Kun matkakärpäsestä seuraa luteen purema

Lude on ikävä matkamuisto

Luteet eli lutikat ovat yleistyneet matkustelun lisäännyttyä. Kun sängystäsi löytyy pieniä tummia pisteitä matkan jälkeen, kannattaa toimia nopeasti. Lue vinkit, miten pääset luteista eroon.

Lude on noin 6–9 mm pitkä, litteä ja pahanhajuinen hyönteinen.

Jotkut suurkaupungit ovat tunnettuja lutikoistaan, ja matkatavaroiden mukana luteet kulkeutuvat kaupungista ja sängystä toiseen.

Tämän tietää myös helsinkiläinen Simo Arvo. Hän kohtasi luteita matkustaessaan Malesiassa. Kuala Lumpurissa vietetyn yön jälkeen toinen käsi oli täynnä pieniä punaisia pisteitä.

”Kun seuraavana päivänä saavuin Langkawiin, hotellin omistaja näki kädestäni heti, että kyse oli luteen puremista. Hän käski minun jättää kaikki tavarani hänelle.” Luteiden leviämisen pelossa omistaja pesi itse kaikki Arvon vaatteet. ”Onneksi hän tiesi, miten toimia. Muuten olisin saattanut hyvinkin kantaa tuliaiset takaisin kotiin.”

Luteet eivät ole vain halpojen hostellien ongelma, vaan ne viihtyvät yhtä hyvin paremmissa hotelleissa. Luteet viihtyvät myös muualla kuin majoituspaikoissa. Esimerkiksi vaatekauppoja ja elokuvateattereita on jouduttu sulkemaan ludeongelmien takia. Myös kirpputoreilla ja kierrätyskalusteita hankkiessa luteiden riskiin kannattaa varautua.

Helpot vinkit luteiden torjuntaan ja karkotukseen

Luteiden ilmaantuminen ei tarkoita maailmanloppua. Pääset alkuun perinteisillä tuhoeläinten karkotuskeinoilla. Jos ne eivät tepsi, turvaudu tuholaistorjujan apuun.

Älä aikaile

Jos kodistasi löytyy luteita, toimi ripeästi. Luteet leviävät nopeasti, joten luteiden karkotus kannattaa aloittaa saman tien. Jos asut asunto-osakeyhtiössä, ota heti yhteyttä isännöitsijään, koska luteet leviävät myös asunnosta toiseen.

Pidä matkalaukku suljettuna

Luteet eivät kestä kuumuutta, joten saunota matkatavarat reissusta palatessasi. Siirrä avaamaton matkalaukku 70–90 asteiseen saunaan pariksi tunniksi. Poista laukusta kosmetiikka ja muut lämmölle herkät aineet. Muista tarkistaa, että laukku ei ole kiukaan lähellä.

Pakasta luteet

Kovilla pakkasilla luteista pääsee eroon jättämällä matkalaukun ulos. Luteet kuolevat varmasti noin kahdenkymmenen asteen pakkasessa. Toinen vaihtoehto on laittaa vaatteet pakastimeen viikoksi.

Pese petivaatteet 60 asteessa

Huolehdi vuodevaatteiden hygieniasta, koska luteet viihtyvät niissä. Luteet lähtevät pois 60 asteen pesussa tai käyttämällä tekstiilit kuivausrummussa. Petivaatteet voi myös viedä lämpimään saunaan.

Tartu imuriin

Älä nuukaile siivouksessa. Tuholaiset eivät pidä hyvästä yleishygieniasta, joten kunnon siivous ja kaupasta saatavat hyönteiskarkotteet auttavat tuholaistorjunnassa.

Ota ammattilainen avuksi

Jos tuholaiset ovat saaneet ylivallan ja omat keinot ovat lopussa, kutsu hätiin tuholaistorjuja. Luteiden karkotuksessa on oltava huolellinen, jotta jokaisesta luteesta ja pesäkkeestä päästään eroon, sillä muuten ongelma on nopeasti edessä uudelleen. Jos asut omakotitalossa, Ifin kotivakuutuksesta voi olla hyötyä tuholaisten karkottamisessa, ks. seuraava kohta.

Tarkista, sisältyykö kotivakuutukseesi tuholaistorjunta

Ifillä on markkinoiden laajin kotivakuutus rakennuksille. Jos omakotitalosi on vakuutettu Ifin Laaja- tai LaajaPlus-kotivakuutuksella, olet oikeutettu maksuttomaan tuhoeläinten torjuntapalveluun.

Ifin yhteistyökumppani Anticimex neuvoo tuhoeläinten karkotuksessa, lähettää postissa sopivat torjunta-aineet ja tulee tarvittaessa kotiisi hävittämään sitkeät tuholaiset. Jos asut asunto-osakeyhtiössä ja huomaat kodissasi luteita, ota yhteys isännöitsijään.

Lude, englanninkieliseltä nimeltään bed bug, on viheliäinen vieras

Pienikokoiset luteet imevät ihmisestä verta ja jättävät jälkeensä punaisia puremia. Ne liikkuvat öisin, kun ihminen nukkuu sikeästi. Lude on noin 6–9 mm pitkä, litteä, leveä ja pahanhajuinen hyönteinen. Väriltään se on yleensä ruskea, mutta jotkut yksilöt voivat olla vaaleamman värisiä, jos ne ovat olleet kauan ilman ravintoa.

Lude viihtyy huoneenlämmössä. Luteen tunnistaa sen tummista ulostejäljistä lakanoissa, mitkä voivat näyttää kuulakärkikynän pisteiltä.

Sinulle saattaa olla hyötyä myös näistä sivuista