Lude on mahdollista karkottaa

Luteet eli lutikat ovat yleistyneet matkustelun lisäännyttyä. Kun sängystäsi löytyy pieniä tummia pisteitä matkan jälkeen, kannattaa toimia nopeasti. Lue vinkit, miten pääset luteista eroon.

Älä aikaile luteiden kanssa

Jos kodistasi löytyy luteita, toimi ripeästi. Luteet leviävät nopeasti, joten luteiden karkotus kannattaa aloittaa saman tien. Jos asut asunto-osakeyhtiössä, ota heti yhteyttä isännöitsijään, koska luteet leviävät myös asunnosta toiseen.

Pidä matkalaukku suljettuna

Jos olet palaamassa reissusta, voit evätä salamatkustajilta pääsyn kotiisi saunottamalla matkalaukut. Luteet eivät nimittäin kestä kuumuutta.

Laita matkalaukku tiiviisti suljettuun jätesäkkiin, jotta luteet eivät pääse laukusta saunan rakenteisiin. Poista laukusta kosmetiikka ja muut lämmölle herkät aineet. Nosta sitten laukku saunan ylälauteelle ja lämmitä sauna noin 80 asteeseen. Jotta luteet kuolevat, lämpötilan on noustava suljetun laukun keskelläkin vähintään 60 asteeseen ja pysyttävä siinä pari tuntia.

Matkalaukun saunottamisen kesto riippuu laukun koosta ja siitä, miten tiiviisti laukku on pakattu. Lähtökohtaisesti tavallista matkalaukkua kannattaa lämmittää saunassa 4–8 tuntia, jotta luteet varmasti kuolevat. Muista tarkistaa, että laukku ei ole kiukaan lähellä, jotta et aiheuta tulipaloa luteita karkottaessasi. 

Pakasta luteet

Kuumuudelle herkät tavarat voi käsitellä myös pakastamalla. Tavarat tulee pitää suljetussa pussissa pakastimessa noin viikon ajan.

Pese vaatteet ja lakanat 60 asteessa

Luteet lähtevät tekstiileistä 60 asteen pesussa. 60-asteinen vesi tappaa aikuisten luteiden lisäksi luteiden munat ja nymfit. Toinen nopea tapa tuhota luteet on rumpukuivata tekstiileitä noin tunnin ajan. Petivaatteet ja vaatteet voi myös viedä lämpimään saunaan suljetussa jätesäkissä. Muista tarkastaa turvaetäisyys kiukaaseen!

Ota ammattilainen avuksi

Jos huomaat kodissasi luteita, kutsu hätiin tuholaistorjuja. Luteille ei kannata tarjota kaupan tuholaistorjunta-aineita, koska pahimmillaan torjunta-aine vain ajaa lutikat naapuriin. Luteiden karkotuksessa on oltava huolellinen, jotta jokaisesta luteesta ja pesäkkeestä päästään eroon, sillä muuten ongelma on nopeasti edessä uudelleen. Jos asut omakotitalossa, Ifin kotivakuutuksesta voi olla hyötyä tuholaisten karkottamisessa. 

Tarkista, sisältyykö kotivakuutukseesi tuholaistorjunta

Ifillä on markkinoiden laajin kotivakuutus rakennuksille. Jos omakotitalosi on vakuutettu Ifin Laaja- tai LaajaPlus-kotivakuutuksella, olet oikeutettu maksuttomaan tuhoeläinten torjuntapalveluun.

Ifin yhteistyökumppani Anticimex neuvoo luteiden karkotuksessa ja tulee kotiisi hävittämään luteet. Jos asut asunto-osakeyhtiössä ja huomaat kodissasi luteita, ota yhteys isännöitsijään.

Lude, englanninkieliseltä nimeltään bed bug, on viheliäinen vieras

Pienikokoiset luteet imevät ihmisestä verta ja jättävät jälkeensä punaisia puremia. Ne liikkuvat öisin, kun ihminen nukkuu sikeästi. Lude on noin 6–9 mm pitkä, litteä, leveä ja pahanhajuinen hyönteinen. Väriltään se on yleensä ruskea, mutta jotkut yksilöt voivat olla vaaleamman värisiä, jos ne ovat olleet kauan ilman ravintoa.

Lude viihtyy huoneenlämmössä. Luteen tunnistaa sen tummista ulostejäljistä lakanoissa, mitkä voivat näyttää kuulakärkikynän pisteiltä.

Sivun lähteet: If, Anticimex

Hei! Oliko tällä sivulla oleva tieto sinulle hyödyllistä?

Sivun sisältö oli hyödyllistä
* Pakollinen kenttä
Lomake lähetetään...

Emme valitettavasti voi vastata tällä sivulla jättämääsi palautteeseen. Jos haluat vastauksen, lähetäthän meille viestin Omien sivujen kautta.