Varaudu tulvaan ja vältä vahingot

Kun koti tai mökki sijaitsee tulva-alueella, voi hyvin tulvaan valmistautumalla välttyä monelta harmilta ja jopa hintavalta vahingolta. Lue vinkit tulvasesonkiin ja oman kiinteistön varjeluun, kun tulva lähestyy.

Asutko tulva-alueella? Näin se selviää

Ensiaskel tulvakauteen valmistautuessa on selvittää asutko tulva-alueella. Onneksi verkko on pullollaan käteviä apuvälineitä, joiden avulla pysyt ajan tasalla siitä millä alueilla useimmiten tulvii, ja mikä on tulvatilanne juuri nyt. Tutustu ja tallenna käyttöösi ainakin nämä palvelut:

Varaudu tulvaan näin

  • Rankkasade laittaa katon koville: varmista, että kattosi ei vuoda ja pyydä tarvittaessa ammattilainen apuun arvioimaan ja korjaamaan katon vuotoalttiit kohdat
  • Varmista pihan vedenkulku: pääseehän vaikkapa rankkasateen aiheuttama vesi kulkemaan rännejä pitkin talosta poispäin? Ovathan pihaojat auki ja toimintakunnossa?
  • Jos maassa on vielä lunta tulvakauden alussa, varmista, ettei viemäreiden päällä ole jäätä tai lunta.
  • Mieti löytyykö pihalta tai kellarista tavaroita, jotka täytyy ja on mahdollista siirtää tulvavedeltä turvaan. Siirrä ruohonleikkurit ja muut pihan välineet mahdollisuuksien mukaan suojaan ja siirrä kellarista vedelle alttiit tavarat ylempiin kerroksiin tai ainakin ylemmille kellarin hyllyille.
  • Löytyyhän kotoasi puhdasta juomavettä ja hyvin säilyviä elintarvikkeita kotivaratarpeiksi? Lue lisää kotivarasta.
  • Jos käytössäsi on vesipumppu, varmista että se on toimintakunnossa ja helposti otettavissa käyttöön. Jos pumppua ei ole omasta takaa, harkitse sellaisen ostamista tai vuokraamista tulvan lähestyessä.

Onko tulvavalli tarpeen?

Jos asut tulva-alueella, on mahdollisiin tuleviin tulviin järkevää varautua myös järeämmin keinoin hyvissä ajoin. Jos pihamaa tulvii ja talon rakenteet sekä kellari ovat vaarassa jäädä veden varaan, on tulvavallin rakentaminen vaivan arvoista. Hyvin rakennettu tulvavalli voi estää talon perustuksiin pääsevän tulvaveden määrää ja samalla torjua sen aiheuttamia vahinkoja.

Useimmiten suojavalli rakennetaan hiekkasäkeistä, jotka peitetään vielä erikseen muovilla. Voit katsoa tarkemmat ohjeet tulvavallin rakentamiseen sekä muutenkin kiinteistön suojaamiseen tulvalta vesi.fi-sivustolta.

Tutustu tulvavallin rakennusohjeisiin

Mitä vakuutus korvaa?

Kotivakuutus korvaa poikkeuksellisen tulvan aiheuttamia vahinkoja sekä kiinteistölle, että sen sisällä olevalle irtaimistolle. Toistuvat ja ennakoitavat kevättulvat ovat vuodenaikaan liittyvä luonnonilmiö, eivätkä siksi kuulu kotivakuutuksesta korvattavien vahinkojen piiriin. Kuitenkin vakuutuksesta voidaan korvata ehtojen mukaan hyvin poikkeuksellisesta vedenpinnan noususta aiheutunut vahinko. Voit lukea lisää vahinkosivuiltamme.

Paras turva tulvavahinkoja vastaan on asianmukainen ennakointi ja valmistautuminen vaikkapa toistuviin kevättulviin. Tämän sivun vinkeillä pääset hyvin alkuun.

Jos oman kotivakuutuksesi laajuus mietityttää, voit tarkistaa vakuutusturvasi laajuuden ja omavastuun määrän Omilta sivuilta. Helpoiten käytät Omia sivuja If Mobiili -sovelluksella.

Lue seuraavaksi

Hei! Oliko tällä sivulla oleva tieto sinulle hyödyllistä?

Sivun sisältö oli hyödyllistä
* Pakollinen kenttä
Lomake lähetetään...

Emme valitettavasti voi vastata tällä sivulla jättämääsi palautteeseen. Jos haluat vastauksen, lähetäthän meille viestin Omien sivujen kautta.