Kun matkakärpäsestä seuraa luteen purema

Lude on ikävä matkamuisto

Luteet eli lutikat ovat yleistyneet matkustelun lisäännyttyä. Kun sängystäsi löytyy pieniä tummia pisteitä matkan jälkeen, kannattaa toimia nopeasti. Lue vinkit, miten pääset luteista eroon.

Lude on noin 6–9 mm pitkä, litteä ja pahanhajuinen hyönteinen. Kuvassa lutikka eli seinälude.

Jotkut suurkaupungit ovat tunnettuja lutikoistaan, ja matkatavaroiden mukana luteet kulkeutuvat kaupungista ja sängystä toiseen.

Tämän tietää myös helsinkiläinen Simo Arvo. Hän kohtasi luteita matkustaessaan Malesiassa. Kuala Lumpurissa vietetyn yön jälkeen toinen käsi oli täynnä pieniä punaisia pisteitä.

”Kun seuraavana päivänä saavuin Langkawiin, hotellin omistaja näki kädestäni heti, että kyse oli luteen puremista. Hän käski minun jättää kaikki tavarani hänelle.” Luteiden leviämisen pelossa omistaja pesi itse kaikki Arvon vaatteet. ”Onneksi hän tiesi, miten toimia. Muuten olisin saattanut hyvinkin kantaa tuliaiset takaisin kotiin.”

Luteet eivät ole vain halpojen hostellien ongelma, vaan ne viihtyvät yhtä hyvin paremmissa hotelleissa. Luteet viihtyvät myös muualla kuin majoituspaikoissa. Esimerkiksi vaatekauppoja ja elokuvateattereita on jouduttu sulkemaan ludeongelmien takia. Myös kirpputoreilla ja kierrätyskalusteita hankkiessa luteiden riskiin kannattaa varautua.

Toimi näin, jos huomaat luteita hotellissa

  1. Ilmoita lude-epäilyistä heti henkilökunnalle.
  2. Jos matkatavaroitasi ei käsitellä matkakohteessa, älä vie matkalaukkua sellaisenaan kotiin. Avaa laukku pihalla ja erottele laukun sisältö jätesäkkeihin. Kanna pesua kestävät tekstiilit jätesäkissä pesukoneeseen ja pese tekstiilit 60 asteessa (ilman jätesäkkiä).
  3. Laita matkalaukku ja muut tavarat omiin jätesäkkeihinsä ja laita ne saunaan tai pakastimeen. Katso tavaroiden saunotus- ja pakastusohjeet alempaa tältä sivulta.

Näin voit välttyä ludetuliaisilta

  1. Älä säilytä matkalaukkuja hotellissa lattialla tai sängyllä. Esimerkiksi matkalaukkuteline on hyvä säilytyspaikka matkalaukulle.
  2. Pidä matkalaukku mahdollisimman kaukana sängystä. Huonoin säilytyspaikka matkalaukulle on hotellihuoneen sängyn alla – jos huoneessa on luteita, niitä todennäköisesti liikkuu sängyssä ja sen välittömässä läheisyydessä.

Helpot vinkit luteiden torjuntaan ja karkotukseen

Luteiden ilmaantuminen ei tarkoita maailmanloppua. Tärkeintä on reagoida luteisiin nopeasti. 

Älä aikaile

Jos kodistasi löytyy luteita, toimi ripeästi. Luteet leviävät nopeasti, joten luteiden karkotus kannattaa aloittaa saman tien. Jos asut asunto-osakeyhtiössä, ota heti yhteyttä isännöitsijään, koska luteet leviävät myös asunnosta toiseen.

Pidä matkalaukku suljettuna

Jos olet palaamassa reissusta, voit evätä salamatkustajilta pääsyn kotiisi saunottamalla matkalaukut. Luteet eivät nimittäin kestä kuumuutta.

Laita matkalaukku tiiviisti suljettuun jätesäkkiin, jotta luteet eivät pääse laukusta saunan rakenteisiin. Poista laukusta kosmetiikka ja muut lämmölle herkät aineet. Nosta sitten laukku saunan ylälauteelle ja lämmitä sauna noin 80 asteeseen. Jotta luteet kuolevat, lämpötilan on noustava suljetun laukun keskelläkin vähintään 60 asteeseen ja pysyttävä siinä pari tuntia.

Matkalaukun saunottamisen kesto riippuu laukun koosta ja siitä, miten tiiviisti laukku on pakattu. Lähtökohtaisesti tavallista matkalaukkua kannattaa lämmittää saunassa 4–8 tuntia, jotta luteet varmasti kuolevat. Muista tarkistaa, että laukku ei ole kiukaan lähellä, jotta et aiheuta tulipaloa luteita karkottaessasi. 

Pakasta luteet

Kuumuudelle herkät tavarat voi käsitellä myös pakastamalla. Tavarat tulee pitää suljetussa pussissa pakastimessa noin viikon ajan.

Pese vaatteet ja lakanat 60 asteessa

Luteet lähtevät tekstiileistä 60 asteen pesussa. 60-asteinen vesi tappaa aikuisten luteiden lisäksi luteiden munat ja nymfit. Toinen nopea tapa tuhota luteet on rumpukuivata tekstiileitä noin tunnin ajan. Petivaatteet ja vaatteet voi myös viedä lämpimään saunaan suljetussa jätesäkissä. Muista tarkastaa turvaetäisyys kiukaaseen!

Ota ammattilainen avuksi

Jos huomaat kodissasi luteita, kutsu hätiin tuholaistorjuja. Luteille ei kannata tarjota kaupan tuholaistorjunta-aineita, koska pahimmillaan torjunta-aine vain ajaa lutikat naapuriin. Luteiden karkotuksessa on oltava huolellinen, jotta jokaisesta luteesta ja pesäkkeestä päästään eroon, sillä muuten ongelma on nopeasti edessä uudelleen. Jos asut omakotitalossa, Ifin kotivakuutuksesta voi olla hyötyä tuholaisten karkottamisessa, ks. seuraava kohta.

Tarkista, sisältyykö kotivakuutukseesi tuholaistorjunta

Ifillä on markkinoiden laajin kotivakuutus rakennuksille. Jos omakotitalosi on vakuutettu Ifin Laaja- tai LaajaPlus-kotivakuutuksella, olet oikeutettu maksuttomaan tuhoeläinten torjuntapalveluun.

Ifin yhteistyökumppani Anticimex neuvoo luteiden karkotuksessa ja tulee kotiisi hävittämään luteet. Jos asut asunto-osakeyhtiössä ja huomaat kodissasi luteita, ota yhteys isännöitsijään.

Lude, englanninkieliseltä nimeltään bed bug, on viheliäinen vieras

Pienikokoiset luteet imevät ihmisestä verta ja jättävät jälkeensä punaisia puremia. Ne liikkuvat öisin, kun ihminen nukkuu sikeästi. Lude on noin 6–9 mm pitkä, litteä, leveä ja pahanhajuinen hyönteinen. Väriltään se on yleensä ruskea, mutta jotkut yksilöt voivat olla vaaleamman värisiä, jos ne ovat olleet kauan ilman ravintoa.

Lude viihtyy huoneenlämmössä. Luteen tunnistaa sen tummista ulostejäljistä lakanoissa, mitkä voivat näyttää kuulakärkikynän pisteiltä.


Sivun lähteet: If, Anticimex

Sinulle saattaa olla hyötyä myös näistä sivuista