Takan lämmitys

Polta takkaa rauhassa, äläkä hötkyile. Pari hyvää perusvinkkiä mielessäsi pitämällä pidät huolen, että takka palaa turvallisesti eikä pölläytä taloa täyteen savua.

Lämmitä takkaa maltilla, erityisesti tauon jälkeen

Jos et ole lämmittänyt takkaa hetkeen, lämmitys kannattaa aloittaa lempeästi ja ajan kanssa. Jos edellisestä lämmityksestä on kulunut verrattain pitkään, hanki paikalle ammattilainen tarkastamaan tulisijan kunto ennen lämmityksen aloittamista.

Tauon jälkeen takka saattaa puhaltaa savut piipun sijasta sisälle, jos alat lämmittää tarkistettua ja toimintakuntoista tulisijaa heti reippain ottein. Takka saattaa aluksi vetää hyvin, mutta vähän ajan kuluttua hormin seinämissä oleva kosteus höyrystyy ja estää savun kulun hormissa. Tuloksena takka pölläyttää savut sisälle.

Nämä esivalmistelut auttavat estämään takan savuttamisen:

  • Esilämmitä hormia ennen kuin sytytät tulen takkaan. Puhalla nuohousluukusta hiustenkuivaajalla tai kuumailmapuhaltimella lämmintä ilmaa hormiin vähintään viiden minuutin ajan.
  • Paranna huoneen ja takan vetoa avaamalla ikkuna, kun sytytät takkaan tulen. Älä laita keskuspölynimuria tai liesituuletinta päälle.
  • Jos lämmität takkaa ensimmäistä kertaa vähän aikaan, laita tulisijaan tavallista vähemmän puita.

Toimi näin, jos takka pölläyttää savut sisälle

  • Tuuleta koti huolellisesti. Älä pyyhi seiniä rätillä ja tavallisella pesuaineella. Se useimmiten vain levittää seiniin leijaillutta nokea.
  • Pienet nokijäljet saa siivottua seinistä ja katosta nokisienellä. Hankalampien nokivahinkojen siivoaminen kannattaa jättää ammattilaisille.
  • Ifin kaikki kotivakuutukset kattavat tulipalot. Jos takka savuttaa, kotivakuutus korvaa useimmiten myös noen ja savun aiheuttamia siivouskuluja. Vakuutus ei kuitenkaan korvaa nokijälkien siivousta, jos takan pelti on unohtunut kiinni.

Takasta apua energiansäästöön ja talvipakkasiin

Haluatko pitää sähkölaskusi kurissa? Takka on erinomainen lisä kodin lämmitykseen, kunhan esivalmistelut on tehty kunnolla ja turvallisuuden pitää mielessä.

Varaava takka tai leivinuuni löytyy yllättävän monesta suomalaiskodista, ja niiden avulla voit tarvittaessa säästää sähkölaskussa, samalla kun pidät kodin mukavan lämpimänä. Käyttämällä takkaa lämmönlähteenä muiden lämmitysmuotojen käyttöä voi vähentää roimastikin, mikä puolestaan voi näkyä pienempänä sähkölaskuna.

Erityisesti sähkölämmiteisessä talossa takan lämpöä kannattaa hyödyntää koko pakkaskauden ajan. Leivinuuni on todellinen kotien moniottelija, sillä lämmin leivinuuni lämmittää taloa, mutta on myös mainio paikka hauduttaa patoja, puuroja tai muuta ruokaa. Samalla sähköuunin ja siten sähkönkäyttöä voi vähentää.

Muista palohälytin ja -sammutin kotiin

Kuuma tuhka voi myös olla paloriski

Takassa leimuava tuli ei ole ainoa asia, joka voi altistaa kodin tai mökin tulipaloille. Myös takan lämmityksestä syntyvä kuuma tuhka voi pysyä polttavan kuumana ja olla paloriski väärin varastoituna. Katso alta lämpökameravideomme!

Tutustu myös näihin

Hei! Oliko tällä sivulla oleva tieto sinulle hyödyllistä?

Sivun sisältö oli hyödyllistä
* Pakollinen kenttä
Lomake lähetetään...

Emme valitettavasti voi vastata tällä sivulla jättämääsi palautteeseen. Jos haluat vastauksen, lähetäthän meille viestin Omien sivujen kautta.