Lude on harmillinen tuliainen

Luteet ovat yleistyneet viimeisen kymmenen vuoden sisällä matkustelun lisäännyttyä.

Jotkut suurkaupungit, kuten New York, ovatkin tunnettuja lutikoistaan. Matkatavaroiden mukana luteet kulkeutuvat kaupungista ja sängystä toiseen.

Tämän tietää myös helsinkiläinen Simo Arvo. Hän kohtasi luteita matkustaessaan Malesiassa. Kuala Lumpurissa vietetyn yön jälkeen toinen käsi oli täynnä pieniä punaisia pisteitä. ”Kun seuraavana päivänä saavuin Langkawiin, hotellin omistaja näki kädestäni heti, että kyse oli luteen puremista. Hän käski minun jättää kaikki tavarani hänelle.” Luteiden leviämisen pelossa omistaja pesi itse kaikki Arvon vaatteet. ”Onneksi hän tiesi miten toimia. Muuten olisin saattanut hyvinkin kantaa tuliaiset takaisin kotiin.”

Reissatessa on hyvä muistaa, että luteet eivät ole vain halpojen hostellien ongelma vaan ne viihtyvät yhtä hyvin paremmissa hotelleissa. Luteet viihtyvät myös muualla kuin majoituspaikoissa. Esimerkiksi vaateliikkeitä ja elokuvateattereita on jouduttu sulkemaan ludeongelmien takia. Myös kirpputoreilla ja kierrätyskalusteiden kohdalla ludevaara on syytä ottaa huomioon.

 

Näin pääset eroon luteista

 1. Älä aikaile!
  • Jos kodistasi löytyy luteita, toimi ripeästi. Luteet ovat nopeita leviämään, joten torjuntatoimet tulee aloittaa saman tien.
 2. Pidä matkalaukku suljettuna
  • Luteet eivät kestä kuumuutta, joten saunota matkatavarat reissusta palatessasi. Siirrä avaamaton matkalaukku 70-90 asteiseen saunaan pariksi tunniksi. Poista laukusta kosmetiikka ja muut kuumuutta kestämättömät aineet. Muista tarkistaa, että laukku ei ole liian lähellä kiuasta. Lue lisää matkatavaravakuutuksesta.
 3. Hyödynnä pakkanen
  • Kovilla pakkasilla luteista pääsee eroon jättämällä matkalaukun ulos. Luteet kuolevat varmasti vasta kahdenkymmenen asteen pakkasessa. Pakastamista voi hyödyntää myös muun muassa huonekalujen kohdalla.
 4. Pese petivaatteet
  • Huolehdi vuodevaatteiden hygieniasta, koska luteet viihtyvät niissä. Luteet lähtevät pois 60 asteen pesussa tai käyttämällä tekstiilit kuivausrummussa. Petivaatteet voi myös viedä lämpimään saunaan.
 5. Tartu imuriin
  • Älä nuukaile siivouksessa. Tuholaiset eivät pidä hyvästä yleishygieniasta, joten kunnon siivous ja kaupasta saatavat hyönteiskarkotteet auttavat tuholaistorjunnassa.
 6. Ota ammattilainen avuksi
  • Jos tuholaiset ovat saaneet ylivallan ja omat keinot ovat lopussa, voi paikalle kutsua tuhoeläintorjujat. Karkotuksessa on oltava huolellinen, jotta jokaisesta luteesta ja pesäkkeestä päästään eroon, sillä muuten ongelma on hyvinkin nopeasti edessä uudelleen. Jos asut omakotitalossa, Ifin kotivakuutuksesta voi olla sinulle hyötyä tuholaisten karkottamisessa, ks. seuraava kohta. 
 7. Tarkista, sisältyykö vakuutukseesi tuholaistorjunta
  • Ifillä on markkinoiden laajin kotivakuutus rakennuksille. Ifin Laaja- ja LaajaPlus-turvat auttavat omakotitaloasukkaita tarjoamalla neuvoja ja apua tuholaisten karkotuksessa. Turvan ottaneet saavat Ifin yhteistyökumppanin ilmaista puhelintukea ja tarvittaessa lähetettäviä torjuntavälineitä tai -aineita. Tuholaisten torjunta paikanpäällä on maksutonta. Huomaathan, että tämä palvelu on tarjolla ainoastaan omakotitaloille. 

Lude, englanninkieliseltä nimeltään bed bug, on viheliäinen vieras

Pienikokoiset luteet imevät ihmisestä verta ja jättävät jälkeensä ikäviä punaisia puremia. Ne liikkuvat öisin ihmisen nukkuessa sikeästi. Lude on noin 6-9 mm pitkä, litteä, leveä ja pahanhajuinen hyönteinen. Väriltään se on yleensä ruskea, mutta jotkut yksilöt voivat olla vaaleamman värisiä, jos ne ovat olleet kauan ilman ravintoa. Lude viihtyy huoneenlämmössä. Lymyilevän luteen tunnistaa sen jälkeensä jättämistä tummista ulostejäljistä, jotka voivat näyttää kuulakärkikynän pisteiltä.

sinulle voi olla hyötyä myös näistä sisällöistä