Takan lämmitys

Polta takkaa rauhassa, äläkä hötkyile. Pari hyvää perusvinkkiä mielessäsi pitämällä pidät huolen, että takka palaa turvallisesti eikä pölläytä taloa täyteen savua.

Lämmitä takkaa maltilla

Takkasesongin alkaessa takan lämmitys kannattaa aloittaa lempeästi ja ajan kanssa. Pitkään käyttämättä ollut takka saattaa puhaltaa savut savupiipun sijasta sisälle, jos alat lämmittää tulisijaa reippain ottein. Takka saattaa aluksi vetää hyvin, mutta vähän ajan kuluttua hormin seinämissä oleva kosteus höyrystyy ja estää savun kulun hormissa. Tuloksena takka pölläyttää savut sisälle.

Nämä esivalmistelut auttavat estämään takan savuttamisen:

  • Esilämmitä hormia ennen kuin sytytät tulen takkaan. Puhalla nuohousluukusta hiustenkuivaajalla tai kuumailmapuhaltimella lämmintä ilmaa hormiin vähintään viiden minuutin ajan.
  • Paranna huoneen ja takan vetoa avaamalla ikkuna, kun sytytät takkaan tulen. Älä laita keskuspölynimuria tai liesituuletinta päälle.
  • Jos lämmität takkaa ensimmäistä kertaa vähän aikaan, laita tulisijaan tavallista vähemmän puita.

Toimi näin, jos takka pölläyttää savut sisälle

  • Tuuleta koti huolellisesti. Älä pyyhi seiniä rätillä ja tavallisella pesuaineella. Se useimmiten vain levittää seiniin leijaillutta nokea.
  • Pienet nokijäljet saa siivottua seinistä ja katosta nokisienellä. Hankalampien nokivahinkojen siivoaminen kannattaa jättää ammattilaisille.
  • Ifin kaikki kotivakuutukset kattavat tulipalot. Jos takka savuttaa, kotivakuutus korvaa useimmiten myös noen ja savun aiheuttamia siivouskuluja. Vakuutus ei kuitenkaan korvaa nokijälkien siivousta, jos takan pelti on unohtunut kiinni.

Muista palohälytin ja -sammutin kotiin

Kuuma tuhka voi myös olla paloriski

Takassa leimuava tuli ei ole ainoa asia, joka voi altistaa kodin tai mökin tulipaloille. Myös takan lämmityksestä syntyvä kuuma tuhka voi pysyä polttavan kuumana ja olla paloriski väärin varastoituna. Katso alta lämpökameravideomme!

Tutustu myös näihin

Hei! Oliko tällä sivulla oleva tieto sinulle hyödyllistä?

Sivun sisältö oli hyödyllistä
* Pakollinen kenttä
Lomake lähetetään...

Emme valitettavasti voi vastata tällä sivulla jättämääsi palautteeseen. Jos haluat vastauksen, lähetäthän meille viestin Omien sivujen kautta.