nuohousluukusta hiustenkuivaajalla tai kuumailmapuhaltimella lämmintä ilmaa hormiin vähintään viiden minuutin ajan.
 • Paranna vetoa avaamalla ikkuna, kun sytytät takkaan tulen. Älä laita keskuspölynimuria tai liesituuletinta päälle.
 • Jos lämmität takkaa ensimmäistä kertaa vähän aikaan, laita tulisijaan tavallista vähemmän puita.

Toimi näin, jos takka pölläyttää savut sisälle

 • Tuuleta koti huolellisesti. Älä pyyhi seiniä rätillä ja tavallisella pesuaineella. Ne lähinnä levittävät seiniin leijaillutta nokea.
 • Pienet nokijäljet saa siivottua seinistä ja katosta nokisienellä. Hankalampien nokivahinkojen siivoaminen kannattaa jättää ammattilaisille.
 • Ifin kaikki kotivakuutukset kattavat tulipalot. Jos takka savuttaa, kotivakuutus korvaa useimmiten myös noen ja savun aiheuttamia siivouskuluja. Vakuutus ei kuitenkaan korvaa nokijälkien siivousta, jos takan pelti on unohtunut kiinni.

Muista palohälytin ja sammutin kotiin

 • Onko sammutin käden ulottuvilla?

  • Säilytä sammutuspeitettä ja käsisammutinta sellaisessa paikassa, josta ne on helppo ottaa käyttöön.
  • Löydät laadukkaat palovaroittimet, sammutuspeitteet ja sammuttimet If Turvakaupasta.
 • Palovaroitin on hengenpelastaja

  • Huolehdi, että kodissasi on vähintään yksi toimiva palovaroitin jokaista alkavaa 60 neliötä kohden.
  • Testaa palovaroittimien toiminta säännöllisesti.
  • Lue palovaroittimen testaamisesta ja oikeanlaisen palovaroittimen valinnasta.

Tutustu myös näihin