Lude on ikävä matkamuisto

Luteet eli lutikat ovat yleistyneet matkustelun lisäännyttyä. Kun sängystäsi löytyy pieniä tummia pisteitä matkan jälkeen, kannattaa toimia nopeasti. Lue vinkit, miten pääset luteista eroon.

Helpot vinkit luteiden torjuntaan ja karkotukseen

Luteiden ilmaantuminen ei tarkoita maailmanloppua. Tärkeintä on reagoida luteisiin nopeasti.

Älä aikaile

Jos kodistasi löytyy luteita, toimi ripeästi. Luteet leviävät nopeasti, joten luteiden karkotus kannattaa aloittaa saman tien. Jos asut asunto-osakeyhtiössä, ota heti yhteyttä isännöitsijään, koska luteet leviävät myös asunnosta toiseen.

Pidä matkalaukku suljettuna

Jos olet palaamassa reissusta, voit evätä salamatkustajilta pääsyn kotiisi saunottamalla matkalaukut. Luteet eivät nimittäin kestä kuumuutta.

Laita matkalaukku tiiviisti suljettuun jätesäkkiin, jotta luteet eivät pääse laukusta saunan rakenteisiin. Poista laukusta kosmetiikka ja muut lämmölle herkät aineet. Nosta sitten laukku saunan ylälauteelle ja lämmitä sauna noin 80 asteeseen. Jotta luteet kuolevat, lämpötilan on noustava suljetun laukun keskelläkin vähintään 60 asteeseen ja pysyttävä siinä pari tuntia.

Matkalaukun saunottamisen kesto riippuu laukun koosta ja siitä, miten tiiviisti laukku on pakattu. Lähtökohtaisesti tavallista matkalaukkua kannattaa lämmittää saunassa 4–8 tuntia, jotta luteet varmasti kuolevat. Muista tarkistaa, että laukku ei ole kiukaan lähellä, jotta et aiheuta tulipaloa luteita karkottaessasi. 

Pakasta luteet

Kuumuudelle herkät tavarat voi käsitellä myös pakastamalla. Tavarat tulee pitää suljetussa pussissa pakastimessa noin viikon ajan.

Pese vaatteet ja lakanat 60 asteessa

Luteet lähtevät tekstiileistä 60 asteen pesussa. 60-asteinen vesi tappaa aikuisten luteiden lisäksi luteiden munat ja nymfit. Toinen nopea tapa tuhota luteet on rumpukuivata tekstiileitä noin tunnin ajan. Petivaatteet ja vaatteet voi myös viedä lämpimään saunaan suljetussa jätesäkissä. Muista tarkastaa turvaetäisyys kiukaaseen!

 • nainen ja tyttö katsovat tietokonetta

  Toimi näin, jos huomaat luteita hotellissa

  1. Ilmoita lude-epäilyistä heti henkilökunnalle.
  2. Jos matkatavaroitasi ei käsitellä matkakohteessa, älä vie matkalaukkua sellaisenaan kotiin. Avaa laukku pihalla ja erottele laukun sisältö jätesäkkeihin. Kanna pesua kestävät tekstiilit jätesäkissä pesukoneeseen ja pese tekstiilit 60 asteessa (ilman jätesäkkiä).
  3. Laita matkalaukku ja muut tavarat omiin jätesäkkeihinsä ja laita ne saunaan tai pakastimeen. Katso tavaroiden saunotus- ja pakastusohjeet alempaa tältä sivulta.
 • kaupunkinäkymä

  Näin voit välttyä ludetuliaisilta

  1. Älä säilytä matkalaukkuja hotellissa lattialla tai sängyllä. Esimerkiksi matkalaukkuteline on hyvä säilytyspaikka matkalaukulle.
  2. Pidä matkalaukku mahdollisimman kaukana sängystä. Huonoin säilytyspaikka matkalaukulle on hotellihuoneen sängyn alla – jos huoneessa on luteita, niitä todennäköisesti liikkuu sängyssä ja sen välittömässä läheisyydessä.

Sivun lähteet: If, Anticimex

Sinulle saattaa olla hyötyä myös näistä